Przejdź do treści

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
istockphoto.com
7 czynników pogarszających objawy alergii
minipizze z żurawiną
Minipizze z żurawiną i camembertem. Domownicy będą prosili o dokładkę
Przeklinanie ma swoje korzyści. Nie wierzysz? Sprawdź
Czego nie robić podczas infekcji intymnej?
rozstanie
„Nie bez kozery etapy rozstania porównuje się do tych, które są charakterystyczne dla przeżywania żałoby”. Psycholożka o rozstaniach, które bolą

Choroby układu sercowo-naczyniowego to wciąż główny powód śmierci Polaków. Dobra wiadomość jest taka, że możemy się przed nimi uchronić, a przynajmniej znacznie obniżyć ryzyko, stosując odpowiednią dietę. Sprawdź, które produkty obniżają cholesterol i pozwalają utrzymać tętnice w dobrym stanie. Dzięki tym produktom możesz skutecznie obniżyć ciśnienie krwi. 

Aronia

Choć Polska jest największym producentem aronii w Europie i na świecie, to nadal jest ona u nas mało popularna. A szkoda, bo aronia to najbogatszy w antyoksydanty owoc. Swoją antyoksydacyjną moc owoce aronii zawdzięczają przede wszystkim obecności antocyjanów nadających jej ciemną barwę. Antocyjany uszczelniają naczynia krwionośne, zapewniają im elastyczność i prawidłową przepuszczalność oraz zmniejszają lepkość krwi. Badania pokazują, że sok z aronii obniża ciśnienie krwi oraz poziom całkowitego cholesterolu i cholesterolu LDL we krwi. Aronia to jeden z pewniaków, które w profilaktyce kardiologicznej nie mają sobie równych.

Owoce jagodowe

Wszystkie owoce jagodowe są bogatym źródłem związków polifenolowych, które przeciwdziałają chorobom układu krążenia. Dlatego jedz je tak często, jak to tylko możliwe, szczególnie w sezonie: maliny, jeżyny, jagody, borówki, truskawki i poziomki. Badanie, które objęło 94 tys. kobiet, wykazało, że zjedzenie minimum trzech porcji tych owoców w tygodniu może obniżyć ryzyko zawału u kobiet o ponad 30 proc.

Awokado

Sięgamy po nie stanowczo za rzadko, a przecież awokado można tak łatwo i na kilka sposobów włączyć do codziennego menu. Miękkie awokado można potraktować jako smarowidło pieczywa. Do pieczywa świetnie sprawdzi się pasta z awokado (i np. serkiem lub suszonymi pomidorami). Można też dodać je do sałatki lub zielonego koktajlu. Warto wzbogacić dietę w awokado, bo kwasy tłuszczowe w nim zawarte pełnią nieocenioną funkcję w profilaktyce chorób serca. Pomagają obniżyć wysokie ciśnienie i poziom złego cholesterolu oraz trójglicerydów. Awokado jest również dobrym źródłem korzystnie wpływającego na pracę serca potasu.

Burak

Azotany, w które bogate są buraku, w kontakcie ze śliniankami w jamie ustnej ulegają przemianie do tlenku azotu. Ten z kolei rozszerza naczynia krwionośne, ułatwia przepływ krwi i obniża ciśnienie. Ponadto buraki bogate są w silny antyoksydant – betaninę oraz obniżający ciśnienie potas i obniżający poziom homocysteiny kwas foliowy.

Czosnek

Regularnie jedzony czosnek obniża cholesterol we krwi oraz obniża ciśnienie tętnicze. Ponadto obecny w diecie czosnek poprawia przepływ krwi i pozytywnie wpływa na elastyczność naczyń krwionośnych. Profilaktycznie dla zdrowego serca najlepiej jeść 1-2 ząbki dziennie.

Granat

Silną moc antyoksydacyjną oprócz owoców jagodowych ma owoc granatu. Dzięki bogactwu związków polifenolowych granat obniża cholesterol we krwi i ciśnienie. Badania wykazały, że po roku regularnego stosowania soku z granatu obniżyło się ciśnienie krwi o 21 proc., zmniejszył się poziom „złego” cholesterolu i odwrócił się proces zwężania tętnicy szyjnej o prawie 30 proc.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Przytuliłam choróbsko od Synka .. No niestety bywa! I kuruje sie jak tylko moge Lubicie czosnek? Ja uwielbiam i uwielbiam kanapki z maslem i czosnkiem.. Na codzien nie pozwalam sobie na takie smaczki, bo lubie ludzi wokol siebie gromadzic, nie odpychac 🙂 Ale czosnek jest najlepszy na choroby i migdaly szczegolnie! Wiec posiedze dzis w domku zionaca pysznym, „rasowym”, polskim czosnkiem, ktory wlasnie poczulam w nosie na maxa :)) Do tego herbatka z cytryna, imbirem i nalewka borowkowa od Cioci. Chyba musi postawic na nogi prawda? 🙂 #chorobska #mamatezczlowiek #czosnek #kanapkazczosnkiem #natura #naturalnelekarstwo #zioneczosnkiem #pychota #naturalnaapteka #cytryna #imbir #nalewka #herbata #domoweleczenie #garlic #pietruszka #maslo #chleb #przywlaszczylamsobiechorobesynka #prezentodsynusia #czosnekipiertruszka #smakolyki #prozdrowotnie #oczyszczanos #wirus #angina #leczymy #zdrowie #healthy #mamawracadozdrowia

Post udostępniony przez Martyna K..ska (@martyna_k_ska)

Jabłka

„One apple a day keep the doctor away” – znacie to powiedzenie? Okazuje się, że jedzenie jabłek powoduje zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka zawierają bowiem aktywny biologicznie związek – kwercytynę, która ma działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe.

Jarmuż

W profilaktyce chorób serca na uwagę zasługuje jarmuż dzięki zawartości glukozynolanów oraz witaminy K. Badania pokazują, że wypijanie codziennie 150 ml soku z jarmużu przez 12 tygodni wystarczyło, by u mężczyzn z hipercholesterolemią spadł poziom cholesterolu LDL, a wzrósł poziom cholesterolu HDL. Najwięcej korzyści przyniesie jedzenie jarmużu na surowo, np. w sałatce czy w świeżo wyciśniętym soku, lub zmiksowanego w zielonym koktajlu.

Kasza gryczana

To jedno z najlepszych źródeł pokarmowych magnezu. Wyniki badań wskazują, że zbyt niskie ilości magnezu są dodatnio powiązane z większym ryzykiem zachorowania i śmiertelności z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego.

Kawa

Wiele badań wykazało, że picie 2-4 filiżanek kawy dziennie zmniejsza ryzyko zawału serca o 20 proc. Należy jednak pamiętać, że przesadzanie z kawą może być szkodliwe dla żołądka. Osoby z nadciśnieniem powinny się ograniczyć do 1 filiżanki dziennie.

Oliwa z oliwek

Dobra przede wszystkim z pierwszego tłoczenia i jedzona w postaci surowej, np. w sałatce. Jeśli stosujesz w kuchni oliwę z oliwek w takiej formie, możesz skutecznie obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Badania pokazują, że sięgając regularnie po oliwę z oliwek, masz szansę zmniejszyć ryzyko zawału serca o ponad 40 proc.

Orzechy

Orzechy są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, magnez, potas, kwas foliowy, kwas elagowy i witaminę E, która jest silnym antyoksydantem. Dzięki tym składnikom w diecie dla zdrowego serca zaleca się zjadanie codziennie ok. 30 g orzechów (niesolonych). Korzyści już z tak niewielkich ilości są ogromne: obniżenie cholesterolu całkowitego, LDL i trójglicerydów.

Pełne ziarna

Dzięki jedzeniu nieprzetworzonych produktów zbożowych możesz zwiększyć ilość błonnika pokarmowego w diecie. A ten obniża przyswajanie cholesterolu z pokarmu i zwiększa jego usuwanie z organizmu. Jedz razowe pieczywo, naturalne płatki zbożowe (np. owsiane), ciemny ryż i grube kasze.

14. Pomidory

Najwięcej korzyści osiągniesz z jedzenia pomidorów przetworzonych, np. sosu czy pomidorówki. W wyniku przetworzenia likopen – silny antyoksydant – jest łatwiej przyswajalny przez organizm. A to on jest silną bronią pomidorową w walce z chorobami układu krążenia. Oprócz likopenu pomidory są też bogate w witaminę C i potas, także bardzo ważne z punktu widzenia ochrony przed zawałem.

Siemię lniane

Bogate w błonnik pokarmowy oraz kwas tłuszczowy ALA (omega-3) siemię lniane jest doskonałym produktem chroniącym przed zawałem serca. Dzięki tym składnikom wpływa na obniżenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi oraz obniża ciśnienie krwi. Śmiało dodawaj je do sałatek, koktajli, owsianki, chleba, ciasteczek, a nawet panierki. Nie kupuj siemienia odtłuszczonego, bo choć ma niższą kaloryczność, pozbawione jest drogocennego kwasu tłuszczowego ALA.

Soja

Białka soi zapobiegają zawałom serca. Minimum raz w tygodniu wymień mięso na soję i jej produkty. Możesz dodać tofu do sałatek lub zup albo przyrządzić jako stir fry.

ciasto z pistacjami

Suszone morele

Suszone morele to jedno z najlepszych źródeł potasu w diecie. Razem z bananami, awokado, zielonymi liśćmi i ziemniakami mogą stanowić świetne uzupełnienie diety w potas. Naukowcy wykazali, że wysoka podaż potasu jest związana z 24-procentowym obniżeniem ryzyka udaru. Aby obniżyć ciśnienie tętnicze, WHO rekomenduje wszystkim osobom dorosłym zwiększenie dziennego spożycia potasu z żywności (do przynajmniej 3510 mg). Co to oznacza w praktyce? Jedz codziennie minimum 5 porcji warzyw i owoców, z czego wybieraj głównie te bogate w potas, np. suszone morele. Traktuj je jako przekąskę, dodawaj do owsianki, sałatek, a nawet pieczenia mięs i ryb.

Tłuste ryby

To najlepsze źródło chroniących serce tłuszczów omega-3: DHA i EPA. Znacznie więcej tego tłuszczu zawierają ryby pochodzące z wód słonych niż słodkowodne. Najlepiej jeść tłuste ryby morskie 2 razy w tygodniu.

Zielona herbata

Zielona herbata zawiera katechinę, potężny przeciwutleniacz, który wspiera metabolizm i zmniejsza wchłanianie cholesterolu. Najlepiej pić 1-2 filiżanki zielonej herbaty dziennie.

Zielone warzywa liściaste

Są bogate w witaminę E oraz foliany, które pomagają utrzymać niski poziom homocysteiny (jej wysoki poziom zwiększa ryzyko miażdżycy). Jedz je w postaci sałatki, dodawaj do kanapek i rób zielone koktajle.

 

Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej Foodarea, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wino – wiesz, ile możesz wypić? Sprawdź, zanim sięgniesz po kieliszek

Wszystkie odcienie fioletu. Przyjrzyj się bliżej swoim siniakom

istockphoto.com

Serce: 5 sygnałów ostrzegawczych

Unsplash

Czego nie wiesz o cholesterolu?

łóżko para nóg

Jak wywabić plamy po seksie z pościeli? Poznaj kilka przydatnych trików

Chcesz obniżyć poziom złego cholesterolu? Pokochaj białe owoce i warzywa!

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

papierosy

Co papierosy robią z układem krążenia?

mama cholesterol

Twoja mama ma za wysoki cholesterol? Wraz z kardiologiem podpowiadamy, jak możesz jej pomóc

„Żądam edukacji menstruacyjnej od wczesnych lat szkolnych, a w reklamach podpasek krwi w kolorze krwi, a nie paryskiego błękitu” – mówi Anna Zajdel, aktywistka

Wykorzystaj lato w pełni. Bób, kasza, awokado – recepta na sytą letnią sałatkę

Unsplash

Podwyższony cholesterol? Włącz do diety te rośliny!

Tortilla z bobem i awokado

Tortilla z bobem i awokado

Mrożone tartaletki z awokado

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek ale z zaskakującymi dodatkami

Kobieta w szpitalu

7 faktów o zaburzeniach krzepliwości krwi, które trzeba znać

Kilka prostych patentów na poprawę krążenia. Twój organizm ci za nie podziękuje

5-10-8 – prosta zasada zdrowego serca

Siedzisz w bezruchu? Zacznij się wiercić!

Praca siedząca? Zacznij się wiercić! Wyjdzie ci to na zdrowie

Kobieta siedzi w łózku pod pościelą i trzyma chusteczkę przy nosie

Krwotok z nosa – czy odchylać głowę do tyłu?

młoda kobieta siedzi i myśli

Dlaczego kobiecy organizm potrzebuje więcej snu niż męski? Poznaj 10 faktów o zdrowiu kobiet

Nie przesadź z małą czarną! Sprawdź, jakie są objawy przedawkowania kawy

Zadbaj o swoje serce. Sprawdź, jakie badania należy zrobić i czy twoje wyniki są w normie

Mocno czekoladowe brownie z batatów i awokado – moc witamin i składników mineralnych