Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Akcja bez glutenu: mąka ryżowa

Akcja bez glutenu: mąka ryżowa
Mąka ryżowa może być przygotowana z ryżu białego lub odmian ciemnych. Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd

Pożegnaliście gluten, ale brakuje wam w diecie produktów mącznych? Przedstawiamy mąkę ryżową, którą błyskawicznie zrobicie sami. A z tej mąki pyszne naleśniki, pudding, a nawet pierogi!

Mąka ryżowa to jedna z najpopularniejszych mąk bezglutenowych. Jest pozyskiwana z ziaren ryżu. Ziarna niekiedy się czyści, a potem mieli na grubo lub w drobny pył. Mąka ryżowa w porównaniu z pszenną jest mniej kaloryczna ‒ w 100 g mąki jest 348 kcal. Może być przygotowana z ryżu białego lub odmian ciemnych. Spożywając produkty z ciemnej mąki ryżowej, dostarczamy organizmowi zdrowy błonnik, magnez, cynk, mangan oraz fosfor. Czysta mąka ryżowa zawiera również wszystkie witaminy z grup B. Na 100 g zawiera 7 g białka. Ma średni indeks glikemiczny, który wynosi 40 pnk. Jeśli chodzi o właściwości zdrowotne, mąka z białego ryżu nie odbiega od ciemnej mąki ryżowej. Jest bogata w te same minerały, a co najważniejsze, jest lekkostrawna, tym samym polecana w dietach.

Mąka ryżowa wykorzystywana jest w kuchni azjatyckiej. To z niej wytwarza się papier ryżowy, makarony czy lekkie pieczywo. Azjaci wykorzystują ją na co dzień w domowych potrawach jako zagęstnik do sosów czy zup. Z mąki ryżowej powstają najpopularniejsze azjatyckie słodkie wypieki.

Mąka ryżowa: zrób to sam!

Obecnie mąka ryżowa jest bardzo łatwo dostępna, a jej cena zachęca do zakupu. Jeśli zamierzamy taką mąkę kupić, warto wybrać się do certyfikowanego sklepu lub kupić oryginalną chińską lub japońską. W innym wypadku możemy się spotkać z komunikatem na opakowaniu, iż mąka ryżowa może zawierać śladowe ilość glutenu. To dlatego, że mąki pszenne oraz te bezglutenowe, np. ryżowe, często pakowane są w tym samym zakładzie. Dlatego taką mąkę warto przygotować w domowych warunkach. Potrzebny będzie nam dobrej jakości blender kielichowy o szybkich obrotach lub elektryczny młynek do kawy.

Mąką ryżową bez problemu możemy zastąpić w potrawach mąkę pszenną. Ponieważ mąka ta nie zawiera glutenu, warto użyć dodatkowego spójnika sklejającego. Niech to będzie podwójna ilość jajek, banan, łyżka mąki z tapioki lub dodatkowa łyżka skrobi ziemniaczanej, można wykorzystać też olej. Ważne też, by ciasto, np. na pierogi lub naleśniki, miało odpowiednią wilgotność, nieco większą niż przy tradycyjnym pszennym odpowiedniku.

Mąka z białego ryżu

Składniki:

- 500 g białego ryżu 

Ryż przenieś do kielicha blendera. Zamknij wieko. Miksuj na najszybszych obrotach przez mniej więcej minutę. Następnie przemieszaj wszystko szpatułką. Jeśli chcesz uzyskać mąkę drobno mieloną, blenduj kolejne 30 sekund. Z 500 g ryżu powstanie ½ kg mąki ryżowej idealnej na naleśniki.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij