Przejdź do treści

Dr n. med. Tadeusz Oleszczuk: dziewczyny, jeśli coś wam dolega, zróbcie sobie USG tarczycy!

Tadeusz Oleszczuk / arch. prywatne
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Szczepienia
Punkt szczepień na pogrzebie ofiary COVID-19, która nie chciała się zaszczepić
Psychofobia - jak z nią walczyć?
Jedynie 30 proc. osób w Polsce zaakceptowałoby przyjaciela lub przyjaciółkę z diagnozą schizofrenii. Dominik Haak o psychofobii
Bhutan
Pierwszy kraj na świecie, w którym na COVID-19 zaszczepiono wszystkich dorosłych. W ciągu tygodnia!
Kobieta ma podawaną szczepionkę
Odszkodowania za niepożądany odczyn poszczepienny. Będzie specjalny fundusz
Limfangioleiomiomatoza – przyczyny, objawy, leczenie

„Codziennie przekonuję się, jak bardzo można pomóc sobie, zmieniając dietę i jedząc dobre, naturalne produkty” – pisze na swojej stronie internetowej dr n. med. Tadeusz Oleszczuk. W swojej najnowszej książce „Uspokój swoje hormony” przekonuje, że od diety zależy skład flory bakteryjnej jelit, a od niej z kolei praca tarczycy kierującej naszą gospodarką hormonalną. Książka z pewnością będzie cieszyć się podobnym zainteresowaniem jak poprzednia, napisana wspólnie z Anną Augustyn-Protas pt. „Czego ginekolog Ci nie powie”.

 

Dorota Zabrodzka: Żaden ginekolog nie skierował mnie nigdy na USG tarczycy, a pan w swojej książce twierdzi, że to podstawa do diagnozy – zarówno jeśli chodzi o choroby kobiece, jak też inne dolegliwości. Wychodzi na to, że tarczyca to jeden z najważniejszych organów naszego ciała!

Dr n. med. Tadeusz Oleszczuk: Większość kobiet, które mają problemy ze zdrowiem, ma problemy z tarczycą. Jest ona największym pod względem objętości narządem wydzielania wewnętrznego. U dojrzałego człowieka objętość tarczycy to 16-18 ml. Tarczyca produkuje tyroksynę. Jest to swego rodzaju klucz do zamków (receptorów) znajdujących się na każdej komórce ciała człowieka, m.in. jajników, macicy, skóry, szarych komórek mózgu, krwinek białych decydujących o naszej odporności. Tarczyca decyduje o pracy innych gruczołów i narządów, a także o przemianie materii.

Często spotykam kobiety, które mają problemy z hormonami, a w życiu nie zrobiły USG tarczycy! Pamiętam 73-letnią pacjentkę, leczącą się u wielu różnych specjalistów. Miała również mięśniaki macicy. Skierowałem ją na USG tarczycy – okazało się, że ma tam 2,5 centymetrowy guz. Z moich obserwacji wynika, że zła praca tego narządu może też być m.in. związana z powstawaniem torbieli w piersiach, jajnikach, trudnościami z zajściem w ciążę, depresją poporodową. Apeluję więc: dziewczyny, jeśli coś wam dolega, zróbcie sobie USG tarczycy! Szczególnie, jeśli w rodzinie pojawia się choroba tego gruczołu.

Czy nie wystarczy badanie poziomu hormonów tarczycy: TSH, fT3 i fT4?

USG jest moim zdaniem najważniejszym badaniem. Pokazuje, czy tarczyca ma odpowiednie rozmiary, czy nie występują na niej guzy, torbiele. U ok. 2,5 proc. badanych kobiet stwierdza się raka tarczycy. Wyrównanie pracy tego narządu jest szczególnie ważne w okresie menopauzy, kiedy kobiety cierpią na zlewne poty, zaburzenia masy ciała. Mam nadzieję, że za jakiś czas USG tarczycy będzie jednym z podstawowych badań oceniających ogólny stan zdrowia.

Badania pokazują, że problemy z tarczycą ma w wieku 40 lat ok. 20 proc. kobiet. Co na to wpływa?

