Przejdź do treści

Zdrowe śniadanie do szkoły: orkiszowy omlet plus sok marchwiowy

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ćwiczenia na pośladki – od A do Z
Ćwiczenia na jędrne pośladki. Zestaw ćwiczeń od A do Z od Kasi Bigos
dziewczyna je kanapkę
Czy Intermittent fasting jest zdrowym sposobem odżywiania się? Wyjaśnia dietetyk Iwona Wanat
Kleszcze – rozprawiamy się z mitami. Co jest prawdą, a co bzdurą?
Kryzys wieku średniego dotyka wiele osób. Blogerka Agata Komorowska dzieli życie na 10-tki, by pokazać, na co tracimy czas
Monika Prześlakowska
„Białko w formie odżywki powinniśmy brać jedynie wtedy, gdy mamy jego niewystarczającą podaż dostarczaną z diety”. Rozmawiamy z dietetyk Moniką Prześlakowską

Zastanawiasz się, co przygotować dziecku na drugie śniadanie do szkoły? Wypróbuj nasz zestaw: orkiszowy omlet z jabłkowym środkiem oraz owoce i sok z warzyw. Dziecko będzie zachwycone!

Zdrowe i pożywne śniadanie to podstawa. Aby jednak było sycące i wartościowe, warto kierować się kilkoma zasadami. Po pierwsze, powinno się składać z węglowodanów złożonych, które znaleźć można w pełnoziarnistym pieczywie, kaszach, ryżu, naturalnych płatkach zbożowych lub daniach z pełnoziarnistej mąki.

Po drugie: nie może zabraknąć warzyw. Mogą być to pokrojone w słupki warzywa, sałatka albo wyciśnięty z nich sok, np. z marchewek. Po trzecie: owoce, które większość dzieci uwielbia. Nie można również zapomnieć o źródłach białka, np. pieczonego mięsa, ryby czy jajek. Pamiętasz o tłuszczu? Może być w postaci oleju roślinnego lub porcji orzechów, które dodatkowo wspomogą pracę mózgu.

Omlet bez mąki z warzywami

Nasza propozycja ma wszystko to, co mieć powinno drugie śniadanie! Mąka orkiszowa oraz otręby dostarczą energii dla pracy mięśni i mózgu. Błonnik pokarmowy w nich zawarty spowoduje to, że energia będzie uwalniana dłużej, przez co dziecko dłużej będzie miało koncentrację na najwyższym poziomie! Omlet jest doskonałym źródłem białka, które jest niezwykle ważne w rozwoju młodego organizmu, bo to z niego zbudowane są wszystkie tkanki.

Owoce na dobry początek dnia

Omlet zawiera w składzie owoce – naturalne słodycze. My postawiliśmy na sezonowe jabłka, które dzięki wysokiej zawartości pektyn wspomagają pracę układu pokarmowego oraz biorą udział w podnoszeniu odporności dziecka. Jeśli dziecko lubi, możesz dodać do jabłek cynamon – ma właściwości antybakteryjne! Śniadanie zawiera także świeże owoce – mandarynki, które dostarczą sporej dawki witaminy C, dzięki czemu uchronią przed przeziębieniem. Niedobory witaminy C powodują obniżenie odporności organizmu, szybsze męczenie się oraz mniejszą adaptację organizmu do zmian temperatur.

Co do picia? Sok marchwiowy. Najlepiej samodzielnie wyciskany lub jednodniowy. Marchew jest bogata w beta-karoten, który odpowiada m.in. za prawidłową funkcję skóry i nabłonków oraz jest bardzo silnym antyoksydantem.

zdrowe drugie sniadanie_sok marchewkowy

Zdjęcie: masz.talerz

Taka śniadaniówka to skarb każdego malucha!

Pomysł na zdrowe śniadanie do szkoły: orkiszowy omlet z jabłkowym środkiem plus sok marchwiowy i mandarynki

przepis na zdrowe drugie sniadanie

Zdjęcie: masz.talerz

Orkiszowy omlet z jabłkowym środkiem – składniki:

– 2 jaja, żółtka oddzielone od białek
– 3 czubate łyżki mąki orkiszowej
– łyżka oleju ryżowego
– szklanka mleka 2% tłuszczu – ilość trzeba dopasować do konsystencji b. gęstego ciasta naleśnikowego
– 1/2 jabłka pokrojonego na małe kawałki lub startego na grubej tarce
– szczypta cynamonu

Orkiszowy omlet z jabłkowym środkiem – przygotowanie:

Z białek ubij pianę. Żółtka zmiksuj z mąką i mlekiem. Dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj łyżką, dodając jabłko. Na patelni rozgrzej olej i wylej masę. Smaż na średnim ogniu, po mniej więcej 5 minutach przekręć omlet na drugą stronę. Po usmażeniu pokrój omlet w trójkąty. W pudełeczku ułóż trójkąty omleta w towarzystwie cząstek mandarynek.

Gotowy omlet powinien być puszysty. Tu potrzebna jest nieduża patelnia, wtedy omlet będzie grubszy i nie złamie się, gdy będziemy go przewracać na drugą stronę.

Smacznego!

Małgorzata Różańska  dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Napady złości u dziecka. O tym, jak reagować, pisze psycholog Ewa Sękowska-Molga

Szparag daje radę!

Sezon na szparagi! Wypróbuj 3 smaczne i niezwykle proste przepisy ze szparagami w roli głównej

Kobieta siedząca na toalecie cierpiąca na zespół Alporta

Charakterystyka zespołu Alporta. Co warto wiedzieć o tym schorzeniu genetycznym?

Przepis na serowe placuszki z figą

Dziewczyna „chłopięca” czy”dziewczęca”? Po co w ogóle wybierać?! Zobacz świetne zdjęcia, które przełamują ten stereotypowy podział

Chwile, kiedy dziecko wyrasta z małej fasolki, warte są każdej sekundy. Zobacz galerię niesamowitej radości z oczekiwania

Chleb bez mąki. Wzbogać swoje wielkanocne menu o zdrowe pieczywo

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka bez grama żelatyny

pesto

Znudziło ci się tradycyjne pesto? Zaszalej ze składnikami i odkryj jego smak na nowo!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Sernik lekki jak piórko

Przepis na sernik jogurtowy z malinami

„Przeżywanie żałoby nie jest pogodzeniem się ze stratą, jest nauką życia w nowej rzeczywistości, bez ukochanej osoby” – mówi psycholog Jarosław Zabojszcz

Przepis na owsiano-kokosowe muffinki otrębowe

Sałatka z batatami i brokułem. Smakowita i oryginalna propozycja na kolację

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

„Nie garb się!” przestaje działać? Ratunek w aktywnym siedzeniu!

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

bakłażan nadziewany

Bakłażan nieźle nadziany. Dyniowo-jarmużowy farsz to strzał w dziesiątkę!

Trzy razy jajka!

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Onigirazu – „sushi kanapka” ze szparagami

Gryczane kaszotto z zielonym groszkiem. Może nie wygląda, ale smakuje obłędnie!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy