Przejdź do treści

Upały? Myj ręce!

Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kampania Fundacji Arena i Świat
Wspaniałe bohaterki w kampanii „Badaj się i żyj pełną piersią. Nie daj się rakowi”
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?

80 proc. infekcji przenoszonych jest przez ręce. A wystarczy jedynie 10 sekund, woda i mydło, by wyraźnie ograniczyć globalny problem. Szczególnie w czasie upałów powinniśmy o tym pamiętać.

Przez ręce przenosimy powodujące biegunki rotawirusy i norowirusy, odpowiadające za zatrucia pokarmowe pałeczki Salmonella, Shigella, Escherichia coli, a także gronkowca złocistego, który powoduje zakażenia skóry i zatrucia, lub też jaja tasiemca i owsika i inne chorobotwórcze „małe potwory”. Upały dodatkowo sprzyjają ich rozwojowi. Przy okazji tak zwanym chorobom brudnych rąk, jak żółtaczka, dur brzuszny, zatrucia pokarmowe czy choroby pasożytnicze. Problemem nie jest wyłącznie to, że rąk nie myjemy (choć statystyki wskazują, że z naszą dbałością o czystość bywa słabo), ale często myjemy je niedokładnie (np. nie zdejmujemy do mycia biżuterii lub myjemy ręce zaledwie kilka sekund – to za krótko).

Zimna woda wystarczy

Ostatnie naukowe doniesienia (publikacja w: Journal of Food Protection) dowiodły, że po pierwsze nie ma większego znaczenia, czy myjemy ręce wodą zimną, letnią czy gorącą – w podobnym stopniu usuwa ona zarazki z naszych dłoni. Po drugie, ręce powinniśmy myć przynajmniej 10 sekund. Po trzecie, w usuwaniu bakterii sprawdzi się zwykłe mydło – nie musi być ono „antybakteryjne”. Uczestnikom w eksperymencie naniesiono na ręce bakterie E. coli, a doświadczenie powtarzano kilkukrotnie w ciągu sześciu miesięcy.

Badanie wnosi nowe spojrzenie na mycie rąk. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków rekomenduje czyszczenie ich w wodzie o temp. przynajmniej 38 st. Celsjusza, podczas gdy zimna woda (w temp. ok. 15 st. Celsujsza) sprawdza się równie dobrze. Ponadto rekomendacje dotyczące czasu mycia rąk (aktualnie powyżej 30. sekund) także zdaniem naukowców są zawyżone – wg najnowszych badań 10 sekund w zupełności wystarczy. Tak niewiele potrzeba, by usunąć prawie wszystkie drobnoustroje z rąk, a w znaczeniu globalnym w dużym stopniu zmniejszyć problem zdrowotny społeczeństwa.

Liczy się technika

Niby banał, a jednak większość z nas robi to niepoprawnie. Jak myć ręce? Dokładnie! Przed myciem należy zdjąć biżuterię: pierścionki, bransoletki i zegarek. Następnie zmoczyć dłonie wodą zimną lub ciepłą, nanieść mydło. Zwróćmy uwagę, by umyć nie tylko ręce w środku, ale i ich wierzchnią stronę, nadgarstki, przestrzenie między palcami, a także pod paznokciami. Spłukując ręce trzymajmy je do dołu, tak by woda z zarazkami dokładnie spłynęła. Wytrzyjmy dłonie czystym ręcznikiem. I już! Właśnie udało nam się o połowę zmniejszyć liczbę chorób z biegunką i o niemal 30 proc. obniżyć liczbę infekcji dróg oddechowych! Proste?

Kiedy myć ręce? Centrum Prewencji Chorób (CDC) zaleca mycie rąk zawsze:

– przed, w trakcie i po przygotowaniu jedzenia,
– przed jedzeniem,
– przed i po kontakcie z chorą osobą,
– przed i po opatrywaniu skaleczenia lub rany,
– po skorzystaniu z toalety,
– po zmianie pieluchy lub podcieraniu dziecka,
– po wydmuchaniu nosa, kasłaniu lub kichnięciu,
– po kontakcie ze zwierzętami, karmieniu ich oraz sprzątaniu zwierzęcych odchodów,
– po dotykaniu śmieci.

Jednak nie zawsze w tych sytuacjach mamy dostęp do wody i mydła. Warto mieć wtedy przy sobie środek antybakteryjny, zawierający co najmniej 60 proc. alkoholu – dostępny jest w wielu sklepach, np. drogeriach. Jednak, uwaga, takie preparaty nie usuwają wszystkich rodzajów bakterii. Nie są również do końca skuteczne, jeśli ręce są widocznie brudne lub tłuste. Mogą też nie poradzić sobie z chemikaliami, jak pestycydy i metale ciężkie. Zawsze to jednak lepsze niż nic… Przekazujmy też tę wiedzę dzieciom. Prosta czynność, jaką jest mycie rąk, powinna wchodzić nam w krew od najmłodszych lat.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Kiedy sport osłabia odporność?

10 ekokosmetyków idealnych na lato

Top 8 produktów na lepszą odporność

Top 8 produktów na lepszą odporność

Uśpione komórki do zadań specjalnych

Bakterie sterują cukrem i tłuszczami

Szczepić czy nie szczepić?

Szczepić czy nie szczepić? W rozmowie z Izabelą Filc-Redlińską

Co pić podczas przeziębienia i grypy?

Supermisja na zimę: wzmacniamy odporność!

Zielone liściaste warzywa – dlaczego warto codziennie je jeść ?

Czy pogoda ma wpływ na układ odpornościowy?

7 pytań o infekcje górnych dróg oddechowych

Jak zniszczyć sobie odporność?