Nieodpowiednia dieta, pełna fast foodu, białka zwierzęcego, słodyczy i żywności przetworzonej oraz stres i zanieczyszczenie środowiska. Kłopoty z tarczycą są niestety dziedziczne. Jeśli kobieta w ciąży ma stan zapalny tarczycy, w jej krwi, a także we krwi dziecka, krążą przeciwciała przeciwtarczycowe, odpowiedzialne m.in. za chorobę Hashimoto, czyli przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy.

Czy można bez pomocy leków uregulować pracę naszej tarczycy?

Na pewno można poprawić jej funkcjonowanie, a tym samym zmniejszyć dolegliwości ze strony narządów kobiecych czy układu pokarmowego, a czasem nawet je wyeliminować. Pierwszym krokiem powinna być zmiana diety. Decyduje też wynik badania poziomu hormonów w surowicy krwi.

Ginekolog leczący dietą… Niestandardowe podejście. W jaki sposób to, co jemy, wpływa na gospodarkę hormonalną organizmu?

Wszystko, co jemy, przechodzi przez jelita. Zamieszkuje je 100 bilionów bakterii – ważą one ok. 2-3 kilogramy. W naszej florze jelitowej kształtuje się sprawność układu odpornościowego, wchłaniane są witaminy i minerały. Każdy stan zapalny wywołany nieprawidłową dietą zaburza naturalną równowagę, jaka pojawia się w drugim roku życia. Idealnie jest, jeśli nasze jelita zamieszkują w większości jak najbardziej zróżnicowane dobre bakterie, które pomagają białym krwinkom walczyć z patogenami.

Gdy dobrych bakterii zaczyna brakować, rządy w jelitach przejmują złe bakterie wydzielające toksyny. Nie są one zainteresowane budowaniem naszej odporności. Trzeba więc jeść tak, żeby nasza mikroflora była jak najbardziej zróżnicowana, żeby znajdowało się w niej wiele szczepów korzystnych dla nas bakterii, a nie tych wywołujących stan zapalny. Gdy zmienimy sposób odżywiania, dobrych szczepów przybędzie, obniży się poziom przeciwciał. Stany zapalne mogą wtedy zniknąć, a my poczujemy się lepiej. Pozytywne efekty odstawienia białka zwierzęcego oraz cukru daje się już zauważyć po dwóch tygodniach.

Pisze pan, że ta zmiana może również wpłynąć korzystnie na naszą psychikę.

Wszystko, co się znajduje w świetle jelita, w mniejszym lub większym stopniu dostanie się do krwioobiegu i trafi do kory mózgowej. Trafiają tam również zatruwające mózg toksyny produkowane przez bakterie. Stąd bezsenność, stany depresyjne. Jeśli w naszych jelitach są np.: ekologiczne warzywa, cebula, kapusta, fasola, nasiona, sałata, to ułatwiają one dobrym bakteriom, które utrzymują odporność na choroby, przetrwanie. Komórki nerwowe znajdujące się w obrębie śluzówki jelit komunikują się z mózgiem. Dlatego niektórzy nazywają jelita „drugim mózgiem”. Wzajemna wymiana informacji działa w dwie strony. Regularna praca jelit jest dowodem ich stanu.

Co zatem jeść, by czuć się lepiej fizycznie i psychicznie?

Warzywa z ekologicznych upraw, kiszonki, bo to warzywa częściowo już przetworzone przez dobre bakterie. Zielone warzywa jak szpinak, jarmuż, rukola, cebula, czosnek, fasola, papryka, roszponka, zielone sałaty z oliwą. Pomidory – tylko z uprawy tradycyjnej.  Jeśli chleb (nie za wiele), to żytni razowy na zakwasie. Dobrze jest wprowadzić do diety humus (pasta z ciecierzycy) i kombuchę (herbata poddana fermentacji przez grzybek japoński). Jeśli ktoś ma wątpliwości co do diety, niech sprawdzi, co jadano np. tysiąc lat temu i tego się trzyma.

