Przejdź do treści

Erytrytol – czy może zastąpić cukier? Czy jest bezpiecznym słodzikiem?

Erytrytol - słodzik (prawie) doskonały?
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta wśród słoneczników - kalendarz pyleń 2020
Kalendarz pyleń 2020. Sprawdź, jakie rośliny pylą w poszczególnych miesiącach
Cholesterol w diecie / istock
Po co nam cholesterol? Dietetyczka Zofia Suszka wyjaśnia, czy jest on nam potrzebny do życia
Kobieta trzyma niemowlę na rękach
Higiena w połogu – 8 przykazań głównych od Położnej Kasi
Kobieta trzyma w dłoniach pisanki
W jaki sposób sprawdzić, czy jajka są świeże? Czytamy Etykiety pokazują prosty trik!
Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Cukier, miód czy słodzik? To dylemat wielu z nas, gdy sięgamy po ulubioną herbatę lub poranną kawę. Słodziki nie mają ostatnio dobrej prasy, wiele mówi się o ich skutkach ubocznych. Czy erytrytol jest bezpiecznym słodzikiem? Sprawdzamy razem z dietetyczką Elizą Szyszko.

Erytrytol – czym jest

Słodziki od kilku lat robią furorę i jednocześnie budzą kontrowersje. Przykładowo, popularny aspartam powodować może zawroty głowy, bóle głowy, duszności, mdłości, reakcje alergiczne m.in. widoczne na skórze, skurcze mięśni, a nawet zaburzenia rytmu serca (częstoskurcz).

Nic dziwnego, że w wielu osobach różnego rodzaju „E” w składzie jedzenia budzą zrozumiały niepokój. Czy E 968, czyli erytrytol można uznać za słodzik bezpieczny dla zdrowia?

– Erytrytol to od kilku lat modny słodzik i dodatek do żywności, popularny zwłaszcza wśród osób będących na diecie redukcyjnej – wyjaśnia dietetyk Eliza Szyszko. – Erytrytol jest to organiczny związek chemiczny z grupy alkoholi cukrowych. Jego niewielkie ilości występują w owocach, czerwonym winie, porostach i wodorostach, natomiast na skalę przemysłową otrzymywany jest na drodze fermentacji glukozy przez różne gatunki drożdży. Jego temperatura topnienia mieści się w przedziale 119 – 123 °C, a więc może być stosowany do dań na ciepło i jest dobrze rozpuszczalny w wodzie, ale słabo w etanolu.

Podobnie jak większość substancji słodzących, erytrytol z wyglądu przypomina cukier. Zasadniczą różnicą jest jednak jego kaloryczność, indeks glikemiczny i insulinowy.

Erytrytol ma zerowy indeks glikemiczny i bardzo niski indeks insulinowy (wynosi 2), dlatego może być stosowany przez osoby chorujące na cukrzycę – podkreśla Eliza Szyszko. Jako minus dietetyczka podaje fakt, że erytrytol jest mniej słodki od cukru, co oznacza, że należy go dodać więcej. – Jednak w przeciwieństwie do cukru, erytrytol nie jest metabolizowany przez organizm człowieka i w postaci niezmienionej wydalany jest z moczem – dodaje specjalistka.

Jessica Meinhard, autorka książki "Jak jeść słodycze i nie tyć"

Erytrytol – zastosowania

Erytrytol wykorzystywany jest jako słodzik, zastępca (następca?) cukru. – Najczęściej stosowany jako zamiennik cukru do słodzenia słodyczy, napojów i deserów – wymienia dietetyczka, Eliza Szyszko. To nie jedyne zastosowania erytrytolu.

W przemyśle farmaceutycznym wykorzystywany jest jako składnik tabletek dla osób z cukrzycą i nietolerancją laktozy oraz nośnik substancji aktywnych w preparatach wziewnych. W stomatologii wykorzystywany do usuwania płytki nazębnej, co potwierdza jego brak wpływu na rozwój próchnicy – dodaje kolejne atuty dietetyczka. Na tym też nie koniec: – Niektóre badania potwierdzają jego dobroczynne oddziaływanie w profilaktyce nadciśnienia – mówi Eliza Szyszko. – Jednak obecny stan wiedzy nie pozwala na jednoznaczne stwierdzenie pozytywnego działania – uprzedza specjalistka.

Zalety i wady erytrytolu

Czy erytrytol zasługuje na miano idealnego słodziku? Eliza Szyszko stwierdza: – Zdecydowaną zaletą jest prawie zerowa kaloryczność, indeks glikemiczny i niski indeks insulinowy. To oznacza, że nie powoduje wzrostu poziomu glukozy i insuliny we krwi (chorzy na cukrzycę mogą zastosować do posiłku niższą dawkę insuliny). W przeciwieństwie do ksylitolu nie wywołuje biegunki, wzdęć i nudności.

Kolejnym plusem jest fakt, iż erytrytol jest bezwonny i bezsmakowy, dzięki czemu nie zmienia smaku potraw.

Według opinii na forach nadaje się też do pieczenia, jednak nie wszystkich wypieków, dlatego należy wcześniej odnaleźć przepis zawierający właśnie ten słodzik– podpowiada dietetyczka. – Jeżeli nie jesteśmy w stanie zrezygnować ze słodkich produktów, a nie chcemy przekroczyć kaloryczności naszej diety, to zastosowanie słodzika będzie dobrym wyborem.

Czy są wady tego produktu? Można powiedzieć, że są to „problemy pierwszego świata”, czyli po pierwsze cena (nawet 10 razy wyższa), a po drugie słabsza dostępność, szczególnie w sklepach stacjonarnych. Zwolennicy erytrytolu kupują go zazwyczaj w internecie.

Wadą może się okazać jego niska kaloryczność – informuje dietetyczka Eliza Szyszko. – Produkty niskokaloryczne wypełniają żołądek, ale nie dostarczają energii, co może powodować większe uczucie głodu, a więc i tak spożycie produktów z normalną kalorycznością – uprzedza specjalistka.

kot w kuchni

Erytrytol – przeciwwskazania

Czy istnieją przeciwskazania do spożywania erytrytolu?

W 1999 erytrytol roku został zatwierdzony przez WHO (Światowa Organizacja Zdrowia), a w 2001 przez FDA (Agencja Żywności i Leków), jako produkt bezpieczny do powszechnego stosowania – odpowiada Eliza Szyszko. – Jednak nie znamy na ten moment skutków ubocznych jego długotrwałego stosowania, dlatego powinniśmy używać go z umiarem – ostrzega specjalistka, dodając, że nie powinno się przekraczać w ciągu dnia ilości 1g na kilogram masy ciała.

Eliza szyszko ostrzega też osoby z tendencjami do hipoglikemii: – Erytrytol nie podnosi poziomu glukozy we krwi.

Oznacza to, że jedząc produkty z erytrytolem, można nieświadomie doprowadzić do spadku cukru we krwi poniżej właściwego poziomu i w rezultacie np. do omdlenia lub innych powikłań.

Erytrytol – czy zastąpi cukier?

Czy przy zachowaniu optymalnej dawki, można uznać ten produkt za odpowiednio bezpieczny i skuteczny, aby na co dzień zastępować nim cukier?

Jest to jeden z lepszych zamienników cukru, jaki jest obecnie dostępny na rynku – przyznaje Eliza Szyszko. – Innym polecanym słodzikiem jest stewia – dodaje specjalistka. Dietetyczka zwraca uwagę na fakt, często lekceważony w kontekście kulinarnych nowości: – Nie znamy jego skutków ubocznych przy długotrwałym stosowaniu przez człowieka, dlatego że wszystkim należy być ostrożnym, a najlepiej w ogóle ograniczyć słodzenie.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Aspartam w dżemach / istock

Aspartam – czego jeszcze o nim nie wiesz? O jego wadach i zaletach rozmawiamy z dietetyczką Zofią Suszką

Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?

Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?

Cukier waniliowy czy wanilinowy? Ekspertki z Czytamy Etykiety alarmują, żeby dokładnie czytać etykiety

Kobieta je czekoladę

Czekoladki na Walentynki? Dietetyk radzi, jakie wybrać, jeśli troszczysz się o zdrowie swojego partnera

GIS wycofał popularny cukier kokosowy. Powodem był gluten

Słodziki / istockphoto

Sztuczne słodziki wpływają na metabolizm bez względu na kalorie? To wyniki najnowszego badania. Mamy wypowiedź dietetyczki

Łyżeczki z przyprawami

Cukier biały a cukier brązowy. Który jest lepszym wyborem? Tłumaczy dietetyczka

Zbilansowane śniadanie / istock

Przed ważną prezentacją albo egzaminem sięgasz po batonik, ponieważ słyszałaś, że to „daje kopa”? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

Cukier / PSX, Unsplash

Nadmiar cukru zmniejsza płodność!

Naturalne źródła cukru / istock

Cukru nie znajdziesz tylko w cukierniczce. Jego źródłem jest wiele innych produktów spożywczych

bakalie

Jak kupować bakalie?

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

badanie cukru

Cukier we krwi. Czym grozi podwyższony poziom glukozy i jak go obniżyć?

Glukoza w moczu - znaczenie, norma, badanie

Glukoza w moczu – znaczenie, norma, badanie

poliole

Poliole – naturalne słodziki. Co warto o nich wiedzieć?

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

OGTT — Sprawdź, czym jest badanie tolerancji glukozy przez organizm!

OGTT – na czym polega badanie tolerancji glukozy?

rożek i makaroniki

7 mitów o cukrzycy, przez które chorujemy

Norma cukru we krwi - jak powinno się ją badać i jakie są jej parametry?

Norma cukru we krwi – jak wygląda badanie i jakie przyjmuje wartości?

Ochota na słodycze / istockphoto.com

Wydaje ci się, że jesz za dużo cukru? Dietetyczka tłumaczy, jak zmniejszyć apetyt na słodkie

Pętla wisielcza z żelka

„Cukier to zguba i zło” alarmują eksperci z Czytamy Etykiety. Jak się przed nim ustrzec?

Dorosła córka z matką

Jak wspierać mamę, która ma za wysoki cukier we krwi?

Poziom cukru - jakie są normy?

Poziom cukru – jakie są normy?

Kadr z filmu rodzinka.pl / VOD tvp.pl

Kożuchowska jako serialowa babcia daje zły przykład. „I biadolenie, że biedne babcie nie mogą w dzieci cukru ładować”

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Archiwalne zdjęcie z czasów pandemii hiszpanki/Underwood Archives/Getty Images

Grypa hiszpanka. Historia największej pandemii na świecie

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta trzymająca się obiema rękami z okolice mostka

Co oznacza ból w mostku? Charakter i różne przyczyny dolegliwości

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.