Przejdź do treści

Jak zdiagnozować alergię pokarmową?

Kobieta poddaje się testowi na różne alergie pokarmowe
Fot. Katarzyna Leszczynsk / stock.adobe.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Facebook.com
„Jesteś piękna! Nieważne, czy masz po ciąży wystający brzuch, bliznę po cesarce czy bardziej wiszące cycki” – młoda mama pokazała prawdziwe zdjęcie po porodzie
Unsplash
Dlaczego warto jeść tłuste ryby? Specjaliści z „Czytamy etykiety” wyjaśniają
Chcesz podkręcić swój seksualny apetyt? Sprawdź, czy twoja dieta jest bogata w tę witaminę
5 sygnałów, że należy zbadać cukier we krwi
istockphoto
„Że Niby Fit” na Instagramie: 5 kroków, jak nie przytyć w wakacje

Alergie pokarmowe są przyczyną wielu dolegliwości. Zapobieganie objawom polega przede wszystkim na wykluczeniu z diety produktów uczulających. Aby zidentyfikować te produkty, wykonywane są różnego rodzaju testy diagnostyczne.

Alergie pokarmowe mogą pojawić się u niemowląt, dzieci oraz u dorosłych. Obecnie diagnozowane są coraz częściej. Ma to związek z rozwojem cywilizacyjnym, w wyniku którego organizm narażony jest na coraz większą ilość substancji potencjalnie uczulających (barwniki, konserwanty żywności, emulgatory, preparaty modyfikujące smak). W zasadzie uczulić może dowolny produkt, jednakże najczęściej występujące alergie pokarmowe to uczulenie na jajka i mleko.

Co odpowiada za reakcję alergiczną?

Przyczyną alergii pokarmowej u dorosłych jest wadliwe działanie układu immunologicznego – identyfikuje on dany składnik pokarmowy jako substancję wrogą, stanowiącą potencjalne zagrożenie dla organizmu. Wówczas uruchamiane są mechanizmy, których zadaniem jest jej zniszczenie. Te działania są przyczyną objawów alergii.

Typy reakcji alergicznej u dorosłych

Alergie pokarmowe u dorosłych mogą przyjmować jedną z czterech postaci, w zależności od rodzaju reakcji organizmu. Pierwszą z nich jest tzw. natychmiastowa reakcja alergiczna. Przyczyną jej jest połączenie się antygenu ze swoistymi przeciwciałami IgE. Dolegliwości pojawiają się bardzo szybko po spożyciu pokarmu, na który jesteśmy uczuleni. Dynamika reakcji jest bardzo różna, w najcięższej formie może prowadzić do rozwinięcia pełnoobjawowego wstrząsu anafilaktycznego. Kolejnym rodzajem jest reakcja alergiczna typu cytotoksycznego. Przyczyną jest połączenie się antygenu z receptorami błonowymi przeciwciał IgG i IgM, to aktywuje tzw. dopełniacz, który jest czynnikiem niszczącym komórkę. Trzeci typ reakcji to reakcja typu kompleksów immunologicznych. Mechanizm jest podobny do typu II, po aktywacji uwolnione zostają enzymy lizosomalne z neutrofilów. IV typ reakcji to tzw. reakcja komórkowa (opóźniona), gdzie główną rolę odgrywają limfocyty T.

Diagnostyka alergii pokarmowej

Znalezienie przyczyny alergii pokarmowej jest trudne, bo organizm może być uczulony praktycznie na każdy składnik zawarty w pokarmach. W przypadku podejrzenia alergii pokarmowej należy skonsultować się ze specjalistą (alergologiem), który przeprowadzi dokładny wywiad dotyczący dolegliwości, a następnie zleci wykonanie testów na alergię pokarmową.

Zobacz także

Alergia pokarmowa – testy

Istnieje kilka rodzajów testów alergicznych pokarmowych, w zależności od sposobu ich przeprowadzania i typu reakcji alergicznej, którą wykrywają. Wykonuje się testy alergiczne pokarmowe, takie jak:

  • natywne,
  • prowokacyjne,
  • z krwi,
  • skórne.

Testy natywne polegają na badaniu reakcji na świeży alergen. Świeże produkty spożywcze – po specjalnym przygotowaniu – aplikowane są bezpośrednio na skórę.

Testy na alergię pokarmową o charakterze prowokacyjnym przeprowadzane są w czasie gastroskopii. Przygotowaniem do nich jest stosowanie diety eliminacyjnej. Podczas samego badania podaje się produkty podejrzane o właściwości uczulające bezpośrednio na błonę śluzową żołądka. Oceniana jest zarówno reakcja miejscowa, jak i ogólna.

Przy alergii pokarmowej testy z krwi (RAST) mogą wykrywać ogólny poziom przeciwciał (IgE całkowite), pojedyncze alergeny (IgE specyficzne), panele alergenów (testy przesiewowe). Podwyższony poziom IgE całkowitego potwierdza alergiczną reakcję organizmu. Podwyższony poziom IgE specyficznego mówi, czy chory jest uczulony na jeden konkretny składnik pokarmowy. Najbardziej przydatnym narzędziem diagnostycznym są testy ułożone w panele. Standardowo panel pokarmowy testów alergicznych obejmuje 20 antygenów, do których należą: białko, żółtko jaja, mleko, drożdże, mąka pszenna, mąka żytnia, ryż, soja, orzeszki ziemne, orzech laskowy, migdał, jabłko, kiwi, morela, pomidor, marchew, ziemniak, seler, dorsz, krewetka. Panel ten może być rozbudowany i obejmować znacznie więcej alergenów. Dostępne są testy komercyjne, które wykrywają ponad 50, 100, a nawet 200 alergenów.

Podstawowy zestaw alergenów w testach skórnych obejmuje około 15-20 substancji i może być modyfikowany do potrzeb badanej osoby. Test polega na nałożeniu na skórę roztworu zawierającego alergen i nakłuciu jej igłą, tak aby uzyskać kontakt krwi z alergenem. Wynik odczytuje się po 15-20 minutach. Za reakcje pozytywne (potwierdzające reakcję alergiczną) uważa się zaczerwienienie i obrzęk skóry wraz z bąblem.

Testy na alergie pokarmowe – cena

W przypadku korzystania z Poradni Alergologicznej ze skierowaniem w ramach NFZ, podstawowe badania wykonywane są nieodpłatnie. Dopłaty można się spodziewać jedynie, przy poszerzeniu zakresu podstawowych testów.

W przypadku wykonywanych prywatnie testów alergicznych pokarmowych cena uzależniona jest od ilości alergenów, których właściwości uczulające chcemy poznać. Standardowy panel pokarmowy to koszt około 100-150 zł (w zależności od ośrodka). Przy rozszerzeniu profilu o dodatkowe alergeny, cena rośnie. Badanie określające około 50 alergenów to wydatek rzędu 300-500 zł, a najszersze badania oceniające ponad 100 alergenów to koszt około 1000 zł.

Badania można wykonać w ośrodku medycznym lub zamówić test ze sklepu internetowego, wraz z zestawem do samodzielnego pobrania krwi i wykonać je w warunkach domowych. Wynik testu powinno się skonsultować z lekarzem, który zaleci odpowiednie postępowanie i dietę.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Hello my Hero. Dominika Jeżewska, Pani Łuska: zaczęłam widzieć więcej szczęścia w łuszczycy, bawić się nią i doceniać, że dzięki niej dbam o wiele bardziej o swój organizm

lady pasztet

„Jestem w ciąży, więc dla mnie najbardziej palące jest to, żeby kobiety wyszły z domów, a żeby do tych domów przyszli faceci” – mówi Katarzyna Barczyk, autorka bloga Lady Pasztet

Judith Butler

Judith Butler: słowo „lesbijka” pojawiło się w mojej głowie w wieku 14 lat, gdy zakochałam się w dziewczynie

„Kiedy szłam z kimś do łóżka, zasłaniałam swoje rozstępy. Dopiero po długim czasie zrozumiałam, że moi partnerzy i partnerki nie zwracają na to żadnej uwagi” – mówi Katarzyna, która polubiła swoje niedoskonałości

Zainteresują cię również:

Istockphoto

7 problemów zdrowotnych, które częściej atakują latem

6 zaskakujących rzeczy, na które możesz mieć uczulenie

Najleosza pogoda dla alergika

Najlepsza i najgorsza pogoda dla alergika. Kiedy i gdzie najlepiej zaplanować wyjazd?

lewandowska

„Jeżeli ktoś twierdzi, że się wyleczył z Hashimoto, bo zmienił coś w diecie, to jest to tylko dowód anegdotyczny” – mówi Agata Lewandowska, dietetyk i autorka książki „Hashimoto. Dieta i styl życia w chorobie”

paznokcie

Paznokcie mówią wiele o twoim zdrowiu. Sprawdź, jakie ostrzeżenia mogą ci wysyłać

kobieta ucząca się reanimacji

Reanimacja a resuscytacja. Jaka jest różnica? Jak je przeprowadzić?

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

Dwie dziewczyny trzymają arbuzy przy twarzy

Wiesz, czego nie powinnaś jeść, jeśli jesteś uczulona na trawy? O alergiach krzyżowych pisze lekarka Joanna Jamroz-Brzeska

Czy stres ma wpływ na alergię?

leki a alkohol

Przyjmujesz leki na alergię i zamierzasz wypić lampkę wina? Sprawdź, co mówi alergolog

Migrena na talerzu. Czego nie jeść, by uniknąć bólu głowy?

„W pierwszej kolejności pobiera się serce, następnie płuca, wątrobę, trzustkę i na końcu nerki”. Panna Chirurg, czyli dziewczyna przy stole operacyjnym, opowiada jak wygląda procedura przeszczepiania

„W dniu swoich urodzin dowiedziałam się, że mam cukrzycę. Dostałam przepiękny prezent w postaci skierowania do natychmiastowego stawienia się w szpitalu” – mówi Sandra Kaczmarska, młoda diabetyczka typu 1

9 nawyków nasilających objawy alergii. Może niektóre dotyczą ciebie?

Zdrowe pary na talerzu. Zobacz, co korzystnie jest łączyć w swoim menu

kobieta czyta etykietę

„Diagnozowanie na własną rękę jest niebezpieczne”. O słuszności wykonywania testów alergicznych mówi alergolog

Nie tylko katar i swędzenie gardła. Jakie jeszcze inne objawy daje alergia wczesnym latem?

kosz warzyw

„Ruszaj się tak, jak robiły to nasze babcie”. O czym należy pamiętać przy insulinooporności, pisze dietetyk Kamila Urbaniak

kobieta w stanie lękowym

Stany lękowe – jak i dlaczego powstają? Pokonywanie lęku

Jak pomóc, gdy ktoś się zadławi?

Słabe paznokcie. Jak sobie pomóc dietą?

Biegacz ze zdjętymi butami sportowymi i skręconą kostką siedzi na ziemi

Objawy i sposoby leczenia skręconej kostki

Chcesz mieć piękne włosy? Zmień dietę!

kobieta na ćwiczeniach

Tiki nerwowe – jakie są przyczyny, rodzaje i objawy powtarzalnych ruchów mięśni?