Przejdź do treści

Jak oczyścić organizm z kofeiny?

Zdjęcie: Hunter Newton \ Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
W jakiej pozycji spać, żeby się wyspać?
W jakiej pozycji spać, żeby się dobrze wyspać? Podpowiadamy
Dziewczyna przed komputerem
Myślami ciągle w pracy? O tym jak nie popaść w uzależnienie, porozmawialiśmy z psychologiem Pawłem Dukaczewskim
Wypadanie włosów: jakie są najważniejsze przyczyny?
wielkanoc rodzina
Jak uniknąć przejedzenia w Wielkanoc? 7 sposobów na święta bez problemów trawiennych
matka zmęczona dzieci
Jej deficyt może być przyczyną ciągłego zmęczenia. Poznaj 7 sygnałów niedoboru witaminy B12

Zatrucie kawą to  realne zagrożenie. Jest ono wyjątkowo nieprzyjemne, choć można go nawet nie zauważyć. Na  czym polega i jak je leczyć?

Każdego dnia ludzie wypijają ponad 2 mld filiżanek kawy. Nie brak takich, którzy piją ją na litry, a nie na filiżanki. Tymczasem nadmierna konsumpcja to murowane problemy. I to tak poważne, że zatrucie kofeiną jest wpisane do rejestru chorób psychicznych (DSM-5). Kiedy przesadzamy, narażamy się na wiele wariacji w pracy organizmu, których można jednak nie zauważyć, bo da się je zwalić na charakter lub ADHD.

Czego nie warto robić na pusty żołądek

Stosunkowo najmniej dolegliwe są takie, że możemy poczerwienieć na twarzy, a mięśnie zaczną drgać. W parze z tym mogą iść bóle żołądka i rozchwiana psychika. Dokładnie to: nerwowość, uczucie ciągłego niepokoju, nadmierna ekscytacja, nieskładne mówienie, bezsenność, szybkie i nieregularne bicie serca, a nawet halucynacje. Na dokładkę człowiek się wszystkim irytuje i ma lęki. Jeżeli po wypiciu kawy u kogoś pojawia się minimum pięć z tych objawów, to najprawdopodobniej chodzi o zatrucie kofeiną.

Jak to się robi?

Żeby doszło do zatrucia kofeiną, nie trzeba dużo. Uznaje się, że zdrowy człowiek może bez obaw przyjąć zaledwie 200 do 300 mg kofeiny dziennie. A to oznacza około czterech espresso (od 40 do 75 mg), jedną lub dwie „zalewajki” (do 200 mg), najwyżej dwie latte z sieciówki (ok. 100-150 mg) lub dwie cappuccino (ok. 150 mg). Ten poziom jest jeszcze niższy u osób starszych, kobiet w ciąży i cierpiących z powodu problemów z sercem oraz cukrzycy typu II. Lekarze z Mayo Clinic określili także poziom, po przekroczeniu którego zatrucie mamy jak w banku – to dwie bezpieczne dawki, czyli 600 mg dziennie.

 

Są zresztą tacy, którzy straszą, że od przedawkowania kawy można umrzeć, ale o to – jeżeli nie jesteśmy na skraju zawału – raczej trudno. Dawka śmiertelna kofeiny to 10 do 13 gramów, czyli mniej więcej 23 litry kawy wypite w krótkim czasie. Rzecz trudna do zrobienia. Ale kawa nie musi zabić od razu. Może to zrobić powoli. Jej nadużywanie koreluje z większą śmiertelnością i – to znowu Mayo Clinic – osoby pijące ponad cztery filiżanki dziennie są o 21 proc. bardziej narażone na zgon przed 55. rokiem życia. Tu jednak nie musi chodzić o samą kofeinę, ale też o styl życia, który się z jej nadużywaniem wiąże.

 

W każdym razie warto uważać, bo zatrucie jest wyjątkowo nieprzyjemne. Wiem, co mówię, bo zupełnie niedawno je sobie zafundowałem i było tak jak w opisie. Najbardziej dała się we znaki nerwica braku. Ciągle czegoś mi brakowało. Ciągle coś trzeba było zrobić, ale jak już się zaczęło, to zanim się skończyło, znajdowało się inną robotę. I tak nic z tego nie wychodziło. Mniej zrobionych rzeczy to mus nadganiania, a to więcej kawy i jeszcze mniej zrobionych rzeczy. Co gorsze, niełatwo z tego koła wyjść, bo po odstawieniu kofeiny występuje syndrom abstynencyjny. Składają się na niego bóle głowy oraz zmęczenie, problemy z koncentracją i depresja. A to, jak łatwo się domyślić, w pracy nie pomaga, zaległości przybywa i od razu człowiek by się napił więcej kawy… A tego akurat zrobić nie można.

Yerba? Guarana? A może przysiady?

Jak pokonać zatrucie kofeiną? Trzeba zafundować sobie odtrucie organizmu, czyli kawę i inne produkty zawierające kofeinę (napoje typu cola i energetyczne) odstawić lub ograniczyć. Jeżeli zatrucie jest łagodne, wystarczy poczekać, aż organizm sam się oczyści. Jeżeli jednak sytuacja robi się poważna: pojawia się arytmia serca, duszności, skacze ciśnienie – trzeba biec do lekarza. Po odtruciu najwyżej dwie kawy dziennie.

 

Nie warto jej odstawiać w ogóle, bo w umiarkowanych dawkach kawa jest zdrowa. Badania pokazują, że u kobiet obniża ryzyko pojawienia się depresji, a u wszystkich Alzheimera, Parkinsona, cukrzycy typu II i chorób wątroby. Jeżeli jednak dwie kawy to za mało, bo ciśnienie macie niskie, a zadań dużo, to dodatkowo możecie sięgnąć po yerba mate, żeń-szeń lub guaranę. Co komu służy i smakuje.

Byle nie za dużo, bo one w nadmiarze też zdrowe nie są. Trzeba też dbać o napęd dla organizmu i od czasu do czasu zagryźć coś zdrowego i energetycznego (na śniadanie koniecznie granola!), a w ogóle najlepiej to jest się po prostu porządnie wyspać i poruszać. Kilka pompek. Parę przysiadów. Przebieżka po schodach. I wszystko gra. Dwie kawy starczą. No i jeszcze dobrze trochę wyhamować. Najlepiej przed zawałem, a nie już po nim…

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czy można pić kawę podczas… ?

Czy można pić kawę podczas… ? Internistka odpowiada na najczęściej wyszukiwane hasła w Google

kawa po chińsku

Kawa po chińsku. Poranny rytuał, który pozwoli ci dobrze zacząć dzień

karmienie piersią Google

Karmienie piersią a…? Promotorka karmienia piersią odpowiada na najczęściej wyszukiwane hasła w Google

Czego nie warto robić na pusty żołądek

Nie tylko picie kawy czy gazowanych słodkich napojów. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek

mięso

Dziwny zapach, lepka konsystencja, zielony nalot. Zjadłam zepsute mięso, czy będę chora? Dietetyczka wyjaśnia

Kawa się skończyła, a potrzebujesz energetycznego kopa o poranku? Są inne sposoby!

Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem

Espresso, kawa z mlekiem, z syropem czy kuloodporna – jaka kawa jest najlepsza dla ciebie?

kawa

Gorąca kawa jest lepsza od „parzonej” na zimno

Kubek kawy

Kawa a jakość plemników. Okazuje się, że jest zależność!

Napoje i leki, których nie powinno się łączyć oraz takie, które warto

Przewodnik dla kawoszy: aeropress

Aeropress – zdrowa metoda parzenia kawy

Kawa i cukrzyca – przyjaciele czy wrogowie?

Kawa i cukrzyca – przyjaciele czy wrogowie?

Mała czarna dla zdrowia?

Poranna kawa – słaby wybór

Poranna kawa – słaby wybór

Gdy organizm nie toleruje kawy

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Kawa z kakao – najlepszy dopalacz dla mózgu

6 objawów przedawkowania kawy

Kawa: zdrowa czy nie? Zależy od genów

Kawa: zdrowa czy nie? Zależy od genów

Kawa i cholesterol. Koniec z espresso i „sypaną”?

Kawa i cholesterol. Koniec z espresso i „sypaną”?

Zgaga gwarantowana

Zgaga – przyczyny powstawania

Przewodnik dla kawoszy: syphon

Przewodnik dla kawoszy: syphon

"Mała czarna" na... potencję!

„Mała czarna” na… potencję!

Przewodnik dla kawoszy: drip

Przewodnik dla kawoszy: drip