Przejdź do treści

Pandemia pogłębiła problemy osób z zaburzeniami odżywiania. Niepokojące wyniki badań komentuje psychodietetyczka

Pandemia koronawirusa a zaburzenia odżywiania
Pandemia pogłębiła problemy osób z zaburzeniami odżywiania. Niepokojące wyniki badań komentuje psychodietetyczka/ Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Krowa za bramą
Hodowla zwierząt wyrządza większe szkody dla klimatu niż auta, podaje raport Greenpeace
Kobieta w ciąży
Włosy w ciąży. Co można a czego nie wolno? Wyjaśnia trycholożka Marta Klowan
Muesli/iStockphoto
Muesli – szczęście w proszku. 3 pomysły na zdrowe śniadanie
Dorośli stoją w szlafrokach
Duńska telewizja publiczna pokazuje dzieciom nagich dorosłych: „Tak wyglądają normalne ciała”
Mamy polski lek na COVID-19! To pierwszy taki produkt na świecie
Mamy polski lek na COVID-19. To pierwszy taki produkt na świecie

Pandemia koronawirusa negatywnie odbiła się na zdrowiu dziewięciu na dziesięć osób z zaburzeniami odżywiania – wskazują wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Northumbria University w Newcastle. A jak wygląda sytuacja w Polsce? Czy wiadomo coś o sytuacji osób walczących z tego typu problemami? O swoich obserwacjach opowiada psychodietetyczka i nauczycielka akademicka Monika Kroenke.

Wpływ pandemii koronawirusa na zburzenia psychiczne

Pandemia wirusa SARS-CoV-2 w mniejszym lub większym stopniu pozostawia ślad w każdym z nas – z tym stwierdzeniem trudno dyskutować. Już na przełomie marca i kwietnia badacze z Uniwersytetu Warszawskiego sprawdzili, jak zagrożenie epidemiologiczne wpływa na zdrowie psychiczne Polaków. Z przeprowadzonych przez nich badań wynikało, że blisko 40 proc. osób w wyniku załamania dotychczasowego porządku doświadczyło objawów charakterystycznych dla zespołu stresu pourazowego. Podobne rezultaty przyniosły badania brytyjskich psychiatrów.

Eksperci biją na alarm, że „koronawirus podobnie jak wojna czy inne kryzysy, może być przeżyciem grupowej traumy i mieć konsekwencje dla zdrowia psychicznego jednostek w przyszłości”. Obserwowane w czasie pandemii zmniejszone poczucie kontroli, zwiększone poczucie izolacji społecznej, niskie poczucie wsparcia społecznego niekorzystnie wpłynęły zwłaszcza na pacjentów z już stwierdzonymi zaburzeniami psychicznymi. A badania zrealizowane przez specjalistów z Wydziału Psychologii Northumbrii pokazały, że jeśli chodzi o tę ostatnią grupę, „koronawirusowe” miesiące okazały się szczególnie trudne dla osób mierzących się z zaburzeniami odżywiania.

Aleksandra Serocka

Dodatkowy stres zaostrza problemy osób z zaburzeniami odżywiania

Psycholodzy Dawn Branley-Bell i dr Catherine Talbot przeprowadzili ankietę wśród osób w całym kraju, które cierpią z powodu zburzeń z grupy „eating disorders”, leczą się z tego powodu lub wychodzą z choroby. Wyniki wbijają w fotel: blisko 90 proc. badanych przyznało, że ich objawy nasiliły się w czasie pandemii, a ponad 30 proc. z nich zgłosiło, że symptomy pogorszyły się znacząco. Nic dziwnego – nie od dziś wiadomo, że stres to bardzo niebezpieczny czynnik, który drastycznie zwiększa ryzyko wystąpienia bądź pogłębienia zaburzeń odżywiania. Zwłaszcza silne i przewlekłe napięcie może przyczynić się do zaburzeń apetytu, które mogą mieć nieodwracalne skutki.

Zgłębiając odpowiedzi uczestników, psycholodzy odkryli, że negatywne konsekwencje wynikają przede wszystkim z zakłóceń w następujących sferach życia: rutyna dnia, czas spędzony z przyjaciółmi i rodziną, dostęp do leczenia, zaangażowanie w aktywność fizyczną. Relacje w tradycyjnych i społecznościowych także były wymieniane jako źródło niepokoju ze względu na zwiększone zainteresowanie jedzeniem, przyrostem masy ciała i ćwiczeniami w czasie przymusowej bądź dobrowolnej izolacji domowej.

Choć w Polsce nie zostały przeprowadzone jeszcze żadne badania w tym temacie (a przynajmniej wyniki żadnych ekspertyz nie zostały do tej pory opublikowane), podobne obserwacje poczyniła psychodietetyczka Monika Kroenke – absolwentka pięcioletnich studiów dietetycznych na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, która na co dzień pracuje z osobami cierpiącymi m.in. na bulimię, anoreksję; niedowagę, otyłość, alergie pokarmowe i choroby przewodu pokarmowego.

– Obserwując sytuację w poradniach zdrowia psychicznego, widzimy wyraźnie, że konsultacje dla osób z zaburzeniami odżywiania w czasie pandemii są bardzo potrzebne. Osoby te doświadczają dodatkowego stresu związanego z faktem, że ich rzeczywistość bardzo się zmieniła – mówi specjalistka.

Dziewczyna przeglądająca się w lustrze

„Dla pacjentów początek epidemii był trudniejszy”

Jak łatwo się domyślić, szczególnie dużym wyzwaniem okazały się pierwsze tygodnie epidemii. Nie dość, że pojawił się bodziec stresowy o nieznanym dotychczas zasięgu, to życie większości z nas zmieniło się diametralne. Jakby tego było mało, osoby zmagające się z rozmaitymi zaburzeniami psychicznymi, będące wcześniej pod stała opieką specjalistów, miały utrudniony dostęp do profesjonalnego leczenia.

– Najtrudniejszy dla pacjentów był początek epidemii, a decydowały o tym kwestie organizacyjne. Nie było wtedy do końca wiadomo, czy i w jaki sposób konsultacje będą się odbywały. Wszystkie grafiki uległy zmianie, pacjent, który wiedział, że widzimy się zawsze np. w czwartek o 15, nie mógł mieć tej pewności. Wszystko się zburzyło, zdestabilizowało. I jak wynika z moich obserwacji, te pierwsze tygodnie epidemii rzeczywiście u wielu osób skutkowały wzrostem niepokoju czy zaostrzeniem pewnych objawów – opowiada psychodietetyczka. Zaznacza przy tym: – Utrudniony kontakt bądź brak kontaktu ze specjalistami oczywiście nie na wszystkich wpłynął w ten sam sposób. Dużo zależało od tego, na jakim etapie leczenia był pacjent. Ci bardziej zaawansowani w leczeniu z reguły umieli lepiej poradzić sobie z tą sytuacją, bo pewne rzeczy już mieli przepracowane.

Pierwsza faza koronawirusa w kraju wiązała się również z faktem, że naturalna aktywność fizyczna wynikająca ze stylu życia wielu osób została wywrócona do góry nogami. Ograniczenia spowodowane zagrożeniem epidemicznym, obowiązek domowej izolacji stały się problemem nie tylko dla tych, którzy zazwyczaj byli aktywni i nie wyobrażali sobie doby bez wizyty na siłowni czy zajęciach fitness, ale też dla tych, których jedyną aktywnością fizyczną w ciągu dnia był spacer z domu do samochodu.

– To wzbudzało duży niepokój u osób z zaburzeniami odżywiania – nie ma wątpliwości Kroenke.

Jak pamiętamy, początek epidemii był związany także z paniką zakupową i „zaowocował” półkami sklepowymi świecącymi pustkami. Ryż, makaron, kasza i inne produkty o długiej przydatności do spożycia stały się artykułami „pierwszej potrzeby”. Dla osób z zaburzeniami odżywiania był to kolejny stresor.

– Do mnie jako dietetyczki docierały sygnały, że był problem z dostępnością różnych produktów spożywczych. To było trudne dla pacjentów, że rzeczy, które byli przyzwyczajeni jeść, są nieosiągalne lub trudne do dostania. Samodzielne bilansowanie jadłospisu w oparciu o zupełnie inne produkty może być dla pacjentów cierpiących na zaburzenia odżywiania zadaniem wyjątkowo problematycznym. Często nawet zmiana producenta używanego produktu, a przez to odrobinę odmienny jego skład może być rzeczą zupełnie nie do zaakceptowania.

Kolejnym elementem, który przyczynił się do pogorszenia sytuacji osób cierpiących na problemy ze spektrum „eating disorders”, była zmiana zachowań związanych z przygotowywaniem i spożywaniem posiłków. W wielu przypadkach osoby borykające się z zaburzeniami odżywiania unikają jedzenia wraz z rodziną, ograniczaniu przyjmowanie pokarmów w towarzystwie innych ludzi.

– Sytuacja zamknięcia, brak możliwości wyjścia z domu była stresująca dla wszystkich, nie tylko osób, które mają zaburzenia odżywiania. Natomiast fakt, że posiłki trzeba jeść z rodziną czy innymi domownikami, wzmożona obserwacja nawyków związanych ze spożywaniem pokarmów była dla pacjentów szczególnie uciążliwa – podsumowuje psychodietetyczka.

anorektyczka

 „Na ten moment sytuacja wydaje się opanowana”

Wielu ekspertów uważa dziś, że długofalowe konsekwencje pandemii dla zdrowia psychicznego są trudne do oszacowania. Specjaliści z dziedziny psychiatrii snują domysły, że może pojawić się nowa kategoria diagnostyczna dla specyficznych zaburzeń będących następstwem tej niezwyczajnej sytuacji. Jeśli jednak chodzi o możliwości udzielania pomocy osobom doświadczającym zaburzeń odżywiania, na ten moment w Polsce sytuacja wydaje się opanowana. Mówi Kroenke:

Pacjenci mają dziś ponownie jakąś stałość, sytuacja wygląda lepiej, również system teleporad i i innych niż do tej pory form kontaktu jest pacjentom lepiej znany. Wiedzą, że nawet jeśli nie będzie możliwości spotkać się osobiście, to nie wyklucza to możliwości konsultacji zdalnej. To uspokaja. Tak naprawdę więc można powiedzieć, że przez pandemię otworzyło się wiele możliwości współpracy, ten system zaczął fajnie działać i co być może będzie miało jakieś pozytywne skutki w przyszłości. Na pewno jednak dziś nie zauważam, by pacjenci byli poszkodowani przez tę sytuację – uważa specjalistka.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta chora na COVID-19 wyszła na zakupy. Sąd wydał wyrok

Kobieta chora na COVID-19 wyszła z domu na zakupy. Teraz sąd wydał wyrok

Tabletki

Rosyjski lek na COVID-19 już w aptekach. Jego cena: równowartość średniej rosyjskiej emerytury

koronawirus, pandemia

Główny Inspektor Sanitarny o COVID-10: spodziewamy się wzrostów zachorowań w ciągu najbliższego miesiąca

Michał Domaszewski, lekarz rodzinny

Przychodzi koronasceptyk do lekarza… Czyli Michał Domaszewski o tym, jak rozmawiać z osobami, które nie wierzą w pandemię

szczepionka na grypę

Ograniczenia w zapisywaniu i wydawaniu szczepionek przeciw grypie na jednego pacjenta

Jest prototyp polskiej szczepionki na koronawirusa. Różni się od tych opracowywanych w Chinach czy USA

Jest prototyp polskiej szczepionki na koronawirusa. Różni się od tych opracowywanych w Chinach czy USA

Spirometria

Spirometria w czasie pandemii koronawirusa SARS-CoV-2. Dlaczego większość gabinetów jej nie wykonuje?

koronawirus

Stworzono lek „całkowicie neutralizujący” koronawirusa. To może być przełom w walce z pandemią

Ekspedientka nie obsłużyła klientki, która nie miała maseczki. Teraz zapadł wyrok

Ekspedientka nie obsłużyła klientki, która nie miała maseczki. Teraz zapadł wyrok

psychiatria dziecięca w Polsce

W psychiatrii dziecięcej brakuje lekarzy i kompleksowej opieki. Miażdżąca ocena NIK

koronawirus

Ile osób bez chorób współistniejących zmarło na COVID-19 w Polsce? Są konkretne liczby

Od dziś trzy typy szpitali dla chorych na COVID-19. Jak system będzie działał w praktyce?

Od 15 września trzy typy szpitali dla chorych na COVID-19. Jak system będzie działał w praktyce?

Madison Presser

4-latka odgrywa sceny z filmowych hitów. W czasie pandemii zebrała ponad 12 tys. dolarów dla potrzebujących

Benjamin Netanjahu

Izrael ponownie wprowadza lockdown z powodu koronawirusa. Liczba zakażeń w tym kraju drastycznie rośnie

Szczepionka na COVID-19

Prawie połowa Polaków nie chce się szczepić przeciwko COVID-19. Podobnie sceptyczni jedynie Węgrzy i Rosjanie

Ludzie w maseczkach ochronnych

Padł kolejny światowy rekord zakażeń SARS-CoV-2. Gdzie jest ich najwięcej?

Szczepionki

W których krajach jest najwięcej antyszczepionkowców? Jak na ich tle wypada Polska?

Koronawirus w Polsce. Potwierdzono pierwszy przypadek ponownego zarażenia SARS-CoV-2

Koronawirus w Polsce. Potwierdzono pierwszy przypadek ponownego zarażenia SARS-CoV-2

Kobieta w maseczce

Połowa ozdrowieńców z włoskiego Bergamo wciąż nie czuje się w pełni sił

Lek. med. Dawid Ciemięga szczerze o teleporadach podczas pandemii. „Wiele osób mówi, że przychodzi do lekarza, bo w domu nie ma co robić”

Kobieta w laboratorium

Wstrzymano testy szczepionki przeciw COVID-19. Powodem groźna reakcja u jednego z ochotników

Młoda para na weselu

Zakaz tańczenia uratuje nas przed koronawirusem? Nowe restrykcje w Hiszpanii

„COVID równa się samotność”. Pielęgniarz Przemysław Błaszkiewicz pokazuje na zdjęciach, jak wygląda walka z pandemią

Europejskie Towarzystwo Oddechowe o pacjentach zakażonych koronawirusem: uszkodzenia w płucach występują po kilku tygodniach od wyjścia ze szpitala

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?