Większość osób w pierwszej chwili mówi, że ma wzdęcia po cebuli czy fasoli. Jednak z czasem odbudowuje się mikrobiom jelit, który już sobie poradzi i nie powstaje taka ilość gazów. Często osoby, które spróbują diety wegańskiej są w szoku, że tak dobrze zaczynają się czuć w tak krótkim czasie. Trzeba tylko być konsekwentnym i wytrwać w postanowieniu. Dać sobie przynajmniej dwa, trzy tygodnie na poczucie zmiany.

Skąd te świeże warzywa wziąć zimą i na przednówku?

Najlepiej jeść tylko warzywa sezonowe. Zimą pomidory nie rosną, jabłka zresztą też. Na przednówku warto pościć.

A co z diety trzeba kategorycznie wyeliminować?

Nabiał, białko zwierzęce, białą mąkę i cukier.

dr n. med. Tadeusz Oleszczuk
Wszystko, co jemy, przechodzi przez jelita. Zamieszkuje je 100 bilionów bakterii – ważą one ok. 2-3 kilogramy. W naszej florze jelitowej kształtuje się sprawność układu odpornościowego, wchłaniane są witaminy i minerały. Każdy stan zapalny wywołany nieprawidłową dietą zaburza naturalną równowagę, jaka pojawia się w drugim roku życia

W książce kilka razy pan podkreśla, jak zgubnym nałogiem jest picie kawy rozpuszczalnej z mlekiem i cukrem.

A do jeszcze słodki rogalik… Pacjentki, które zrezygnują z tego napoju i „zakąski” na rzecz gorzkiej kawy ziarnistej (w niezbyt wielkich ilościach), widzą różnicę! Czasem wystarczy na trzy tygodnie odstawić cukier, nabiał i produkty z białej pszennej mąki, by poczuć się znacznie lepiej. Szczególnie cukier, także ten zawarty w owocach, nas masakruje! Warto wiedzieć, że forma aktywna niektórych hormonów, jak estrogeny czy testosteron, powstaje w tłuszczowej tkance podskórnej.

Jeśli jemy dużo słodkiego, tkanka ta rośnie, dochodzi do otyłości, a wtedy wzrasta poziom tychże hormonów, co skutkuje różnymi problemami zdrowotnymi, nawet rozwojem nowotworów. A w jelitach rozwijają się grzyby i drożdże powodujące wzdęcia. Warto także znacznie ograniczyć ilość mięsa w diecie (najwyżej raz w tygodniu, a najlepiej w ogóle zrezygnować) na rzecz ryb, szczególnie śledzia i dorsza. Ryby te żyją w stanie dzikim, nie są hodowane i karmione w sposób nienaturalny, więc ich mięso jest dobrym źródłem jodu. Na czerwonym mięsie powinny się znaleźć podobne ostrzeżenia jak na paczkach papierosów. Pomijam paszę jaką obecnie stosuje się w hodowli, ale znaczenie mają wszelkie dodatki do produkcji każdego mięsa.

Jod jest jednym z mikroelementów, których rolę w diecie mocno podkreśla pan w swojej książce.

Znaczenie jodu jest kluczowe – tarczyca wykorzystuje go do produkcji tyroksyny. Zaburzenia hormonalne wynikają często z braku jodu w pożywieniu. Aby jod był dobrze wykorzystywany, potrzebny jest selen. Przy nowotworze piersi trzeba zawsze sprawdzić poziom selenu. Gdy jest za niski, trzeba go podnieść, a wtedy rokowania są lepsze.

Czy zaleca pan przyjmować preparaty z witaminami i mikroelementami?

Nie radziłbym przyjmować żadnych mikroelementów ani witamin na własną rękę – trzeba przedtem zbadać ich poziom w organizmie. Może dostarczamy wystarczającą ilość z pożywieniem? Rzadko kto wie, co kryje się w pokarmach. A nadmiar mikroelementów i witamin może być równie szkodliwy jak niedobór. Suplementy nie mogą zastępować prawidłowej diety.

Poleca pan natomiast przyjmowanie hormonu DHEA. To preparat dla każdego?

Najpierw trzeba zbadać poziom tego hormonu. Produkowany przez nadnercza wpływa na poziom estrogenów u kobiet, a testosteronu u mężczyzn. Po 35. roku życia jego poziom zaczyna spadać o ok. 1 proc. rocznie i wtedy rozpoczyna się starzenie organizmu. Jeśli okaże się, że mamy objawy niedoboru estrogenów czy testosteronu (zaburzenia koncentracji, pamięci, spadek libido, wzrost masy ciała), zbadajmy poziom hormonów. Jeśli pojawi się również za niski poziom DHEA, możemy zacząć go uzupełniać, a po kilku miesiącach znów zbadajmy jego poziom.

dr n. med. Tadeusz Oleszczuk
Czasem wystarczy na trzy tygodnie odstawić cukier, nabiał i produkty z białej pszennej mąki, by poczuć się znacznie lepiej. Szczególnie cukier, także ten zawarty w owocach, nas masakruje!

A co warto przyjmować, nawet nie robiąc badań?

Probiotyki. Szczególnie, kiedy jelita nie pracują regularnie i chcemy szybciej odczuć efekt zmiany diety. Choć są zawarte w surowych warzywach, to w przypadku zaburzeń jelitowych, silnego stresu czy osłabienia odporności potrzebujemy ich więcej, by organizm sam produkował substancje poprawiające nasze zdrowie i samopoczucie.

 A jakie jest pana zdanie na temat fitoestrogenów, czy substancji pozyskiwanych z roślin, które mają działanie podobne do naturalnych estrogenów? Wiele kobiet twierdzi, że działają tylko w reklamach…

Nie ma leku, który działa tak samo na wszystkich. Fitoestrogeny mają ułamek tej siły działania, co leki z estrogenami dostępne na receptę. Można je przyjmować w zastępstwie, np. przy problemach sercowo-naczyniowych czy po leczeniu onkologicznym. Przy silnych dolegliwościach okołomenopauzalnych rzadko proponuję fitoestrogeny. Jeśli już to tylko te, które mają potwierdzone w badaniach klinicznych swoje pozytywne działanie.

Skoro od tarczycy tak wiele zależy, to dlaczego rzadko który ginekolog stwierdziwszy choroby, o których pan wspomniał, kieruje na USG tego narządu?

O rozpoczęciu jakiegokolwiek leczenia decyduje głównie wynik badania poziomu hormonów we krwi. Dodatkowo problem polega na wąskiej specjalizacji lekarzy. Ginekolog, gdy ma do czynienia z torbielą na jajniku, to albo ją wycina, albo leczy pacjentkę hormonalnie. Interesuje się narządem rodnym, a nie guzkami na tarczycy. Uważa, że powinien się nimi zająć endokrynolog. Torbiele w piersiach? Kieruje do onkologa. A to wszystko jest jednak połączone. Dlatego jestem zwolennikiem holistycznego podejścia do pacjenta.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta

Mgła mózgowa w Hashimoto. Jak sobie z nią poradzić? Tłumaczą autorki „Ogarnij Hashimoto”

Wyczerpanie, osłabienie, nerwowość? Doktor Google podpowiada: zespół zmęczonych nadnerczy /fot. Pexels

Wyczerpanie, osłabienie, nerwowość? Doktor Google podpowiada: zespół zmęczonych nadnerczy. „Nie ma takiej choroby” – twierdzi endokrynolog

Kobiety jedzą posiłek

Okno żywieniowe w Hashimoto i insulinooporności. „Bez leków spadły nam poziomy glukozy i insuliny na czczo”

Hirsutyzm, czyli nadmierna ilość owłosienia. Przyczyny, objawy i leczenie

Angelina Ziembińska / fot. arch. prywatne

Angelina Ziembińska: jeśli chodzi o cukrzycę, to wydaje mi się, że kobiety mają trudniej

Objawy niedoboru magnezu mogą przypominać symptomy niedoczynności tarczycy

Wysoki poziom androgenów u kobiet - skąd się bierze i co możemy z tym zrobić? Wyjaśnia Iwona Pasieczna

Wysoki poziom androgenów u kobiet – skąd się bierze i co możemy z tym zrobić? Wyjaśnia Iwona Pasieczna

Leki na tarczycę - czy można przyjmować je na noc?

Czy można zażywać hormony tarczycy na noc? Wyjaśnia Kamila Bogucka z „Ogarnij Hashimoto”

5 najczęstszych błędów dietetycznych, które mają wpływ na zdrowie hormonalne

Hormony tarczycy powinny być w równowadze, a nie w „normie”. Co to oznacza?

Tężnia solankowa – właściwości, wskazania, zastosowanie

Kobieta

Diagnozowanie chorób tarczycy. Jak przygotować się do badania?

Choroby tarczycy a anemia

Choroby tarczycy a anemia. „Niedokrwistość jest częstym stanem klinicznym towarzyszącym chorobom tarczycy”

Kasia Dziurska

Kasia Dziurska o swoich doświadczeniach z Hashimoto: myślałam, że jestem niezniszczalna [WIDEO]

Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju

Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem

Suchość w ustach, krwawiące dziąsła, ruszający się ząb? Zbadaj swoją tarczycę!

Czy spożycie soi wpływa na pracę tarczycy? Odpowiada dr Damian Parol

Czy spożycie soi wpływa na pracę tarczycy? Odpowiada dr Damian Parol

Kamila Bogucka i Lidia Wójcik, "Ogarnij Hashimoto”/ Archiwum prywatne

„Hashimoto pojawia się po coś. To sygnał ciała, że nie jesteśmy dla siebie numerem jeden” – uważają Lidia Wójcik i Kamila Bogucka z „Ogarnij Hashimoto”

Płyn Lugola. Skład, zastosowanie i dawkowanie

Płyn Lugola. Skład, zastosowanie i dawkowanie

kobieta z hiperprolaktynemiaą

„Jeśli zliczyć, ile wydałam na szukanie diagnozy, wizyty, badania i leki, wyjdzie ponad 30 tysięcy złotych”. Marta Płóciennik o hiperprolaktynemii

„Od czego zaczyna się reset hormonalny? Od uświadomienia sobie, że z przebitą oponą nie pojedziesz dalej”. Recenzja książki „Dieta 7 hormonów” Sary Gottfried

Szczęście rodzi się w… jelitach! Naukowcy wyjaśnili, dlaczego tak jest

COVID-19 może powodować dolegliwości tarczycy?

COVID-19 może powodować choroby tarczycy? Naukowcy nie mają wątpliwości

Osoby chore na Hashimoto mogą odczuwać zarówno objawy nadczynności, jak i niedoczynności tarczycy. Dlaczego tak się dzieje i o jakie objawy chodzi?

Osoby z chorobą Hashimoto mogą odczuwać zarówno objawy nadczynności, jak i niedoczynności tarczycy. Dlaczego tak się dzieje i o jakie objawy chodzi?

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

ucho kobiety

Domowe sposoby na zatkane ucho. Jak odetkać ucho zatkane: woskowiną, katarem, wodą?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

kobieta z problemami skórnymi

Wybroczyny (petocje) – co to jest, dlaczego powstają i jak sobie z nimi poradzić?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Bąbel po oparzeniu - dowiedz się, jak leczyć pęcherze

Bąbel po oparzeniu – dowiedz się, jak leczyć pęcherze

MCH – co to, podwyższone i poniżej normy. MCH w morfologii

matka z dorosłą córką

„Przez całe życie była toksyczną osobą, w każdej roli: pracownika, koleżanki, siostry, córki. I toksyczną mamą” – opowiada 35-letnia Ada o swojej matce

Torbiel - twarz kobiety z widocznymi krostkami

Torbiel – czym jest, gdzie występuje i czy jest groźna dla zdrowia?

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Badanie krwi AST - co to jest i jak interpretować wyniki?

Badanie krwi AST – co to jest i jak interpretować wyniki?

plamy na nogach

Czym są czerwone plamy na nogach i co może być ich przyczyną?