Przejdź do treści

Wiesz jak dbać o serce? Oto lista produktów, których powinnaś unikać

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Leczenie endometriozy / gettyimages
W Polsce nie ma żadnego programu leczenia endometriozy. Trwa akcja, której celem jest wpłynięcie na Ministerstwo Zdrowia. Cierpią miliony Polek
Oto Miss Niemiec 2020. Ma 35 lat, jest mamą i prowadzi sklep internetowy
Dieta a płodność / freepik.com
Płodność – czy da się wspierać ją zdrowym odżywianiem? Dietetyczka odpowiada
Czy test ciążowy z drogerii jest wiarygodny?
Czy test ciążowy z drogerii jest wiarygodny?
Częste oddawanie moczu / istock
Wydaje ci się, że oddajesz mocz częściej niż koleżanki? Sprawdź, czy to nie syndrom nadreaktywnego pęcherza

Zasady diety dla zdrowego serca wydają się mało skomplikowane. Unikaj smażenia, tłustych mięs, wybieraj zdrowe oleje, jedz dużo ryb oraz warzyw. Proste, prawda? W praktyce jednak nie zawsze jest to takie łatwe. Dlatego bierzemy na tapetę produkty z listy najgorszych dla zdrowia twojego serca.

Twarde margaryny

Margaryny twarde (do pieczenia) powstają w procesie uwodorniania tłuszczów nienasyconych występujących w olejach. Na skutek tego podnosi się ich temperatura topnienia i z olejów ciekłych powstaje tłuszcz stały. Podczas tego procesu powstają tzw. izomery trans kwasów tłuszczowych, których należy strzec się jak ognia!

Masaż – jak wybrać najlepszy?

Dlaczego? Liczne badania potwierdzają, że tłuszcze trans podwyższają stężenie „złego” cholesterolu LDL, a obniżają poziom „dobrego” cholesterolu HDL. Ponadto tłuszcze trans podnoszą stężenie lipoproteiny, która zwiększa ryzyko niedokrwiennej choroby serca. Tłuszcze trans mają także związek ze wzrostem ryzyka cukrzycy typu 2. Dlatego lepiej nie używać ich w kuchni.

Ciasta, ciastka, ciasteczka…

Głównym źródłem w diecie tłuszczów trans oprócz twardych margaryn są wyroby ciastkarskie i pieczywo cukiernicze. To do ich produkcji używa się bogatej w tłuszcze trans twardej margaryny. Dlatego wraz z pożegnaniem się z margaryną z kuchni powinieneś pomachać na pożegnanie także i tym produktom. Bądź czujny i czytaj etykiety. Niestety, tłuszcze trans znajdziesz w większości ciastek czy innych gotowych słodyczy. Jeśli w składzie są podane izomery trans kwasów tłuszczowych, tłuszcze trans lub uwodorniony/utwardzony tłuszcz roślinny albo uwodorniony/utwardzony olej roślinny, to znaczy, że nie jest to produkt zdrowy dla twojego serca. Co ciekawe, tłuszcze trans nie są produkowane w organizmie człowieka. Więc to, ile ich będzie w twoich tkankach i płynach ustrojowych, zależy tylko od twojej diety!

Zawartość tłuszczów trans to nie wszystko. Wyroby cukiernicze i słodkie bułeczki zawierają mnóstwo cukru w postaci cukru białego, cukru trzcinowego, glukozy, syropu glukozowego, syropu glukozowo-fruktozowego, melasy, syropu kukurydzianego i innych substancji słodzących. A to też nie służy zdrowiu serca. Cukier powoduje wyższy wskaźnik stresu oksydacyjnego mogącego doprowadzić do niewydolności serca, nadciśnienia tętniczego i innych chorób sercowo-naczyniowych.

Smakowe kawy, śmietanka do kawy w proszku

Podobnie jak wyroby cukiernicze śmietanka do kawy w proszku (a także gotowe kawy rozpuszczalne smakowe) mogą zawierać tłuszcze trans. Czytaj etykiety! Nie wybieraj produktów, które mają w składzie uwodorniony tłuszcz/olej roślinny. Te produkty mogą zawierać także sporą ilość cukru, który zwiększa stres oksydacyjny w organizmie.

pizza

Czerwone mięso, boczek, parówki i inne przetworzone mięsa

Wszystkie wymienione są źródłem tłuszczów nasyconych. Dotychczas wiele badań wskazywało, że tłuszcze nasycone wpływają na wyższy poziom cholesterolu we krwi. Ostatnio coraz więcej wyników badań okazuje się łaskawszych dla tłuszczów nasyconych: okazuje się bowiem, że nie mają tak dużego wpływu na wzrost poziomu cholesterolu we krwi, jak sądzono.

Dlaczego więc te produkty znalazły się w naszym top 6? Okazuje się, że bakterie żyjące w przewodzie pokarmowym przekształcają występującą w mięsie L-karnitynę w N-tlenek trimetyloaminy (TMAO), który sprzyja miażdżycy tętnic. Podwyższony poziom L-karnityny zwiększa ryzyko choroby wieńcowej i epizodów sercowo-naczyniowych, w tym zawału i udaru ‒ jednak tylko u pacjentów, u których podwyższony był jednocześnie poziom TMAO. Co więcej, badania pokazują, że dieta bogata w czerwone mięso i jego przetwory zmienia florę bakteryjną w jelitach, zwiększając ilość bakterii, które przekształcają L- karnitynę w TMAO.

Słodzone napoje

Często gasisz pragnienie słodzonym napojem z bąbelkami? Uważaj! Może mieć to negatywny wpływ na twoje serce. Okazuje się, że słodzone napoje są jednym z głównych źródeł cukru w diecie. A ten działa prozapalnie i podwyższa ryzyko chorób serca. Badanie przeprowadzone na University of Otago w Nowej Zelandii dało na to niepodważalne dowody.

Jedzenie cukru wpływa bezpośrednio na wysokie ryzyko wystąpienia chorób serca, podwyższony poziom lipidów i nadciśnienie. Ponadto wyniki badań potwierdzają, że cukier przyczynia się do wszelkich dysfunkcji układu sercowo-naczyniowego, niezależnie od tego, jaki ma wpływ na wagę ciała.

Jedzenie typu fast food

Żywność typu fast food jest bogata w tłuszcze nasycone, tłuszcze tra[p;ns, cukry proste i sól, a uboga w błonnik pokarmowy i antyoksydanty. A przy tym jest bardzo kaloryczna. To wszystko sprawia, że jest prawdziwym zagrożeniem dla serca i naczyń krwionośnych. Badania przeprowadzone przez naukowców z University of Minnesota School of Public Health opublikowane w czasopiśmie „The American Heart Association” dowodzą, że spożywanie fast foodów nawet raz w tygodniu zwiększa ryzyko zgonu z powodu choroby niedokrwiennej serca o 20 proc. w stosunku do osób, które się zdrowo odżywiają. Jedzenie fast foodów dwa lub trzy razy w tygodniu podnosi ryzyko, uwaga… aż do 50 proc. A w przypadku sięgania po fast foody cztery i więcej razy w tygodniu ryzyko wzrasta do prawie 80 proc.!

Małgorzata Różańska  dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarzea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak rozpoznać zawał i pomóc osobie, która go przechodzi? Poznaj porady ratownika medycznego!

Sól w diecie / Emmy Smith / Unsplash

1,3 kg pomidorów ma tyle sodu co jedna łyżka ketchupu. Sól szkodzi twojemu zdrowiu. Czy wiesz, jak bardzo?

ból w klatce

Ból w klatce piersiowej. Lekarz wyjaśnia, co to może oznaczać

Orangutany / gettyimages

Co łączy orangutany, tłuszcze trans, detektywów na zakupach i olej palmowy? Wiele!

serce

Nie lekceważ tych objawów. To może być serce

dieta

Osteoporoza. Jak pomóc sobie dietą?

zamyślona kobieta

Jak powstaje nowy nawyk? Co zrobić, żeby zmiana się udała?

wnuczka z babcią

Zadbaj o serce dziadków!

kobieta, święta

Święta dla odchudzających się – na co zwrócić uwagę

kobieta pracująca w domu

Chcesz być zdrowsza? Poznaj 8 sekretów ludzi, którzy nie chorują

Rytm zatokowy w wyniku badania EKG

Rytm zatokowy w wyniku badania EKG

Cewnikowanie serca

Cewnikowanie serca – na czym polega badanie?

kobieta po 50-tce

6 sposobów, by mieć zdrowe serce po 50-tce

Scyntygrafia serca – wskazania i przeciwwskazania do badania

Scyntygrafia serca – wskazania i przeciwwskazania do badania

Dr Michał Czapla / Instagram.com

Dr Michał Czapla: regularna aktywność fizyczna jest podstawą skutecznej profilaktyki chorób serca

Kłucie w sercu — czy trzeba się martwić?

Kłucie w sercu – czego może być objawem?

Kinaza kreatynowa — definicja, działanie, wskazania do badania i dolegliwości

Kinaza kreatynowa – czym jest, działanie, wskazania do badania i dolegliwości

rozmyślająca kobieta

Jak przygotować się do zmiany? Poznaj 5 najważniejszych kroków!

Dieta kopenhaska - jej wady i zalety

„Z odchudzaniem dietami cud jest jak z lotto. Rozsądni ludzie grają, choć wiedzą, że szanse na wygraną są znikome. Tak samo jest z dietą kopenhaską” – mówi Justyna Markowska, dietetyczka i psychodietetyczka

Jak zmienia się serce, gdy masz 20, 30, 40, 50 lat?

Jedzenie na mieście / istockphoto.com

Jadasz na mieście? Dietetyczka przestrzega przed złymi decyzjami, które mogą zrujnować twoją sylwetkę

8 rzeczy, które trzeba wiedzieć o fast foodach

8 rzeczy, które powinnaś wiedzieć o fast foodach

Im mniej, tym lepiej – czego zdrowa dieta zawierać nie powinna

Komu owoce mogą szkodzić?

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

mózg

Chorzy ze stresu – co się dzieje z naszym organizmem w sytuacjach stresowych?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

8 sposobów na podniesienie libido

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

Orgazm? Proszę bardzo!

Orgazm? Proszę bardzo! Poznaj 10 sposobów, aby łatwiej go osiągnąć

Strzykawki i fiolki do badania IGG przy boreliozie

Borelioza IgG – jak interpretować wyniki?