Przejdź do treści

20 produktów, które chronią przed zawałem serca

Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chcesz skutecznie popracować nad mięśniami brzucha? Kasia Bigos prezentuje najlepsze ćwiczenia
Szparag daje radę!
Sezon na szparagi! Wypróbuj 3 smaczne i niezwykle proste przepisy ze szparagami w roli głównej
Co się dzieje z naszą skórą, gdy się stresujemy? O wpływie stresu na cerę pisze kosmetolog Joanna Skrzypczak
Skrzepy krwi w trakcie okresu – kiedy warto wybrać się do lekarza?
Sprite walczy z nienawiścią w Internecie. „Z miłością do hejterów” – właśnie tak powinny wyglądać reklamy!

Choroby układu sercowo-naczyniowego to wciąż główny powód śmierci Polaków. Dobra wiadomość jest taka, że możemy się przed nimi uchronić (a przynajmniej znacznie obniżyć ryzyko), stosując odpowiednią dietę. Które produkty obniżają cholesterol? Które pozwalają utrzymać tętnice w dobrym stanie? Dzięki którym można skutecznie obniżyć ciśnienie krwi? Oto top 20.

1. Aronia

Choć Polska jest największym producentem aronii w Europie i na świecie, to nadal jest ona u nas mało popularna. A szkoda, bo aronia to najbogatszy w antyoksydanty owoc! Swoją antyoksydacyjną moc owoce aronii zawdzięczają przede wszystkim obecności antocyjanów nadających jej ciemną barwę. Antocyjany uszczelniają naczynia krwionośne, zapewniają im elastyczność i prawidłową przepuszczalność oraz zmniejszają lepkość krwi. Badania pokazują, że sok z aronii obniża ciśnienie krwi oraz poziom całkowitego cholesterolu i cholesterolu LDL we krwi. Aronia to jeden z pewniaków, które w profilaktyce kardiologicznej nie mają sobie równych.

2. Owoce jagodowe

Wszystkie owoce jagodowe są bogatym źródłem związków polifenolowych, które przeciwdziałają chorobom układu krążenia. Dlatego jedz je tak często, jak to tylko możliwe, szczególnie w sezonie: maliny, jeżyny, jagody, borówki, truskawki i poziomki. Badanie, które objęło 94 tys. kobiet, wykazało, że zjedzenie minimum trzech porcji tych owoców w tygodniu może obniżyć ryzyko zawału u kobiet o ponad 30 proc.

3. Awokado

Sięgamy po nie stanowczo za rzadko, a przecież awokado można tak łatwo i na kilka sposobów włączyć do codziennego menu. Miękkie awokado można potraktować jako smarowidło pieczywa. Do pieczywa świetnie sprawdzi się pasta z awokado (i np. serkiem lub suszonymi pomidorami). Można też dodać je do sałatki lub zielonego koktajlu. Warto wzbogacić dietę w awokado, bo kwasy tłuszczowe w nim zawarte pełnią nieocenioną funkcję w profilaktyce chorób serca. Pomagają obniżyć wysokie ciśnienie i poziom złego cholesterolu oraz trójglicerydów. Awokado jest również dobrym źródłem korzystnie wpływającego na pracę serca potasu.

4. Burak

Azotany, w które bogate są buraki, w kontakcie ze śliniankami w jamie ustnej ulegają przemianie do tlenku azotu. Ten z kolei rozszerza naczynia krwionośne, ułatwia przepływ krwi i obniża ciśnienie. Ponadto buraki bogate są w silny antyoksydant – betaninę oraz obniżający ciśnienie potas i obniżający poziom homocysteiny kwas foliowy.

5. Czosnek

Regularnie jedzony czosnek obniża cholesterol we krwi oraz obniża ciśnienie tętnicze. Ponadto obecny w diecie czosnek poprawia przepływ krwi i pozytywnie wpływa na elastyczność naczyń krwionośnych. Profilaktycznie dla zdrowego serca najlepiej jeść 1-2 ząbki dziennie.

6. Granat

Silną moc antyoksydacyjną oprócz owoców jagodowych ma owoc granatu. Dzięki bogactwu związków polifenolowych granat obniża cholesterol we krwi i ciśnienie. Badania wykazały, że po roku regularnego stosowania soku z granatu obniżyło się ciśnienie krwi o 21 proc., zmniejszył się poziom „złego” cholesterolu i odwrócił się proces zwężania tętnicy szyjnej o prawie 30 proc.!

7. Jabłka

„One apple a day keep the doctor away” – znacie to powiedzenie? Okazuje się, że jedzenie jabłek powoduje zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka zawierają bowiem aktywny biologicznie związek – kwercytynę, która ma działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe.

8. Jarmuż

W profilaktyce chorób serca na uwagę zasługuje jarmuż dzięki zawartości glukozynolanów oraz witaminy K. Badania pokazują, że wypijanie codziennie 150 ml soku z jarmużu przez 12 tygodni wystarczyło, by u mężczyzn z hipercholesterolemią spadł poziom cholesterolu LDL, a wzrósł poziom cholesterolu HDL. Najwięcej korzyści przyniesie jedzenie jarmużu na surowo, np. w sałatce czy w świeżo wyciśniętym soku, lub zmiksowanego w zielonym koktajlu.

9. Kasza gryczana

To jedno z najlepszych źródeł pokarmowych magnezu. Wyniki badań wskazują, że zbyt niskie ilości magnezu są dodatnio powiązane z większym ryzykiem zachorowania i śmiertelności z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego.

10. Kawa

Wiele badań wykazało, że picie 2-4 filiżanek kawy dziennie zmniejsza ryzyko zawału serca o 20 proc. Należy jednak pamiętać, że przesadzanie z kawą może być szkodliwe dla żołądka. Osoby z nadciśnieniem powinny się ograniczyć do 1 filiżanki dziennie.

11. Oliwa z oliwek

Dobra przede wszystkim z pierwszego tłoczenia i jedzona w postaci surowej, np. w sałatce. Jeśli stosujesz w kuchni oliwę z oliwek w takiej formie, możesz skutecznie obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Badania pokazują, że sięgając regularnie po oliwę z oliwek, masz szansę zmniejszyć ryzyko zawału serca o ponad 40 proc.!

12. Orzechy

Orzechy są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, magnez, potas, kwas foliowy, kwas elagowy i witaminę E, która jest silnym antyoksydantem. Dzięki tym składnikom w diecie dla zdrowego serca zaleca się zjadanie codziennie ok. 30 g orzechów (niesolonych). Korzyści już z tak niewielkich ilości są ogromne: obniżenie cholesterolu całkowitego, LDL i trójglicerydów.

13. Pełne ziarna

Dzięki jedzeniu nieprzetworzonych produktów zbożowych możesz zwiększyć ilość błonnika pokarmowego w diecie. A ten obniża przyswajanie cholesterolu z pokarmu i zwiększa jego usuwanie z organizmu. Jedz razowe pieczywo, naturalne płatki zbożowe (np. owsiane), ciemny ryż i grube kasze.

14. Pomidory

Najwięcej korzyści osiągniesz z jedzenia pomidorów przetworzonych, np. sosu czy pomidorówki. W wyniku przetworzenia likopen – silny antyoksydant – jest łatwiej przyswajalny przez organizm. A to on jest silną bronią pomidorową w walce z chorobami układu krążenia. Oprócz likopenu pomidory są też bogate w witaminę C i potas, także bardzo ważne z punktu widzenia ochrony przed zawałem.

15. Siemię lniane

Bogate w błonnik pokarmowy oraz kwas tłuszczowy ALA (omega-3) siemię lniane jest doskonałym produktem chroniącym przed zawałem serca. Dzięki tym składnikom wpływa na obniżenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi oraz obniża ciśnienie krwi. Śmiało dodawaj je do sałatek, koktajli, owsianki, chleba, ciasteczek, a nawet panierki. Nie kupuj siemienia odtłuszczonego, bo choć ma niższą kaloryczność, pozbawione jest drogocennego kwasu tłuszczowego ALA.

16. Soja

Białka soi zapobiegają zawałom serca. Minimum raz w tygodniu wymień mięso na soję i jej produkty. Możesz dodać tofu do sałatek lub zup albo przyrządzić jako stir fry.

17. Suszone morele

Suszone morele to jedno z najlepszych źródeł potasu w diecie. Razem z bananami, awokado, zielonymi liśćmi i ziemniakami mogą stanowić świetne uzupełnienie diety w potas. Naukowcy wykazali, że wysoka podaż potasu jest związana z 24-procentowym obniżeniem ryzyka udaru. Aby obniżyć ciśnienie tętnicze, WHO rekomenduje wszystkim osobom dorosłym zwiększenie dziennego spożycia potasu z żywności (do przynajmniej 3510 mg). Co to oznacza w praktyce? Jedz codziennie minimum 5 porcji warzyw i owoców, z czego wybieraj głównie te bogate w potas, np. suszone morele. Traktuj je jako przekąskę, dodawaj do owsianki, sałatek, a nawet pieczenia mięs i ryb.

18. Tłuste ryby

To najlepsze źródło chroniących serce tłuszczów omega-3: DHA i EPA. Znacznie więcej tego tłuszczu zawierają ryby pochodzące z wód słonych niż słodkowodne. Najlepiej jeść tłuste ryby morskie 2 razy w tygodniu.

19. Zielona herbata

Zielona herbata zawiera katechinę, potężny przeciwutleniacz, który wspiera metabolizm i zmniejsza wchłanianie cholesterolu. Najlepiej pić 1-2 filiżanki zielonej herbaty dziennie.

20. Zielone warzywa liściaste

Są bogate w witaminę E oraz foliany, które pomagają utrzymać niski poziom homocysteiny (jej wysoki poziom zwiększa ryzyko miażdżycy). Jedz je w postaci sałatki, dodawaj do kanapek i rób zielone koktajle.

 

Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej Foodarea, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Da się zdrowo przeżyć święta?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

6 nawyków, które szkodzą twojemu sercu

Seks jest zdrowy. Ale właściwie dlaczego?

Kobieta cierpiąca na hipercholesteronemię podczas rozmowy z lekarką.

Czym jest hipercholesterolemia? Jakie są jej rodzaje, objawy, metody leczenia i profilaktyki?

„Złamane serce” to nie tylko przenośnia! O schorzeniu, które przez lata nie było rozpoznawane, mówi kardiolog Robert Gil

test na cholesterol

Lipidogram – jak interpretować wynik profilu lipidowego?

cholesterol w 3D

Jak obniżyć poziom cholesterolu całkowitego? Dieta, aktywność fizyczna, lekarstwa

cholesterol blokujący tętnicę w 3D

Cholesterol LDL – jak obniżyć jego poziom? Dieta antycholesterolowa jako element terapii

Bardzo gruba kobieta siedzi w gabinecie u lekarki. Lekarka coś jej tłumaczy

Hiperlipidemia – przyczyny, objawy i leczenie. Jaką dietę powinny mieć osoby z zaburzeniami gospodarki lipidowej?

Czy zawał serca to choroba głównie mężczyzn? Poznaj mity dotyczące chorób serca, szczególnie przed walentynkami

Gdy pali i piecze, czy po co nie sięgać, jak masz refluks

taca z jedzeniem, na której jest mnóstwo produktów, które podnoszą cholesterol. Powyzej jest napis cholesterol

Jaka dieta na wysoki cholesterol jest odpowiednia? Co można jeść, a czego lepiej unikać?

stan przedzawałowy - kobieta trzyma się za bolące serce

Jak rozpoznać stan przedzawałowy i zapobiec ryzyku zawału mięśnia sercowego?

Szklanka z wodą i leki na cholesterol

Leki na cholesterol – na receptę czy bez? Jak skutecznie obniżyć poziom cholesterolu?

Mierzenie normy cholesterolu we krwi

Cholesterol – norma dla dorosłych i dzieci w Polsce oraz w innych krajach

Produkty pomagające obniżyć cholesterol

Jak obniżyć cholesterol domowymi sposobami? Które sposoby są skuteczne?

Produkt zawierający cholesterol hdl

Cholesterol HDL – normy i jego funkcje w organizmie. Dlaczego nazywany jest “dobrym” cholesterolem?

Za oknem śnieg, a Tobie marzy się sauna? Lekarz odpowiada: dla kogo sauna to zły pomysł?

Łańcuch przeżycia. Co to jest i jak go wykonać?

wyniki

Dieta na cholesterol. Jakie produkty pomogą pozbyć się złogów?

Kobieta trzyma się za nos

Kobiecy zawał serca. HZ kontra mity #9

kobieta, która ma problem z bolących brzuchem

Zgaga – objawy. Czy zgaga może być objawem ciąży?

chore serce

Nerwica serca – objawy, przyczyny i leczenie

Co papierosy robią z układem krążenia