Przejdź do treści

Lubisz potrawy dobrze przyprawione? Uważaj, nadmiar przypraw może ci zaszkodzić

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta czesze córkę przed lustrem
Myjesz dziecku włosy raz w tygodniu? Ekspert Kosmetyczny ostrzega: droga do łupieżu, świądu jest krótka, a konsekwencją może być nadmierne wypadanie
Czym jest zarażenie afektywne i jak może do niego dojść? Tłumaczy psycholożka Sara Tylka
Czym jest zarażenie afektywne i jak może do niego dojść? Tłumaczy psycholożka Sara Tylka
Anna Boenish apeluje: przerwijmy milczenie na temat gwałtów. Nie ma zgody na obwinianie ofiar i wybielanie przestępców. I nigdy nie będzie
Anna Boenish apeluje: przerwijmy milczenie na temat gwałtów. Nie ma zgody na obwinianie ofiar i wybielanie przestępców
Kobieta podaje drugiej podpaskę
Szkocja pierwszym krajem, w którym środki higieniczne używane podczas okresu będą bezpłatne
dziewczyna z kręconymi włosami
Co musi się znaleźć w szamponie na porost włosów, żeby działał?

Przyprawy nie tylko wzmacniają smak potraw, ale i są bogactwem wielu cennych substancji odżywczych. Dzięki temu poprawiają odporność, podkręcają metabolizm i oczyszczają organizm. Czy możemy jednak stosować je bez ograniczeń?

Są przyprawy, których nadmiar może mieć przykre konsekwencje. Oto one:

 

Cynamon

Przyprawą, której nie należy używać w nadmiarze jest cynamon. Zaliczamy go do naturalnych antyoksydantów, które hamują namnażanie się szkodliwych wolnych rodników. Cynamon wpływa więc na spowalnianie procesu starzenia się skóry. Obniża także poziom złego cholesterolu we krwi i reguluje poziom cukru. To istotna wiadomość dla osób zmagających się z insulinoopornością oraz cukrzycą.

Niektórzy uważają nawet, że cynamon zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych. Dopuszczalne dzienne spożycie cynamonu wynosi ok. 40 g. Gdy w diecie pojawi się go więcej, zawartość kumaryny w przyprawie może uszkodzić wątrobę i nerki. Cynamon jest też silnym alergenem! – komentuje Joanna Skałecka, dietetyk i autorka bloga „Trenerka Zdrowej Diety”.

cynamon

Suszony czosnek

O suszonym czosnku w proszku bądź w płatkach przypominamy sobie najczęściej w sezonie jesienno-zimowych przeziębień. I bardzo dobrze! Ząbki, ze względu na swoje przeciwzapalne właściwości, wzmacniają odporność.

– Czosnek w nadmiarze szkodzi jednak naszej wątrobie. Mam też złą wiadomość dla alergików. Przyprawa może wywoływać reakcje alergiczne. Jeśli wiec na skórze pojawi się świąd lub zaczerwienienie, radzę skończyć z jego spożywaniem – dodaje dietetyk.

Chili

Chociaż powszechnie uważa się, że nadmiar chili szkodzi, wiele osób nie przywiązuje dużej wagi do tej opinii. Stosuje się ją do wielu potraw – mięsnych, wegetariańskich, a nawet do kawy czy czekolady.

Efektem może być pojawienie się wielu niepożądanych dolegliwości zdrowotnych. Kapsaicyna zawarta w papryczce chili powoduje bowiem stany zapalne, które następnie mogą wpływać na powstawanie zmian nowotworowych.

– Chili mocno podrażnia nasz żołądek. Na tę przyprawę szczególnie powinny uważać osoby mające problem z wątrobą i trzustką – dodaje dietetyk.

 

Sól i pieprz

Na liście przypraw, których nie należy używać w nadmiarze, nie może zabraknąć tych najbardziej popularnych na polskich stołach. Mowa tu o soli i pieprzu. Słone kryształki spożywane zbyt często wpływają bowiem na wzrost poziomu ciśnienia tętniczego. Następstwem może być nawet udar serca!

Ile więc solić, by potrawy nam smakowały, a zdrowie dopisywało? Według WHO, dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 gramów. To płaska łyżeczka.

A co z pieprzem? Szkodzi wątrobie, podrażnia przewód pokarmowy i negatywnie wpływa na pracę nerek. Szczypta do obiadu w zupełności wystarczy.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Joanna Skałecka
Joanna Skałecka
dietetyczka

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Cynamon jest toksyczny? Dietetyczka Zofia Pomes wyjaśnia

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

Paluszki

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Ziarna pieprzu

Ostre jedzenie – jest zdrowe? Można jeść ostre jedzenie w ciąży?

Lubisz słone jedzenie? Sprawdź, co może się stać, gdy zjesz za dużo soli

10 ziół i przypraw, które powinnaś zacząć dodawać do swoich posiłków

Sześć skutków ubocznych słonego jedzenia. Czas na zmianę przyzwyczajeń

Anyż gwiaździsty i jego właściwości zdrowotne

Co się stanie, jeśli za bardzo ograniczymy spożywanie sodu?

Czosnek niedźwiedzi - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Czosnek niedźwiedzi – jakie są jego właściwości lecznicze i zastosowanie?

Sól – szczypta nie zaszkodzi

Sól – szczypta nie zaszkodzi

Dodawanie soli do potraw / istock

Polacy spożywają prawie trzykrotnie za dużo soli. Mamy jednak dobrą wiadomość: szybko możemy się od niej odzwyczaić

Sól w diecie / Emmy Smith / Unsplash

1,3 kg pomidorów ma tyle sodu co jedna łyżka ketchupu. Sól szkodzi twojemu zdrowiu. Czy wiesz, jak bardzo?

sól

Nokturia – powód nocnych wizyt w toalecie

pizza

6 produktów najgorszych dla mózgu

Potrawa z glutaminianem / unsplash

Glutaminian sodu – czy faktycznie jest taki zły? Dietetyczka rozwiewa wszystkie wątpliwości

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa przyprawa 5 smaków

Deser z cynamonem

Cynamon – dlaczego warto dodawać go do deserów? 

Święta – jak polepszyć trawienie? O czym warto pamiętać?

Goździki w dużej, drewnianej łyżce

Goździki – te wysuszone pąki kwiatów są nie tylko przyprawą. Na jakie problemy zdrowotne pomogą?

cynamon

5 powodów, by pokochać cynamon

Fit dodatek do diety – kurkuma

Wek na rozgrzanie: mus imbirowy

Mus imbirowy – działa przeciwzapalnie i obłędnie smakuje. Skorzystaj z naszego przepisu

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Najpopularniejsze

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

„Zdarzało się, że nie szłam do pracy, bo nie mogłam przestać się masturbować. Jestem uzależniona od seksu i miłości”

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

białe plamy na paznokciach

Białe plamy na paznokciach – co oznaczają i jak się ich pozbyć?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?