Przejdź do treści

Badanie moczu pokaże, czy dobrze się odżywiasz

Badanie moczu pokaże, czy dobrze się odżywiasz Frankie Cordoba/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Pewnie sama często zastanawiasz się, czy dieta, którą aktualnie stosujesz, jest dobra dla twojego ciała. Naukowcy opracowali badanie, które m.in. wskaże, które ze składników ci nie służą. To, czy twoje odżywianie jest dobre, czy może powinnaś coś w nim zmienić, będzie można sprawdzić dzięki testowi moczu. 

Test moczu, a nawyki żywieniowe

To, że komuś odpowiada jakaś dieta, nie oznacza, że i ty będziesz czuła się na niej dobrze. Należy pamiętać, że dobór nieodpowiednich produktów dla naszego organizmu może skończyć się naprawdę źle. Niewłaściwy jadłospis może się przyczynić do rozwoju wielu chorób przewlekłych. Naukowcy z Imperial Collage w Londynie stworzyli test, który pozwoli określać jakość diety oraz zbadać, które metabolity (produkty metabolizmu) nam nie służą. Na podstawie wyników można stwierdzić, jakie nawyki żywieniowe ma dana osoba oraz można dobrać dla niej lepiej skomponowaną dietę.

Jeśli korzystałaś kiedykolwiek z pomocy dietetyka, to zapewne wiesz, że zanim ułoży dietę, będzie wypytywał o twoje nawyki żywieniowe. Często jest jednak tak, że nawet jeśli wydaje nam się, że jemy zdrowo, to wcale nie musi to dobrze współgrać z naszym organizmem. Podczas rozmowy z dietetykiem zapominamy też o wielu rzeczach. Rozwiązaniem ma być zmierzenie jakości naszej diety za pomocą testu moczu.

Na czym polega ten test?

Wspomniany test polega na sprawdzeniu ubocznych produktów trawienia w próbce moczu. Analizując ponad 40 różnych metabolitów, które są produkowane podczas jedzenia, odkryto, że są one powiązane z poszczególnymi grupami pokarmowymi. Jedne określają wysoki poziom cukru w diecie, a jeszcze inne – to, ile cytrusów jemy. Dzięki temu możemy dowiedzieć się, jakich pokarmów przyjmujesz mniej, a jakich więcej. Tak dokładna analiza diety, pozwala na całkowicie indywidualne podejście i uzupełnienie każdej diety odpowiednią ilością dobrych dla danej osoby składników odżywczych.

Mimo tego, że test nie jest jeszcze w powszechnym użyciu, ma być on w przyszłości wykorzystany jako szansa na zbadanie ryzyka zachorowań np. na cukrzycę czy choroby serca. Podczas badań udowodniono również, że dieta powinna być dopasowana do genetyki, możliwości trawiennych i wielu innych czynników, które w każdym organizmie wyglądają zupełnie inaczej. Jedząc to samo, nie przyswajamy w ten sam sposób wszystkich składników, metabolity w próbkach się różnią. Test ma umożliwić specjalistom opracowywanie planów żywieniowych dla konkretnych osób, tak, aby czerpały one jak najwięcej korzyści z tego, co jedzą.

 

Źródło: verywellhealth

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.