Przejdź do treści

Rosół – czy naprawdę pomaga na przeziębienie? Odpowiada dietetyczka kliniczna

talerz z rosołem
Rosół – czy naprawdę pomaga na przeziębienie? Odpowiada dietetyczka kliniczna/Istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?
Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?
Top 10 produktów chroniących przed rakiem
Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Rosół to jeden z najstarszych i najpopularniejszych sposobów na przeziębienie i inne infekcje. Nasze mamy i babcie do dziś karmią nim swoje dzieci i wnuki, zachwalając jego uzdrawiające właściwości. Ile prawdy jest w teoriach na temat rosołu? Czy specjaliści rzeczywiście go polecają? O opinię poprosiłam dietetyczkę kliniczną, Martynę Bednarczyk, autorką bloga „Dietetyczne Fanaberie”.

Rosół – co sądzi dietetyczka kliniczna?

Rosół to staropolskie danie, które mimo upływu setek lat wciąż nie traci na popularności. Uznanie zawdzięcza nie tylko unikalnemu smakowi, ale także przypisywanym mu prozdrowotnym właściwościom. Dietetyczkę kliniczną, Martynę Bednarczyk, zapytałam, czy rosół rzeczywiście zasługuje na miano najlepszej zupy na infekcje:

Tak, sama często polecam go moim podopiecznym. Terapia rosołem sprawdza się w większości przypadków osłabień i każdy chętnie ją stosuje. Zupa ta poprawia nam nastrój, rozgrzewa, dostarcza łatwo przyswajanych składników odżywczych, a jednocześnie jest lekkostrawna i ma mało kalorii. 

Ekspertka zwraca jednak uwagę, że nie każdy rosół można uznać za zdrowy i wzmacniający:

Unikajmy wszystkich rosołków w kubku oraz kostek rosołowych. To czysta chemia, która na pewno nie poprawi naszej kondycji. Zamiast gotowych rozwiązań – stawiajmy na samodzielnie przyrządzony wywar z chudym mięsem i dużą ilością warzyw. 

Rosół, o którym mówi dietetyczka, jest bogaty w potas, wapń, żelazo, magnez, beta-karoten oraz witaminy E i A. Niestety w procesie długiego gotowania rosół traci większość witaminy C, dlatego na koniec warto dodać bogatą w nią pietruszkę. Poza tym witaminę C znajdziemy w wielu superfoods, takich jak żurawina czy dzika róża, dlatego akurat jej mała ilość w rosole nie jest problemem.

kobieta

Rosół na przeziębienie – jak to działa?

Rosół szczególnie dobrze sprawdza się w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych. O tym, że działa wiemy nie tylko z doświadczeń chorych, ale także badań naukowych. W naszym artykule o najlepszym jedzeniu na przeziębienie lekarz rodzinny, Aleksander Biesiada, podkreślał:

Wywary z mięsa i warzyw oraz rosół – polecały je nasze babcie – i słusznie. Rosół poddano nawet badaniom naukowym, postuluje się, że składniki rosołu wpływają na migrację neutrofili. 

Neutrofile, czyli białe krwinki, są „wyrzucane” przez organizm w reakcji na wirusową infekcję górnych dróg oddechowych. Przez wzrost ich poziomu dochodzi do zwiększonej produkcji śluzu, co obserwujemy jako katar i kaszel. Naukowcy University of Nebraska Medical Center udowodnili, że pod wpływem rosołu aktywność neutrofili spada, dzięki czemu zmniejszają się objawy przeziębienia. Jedzenie rosołu ma więc bezpośredni wpływ na kondycję naszego gardła i nosa podczas choroby.

Rosół – komu może zaszkodzić?

Trzeba zaznaczyć, że rosół nie będzie jednak dobrym wyborem w przypadku każdej choroby. Nie powinniśmy jeść go podczas grypy żołądkowej. Rosół posiada bowiem za dużą osmolarność, czyli za niską liczbę cząsteczek w roztworze (wodzie) oraz za dużo sodu. Takie właściwości powodują, że zupa ta może nasilać biegunkę oraz doprowadzić do jeszcze większego odwodnienie organizmu.

Lekarka Róża Hajkuś w swoim poście na Instagramie tłumaczy:

Bo skoro w jelitach będzie płyn o wyższej osmolarności niż otoczenie (czyli rosół), będzie „ściągał” wodę w miejsce, gdzie się znajduje, czyli do jelit. Więcej wody w jelitach = biegunka bardziej.

Macie swoje ulubione sposoby na rosół? Na przykład jakieś przyprawy lub triki kulinarne. Dajcie znać w komentarzach!

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Cebula dymka – sadzenie i uprawa. Przepis na zupę z dymką

Dieta zupowa, czyli jadłospis pełen zup. Czy warto ją stosować?

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

zupa w słoiku na białym stole

Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!

Rozgrzewająca zupa marchewkowa z nutą kokosową

Przepis na zupę krem z pieczonego kalafiora. Jesień na bogato!

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Curry z kukurydzy

Złociste curry z kukurydzy. Przyjemny, lekko słodki smak, który pokochasz od pierwszej łyżki!

Chłodnik arbuzowo-pomidorowy

Gazpacho z arbuza i pomidorów. Zmiksuj przepyszny i zdrowy chłodnik

Tajska zupa rybna z łososiem. Alternatywa dla rosołu

Botwinka egzotyczna. Przepis na pyszny i sycący krem z buraków

Curry z botwinki. Zdrowy obiad w sam raz na wiosnę!

zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa. Róż na talerzu? Brzmi przepysznie

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Przednówkowa ribollita – królewskie danie z warzyw i chleba razowego

Zupa rybna w tajskiej odsłonie

Zupa rybna w tajskiej odsłonie. Znakomicie rozgrzewa i syci

Kochamy krupnik! Wybrałyśmy najlepsze przepisy na pyszną zupę w nowej odsłonie

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Zima roślinożerców. Co teraz włożyć do gara, by przetrwać?

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Zupa pho z akcentem polskim

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze

Zupa orzechowa, idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki. Idealny na zimę

Zupa serowa z pietruszkowym pesto

Zupa serowa z pietruszkowym pesto. Ma mniej kalorii niż myślisz

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

12 przepisów na sałatki wigilijne

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?