Przejdź do treści

Erytrytol – czy może zastąpić cukier? Czy jest bezpiecznym słodzikiem?

Erytrytol - słodzik (prawie) doskonały?
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Policjantki
95-lecie powołania Policji Kobiecej. Z tej okazji policjantki nagrały film, w którym pokazują, jak łączą pracę z życiem prywatnym
Jakie błędy popełniamy, oddając mocz? Rozmowa z Agnieszką Cytowicz, fizjoterapeutką uroginekologiczną
Zespół złego wchłaniania/Getty Images
Zespół złego wchłaniania – z czego może wynikać? Jak go rozpoznać?
Czy możemy uzależnić się od żywności? Dietetyk wyjaśnia
woda butelkowana
Data ważności wody butelkowanej. Czy należy się nią przejmować?

Cukier, miód czy słodzik? To dylemat wielu z nas, gdy sięgamy po ulubioną herbatę lub poranną kawę. Słodziki nie mają ostatnio dobrej prasy, wiele mówi się o ich skutkach ubocznych. Czy erytrytol jest bezpiecznym słodzikiem? Sprawdzamy razem z dietetyczką Elizą Szyszko.

Erytrytol – czym jest

Słodziki od kilku lat robią furorę i jednocześnie budzą kontrowersje. Przykładowo, popularny aspartam powodować może zawroty głowy, bóle głowy, duszności, mdłości, reakcje alergiczne m.in. widoczne na skórze, skurcze mięśni, a nawet zaburzenia rytmu serca (częstoskurcz).

Nic dziwnego, że w wielu osobach różnego rodzaju „E” w składzie jedzenia budzą zrozumiały niepokój. Czy E 968, czyli erytrytol można uznać za słodzik bezpieczny dla zdrowia?

– Erytrytol to od kilku lat modny słodzik i dodatek do żywności, popularny zwłaszcza wśród osób będących na diecie redukcyjnej – wyjaśnia dietetyk Eliza Szyszko. – Erytrytol jest to organiczny związek chemiczny z grupy alkoholi cukrowych. Jego niewielkie ilości występują w owocach, czerwonym winie, porostach i wodorostach, natomiast na skalę przemysłową otrzymywany jest na drodze fermentacji glukozy przez różne gatunki drożdży. Jego temperatura topnienia mieści się w przedziale 119 – 123 °C, a więc może być stosowany do dań na ciepło i jest dobrze rozpuszczalny w wodzie, ale słabo w etanolu.

Podobnie jak większość substancji słodzących, erytrytol z wyglądu przypomina cukier. Zasadniczą różnicą jest jednak jego kaloryczność, indeks glikemiczny i insulinowy.

Erytrytol ma zerowy indeks glikemiczny i bardzo niski indeks insulinowy (wynosi 2), dlatego może być stosowany przez osoby chorujące na cukrzycę – podkreśla Eliza Szyszko. Jako minus dietetyczka podaje fakt, że erytrytol jest mniej słodki od cukru, co oznacza, że należy go dodać więcej. – Jednak w przeciwieństwie do cukru, erytrytol nie jest metabolizowany przez organizm człowieka i w postaci niezmienionej wydalany jest z moczem – dodaje specjalistka.

Jessica Meinhard, autorka książki "Jak jeść słodycze i nie tyć"

Erytrytol – zastosowania

Erytrytol wykorzystywany jest jako słodzik, zastępca (następca?) cukru. – Najczęściej stosowany jako zamiennik cukru do słodzenia słodyczy, napojów i deserów – wymienia dietetyczka, Eliza Szyszko. To nie jedyne zastosowania erytrytolu.

W przemyśle farmaceutycznym wykorzystywany jest jako składnik tabletek dla osób z cukrzycą i nietolerancją laktozy oraz nośnik substancji aktywnych w preparatach wziewnych. W stomatologii wykorzystywany do usuwania płytki nazębnej, co potwierdza jego brak wpływu na rozwój próchnicy – dodaje kolejne atuty dietetyczka. Na tym też nie koniec: – Niektóre badania potwierdzają jego dobroczynne oddziaływanie w profilaktyce nadciśnienia – mówi Eliza Szyszko. – Jednak obecny stan wiedzy nie pozwala na jednoznaczne stwierdzenie pozytywnego działania – uprzedza specjalistka.

Zalety i wady erytrytolu

Czy erytrytol zasługuje na miano idealnego słodziku? Eliza Szyszko stwierdza: – Zdecydowaną zaletą jest prawie zerowa kaloryczność, indeks glikemiczny i niski indeks insulinowy. To oznacza, że nie powoduje wzrostu poziomu glukozy i insuliny we krwi (chorzy na cukrzycę mogą zastosować do posiłku niższą dawkę insuliny). W przeciwieństwie do ksylitolu nie wywołuje biegunki, wzdęć i nudności.

Kolejnym plusem jest fakt, iż erytrytol jest bezwonny i bezsmakowy, dzięki czemu nie zmienia smaku potraw.

