Witamina B1 (tiamina) – skutki niedoboru, dzienne dawkowanie, występowanie
 Witamina B1 (tianina, aneuryna) to witamina która pełni bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Lepiej nie bagatelizować jej niedoboru! Czym może się skończyć niedobór witaminy B1 i jakie produkty są bogate w tianinę?
Witamina B1 – czym jest tianina?
Witamina B1 to inaczej tianina lub aneuryna. To heterocykliczny związek organiczny złożony z pierścienia tiazolowego i pierścienia pirymidynowego, które połączone są mostkiem metinowym. Nazwa witaminy B1 wynika z tego, że była pierwszym odkrytym przedstawicielem tej grupy witamin.
Tianina została odkryta w XIX wieku. Jak udało się to osiągnąć? Holenderski naukowiec zauważył, że że zwierzęta karmione ryżem poddanym łuszczeniu i polerowaniu mają takie same objawy chorobowe, jak ludzie chorujący na beri-beri. Jego zdaniem tak spreparowany ryż musiał być pozbawiony niezbędnych dla organizmu substancji. I tak było rzeczywiście!
Jednak witamina B1 została wyizolowana dopiero w 1912 roku przez polskiego biochemika Kazimierza Funka, który był twórcą podstaw nauki o witaminach. Witamina ta może być dostępna jako oddzielny preparat jednak mimo tego, warto ją zażywać z innymi witaminami z grupy B ze względu na ścisłe ich współdziałanie.
Funkcje tianiny
Tiamina, czyli witamina B1, jest niezbędna do prawidłowego przebiegu przemian metabolicznych w organizmie. To ważny koenzym w przemianach energetycznych cukrów, tłuszczów i aminokwasów. Jest wykorzystywana w komórkach wielu tkanek – serca, wątroby, mięśni szkieletowych. Witamina B1 w organizmie bierze udział między innymi w:
- reakcjach prowadzących do syntezy nukleotydów i NADPH (główny związek w przemianie kwasów tłuszczowych),
 - produkcji energii w mitochondriach oraz odnowie białek,
 - syntezie neurotransmiterów warunkujących prawidłowe przekazywanie impulsów nerwowych
 - procesach energetycznych i neurofizjologicznych.
 
Witamina B1 – zapotrzebowanie
Warto pamiętać o tym, że zapotrzebowanie na witaminę B1 (tiaminę) jest uzależnione od wieku, aktywności fizycznej i składu diety, np. jeśli jest bogata w węglowodany, zapotrzebowanie na tiaminę jest zwiększa się. Zalecana dawka witaminy B1 w diecie waha się od 0,5 mg/dobę u niemowląt do 1,5 mg/dobę u kobiet karmiących. Instytut Żywności i Żywienia zaleca następujące normy:
- dzieci: od 1. do 3. roku życia – 0,5 mg; od 4. do 6. roku życia – 0,6 mg; od 7. do 9. roku życia – 0,9 mg;
 - chłopcy: od 10. do 12. roku życia – 1 mg; od 13. do 18. roku życia – 1,2 mg;
 - dziewczęta – od 10. do 12. roku życia – 1 mg; od 13. do 18. roku życia – 1,1 mg;
 - mężczyźni: 1,3 mg;
 - kobiety: 1,1 mg;
 - kobiety w ciąży: 1,4 mg;
 - kobiety karmiące – 1,5 mg.
 
Jakie są skutki niedoboru witaminy B1 (tiaminy)?
Niedobór tiaminy najczęściej występuje u osób stosujących dietę niezawierającą mięsa oraz produktów zbożowych. Brak witaminy B1 w organizmie często występuje w wyniku niedożywienia oraz upośledzenia jej wchłaniania, często u osób chorych na anoreksję oraz alkoholizm.
Niedobór witaminy B1 (tiaminy) grozi degeneracją komórek nerwowych i zaburzeniami ze strony układu nerwowego. Objawy niedoboru to:
- zmęczenie i apatia,
 - nudności,
 - depresja,
 - zaburzenia mięśniowe,
 - problemy trawienne,
 - zanik miesiączkowania,
 - zwyrodnienie stawów,
 - zaburzenia czucia i popędu płciowego,
 - zaburzenia sercowo-naczyniowe,
 - zaburzenia neurologiczne spowodowane upośledzeniem przemiany cukrów – głównego źródła energii dla mózgu,
 - zespół Korsakowa, objawiający się przede wszystkim poważnymi zaburzeniami pamięci, i choroba beri-beri, której towarzyszy ból i paraliż mięśni – w przypadku długotrwałego niedoboru witaminy B1.
 
Witamina B1 (tiamina) – skutki przedawkowania
Skutki nadmiaru witaminy B1 raczej nie występują. Przy suplementacji witaminowej małe dawki tiaminy na ogół nie są toksyczne. Objawy uboczne podawania tiaminy występują bardzo rzadko i są to jedynie objawy typu alergicznego.
Produkty bogate w witaminę B1 (tiaminę)
Źródła witaminy B1 to:
- mięso: wieprzowina i wołowina;
 - ryby;
 - pełnoziarniste produkty zbożowe, m.in. razowiec, płatki owsiane;
 - orzechy i pestki;
 - nasiona roślin strączkowych – groszek zielony, groch, fasola, soja;
 - warzywa: kalafior, kapusta, szpinak, brukselki, por;
 - owoce: mandarynki, arbuz, porzeczki.
 
| Produkt | Zawartość w mg/100 g | Produkt | Zawartość w mg/100 g | 
|---|---|---|---|
| Mięso wieprzowe | 0,54 | Brukselka | 0,1 | 
| Jaja | 0,13 | Kalafior | 0,11 | 
| Chleb razowy żytni | 0,19 | Pomarańcze | 0,1 | 
| Płatki owsiane | 0,2 | Łosoś | 0,17 | 
Tak jak wiele witamin z grupy B, tiamina łatwo rozkłada się pod wpływem światła, środowiska zasadowego i ogrzewania, zwłaszcza powyżej 100 st. C oraz gotowania w wodzie, choć jest dość odporna na utlenianie. Dodatek sody do potraw również powoduje rozkład witaminy B1.
Witamina B1 – suplementacja
Teoretycznie możemy zapewnić organizmowi odpowiednią dawkę witaminy B1 tylko za pomocą diety. Jednak tylko w wypadku , gdy o nią dbamy – jemy produkty świeże, nieprzetworzone i odżywiamy się regularnie. Jednak jeśli z różnych względów w naszej diecie pojawiają się zaniedbania, to zalecana jest suplementacja tianiny. Szczególnie warto po nią sięgać:
- jeśli jesteśmy narażeni na stres;
 - w okresie jesienno – zimowym i wczesną wiosną – kiedy mniej jest wartościowych świeżych warzyw i owoców;
 - jeśli prowadzimy intensywny tryb życia albo aktywnie uprawiamy sport;
 - jeśli pijemy dużo kawy i herbaty oraz alkoholu;
 - jeśli nasza dieta jest bogata w oczyszczone źródła węglowodanów – cukier, białą mąkę, biały ryż.
 
Polecamy
 Dlaczego kwas foliowy w ciąży jest taki ważny i jak go przyjmować?
 Obsesja gwiazd na punkcie Ozempiku. Ekspertka ostrzega: „Mogą zmagać się z długotrwałymi problemami”
 Te związki są kluczowe dla rozwoju płodu. Ich niedobór jest bardzo niebezpieczny też dla dorosłych
 Farmaceutka zdradza, jakie są główne grzechy popełniane przy suplementowaniu witaminy D
się ten artykuł?