Przejdź do treści

Kwas masłowy – kiedy i w jaki sposób należy go suplementować?

Kwas masłowy Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
„Ta decyzja zaprzecza dorobkowi ostatnich 40 lat polskiej medycyny rozrodu, neonatologii i pediatrii”. NIL i PTP o wyroku Trybunału Konstytucyjnego
dziewczyna, ból
„Czy wiesz, czym jest ból?”. Dr Paweł Kabata w mocnych słowach o tym, że nikt nie ma prawa do decydowania o cierpieniu innych
Przeziębienie w ciąży? Lekarka radzi, jak sobie z nim poradzić
Przeziębienie w ciąży? Lekarka podpowiada, jak sobie z nim poradzić
Personel medyczny z własnych środków stworzył „śluzę antycovidową”. Folia szklarniowa i czarne worki na śmieci mają chronić przed wirusem
Jak rozmawiać z dziećmi o sytuacji po wyroku Trybunału Konstytucyjnego ws. aborcji? Podpowiadają autorki profilu "Jak wychować dziewczynki"
Jak rozmawiać z dziećmi o protestach po wyroku Trybunału Konstytucyjnego ws. aborcji? Podpowiadają autorki profilu „Jak wychować dziewczynki”

Kwas masłowy jest średniołańcuchowym kwasem tłuszczowym, naturalnie produkowanym przez bakterie jelitowe. Spełnia on szereg istotnych funkcji, a dostarczanie go w prawidłowej formie i ilości może stanowić remedium na wiele dolegliwości przewodu pokarmowego.

Kwas masłowy ma główne znaczenie jako substrat do produkcji energii przez komórki nabłonka jelita grubego. Za jego wytwarzanie kwasu masłowego w jelicie odpowiadają bakterie mikroflory jelitowej, Wystepuje on także w produktach spożywczych takich jak sery, kiszonki i przetwory mleczne, niestety nie można go jednak dostarczać z pożywieniem, ponieważ ulega rozkładowi w górnym odcinku przewodu pokarmowego i nie dociera w formie aktywnej do jelita grubego.

Jaką funkcję spełnia kwas masłowy w jelicie grubym?

Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, a przede wszystkim kwas masłowy sprzyja regeneracji i gojeniu nabłonka jelitowego. Kwas masłowy jest głównym źródłem energii dla komórek nabłonkowych jelita grubego, dzięki czemu duża jego ilość pozwala na sprawną regenerację. Jest to istotne w przebiegu chorób zapalnych jelit, zespole jelita drażliwego, czy po ostrych infekcjach przewodu pokarmowego, kiedy nabłonek jelitowy wymaga regeneracji.

Kwas masłowy ponadto zwiększa ukrwienie jelita grubego, zwiększając miejscowo przepływ krwi w błonie śluzowej, co również wspomaga sprawną regenerację nabłonka.

Kwas masłowy powoduje też zwiększanie ilości produkowanego śluzu w jelicie grubym, wzmacniając tym samym barierę jelitową. Dodatkowo kwas masłowy wspomaga utrzymanie prawidłowego pH w świetle jelit, co chroni przed rozwojem bakterii patogennych. Ponadto kwas masłowy stabilizuje prawidłową mikrobiotę jelitową, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.

Suplementacja kwasu masłowego

Pomimo tego, iż kwas masłowy występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych takich jak twarde sery czy kiszonki, spożywanie ich w celu dostarczenia kwasu masłowego nie przyniesie pożądanego efektu. Kwas masłowy zawarty w tych produktach ulega trawieniu w górnym odcinku przewodu pokarmowego, nie docierając nigdy do jelita grubego.

Suplementacja kwasu masłowego jest jednak możliwa na dwa sposoby.

Pierwszym z nich jest dostarczanie odpowiedniej ilości błonnika, który wspomaga rozwój prawidłowej mikroflory jelitowej i szczepów bakterii odpowiedzialnych za produkcję kwasu masłowego.

Do produktów szczególnie zalecanych w celu zwiększenia ilości kwasu masłowego należą te, które w dużej ilości zawierają:

  • skrobię oporną, np. nasiona fasoli
  • nie skrobiowe polisacharydy, np. pektyny zawarte w owocach
  • inulinę, np. w cykorii
  • fruktoligosacharydy, np. czosnek
  • laktozę, czyli cukier mleczny

Należy także pamiętać, że na rozwój „dobrych” bakterii produkujących kwas masłowy wpływa dieta zawierająca błonnik pokarmowy, zawarty w pełnoziarnistym pieczywie, kaszach, owocach i warzywach.

Od niedawna dostępne są także suplementy diety zawierające kwas masłowy. Jeżeli z powodów zdrowotnych nie jesteśmy w stanie zapewnić sobie w diecie pokarmów wspomagających wytwarzanie kwasu masłowego warto rozważyć przyjmowanie go w formie tabletek. Istotny jest dobór preparatu, ważne jest to, aby tabletka z kwasem masłowym była w stanie dotrzeć w niezmienionej formie do jelita grubego. Kwas masłowy bardzo dobrze rozkłada się w jelicie cienkim, wówczas jednak nie spełnia swojej roli. Preparat, który przyjmujemy, powinien być w formie mikrootoczkowanej tabletki lub kapsułki, dzięki czemu będzie on w stanie dotrzeć do jelita grubego.

