Przejdź do treści

Fluor – właściwości, źródła, niedobór i szkodliwość fluoru

pasta do zębów
Fluor/iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Fluor to pierwiastek, który odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka – dzięki niemu mineralizacja zębów i kości przebiega w prawidłowy sposób. Występuje naturalnie w pożywieniu i wodzie oraz jest jednym z podstawowych składników środków do higieny jamy ustnej. Czy fluor szkodzi i czy możliwy jest niedobór fluoru?

Co to jest fluor?

Fluor (F) to pierwiastek z grupy niemetali, występujący w stanie wolnym w postaci dwuatomowej cząsteczki. Jest to źółtozielony, toksyczny gaz. Wchodzi w skład minerałów, np. fluorytu, a w roztworach wodnych pojawia się w postaci jonów fluorkowych.

Właściwości fluoru

Fluor to pierwiastek kojarzony głównie z utrzymaniem zdrowych zębów. I słusznie – fluor odpowiada za ochronę zębów przed kamieniem nazębnym i próchnicą, wykazuje działanie bakteriobójcze. Ale to nie jedyna rola, jaką w organizmie pełni fluor. Właściwości prozdrowotne tego pierwiastka obejmują ponadto wzmocnienie struktury włosów, skóry, ścięgien i mięśni.

Dzienne zapotrzebowanie na fluor

Zapotrzebowanie dobowe na fluor zostało oszacowane dla poszczególnych grup wiekowych:

  • do 6 m. ż. – 0,01 mg
  • od 7 do 12 m. ż. – 0,5 mg
  • od 1 do 3 r. ż. – 0,7 mg
  • od 4 do 6 r. ż. – 1 mg
  • od 7 do 9 r. ż. – 1,2 mg
  • od 10 do 12 r. ż. – 2 mg
  • od 13 do 18 r. ż. – 3 mg
  • kobiety – 3 mg
  • mężczyźni – 4 mg.

Zwiększone zapotrzebowanie na fluor

Zwiększone zapotrzebowanie na fluor dotyczy osób zamieszkałych na tych terenach, na których występuje niska zawartość fluoru w wodzie. Ponadto zwiększone zapotrzebowanie na fluor wykazują osoby narażone na osłabienie kości, np. kobiety w okresie okołomenopauzalnym, u których może rozwinąć się osteoporoza.

Źródła fluoru w diecie i nie tylko

Podstawowym źródłem fluoru jest woda pitna, a także pasta do zębów z fluorem. Pierwiastek ten zawierają ponadto takie produkty jak:

  • herbata
  • ryby, m.in. łosoś i sardynki
  • owoce morza
  • algi
  • mięso
  • sery.

Niedobór fluoru w organizmie

Zbyt mała ilość fluoru w organizmie sprzyja osłabieniu tkanki zębowej i rozwojowi próchnicy zębów. Ponadto zbyt niski poziom fluoru może wiązać się z osłabieniem kości, prowadzącym do zwiększonego ryzyka złamań oraz rozwoju osteoporozy

Nadmiar fluoru w organizmie i szkodliwość fluoru

Przedawkowanie fluoru jest konsekwencją spożywania dużych ilości fluoryzowanej wody, jednak należy podkreślić, że w Europie tego typu woda nie jest dostępna.

Skutki nadmiaru fluoru w organizmie to przede wszystkim rozwój fluorozy, czyli rozmiękczenia i brązowego zabarwienia zębów oraz fluorozę kości szkieletowych. Może pojawić się łamliwość kości, bóle i sztywność stawów, stwardnienie ścięgien, uszkodzenie nerwów; zatrucie śmiertelne może powodować jednorazowa dawka powyżej 2,5 g.

Pasta do zębów – bez fluoru czy z fluorem?

Zawartość fluoru w paście do zębów jest na tyle niewielka, że nie ma możliwości przedawkowania fluoru. Jednak u dzieci do 6 roku istnieje większe ryzyko rozwoju fluorozy zębów, dlatego zalecane jest stosowanie past o niskiej zawartości fluoru lub pasty do zębów bez fluoru. Stosowanie pasty do zębów dla dzieci bez fluoru nie oznacza braku ochrony przed próchnicą – wykonywane są zabiegi fluoryzacji zębów. Wówczas dostarczany jest w odpowiedniej dawce fluor do zębów.

Bibliografia:

Dietary Reference Intakes for Calcium, Phosphorus, Magnesium, Vitamin D, and Fluoride; Institute of Medicine (US) Standing Committee on the Scientific Evaluation of Dietary Reference Intakes.

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Cholesterol całkowity – co to? Kiedy jego poziom jest niebezpieczny?

Pacjentka siedzi na fotelu u dentysty

Czego dentysta dowie się o tobie, gdy tylko otworzysz buzię? Marta Bik-Tavares wyjaśnia

Hiperkaliemia – kiedy poziom potasu we krwi stanowi zagrożenie?

Kto i kiedy powinien stosować dietę eliminacyjną?

Irygator dentystyczny – jaki wybrać i jak go używać?

Masz ciągłe uczucie głodu? Sprawdź, co to może oznaczać!

Na czym polega dieta niskotłuszczowa i kiedy ją stosować?

Witamina B2 – ważna nie tylko dla zdrowej skóry! Gdzie jej szukać?

Witamina A – na odporność, dobry wzrok i piękne ciało. Gdzie jej szukać, jak suplementować

Witamina B12 – pogromca anemii i zmian neurologicznych. Kiedy potrzebujesz jej więcej?

Ołów, SLS i rakotwórczy arsen. W 21 na 48 past do zębów znaleziono groźne substancje

Dieta bogatoresztkowa – na czym polega i kiedy ją stosować?

Dieta bezglutenowa - dla kogo, efekty, co jeść?

Dieta bezglutenowa – dla kogo jest wskazana i co jeść?

„Działając zgodnie z wartościami, nie poniesiemy porażki. Tylko najpierw trzeba odróżnić je od celów”. O zastosowaniu terapii ACT w zmianie diety mówi Anna Paluch

„Niektórzy ze strachu próbują leczyć się sami. Poznałam historię pacjenta, który wywiercił sobie dziurę w zębie przy pomocy wiertła budowlanego”. O dentofobii mówi Agnieszka Fiedorowicz

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Piłowanie zębów, czyli stripping. Co to jest? Wskazania /fot. Adobe Stock

Piłowanie zębów – co to jest i jak wygląda zabieg? Czy stripping niszczy szkliwo?

Hydroksyapatyt wapnia – zastosowanie w medycynie estetycznej i stomatologii

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Tych rzeczy nie jedz przed randką! Sprawdź naszą czarną listę

„Zapalenie osierdzia mięśnia sercowego czy reumatyczne zapalenie stawów to tylko niektóre choroby, które mogą mieć początek w jamie ustnej” – alarmuje lek. dent. Bartosz Leończak

Hiperdoncja – gdy w szczęce lub żuchwie pojawiają się dodatkowe zęby

Cuchnięcie z ust / Istock.com

Nieprzyjemny zapach z ust? Ten problem ma 60 proc. z nas. Przyczyną nie zawsze jest nieprawidłowa higiena

dziewczyna leżąca na trawie

Po czym lepiej nie myć zębów i dlaczego? Lista problematycznych produktów