Przejdź do treści

Wino i jego wpływ na serce. Dietetyk dr Michał Czapla wyjaśnia, jak alkohol działa na nasz organizm

Kobieta pijąca wino
Alkohol i jego wpływ na serce. Dietetyk dr Michał Czapla wyjaśnia, jak na nas działają napoje wyskokowe / Pexels
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Ile razy spotkałaś się ze stwierdzeniem, że czerwone wino jest zdrowe na serce? Pewnie dosyć często. Jedna lampka wytrawnego wina od czasu do czasu nie zaszkodzi, ale co z większą ilością alkoholu? Dr Michał Czapla wyjaśnia, jakie dla naszego serca mogą być skutki nadużywania alkoholu.

Doktor nauk o zdrowiu, dietetyk, ratownik medyczny i nauczyciel akademicki – tak o sobie mówi dr Michał Czapla. Ekspert, oprócz przyjmowania pacjentów i prowadzenia wykładów, znajduje także czas na aktywność w mediach społecznościowych. Jego konto na Instagramie śledzi obecnie ponad 2,2 tys. osób. Ostatni post dr Michała Czapli dotyczy wpływu alkoholu na serce.

Alkohol a serce – dr Michał Czapla ostrzega

„Pragnę przestrzec przed nadmiernym, okazjonalnym spożywaniem alkoholu, które może doprowadzić do niekorzystnych skutków zdrowotnych a nawet do nagłego zatrzymania krążenia i zgonu włącznie” – pisze na swoim profilu na Instagramie dietetyk dr Michał Czapla.

Jak tłumaczy, wytyczne Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego 2016 (ESC) oraz Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego 2019 (AHA) dotyczące prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego (CVD) zalecają unikanie nadmiernego spożycia alkoholu i dopuszczają jego spożycie na poziomie ≤2 jednostek dla mężczyzn i ≤1 dla kobiet na dzień.

istockphoto.com

Czerwone wino mniej szkodzi?

Jedna standardowa jednostka alkoholu (SJA) to dziesięć gramów czystego alkoholu etylowego czyli np. 250 ml piwa, jedna lampka wina (125 ml) czy mały kieliszek wódki (25 ml).  Czapla tłumaczy, że spożywanie alkoholu powyżej tych wartości powiązane jest ze wzrostem ryzyka CVD.

„Mimo, że spożywany w umiarkowanych ilościach może wywierać pozytywny wspływ na poziom HDL [dobry cholestelor – przyp. red.] to jego konsumpcja przynosi więcej szkód niż korzyści . Może powodować m.in. choroby nowotworowe, marskość wątroby czy uzależnienia” – ostrzega dietetyk.

Dodaje, że na rynku dostępnych jest wiele produktów bezalkoholowych, które nie odbiegają smakiem od swoich pierwowzorów. Z alkoholi dostępnych na rynku najlepszym wyborem będzie czerwone, wytrawne wino. Oczywiście w rozsądnych ilościach.

„Przyjmuje się, że może być ono dobre dla serca, ponieważ zawiera przeciwutleniacze, takie jak resweratrol, który znajduje się przede wszystkim w skórce winogron (także w orzeszkach ziemnych i owocach jagodowych). Niektóre badania sugerują, że resweratrol może obniżać poziom cholesterolu i ciśnienie krwi” – wskazuje dr Czapla.

Borys Szyc / Facebook

Wpływ alkoholu na zdrowie – co mówią badania?

Według danych TNS Polska 54 proc. naszych rodaków uważa, że ograniczenie alkoholu poprawiłoby stan ich zdrowia, jednak 60 proc. nie próbowało podjąć w tym celu żadnego wysiłku. Tymczasem już kilka tygodni bez napojów z procentami wystarczy, by w organizmie zaszły korzystne zmiany.

Świadczą o tym wyniki badania przeprowadzonego przez naukowców z University College London. Poddali oni testom 102 osoby, które przez miesiąc nie tknęły alkoholu. Po upływie tego czasu zaobserwowano u nich m.in. obniżenie ciśnienia krwi, niższy poziom glukozy (co oznacza lepszą kontrolę cukru we krwi) i poprawę nastroju.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.