Odżywianie

„Samo jedzenie jest potrzebą, ale już mądre jedzenie jest sztuką”. Odżywianie to coś więcej niż pokarm. Potrafi wzmocnić, zregenerować, udoskonalić organizm; natomiast jedząc źle, można poważnie skomplikować sobie życie. Karmienie siebie i innych to przejaw troski i bliskości. Tutaj dzielimy się przepisami, poradami, wskazówkami, w co wyposażyć domową spiżarnię, a czego unikać, i wszystkim innym, co potrzebne do kulinarnego szczęścia. Hello Zdrowie zaprasza do wspólnego stołu.

Przepisy

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Bezglutenowe kluseczki z dyni na jesienny obiad. Wypróbuj ten przepis!

Kurki, fot. Karol Niziołek

Tagliatelle z polędwiczkami i duszonymi kurkami. Idealne na jesienny obiad!

Smalec grzybowy

Przepis na smalec grzybowy. Aromatyczny i prosty do wykonania!

Owsianka rządzi

Owsianka rządzi! Poznaj 3 przepisy z owsianką w roli głównej

3 przepisy na lunch dla wegan. Zaskakująco proste!

Topinambur – nie wiesz, co z nim zrobić? Oto trzy świetne przepisy na dania z topinamburem

Pieczona dynia Hokkaido

Przepis na pieczoną dynię Hokkaido. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad albo kolację!

Zobacz więcej

Zdrowe odżywianie

Justyn Kołek na zdjęciu z grzybami

Justyn Kołek: do grzybów trzeba mieć szacunek, bo choć bywają przepiękne, potrafią zabić

kiwi

Owoce i warzywa wolne od zanieczyszczeń. Poznaj listę „Czystej 15-stki”

Dlaczego często łapiemy infekcje?/Istock.com

Zielona herbata – napar, który warto pić! Dowiedz się, jak wybrać najlepszą i jak dobrze ją przygotować

Jagoda acai. Jej systematyczne spożywanie może poprawić wydolność układu odpornościowego

marchewki

Beta-karoten kojarzy ci się z marchewką? Słusznie! Ale czy znasz jego dobroczynne działanie na organizm?

żurawina

Polskie superfoods: nie gorsze, a często tańsze niż ich egotyczne odpowiedniki

Pętla wisielcza z żelka

„Cukier to zguba i zło” alarmują eksperci z Czytamy Etykiety. Jak się przed nim ustrzec?

Zofia Leszczyńska-Niziołek, autorka książki "Polowanie na grzyby"

Zofia Leszczyńska-Niziołek o polowaniu na grzyby. „Nie da się nauczyć grzybów inaczej, niż znajdując je samemu w lesie”

Zobacz więcej

Diety

7 naturalnych składników wzmacniających odporność

Dieta kopenhaska - jej wady i zalety

„Z odchudzaniem dietami cud jest jak z lotto. Rozsądni ludzie grają, choć wiedzą, że szanse na wygraną są znikome. Tak samo jest z dietą kopenhaską” – mówi Justyna Markowska, dietetyczka i psychodietetyczka

Darmowe diety NFZ okiem dietetyka. Czy warto je stosować?

Kobieta w kapeluszu i kręconych włosach stoi na targu,patrzy się na nas,, w jednej ręce ma kubek z pomidorami, w drugiej trzyma jednego pomidora zakrywając sobie nim oko

Dieta na lepszą pamięć i koncentrację. Co powinno znaleźć się w naszym menu? Wymieniają dietetycy

Trendy kulinarne 2020 / istockphoto.com

Co będziemy jeść w nadchodzącym roku? Znamy najnowsze trendy kulinarne. Nam się podoba!

Robienie pizzy na diecie / istockphoto.com

Dieta – jaka jest najlepsza? Żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty” mają odpowiedź

Pułapki diety wegetariańskiej

Pułapki diety wegetariańskiej

Oczyszczanie organizmu - sposób na dobre samopoczucie

Oczyszczanie organizmu – sposób na dobre samopoczucie

Zobacz więcej

Diety dla chorujących

Dieta w endometriozie. Na co zwrócić uwagę, a czego lepiej unikać? Wyjaśnia dietetyczka

Dieta w endometriozie. Na co zwrócić uwagę, a czego lepiej unikać? Wyjaśnia dietetyczka

Ręce, które kroją cebulę nożem na drewnianej desce

Syrop z cebuli – domowy sposób z dzieciństwa na kaszel i ból gardła. Polecają dietetycy!

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Trawa pszeniczna – zielony superfood

awokado

Chorujesz na astmę? Dietetyczka wymienia składniki, które mogą zaostrzać objawy

Wątroba

Dieta wątrobowa – kiedy warto ją stosować?

Pszeniczny brzuch – masz go?

Komu owoce mogą szkodzić?

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Zobacz więcej

Suplementy i witaminy

Żelazo tylko w mięsie? Nic bardziej mylnego

9 faktów o witaminie C, których możesz nie znać

Witaminy z grupy B – komu grozi niedobór?

Różne suplementy dla kobiet

Suplementy na miarę potrzeb – sprawdź, czego potrzebujesz w zależności od tego, na jakim etapie życia jesteś i co robisz

Popularne tabletki na ból i gorączkę wycofane z obrotu. Sprawdź, czy je masz!

Suplementy diety /istockphoto.com

Łykasz suplementy diety? Specjalistka opisuje 3 rzeczy, których jeszcze o nich nie wiesz

7 suplementów stworzonych z myślą o kobietach

Suplementy dla kobiet – sprawdź, czy twój organizm ich nie potrzebuje

Magnez i wapno – bierzesz je razem? Farmaceutka tłumaczy, dlaczego to niekoniecznie dobry pomysł!

Zobacz więcej

Najnowsze

Justyn Kołek na zdjęciu z grzybami

Justyn Kołek: do grzybów trzeba mieć szacunek, bo choć bywają przepiękne, potrafią zabić

kiwi

Owoce i warzywa wolne od zanieczyszczeń. Poznaj listę „Czystej 15-stki”

kobieta pijąca koktajl

„Czysta micha” wcale nie taka czysta! Dlaczego trend „clean eating” przynosi więcej szkody niż pożytku?

Gruszka polewana wodą

Parszywa 12-stka. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone?

Dlaczego często łapiemy infekcje?/Istock.com

Zielona herbata – napar, który warto pić! Dowiedz się, jak wybrać najlepszą i jak dobrze ją przygotować

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Jagoda acai. Jej systematyczne spożywanie może poprawić wydolność układu odpornościowego

Bezglutenowe kluseczki z dyni na jesienny obiad. Wypróbuj ten przepis!

marchewki

Beta-karoten kojarzy ci się z marchewką? Słusznie! Ale czy znasz jego dobroczynne działanie na organizm?

żurawina

Polskie superfoods: nie gorsze, a często tańsze niż ich egotyczne odpowiedniki

Pętla wisielcza z żelka

„Cukier to zguba i zło” alarmują eksperci z Czytamy Etykiety. Jak się przed nim ustrzec?

Kurki, fot. Karol Niziołek

Tagliatelle z polędwiczkami i duszonymi kurkami. Idealne na jesienny obiad!

Zofia Leszczyńska-Niziołek, autorka książki "Polowanie na grzyby"

Zofia Leszczyńska-Niziołek o polowaniu na grzyby. „Nie da się nauczyć grzybów inaczej, niż znajdując je samemu w lesie”

Smalec grzybowy

Przepis na smalec grzybowy. Aromatyczny i prosty do wykonania!

Kiszona kapusta

Kiszona żywność pełna witamin. Powody, dla których warto kisić warzywa

Owsianka rządzi

Owsianka rządzi! Poznaj 3 przepisy z owsianką w roli głównej

3 przepisy na lunch dla wegan. Zaskakująco proste!

Gluten to puszka Pandory

„Nie przekonuję, żeby porzucić chleb, bo ten można wypiekać z najróżniejszych składników. Ale apeluję do niejedzenia współczesnej pszenicy i jej pochodnych!” – mówi Agnieszka Pająk, health coach

Topinambur – nie wiesz, co z nim zrobić? Oto trzy świetne przepisy na dania z topinamburem

Pieczona dynia Hokkaido

Przepis na pieczoną dynię Hokkaido. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad albo kolację!

Dieta w endometriozie. Na co zwrócić uwagę, a czego lepiej unikać? Wyjaśnia dietetyczka

Dieta w endometriozie. Na co zwrócić uwagę, a czego lepiej unikać? Wyjaśnia dietetyczka

Bergamotka jest skarbnicą witaminy A i C

„Bergamotka jest prawdziwą skarbnicą witaminy A i C, pomaga przy przeziębieniach, ma pozytywny wpływ na psychikę, pomaga w stresie, ułatwia zasypianie oraz pogłębia sen” – mówi dr Grażyna Pająk

Przepis na makaron sojowy. Obłędnie smaczny!

Przepis na polewę czekoladową w wersji fit

Żelazo tylko w mięsie? Nic bardziej mylnego

Jak wzmocnić odporność? Kurkuma, imbir, cynamon, czosnek, miód dadzą radę?

Ciasto marchewkowe na nowo. Mamy dla ciebie 3 pyszne inspiracje

„Udowodniono, że kawa wykazuje szereg prozdrowotnych działań na pracę organizmu, dlatego znalazła się piramidzie prawidłowego żywienia”- mówi dr Agnieszka Jarosz

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

7 naturalnych składników wzmacniających odporność

9 faktów o witaminie C, których możesz nie znać

Wegański majonez

Wegański majonez. Smaczniejszy i zdecydowanie lżejszy od standardowego!

Sałatka z pieczoną dynią

Sałatka z pieczoną dynią i ciecierzycą. Wyborna przekąska, która rozgrzewa i syci na długie godziny!

Podjadanie między posiłkami / unsplash.com

Podjadasz między posiłkami? Dietetyczka Anna Reguła wie, dlaczego

Kadr z filmu rodzinka.pl / VOD tvp.pl

Kożuchowska jako serialowa babcia daje zły przykład. „I biadolenie, że biedne babcie nie mogą w dzieci cukru ładować”

Ziemniak – pieczony, ale inaczej

Słodki pączek pełen cukru / istockphoto.com

WHO zaleca, by dziennie spożywać nie więcej niż 10 łyżeczek cukru. Myślisz, że tyle nie jesz? Wystarczy, że wypijesz colę

Muffiny dyniowe – deser na rozgrzewkę

Wegańska śmietana

Wegańska śmietana. Wiemy jak ją zrobić i do czego wykorzystać

Dietetyczka kontra student na zakupach. Co zazwyczaj ląduje w koszyku, a nie powinno?

Podczas choroby apetyt nie dopisuje twoim maluchom? Podpowiadamy, czym najlepiej je karmić

Domowy kisiel żurawinowy

Domowy kisiel z żurawiny. Świetny w walce z przeziębieniem

Witaminy z grupy B – komu grozi niedobór?

Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce

Przewodnik dla kawoszy: syphon

Przewodnik dla kawoszy: syphon

kobieta trzyma frytki

6 produktów, które mogą powodować raka

Różne suplementy dla kobiet

Suplementy na miarę potrzeb – sprawdź, czego potrzebujesz w zależności od tego, na jakim etapie życia jesteś i co robisz

Dieta kopenhaska - jej wady i zalety

„Z odchudzaniem dietami cud jest jak z lotto. Rozsądni ludzie grają, choć wiedzą, że szanse na wygraną są znikome. Tak samo jest z dietą kopenhaską” – mówi Justyna Markowska, dietetyczka i psychodietetyczka