Według opinii na forach nadaje się też do pieczenia, jednak nie wszystkich wypieków, dlatego należy wcześniej odnaleźć przepis zawierający właśnie ten słodzik– podpowiada dietetyczka. – Jeżeli nie jesteśmy w stanie zrezygnować ze słodkich produktów, a nie chcemy przekroczyć kaloryczności naszej diety, to zastosowanie słodzika będzie dobrym wyborem.

Czy są wady tego produktu? Można powiedzieć, że są to „problemy pierwszego świata”, czyli po pierwsze cena (nawet 10 razy wyższa), a po drugie słabsza dostępność, szczególnie w sklepach stacjonarnych. Zwolennicy erytrytolu kupują go zazwyczaj w internecie.

Wadą może się okazać jego niska kaloryczność – informuje dietetyczka Eliza Szyszko. – Produkty niskokaloryczne wypełniają żołądek, ale nie dostarczają energii, co może powodować większe uczucie głodu, a więc i tak spożycie produktów z normalną kalorycznością – uprzedza specjalistka.

kot w kuchni

Erytrytol – przeciwwskazania

Czy istnieją przeciwskazania do spożywania erytrytolu?

W 1999 erytrytol roku został zatwierdzony przez WHO (Światowa Organizacja Zdrowia), a w 2001 przez FDA (Agencja Żywności i Leków), jako produkt bezpieczny do powszechnego stosowania – odpowiada Eliza Szyszko. – Jednak nie znamy na ten moment skutków ubocznych jego długotrwałego stosowania, dlatego powinniśmy używać go z umiarem – ostrzega specjalistka, dodając, że nie powinno się przekraczać w ciągu dnia ilości 1g na kilogram masy ciała.

Eliza szyszko ostrzega też osoby z tendencjami do hipoglikemii: – Erytrytol nie podnosi poziomu glukozy we krwi.

Oznacza to, że jedząc produkty z erytrytolem, można nieświadomie doprowadzić do spadku cukru we krwi poniżej właściwego poziomu i w rezultacie np. do omdlenia lub innych powikłań.

Erytrytol – czy zastąpi cukier?

Czy przy zachowaniu optymalnej dawki, można uznać ten produkt za odpowiednio bezpieczny i skuteczny, aby na co dzień zastępować nim cukier?

Jest to jeden z lepszych zamienników cukru, jaki jest obecnie dostępny na rynku – przyznaje Eliza Szyszko. – Innym polecanym słodzikiem jest stewia – dodaje specjalistka. Dietetyczka zwraca uwagę na fakt, często lekceważony w kontekście kulinarnych nowości: – Nie znamy jego skutków ubocznych przy długotrwałym stosowaniu przez człowieka, dlatego że wszystkim należy być ostrożnym, a najlepiej w ogóle ograniczyć słodzenie.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czy możesz mieć cukrzycę i o tym nie wiedzieć? Sygnały, na które warto zwrócić uwagę

Cukier uzależnia – objawy i sposoby walki z uzależnieniem

7 zaskakujących sygnałów, że jesz za dużo cukru

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

Zamienniki cukru - sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka

Zamienniki cukru – sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka

Lubisz słodkie napoje? Mają negatywny wpływ na twoje zdrowie

Nie możesz obejść się bez cukru? Wypróbuj jego zdrowsze zamienniki

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Kontroluj cukier

Kontroluj cukier! Podpowiadamy, jakie produkty ci w tym pomogą

Niekoniecznie Dietetycznie: „Jeśli odrzucasz syrop glukozowo-fruktozowy na rzecz cukru, to niepotrzebnie. Oba są siebie warte”

Cukier, który szkodzi wątrobie

Cukier, który szkodzi wątrobie

Aspartam w dżemach / istock

Aspartam – czego jeszcze o nim nie wiesz? O jego wadach i zaletach rozmawiamy z dietetyczką Zofią Suszką

Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?

Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?

Cukier waniliowy czy wanilinowy? Ekspertki z Czytamy Etykiety alarmują, żeby dokładnie czytać etykiety

Kobieta je czekoladę

Czekoladki na Walentynki? Dietetyk radzi, jakie wybrać, jeśli troszczysz się o zdrowie swojego partnera

GIS wycofał popularny cukier kokosowy. Powodem był gluten

Słodziki / istockphoto

Sztuczne słodziki wpływają na metabolizm bez względu na kalorie? To wyniki najnowszego badania. Mamy wypowiedź dietetyczki

Łyżeczki z przyprawami

Cukier biały a cukier brązowy. Który jest lepszym wyborem? Tłumaczy dietetyczka

Zbilansowane śniadanie / istock

Przed ważną prezentacją albo egzaminem sięgasz po batonik, ponieważ słyszałaś, że to „daje kopa”? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

Cukier / PSX, Unsplash

Nadmiar cukru zmniejsza płodność!

Naturalne źródła cukru / istock

Cukru nie znajdziesz tylko w cukierniczce. Jego źródłem jest wiele innych produktów spożywczych

bakalie

Jak kupować bakalie?

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

badanie cukru

Cukier we krwi. Czym grozi podwyższony poziom glukozy i jak go obniżyć?

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami