Przejdź do treści

Ból głowy i katar – przeziębienie, przemęczenie, niska odporność? A może nietolerancja histaminy?

Nietolerancja histaminy / unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czym jest autoseksualność? Wyjaśnia edukatorka seksualna Natalia Grubizna
Czym jest autoseksualność? Wyjaśnia edukatorka seksualna Natalia Grubizna
Kobieta w maseczce ochronnej
Naukowcy potwierdzili 11 wariantów koronawirusa na Śląsku. Wśród badanych próbek stwierdzono także wariant brazylijski
Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju
Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem
Czy depresję można odziedziczyć? Tłumaczy Anna Morawska-Borowiec, prezes Fundacji „Twarze depresji”
Janina Bąk
Janina Bąk: choroba dała mi 58 blizn po samookaleczeniach. Takich, których nie da się usunąć

Zmagasz się z bólem głowy i katarem? Wydaje ci się, że to objawy przeziębienia, przemęczenia, a może po prostu niskiej odporności? Wcale nie musi tak być. Dietetyczka kliniczna Iwona Pasieczna wyjaśnia na swoim Instagramie, że przyczyną tych objawów może być nietolerancja histaminy. 

Nietolerancja histaminy – co warto o niej wiedzieć?

„Nietolerancja pokarmowa to nieprawidłowa reakcja organizmu na spożyty pokarm. Wiąże się ona z brakiem aktywności enzymu, który odpowiada za przemiany danego związku, lub z jego niedoborem w wyniku genetyki” – wyjaśnia na swoim profilu na Instagramie Iwona Pasieczna, dietetyczka kliniczna i trenerka personalna.

Ekspertka dodaje, że nietolerancja histaminy jest obecnie najrzadziej rozpoznawana.

„Fizjologicznie najwyższe stężenia histaminy w organizmie znajdują się w błonach śluzowych żołądka i jelit, w wątrobie, mięśniach, płucach, skórze, a także w białych krwinkach i komórkach tucznych” – tłumaczy.

 Jakie produkty zawierają najwięcej histaminy?

Dietetyczka wymienia:

  • produkty fermentowane – kiszonki, wina, sery pleśniowe,
  • sery długo dojrzewające – parmezan, gouda,
  • wędliny długo dojrzewające – szynka parmeńska, salami,
  • suszone i surowe ryby, skorupiaki – makrela, tuńczyk,
  • niektóre warzywa – szpinak, pomidory,
  • niektóre przetwory – ketchup,
  • niektóre owoce – truskawki, banany, kiwi, cytrusy.
Choroba Hashimoto - dieta / istock

Nietolerancja histaminy a alergia pokarmowa

Jak wyjaśnia dietetyczka Iwona Pasieczna, nietolerancja histaminy często mylona jest z alergią pokarmową. Objawy po spożyciu pojawiają się bowiem bardzo szybko, nawet do kilku sekund od spożycia.

Najczęstsze objawy nietolerancji histaminy:

  • bóle głowy,
  • wodnisty katar,
  • problemy żołądkowo-jelitowe, nudności, biegunki,
  • świąd skóry i pokrzywka,
  • zaczerwienienia i obrzęki, np. na twarzy,
  • zaburzenia rytmu serca.

Z czego może wynikać nietolerancja histaminy?

„Głównie z zaburzenia pracy enzymu, który rozkłada histaminę, czyli enzym DAO. Największe jego stężenia są w komórkach nabłonkowych jelit, nerek oraz łożyska. Zazwyczaj zaburzenia te wynikają z genetyki, mianowicie z niedoboru tego enzymu. W takim wypadku zaleca się dietę niskohistaminową lub podawanie tego enzymu z zewnątrz.

Kolejnym powodem wystąpienia nietolerancji histaminy może być brak dostarczania składników, które są kofaktorami dla prawidłowego działania DAO, czyli witaminy B6, witaminy C, cynku oraz miedzi” – pisze dietetyczka.

I dodaje, że badania genetyczne sugerują też, że zaburzenie genu MTHFR może wpłynąć na upośledzenie tolerancji histaminy, ale brakuje mocnych dowodów na potwierdzenie tej tezy.

Postępowanie dietetyczne

„Warto zaznaczyć, że nie da się jednoznacznie stwierdzić, które produkty należy wykluczać. Największą uwagę należy zwrócić na alkohol oraz produkty najbardziej bogate w histaminę, jednak każdy organizm może mieć na nią inną tolerancję. Zaleca się stopniowo rozszerzać dietę i wdrażać pojedyncze produkty w celu sprawdzenia, który z nich działa prozapalnie. Więc wszystko (jak zawsze) powinno być dobierane indywidualnie” – dodaje dietetyczka.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Iwona Pasieczna Dietetyk (@i_pasieczna)

Iwona Pasieczna – kim jest?

Iwona Pasieczna jest dietetyczką kliniczną i trenerką personalną. Prowadzi w mediach społecznościowych profil @i_pasieczna, który obserwuje coraz więcej osób.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Maleinian feniraminy – działanie, zastosowanie, skutki uboczne

Alergia – przyczyny, rodzaje, objawy, diagnostyka i leczenie

Laktoza – co to jest i w jakich produktach się znajduje?

Kobieta nietolerująca laktozy

Nietolerancja laktozy – przyczyny, objawy i leczenie

Masz alergię na pleśń? Wiemy, jak z nią walczyć

Leczenie alergii. Sprawdź, jak sobie pomóc

Alergiczny nieżyt nosa - przyczyny, objawy i leczenie

Alergiczny nieżyt nosa – przyczyny, objawy i leczenie

Testy na nietolerancje pokarmowe IgG – marketing czy wiarygodna diagnostyka?

Testy na nietolerancje pokarmowe IgG – marketing czy wiarygodna diagnostyka?

Opalanie na słońcu

Alergik na urlopie. O czym powinnaś pamiętać, wyjeżdżając na wakacje?

Produkty, które mogą wywołać alergie pokarmowe u dorosłych

Alergia pokarmowa – przyczyny, objawy, badania i leczenie

Alergie na grzyby

Alergia na grzyby i pleśnie. Jak zapobiegać i leczyć?

kobieta z alergią

Alergia krzyżowa – tabela alergenów krzyżowych i praktyczne informacje

Badanie - testy wodorowe / istock

Podejrzewasz u siebie nietolerancję pokarmową? Wykonaj testy wodorowe

Anna Lewandowska / Instagram

Nietolerancje pokarmowe. „To temat, który budzi spore zainteresowanie…” – pisze Anna Lewandowska na Instagramie. Co warto wiedzieć?

Alergia pokarmowa

Badania na nietolerancje pokarmowe – jak przebiegają, gdzie je przeprowadzić, cena

krowa mleczna

Alergia czy nietolerancja pokarmowa? Jak je odróżnić i jak postępować?

Nietolerancja laktozy

Nietolerancja laktozy – czym jest i jakie są jej objawy?

Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować?

„Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować? – pyta (i odpowiada!) Monika Ciesielska, dietetyczka

kobieta czyta etykietę

„Diagnozowanie na własną rękę jest niebezpieczne”. O słuszności wykonywania testów alergicznych mówi alergolog

Czy rodzice dziecka z alergią też mają alergię?

Kto nie lubi wiosny? Słów kilka o alergii…

Odczulanie – jak to działa?

Odczulanie – jak to działa?

Najpopularniejsze

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kobieta

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Respirator

Jak wygląda intubacja i podłączenie pacjenta do respiratora? Wyjaśnia anestezjolożka Zofia Patyna-Giżejowska

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

MCH – co to, podwyższone i poniżej normy. MCH w morfologii

białe plamy na paznokciach

Białe plamy na paznokciach – co oznaczają i jak się ich pozbyć?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Torbiel - twarz kobiety z widocznymi krostkami

Torbiel – czym jest, gdzie występuje i czy jest groźna dla zdrowia?

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

laboratorium

D-dimery – co to jest? Jak obniżyć zbyt wysoki poziom?

ozdrowieńcy po COVID-19

Czy od ozdrowieńca możesz się zarazić koronawirusem? Wyjaśnia prof. Anna Boroń-Kaczmarska