Kiedy należy suplementować kwas masłowy?

Suplementacja kwasu masłowego może być pomocna w leczeniu:

  • zespołu jelita drażliwego
  • chorobie Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego
  • chorobie uchyłkowej jelit
  • ostrych infekcjach przewodu pokarmowego
  • pacjentów po chemio- i radioterapii
  • pacjentów po resekcji jelita grubego

Prowadzone są także badania wykazujące, iż wyższy poziom kwasu masłowego w jelicie grubym wpływa na obniżenie poziomu glukozy we krwi, dzięki czemu suplementacja może pomóc pacjentom z cukrzyca i insulinoopornością, jednak rola kwasu masłowego w tym przypadku nie jest jeszcze do końca udowodniona.

 

Bibliografia:

  1. Anna Kotunia, Piotr Pietrzak, Paul Guilloteau, Romuald Zabielski „Kwas masłowy w przewodzie pokarmowym”
  2. Tomasz Banasiewicz, Katarzyna Borycka-Kiciak, Adam Kiciak, Anna Kotunia, Piotr Pietrzak, Romuald Zabielski „Kwas masłowy w zapaleniach jelit”

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

kobieta w wannie

Częste mycie skraca życie? Zdziwisz się, ile prawdy jest w tym powiedzeniu!

Wiele doświadczanych emocji odzwierciedla to, co się dzieje w jelitach”. Farmaceutka wyjaśnia powiązanie pomiędzy jelitami a zdrowiem psychicznym

„Wiele doświadczanych emocji odzwierciedla to, co się dzieje w jelitach”. Farmaceutka wyjaśnia powiązanie pomiędzy jelitami a zdrowiem psychicznym

jęczmień na powiece

Jęczmień na oku – przyczyny, profilaktyka, leczenie

Bakterie flory jelitowej – jak powinnyśmy o nie zadbać?

Choroba legionistów (legionelloza)

Choroba legionistów – czym jest i czy należy się jej obawiać?

kobieta, którą boli brzuch

Rak jelita grubego – przyczyny, objawy, leczenie i rokowania

Kawa chroni wątrobę i korzystnie wpływa na mikrobiom

Kochasz kawę? To dobrze, kochają ją też dobre bakterie w twoich jelitach

Chcesz zadbać o jelita? 4 rzeczy, o których musisz pamiętać

Upadło na ziemię! Czy można to zjeść?

kobieta, nakładająca maść na problemy skórne twarzy

Ropień – przyczyny, objawy, leczenie. Rodzaje ropni

Student AGH znalazł sposób na unikanie zarazków w miejscach publicznych. Dzięki Unikey można bezdotykowo otworzyć drzwi

Student AGH znalazł sposób na unikanie zarazków w miejscach publicznych. Zobacz, jak to działa

Arbuz, pomarańcze i spółka. Jedzenie, które koniecznie musisz umyć

Choroba Whipple’a – na czym polega? Jakie są objawy choroby?

Choroba Whipple’a – na czym polega? Jakie są objawy choroby?

Wiesz, które pomieszczenie w twoim mieszkaniu jest najbrudniejsze? Możesz być zaskoczona

kobieta z bólem brzucha

Kamienie kałowe – jak są objawy i jak możemy im zapobiec?

Wszystkie produkty w twoim domu mają dobrą datę ważności? Sprawdź, które warto wymienić

Kobieta w toalecie

Nietrzymanie stolca – jakie są metody leczenia?

Wiesz, że twój nos ma własny mikrobiom? Naukowcy wiedzą o nim coraz więcej

Wiesz, że twój nos ma własny mikrobiom? Naukowcy wiedzą o nim coraz więcej

Chcesz wzmocnić odporność? Dołącz do diety te produkty

Dr n. med. Jarosław Biliński o mikrobiocie

Dr n. med. Jarosław Biliński o mikrobiocie jelitowej: „Każdy z nas ma w jelitach 2 kilogramy bakterii. To nie jest obojętne dla naszego organizmu”

Chcesz mieć zdrowe jelita? Siedem rzeczy o których musisz pamiętać

Chcesz mieć zdrowe jelita? 7 rzeczy, o których musisz pamiętać

Co się stanie, gdy użyjesz płynu do płukania ust po ćwiczeniach?

Nie opuszczasz deski, gdy spuszczasz wodę? To naprawdę duży błąd

Kobieta je hamburgera

GIS wycofał popularne produkty gotowe do spożycia. Powodem jest obecność bakterii wywołującej listeriozę

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Łóżkowy savoir-vivre. Kilka przykładów fajnych zachowań w sypialni

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku