Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Owoce pod owsianą kruszonką

Owoce pod owsianą kruszonką
Zdjęcie: Michał Korkosz | www.rozkoszny.pl
Szał truskawkowy mamy już za sobą. Prym teraz przejmują maliny. Nie da się przejść obojętnie obok nich, zwłaszcza gdy zapieczone są w syropie bzowym z morelami pod owsianą kruszonką, która skrywa kawałki gorzkiej czekolady…

Powolne wakacyjne śniadanie lub zdrowy deser po lekkim posiłku; gdzieś w tych kategoriach można by umiejscowić to przepyszne połączenie. Najlepszy jest syrop, który się tworzy podczas pieczenia: morele i maliny puszczają soki, mieszając się z syropem bzowym, a żeby tego było mało, do sosu spływa część gorzkiej czekolady, których endorfinowych zalet nie trzeba przedstawiać. Wywar ten to bomba witaminowa, wystarczy sobie pomyśleć o tych wszystkich składnikach, a przede wszystkim o malinach.

We wszelkich rankingach na najzdrowszy owoc świata malina znajduje się na samy czele. Może się pochwalić bogactwem witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz wieloma substancjami mineralnymi - przede wszystkim potasem, magnezem, wapniem, żelazem. Natomiast liście malin zawierają garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, związki żywicowe, sole mineralne (m.in. żelaza, miedzi, wapnia). 

Zaczynamy malinowy eksperyment.

Owoce pod czekoladowo-owsianą kruszonką

maliny-pod-kruszonka

Zdjęcie: Michał Korkosz | www.rozkoszny.pl

Składniki (na 3-4 porcje):

- 7 łyżek syropu z czarnego bzu
- 10 moreli
- 300 g malin
- 70 g gorzkiej czekolady 60-70% kakao
- 1 szklanka (100 g) płatków owsianych
- 3 łyżki syropu klonowego
- 50 g masła lub oleju kokosowego (wersja vege), miękkiego

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Morele przekrój na pół i usuń pestki. Wyłóż nimi patelnię żaroodporną o średnicy 20 cm. Zalej morele syropem z czarnego bzu, gotuj przez 3 minuty. Posyp malinami i odstaw z ognia.

Gorzką czekoladę posiekaj na bardzo drobną kostkę i wymieszaj ze szklanką płatków owsianych, 3 łyżkami syropu klonowego i preferowanym tłuszczem - rozetrzyj go z resztą składników palcami. Posyp przygotowane owoce kruszonką i piecz przez 25-30 minut, do zarumienienia się płatków. Podawaj jako deser lub z kleksem jogurtu jako śniadanie.

 

Michał Korkosz aka Rozkoszny - rodzynek wśród sfeminizowanej kulinarnej blogosfery, choć rodzynków w serniku nie lubi i woli go podawać z hojną porcją solonego karmelu oraz orzeszków ziemnych. Znany ze swojego hedonistycznego podejścia do jedzenia, które miesza ze zdrowym odżywianiem. Kreuje potrawy maksymalnie satysfakcjonujące i odżywcze, ale przede wszystkim tworzące rozkoszne, codzienne małe uniesienia. Przed snem czyta książki kulinarne niczym najlepsze powieści.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane artykuły

Jaglany koktajl z malinami

Ten, kto umie i lubi gotować

Wegański jaglany sernik z malinami

Ten, kto umie i lubi gotować

Razowe grzanki z malinami

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować