Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Marchewkowe frytki

Marchewkowe frytki
Marchewkowe frytki możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Frytki pyszne są i basta. Ale dla zdrowia fatalne. Pora najeść się zdrowych frytek do syta, zamiast tęsknić za fastfoodową podróbką. Pieczemy frytki warzywne!

Klasyczne frytki to białe ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu. Tłuszcz i cholesterol w dawce powalającej. Na szczęście mamy sposób na to, aby jeść je w zdrowej wersji. Zamiast ziemniaków użyliśmy kolorowych marchewek, które są dużo bardziej wartościowym warzywem. Korzeń marchwi zawiera wiele karotenu, witamin i składników odżywczych. Jest pełen przeciwutleniaczy, które zapobiegają starzeniu się organizmu. Według naukowców jedzenie jednej marchewki dziennie obniża poziom złego cholesterolu, zmniejszając przez to ryzyko zawału serca aż o 20 proc. Warzywo to pomaga również przy zbyt wysokim ciśnieniu oraz przeciwdziała cukrzycy. Zamiast smażyć je w tłuszczu, my postanowiliśmy je upiec z odrobiną miodu, dzięki czemu podkreślimy słodki smak pieczonej marchewki. Dip z awokado nie jest tu bez przyczyny ‒ kwas oleinowy, który jest w nim zawarty, obniża poziom cholesterolu, a potas reguluje ciśnienie krwi.

Takie frytki możesz jeść bez wyrzutów sumienia jako przekąskę, idealnie sprawdzą się też jako imprezowy fast food. Jeśli po marchewkowych frytkach będzie ci mało, przetestuj inne warzywa: bataty, buraki, seler czy korzeń pietruszki. Gwarantujemy, że jak raz ich spróbujesz, to już nie sięgniesz po inne frytki!

Marchewkowe frytki

Kolorowe marchewki idealne na frytki. Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Składniki:

- 5 średniej wielkości marchewek (my wybraliśmy kolorowe fioletowe, żółte i pomarańczowe)
- 2 łyżki harissy
- łyżeczka miodu
- łyżeczka kurkumy
- 4 łyżki oleju roślinnego
- czarny sezam
- 1 dojrzałe awokado
- garść świeżej kolendry
- sok z połowy limonki
- 1 ząbek czosnku
- łyżka sosu sojowego
- pieprz do smaku

Przygotowanie:

Umyj i obierz marchewki. Pokrój je w cząstki wielkości palca wskazującego. Natrzyj je harissą i kurkumą, polej miodem, a potem oliwą, dodaj sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 250 stopni i piecz 20 minut. Po upływie tego czasu umieść frytki na najwyższej półce w piekarniku i piecz jeszcze 10 minut. W tym czasie przygotuj dip do frytek. W moździerzu umieść obrane awokado, posiekaną kolendrę, sos sojowy, sok z limonki, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pieprz do smaku. Dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki.

Wyjmij frytki z piekarnika, posyp je czarnym sezamem i podawaj z dipem awokadowym. Jedz gorące. 



masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Chipsy warzywne – najprostszy przepis świata

W konkursie na najbardziej niezdrową przekąskę chipsy mają niewielu konkurentów....
W konkursie na najbardziej niezdrową przekąskę chipsy mają niewielu konkurentów. Ale czasem coś po prostu chrupać trzeba... Seler, pietruszka, burak, marchewka – domowe chipsy można robić na wiele sposobów. I są lepsze niż te chemiczne z torebki.

Chipsy – trutka na ludzi

Niemal 2 kg chipsów rocznie zjada statystyczny Polak. Co gorsze, ten dietetyczny koszmar jest bardzo...
Niemal 2 kg chipsów rocznie zjada statystyczny Polak. Co gorsze, ten dietetyczny koszmar jest bardzo popularny wśród dzieci. Sól, akrylamid i tłuszcz – oto czipsik w pełnej krasie. Zobaczcie, jak chrupanie tej trutki wpływa na organizm.

Wielkanocna baba orkiszowa

Ogromna, pulchna, ciężka od nadmiaru masła, a do tego obficie ociekająca lukrem… Otóż wielkanocna baba...
Ogromna, pulchna, ciężka od nadmiaru masła, a do tego obficie ociekająca lukrem… Otóż wielkanocna baba wcale taka być nie musi, a nawet nie powinna! Nasza jest lekka, ma wyjątkowo zdrowe dodatki, a upiec może ją każdy.

Frytki – ziemniak zbezczeszczony

Złota chrupiąca skórka ocieka szkodliwymi tłuszczami, a pod nią kryje się zabójcza ilość kalorii. To...
Złota chrupiąca skórka ocieka szkodliwymi tłuszczami, a pod nią kryje się zabójcza ilość kalorii. To wszystko doprawione jest szczyptą toksyn. Jeżeli chociaż trochę troszczysz się o własne zdrowie – omijaj frytki szerokim łukiem.