Przejdź do treści

6 najgorszych produktów dla twojego serca

6 najgorszych produktów dla twojego serca
Ilustracja: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Dziewczyna hamak
5 patentów na wiosenne przemęczenie. Sprawdź, jak ustrzec się przed kacem po zimie
Zdrowy posiłek na stole
Odchudzanie a efekt jo-jo. O gubieniu kilogramów opowiada diabetolog prof. Leszek Czupryniak
Pomysł na małże
Masz ochotę na makaron? Spróbuj małży w towarzystwie koperku i białego wina
Kobieta siedzi na podłodze i je
Znów spóźnia ci się okres? Trenujesz? Odchudzasz się? Poznaj możliwe przyczyny zaburzonego cyklu miesiączkowego
10 sposobów na to, by nie zwariować. Radzi Kasia Bem

Zasady diety dla zdrowego serca wydają się mało skomplikowane. Unikaj smażenia, tłustych mięs, wybieraj zdrowe oleje, jedz dużo ryb oraz warzyw. Proste, prawda? W praktyce jednak nie zawsze jest to takie łatwe. Dlatego bierzemy na tapetę produkty z listy najgorszych dla zdrowia twojego serca.

Twarde margaryny

Margaryny twarde (do pieczenia) powstają w procesie uwodorniania tłuszczów nienasyconych występujących w olejach. Na skutek tego podnosi się ich temperatura topnienia i z olejów ciekłych powstaje tłuszcz stały. Podczas tego procesu powstają tzw. izomery trans kwasów tłuszczowych, których należy strzec się jak ognia! Dlaczego? Liczne badania potwierdzają, że tłuszcze trans podwyższają stężenie „złego” cholesterolu LDL, a obniżają poziom „dobrego” cholesterolu HDL. Ponadto tłuszcze trans podnoszą stężenie lipoproteiny, która zwiększa ryzyko niedokrwiennej choroby serca. Tłuszcze trans mają także związek ze wzrostem ryzyka cukrzycy typu 2. Dlatego lepiej nie używać ich w kuchni.

Ciasta, ciastka, ciasteczka…

Głównym źródłem w diecie tłuszczów trans oprócz twardych margaryn są wyroby ciastkarskie i pieczywo cukiernicze. To do ich produkcji używa się bogatej w tłuszcze trans twardej margaryny. Dlatego wraz z pożegnaniem się z margaryną z kuchni powinieneś pomachać na pożegnanie także i tym produktom. Bądź czujny i czytaj etykiety. Niestety, tłuszcze trans znajdziesz w większości ciastek czy innych gotowych słodyczy. Jeśli w składzie są podane izomery trans kwasów tłuszczowych, tłuszcze trans lub uwodorniony/utwardzony tłuszcz roślinny albo uwodorniony/utwardzony olej roślinny, to znaczy, że nie jest to produkt zdrowy dla twojego serca. Co ciekawe, tłuszcze trans nie są produkowane w organizmie człowieka. Więc to, ile ich będzie w twoich tkankach i płynach ustrojowych, zależy tylko od twojej diety!

Zawartość tłuszczów trans to nie wszystko. Wyroby cukiernicze i słodkie bułeczki zawierają mnóstwo cukru w postaci cukru białego, cukru trzcinowego, glukozy, syropu glukozowego, syropu glukozowo-fruktozowego, melasy, syropu kukurydzianego i innych substancji słodzących. A to też nie służy zdrowiu serca. Cukier powoduje wyższy wskaźnik stresu oksydacyjnego mogącego doprowadzić do niewydolności serca, nadciśnienia tętniczego i innych chorób sercowo-naczyniowych.

Smakowe kawy, śmietanka do kawy w proszku

Podobnie jak wyroby cukiernicze śmietanka do kawy w proszku (a także gotowe kawy rozpuszczalne smakowe) mogą zawierać tłuszcze trans. Czytaj etykiety! Nie wybieraj produktów, które mają w składzie uwodorniony tłuszcz/olej roślinny. Te produkty mogą zawierać także sporą ilość cukru, który zwiększa stres oksydacyjny w organizmie.

Czerwone mięso, boczek, parówki i inne przetworzone mięsa

Wszystkie wymienione są źródłem tłuszczów nasyconych. Dotychczas wiele badań wskazywało, że tłuszcze nasycone wpływają na wyższy poziom cholesterolu we krwi. Ostatnio coraz więcej wyników badań okazuje się łaskawszych dla tłuszczów nasyconych: okazuje się bowiem, że nie mają tak dużego wpływu na wzrost poziomu cholesterolu we krwi, jak sądzono. Dlaczego więc te produkty znalazły się w naszym top 6? Okazuje się, że bakterie żyjące w przewodzie pokarmowym przekształcają występującą w mięsie L-karnitynę w N-tlenek trimetyloaminy (TMAO), który sprzyja miażdżycy tętnic. Podwyższony poziom L-karnityny zwiększa ryzyko choroby wieńcowej i epizodów sercowo-naczyniowych, w tym zawału i udaru ‒ jednak tylko u pacjentów, u których podwyższony był jednocześnie poziom TMAO. Co więcej, badania pokazują, że dieta bogata w czerwone mięso i jego przetwory zmienia florę bakteryjną w jelitach, zwiększając ilość bakterii, które przekształcają L- karnitynę w TMAO.

Słodzone napoje

Często gasisz pragnienie słodzonym napojem z bąbelkami? Uważaj! Może mieć to negatywny wpływ na twoje serce. Okazuje się, że słodzone napoje są jednym z głównych źródeł cukru w diecie. A ten działa prozapalnie i podwyższa ryzyko chorób serca. Badanie przeprowadzone na University of Otago w Nowej Zelandii dało na to niepodważalne dowody. Jedzenie cukru wpływa bezpośrednio na wysokie ryzyko wystąpienia chorób serca, podwyższony poziom lipidów i nadciśnienie. Ponadto wyniki badań potwierdzają, że cukier przyczynia się do wszelkich dysfunkcji układu sercowo-naczyniowego, niezależnie od tego, jaki ma wpływ na wagę ciała.

Jedzenie typu fast food

Żywność typu fast food jest bogata w tłuszcze nasycone, tłuszcze trans, cukry proste i sól, a uboga w błonnik pokarmowy i antyoksydanty. A przy tym jest bardzo kaloryczna. To wszystko sprawia, że jest prawdziwym zagrożeniem dla serca i naczyń krwionośnych. Badania przeprowadzone przez naukowców z University of Minnesota School of Public Health opublikowane w czasopiśmie „The American Heart Association” dowodzą, że spożywanie fast foodów nawet raz w tygodniu zwiększa ryzyko zgonu z powodu choroby niedokrwiennej serca o 20 proc. w stosunku do osób, które się zdrowo odżywiają. Jedzenie fast foodów dwa lub trzy razy w tygodniu podnosi ryzyko, uwaga… aż do 50 proc. A w przypadku sięgania po fast foody cztery i więcej razy w tygodniu ryzyko wzrasta do prawie 80 proc.!

Małgorzata Różańska  dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

„Miednica to nasze kobiece centrum dowodzenia”. Mięśnie Kegla potrzebują treningu, fizjoterapeutka wyjaśnia jak to robić i w jaki sposób ciało nam się odwdzięczy

„Nie bójmy się negatywnych emocji, nie ukrywajmy ich, pokażmy dziecku, że one też są w porządku”. Psycholog Ewa Sękowska-Molga o depresji wśród dzieci

Zainteresują cię również:

Lekarz pokazuje pacjentowi na ekranie jego problemy z aortą

Czym jest koarktacja aorty? Jakie są przyczyny i objawy schorzenia oraz jak wygląda leczenie?

„Złamane serce” to nie tylko przenośnia! O schorzeniu, które przez lata nie było rozpoznawane, mówi kardiolog Robert Gil

Wiadomo, że gorzka czekolada jest zdrowsza. Ale czy na pewno znasz wszystkie jej zalety?

Kobieta cierpiąca na częstoskurcz nadkomorowy trzyma się za klatkę piersiową.

Częstoskurcz nadkomorowy – czy badanie EKG wystarczy, by postawić diagnozę?

Lekarka ze stetoskopem trzyma w ręce maleńkie serduszko

Kardiomiopatia rozstrzeniowa – jakie są przyczyny i objawy choroby? Na czym polega postępująca niewydolność serca?

anatomia serca ludzkiego

Skąd się bierze niedomykalność zastawki mitralnej? Objawy i leczenie

Zespół medyczny przeprowadzający koronografię.

Na czym polega koronografia? Co warto o niej wiedzieć? Przebieg badania, ryzyko, wskazania i przeciwwskazania do wykonania koronografii

Kobieta cierpiąca na chorobę niedokrwienną serca trzyma się za klatkę piersiową.

Choroba niedokrwienna serca – przyczyny, objawy, leczenie. W jaki sposób diagnozuje się tę chorobę?

ilustracja pulsu człowieka w 3D

Co to jest bradykardia zatokowa i jak ją leczyć? Przyczyny oraz objawy

krew płynąca przez żyłę w 3D

Perfuzja obwodowa oraz narządowa. Co się dzieje, gdy dochodzi do jej zaburzenia?

Problemy z oddychaniem, walenie serca i pocenie się – to nie jedyne objawy. Zobacz, po czym poznasz atak paniki

Lekarz trzyma w ręku serce z białym krzyżem

Tetralogia Fallota – jakie są przyczyny, objawy i leczenie wrodzonej choroby serca?

Lekarz w białym kitlu trzyma w ręce mały rozrusznik serca

Rozrusznik serca – jak działa i komu jest wszczepiany? Z jakimi ograniczeniami muszą się liczyć chorzy z wszczepionym rozrusznikiem?

Czy zawał serca to choroba głównie mężczyzn? Poznaj mity dotyczące chorób serca, szczególnie przed walentynkami

Gdy pali i piecze, czy po co nie sięgać, jak masz refluks

Kilka rzeczy, o które warto pomęczyć nasze matki. Badania dla kobiet po 50!

mężczyzna trzyma w dłoniach czerwone serce, na nim jest zapis ekg

Co to jest zapalenie osierdzia? Przyczyny, objawy oraz leczenie

arytmia serca - lekarka rysuje serce i znak bicia serca

Arytmia serca – przyczyny, objawy i leczenie. Jakie są postacie zaburzeń rytmu serca?

migotanie przedsionków - kobieta trzyma się za serce

Migotanie przedsionków – przyczyny, objawy, leczenie. Jak się diagnozuje tę postać arytmii?

Mężczyzna w szarej bluzce trzyma się za serce

Jak rozpoznać zapalenie mięśnia sercowego? Objawy, zapis EKG, leczenie

Duże czerwone serce i zwinięty stetoskop

Czym są i do czego służą zastawki serca? Najczęstsze wady i sposoby ich leczenia

Żółty stetoskop ułożony w formę wykresu ekg i czerwone serce na niebieskim tle.

Infekcyjne zapalenie wsierdzia – jakie są objawy choroby? Leczenie i profilaktyka

stan przedzawałowy - kobieta trzyma się za bolące serce

Jak rozpoznać stan przedzawałowy i zapobiec ryzyku zawału mięśnia sercowego?

koronarografia serca - czerwone serce i stetoskop

Koronarografia: co to za badanie? Jak się do niego przygotować i jakie może mieć powikłania?