Przejdź do treści

Wiesz jak dbać o serce? Oto lista produktów, których powinnaś unikać

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
stres trening
Sposoby na stres. Oto 6 skutecznych sposobów, które ukoją twoje nerwy
Nadmierna potliwość – o czym świadczy, jakie są przyczyny?
Szczepionka
Szczepionka na gruźlicę może uchronić nas przed koronawirusem?
Kobieta trzyma się za szyję
Ból i zesztywnienie mięśni karku – przyczyny, leczenie
Kobieta czesząca włosy
Problemy z włosami: łupież, wypadanie włosów, przetłuszczanie się. Co robić?

Zasady diety dla zdrowego serca wydają się mało skomplikowane. Unikaj smażenia, tłustych mięs, wybieraj zdrowe oleje, jedz dużo ryb oraz warzyw. Proste, prawda? W praktyce jednak nie zawsze jest to takie łatwe. Dlatego bierzemy na tapetę produkty z listy najgorszych dla zdrowia twojego serca.

Twarde margaryny

Margaryny twarde (do pieczenia) powstają w procesie uwodorniania tłuszczów nienasyconych występujących w olejach. Na skutek tego podnosi się ich temperatura topnienia i z olejów ciekłych powstaje tłuszcz stały. Podczas tego procesu powstają tzw. izomery trans kwasów tłuszczowych, których należy strzec się jak ognia!

Masaż – jak wybrać najlepszy?

Dlaczego? Liczne badania potwierdzają, że tłuszcze trans podwyższają stężenie „złego” cholesterolu LDL, a obniżają poziom „dobrego” cholesterolu HDL. Ponadto tłuszcze trans podnoszą stężenie lipoproteiny, która zwiększa ryzyko niedokrwiennej choroby serca. Tłuszcze trans mają także związek ze wzrostem ryzyka cukrzycy typu 2. Dlatego lepiej nie używać ich w kuchni.

Ciasta, ciastka, ciasteczka…

Głównym źródłem w diecie tłuszczów trans oprócz twardych margaryn są wyroby ciastkarskie i pieczywo cukiernicze. To do ich produkcji używa się bogatej w tłuszcze trans twardej margaryny. Dlatego wraz z pożegnaniem się z margaryną z kuchni powinieneś pomachać na pożegnanie także i tym produktom. Bądź czujny i czytaj etykiety. Niestety, tłuszcze trans znajdziesz w większości ciastek czy innych gotowych słodyczy. Jeśli w składzie są podane izomery trans kwasów tłuszczowych, tłuszcze trans lub uwodorniony/utwardzony tłuszcz roślinny albo uwodorniony/utwardzony olej roślinny, to znaczy, że nie jest to produkt zdrowy dla twojego serca. Co ciekawe, tłuszcze trans nie są produkowane w organizmie człowieka. Więc to, ile ich będzie w twoich tkankach i płynach ustrojowych, zależy tylko od twojej diety!

Zawartość tłuszczów trans to nie wszystko. Wyroby cukiernicze i słodkie bułeczki zawierają mnóstwo cukru w postaci cukru białego, cukru trzcinowego, glukozy, syropu glukozowego, syropu glukozowo-fruktozowego, melasy, syropu kukurydzianego i innych substancji słodzących. A to też nie służy zdrowiu serca. Cukier powoduje wyższy wskaźnik stresu oksydacyjnego mogącego doprowadzić do niewydolności serca, nadciśnienia tętniczego i innych chorób sercowo-naczyniowych.

Smakowe kawy, śmietanka do kawy w proszku

Podobnie jak wyroby cukiernicze śmietanka do kawy w proszku (a także gotowe kawy rozpuszczalne smakowe) mogą zawierać tłuszcze trans. Czytaj etykiety! Nie wybieraj produktów, które mają w składzie uwodorniony tłuszcz/olej roślinny. Te produkty mogą zawierać także sporą ilość cukru, który zwiększa stres oksydacyjny w organizmie.

pizza

Czerwone mięso, boczek, parówki i inne przetworzone mięsa

Wszystkie wymienione są źródłem tłuszczów nasyconych. Dotychczas wiele badań wskazywało, że tłuszcze nasycone wpływają na wyższy poziom cholesterolu we krwi. Ostatnio coraz więcej wyników badań okazuje się łaskawszych dla tłuszczów nasyconych: okazuje się bowiem, że nie mają tak dużego wpływu na wzrost poziomu cholesterolu we krwi, jak sądzono.

Dlaczego więc te produkty znalazły się w naszym top 6? Okazuje się, że bakterie żyjące w przewodzie pokarmowym przekształcają występującą w mięsie L-karnitynę w N-tlenek trimetyloaminy (TMAO), który sprzyja miażdżycy tętnic. Podwyższony poziom L-karnityny zwiększa ryzyko choroby wieńcowej i epizodów sercowo-naczyniowych, w tym zawału i udaru ‒ jednak tylko u pacjentów, u których podwyższony był jednocześnie poziom TMAO. Co więcej, badania pokazują, że dieta bogata w czerwone mięso i jego przetwory zmienia florę bakteryjną w jelitach, zwiększając ilość bakterii, które przekształcają L- karnitynę w TMAO.

Słodzone napoje

Często gasisz pragnienie słodzonym napojem z bąbelkami? Uważaj! Może mieć to negatywny wpływ na twoje serce. Okazuje się, że słodzone napoje są jednym z głównych źródeł cukru w diecie. A ten działa prozapalnie i podwyższa ryzyko chorób serca. Badanie przeprowadzone na University of Otago w Nowej Zelandii dało na to niepodważalne dowody.

Jedzenie cukru wpływa bezpośrednio na wysokie ryzyko wystąpienia chorób serca, podwyższony poziom lipidów i nadciśnienie. Ponadto wyniki badań potwierdzają, że cukier przyczynia się do wszelkich dysfunkcji układu sercowo-naczyniowego, niezależnie od tego, jaki ma wpływ na wagę ciała.

Jedzenie typu fast food

Żywność typu fast food jest bogata w tłuszcze nasycone, tłuszcze tra[p;ns, cukry proste i sól, a uboga w błonnik pokarmowy i antyoksydanty. A przy tym jest bardzo kaloryczna. To wszystko sprawia, że jest prawdziwym zagrożeniem dla serca i naczyń krwionośnych. Badania przeprowadzone przez naukowców z University of Minnesota School of Public Health opublikowane w czasopiśmie „The American Heart Association” dowodzą, że spożywanie fast foodów nawet raz w tygodniu zwiększa ryzyko zgonu z powodu choroby niedokrwiennej serca o 20 proc. w stosunku do osób, które się zdrowo odżywiają. Jedzenie fast foodów dwa lub trzy razy w tygodniu podnosi ryzyko, uwaga… aż do 50 proc. A w przypadku sięgania po fast foody cztery i więcej razy w tygodniu ryzyko wzrasta do prawie 80 proc.!

Małgorzata Różańska  dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarzea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta siedzi na łóżku i się cieszy

Zadbaj o siebie na co dzień! Chemiczka wyjaśnia, jakie rytuały warto wprowadzić do swojego planu dnia

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

6 sposobów, jak nie przytyć siedząc w domu

8 rzeczy, których organizm mężczyzny nie wybacza po 30-tce

10 000 kroków – dacie radę?

10 000 kroków – dacie radę?

migotanie przedsionków - kobieta trzyma się za serce

Migotanie przedsionków – przyczyny, objawy i leczenie tej postaci arytmii

Dieta Dukana

Dieta Dukana – zasady, etapy i skutki uboczne diety „protal”

koronarografia serca - czerwone serce i stetoskop

Koronarografia – na czym polega badanie i kiedy się je przeprowadza?

Justyna Mizera / arch. Justyna Mizera

Kawa jest zdrowa. Pod warunkiem, że nie jest to kawa po turecku

choroba kawasaki i leki

Choroba Kawasakiego u dorosłych i dzieci – objawy, przyczyny, powikłania

Karczochy i ich wykorzystanie. Jakie mają działanie i właściwości?

Karczochy i ich wykorzystanie. Jakie mają działanie i właściwości?

Kolka wątrobowa: objawy, przyczyny i sposoby leczenia

Kolka wątrobowa: objawy, przyczyny i sposoby leczenia

Lekarze wykonujący operację ablacji serca

Ablacja – co to jest, na czym polega. Jak wygląda rekonwalescencja po ablacji?

Choroby serca - rodzaje, objawy i przyczyny najczęstszych z nich

Choroby serca – rodzaje, objawy i przyczyny najczęstszych z nich

kobieta smażąca jedzenie

Najlepsze i najgorsze oleje. Gdzie się znajdują?

miska z jedzeniem

Dieta wolumeryczna – przeciwieństwo powszechnych wyobrażeń na temat diet. Na czym polega?

Kobieta je pizzę

Skomplikowana relacja z jedzeniem. Autorka bloga Szpilki na siłowni radzi, jak do tego nie dopuścić

Jak rozpoznać zawał i pomóc osobie, która go przechodzi? Poznaj porady ratownika medycznego!

Sól w diecie / Emmy Smith / Unsplash

1,3 kg pomidorów ma tyle sodu co jedna łyżka ketchupu. Sól szkodzi twojemu zdrowiu. Czy wiesz, jak bardzo?

ból w klatce

Ból w klatce piersiowej. Lekarz wyjaśnia, co to może oznaczać

Orangutany / gettyimages

Co łączy orangutany, tłuszcze trans, detektywów na zakupach i olej palmowy? Wiele!

serce

Nie lekceważ tych objawów. To może być serce

dieta

Osteoporoza. Jak pomóc sobie dietą?

zamyślona kobieta

Jak powstaje nowy nawyk? Co zrobić, żeby zmiana się udała?

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę