Przepis na witaminowe koktajle usprawniające pracę mózgu
się ten artykuł?
Pracujemy coraz ciężej, stawiamy sobie nowe, wygórowane cele, pędzimy. I w całym tym wyścigu często zapominamy o sobie. Nie ma kiedy się zrelaksować czy zredukować stres, co w efekcie osłabia nie tylko pracę mózgu, ale również pogarsza ogólne funkcjonowanie ciała. Aby usprawnić pracę mózgu należy dostarczać organizmowi niezbędnych witamin.
Aby to wszystko mieć pod kontrolą, warto wprowadzić w życie trzy ważne kwestie:
– odpowiednie odżywianie,
– proste ćwiczenia fizyczne, które zapobiegają kurczeniu się mózgu,
– dobrej jakości sen.
Dzisiaj skupimy się na pierwszym temacie. Odpowiednie odżywianie to klucz do witalności. Ogromną rolę będę pełnić tu witaminy i minerały, które chronią mózg. Na które z nich zwrócić szczególną uwagę?
Witamina E
Neutralizuje wolne rodniki i chroni komórki mózgowe. Przykład jej działania opisują holenderscy badacze, którzy przeanalizowali diety 5395 osób w średnim wieku. Kontrolowali oni przez okres dziesięciu lat ilość przyjmowania witaminy E z pożywienia. Okazało się, że te osoby, które przyjmowały jej najwięcej, obniżyły ryzyko zachorowań na Alzheimera i inne formy demencji o około dwadzieścia pięć procent.
Witaminę E znajdziemy w: brokułach, szpinaku, słodkich ziemniakach, mango, awokado, orzechach włoskich, migdałach, nasionach słonecznika czy sezamie.
Witaminy z grupy B i kwas foliowy
W 2009 roku zespół badaczy z Singapuru stwierdził, że ludzie, którzy mają więcej witaminy B12 we krwi, wykazują się lepszą koncentracją i pamięcią. Część naukowców twierdzi, że homocysteina w połączeniu z metalami ciężkimi (miedz, cynk) i dużą ilością złego cholesterolu niszczy komórki mózgowe. Homocysteina to produkt uboczny, który powstaje w momencie budowy białka przez nasze komórki. To właśnie witaminy B6 i B12 oraz kwas foliowy, działając zespołowo, pomagają pozbyć się jej z organizmu, co między innymi chroni naszą pamięć.
Najlepsze źródła kwasu foliowego to: brokuły, szpinak, szparagi i inne zielone liściaste warzywa.
Najlepsze źródła witaminy B6 i B12 to: pełne ziarna, fasola, słodkie ziemniaki, orzechy.
Najlepszą – naturalną – opcją uzupełniania dziennej dawki witamin są koktajle warzywno-owocowe. Potrzebujecie tylko jednego sprzętu – jest nim blender.
Propozycja 1. Koktajl orzechowy
Oprócz witamin zawiera także tłuszcze, dzięki czemu daje uczucie szybkiego nasycenia.
– 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
– garść migdałów (wcześniej namoczonych w zimnej wodzie)
– 1/2 mango
– szklanka mleka ryżowego
– odrobina miodu
Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Odcedzamy migdały i wszystko razem miksujemy.
Propozycja 2. Koktajl witaminowy
– ½ awokado
– banan
– siemię lniane
– garść szpinaku
– garść jarmużu
– 300 ml wody niegazowanej
Wszystko po kolei wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy.
Przygotowanie takiego koktajlu zajmuje zwykle kilka minut. Jest pożywny i stanowi prawdziwą witaminową bombę dla naszego ciała i mózgu. Niestety, nie zawsze warzywa i owoce wystarczą. Dlatego u osób, którym witamin brakuje, niezbędna może się okazać odpowiednia suplementacja.