3 min.
Książka kucharska dla osób, które straciły smak i węch na skutek COVID-19

„Taste & Flavour”, Ryan Riley i Kimberley Duke / Life Kitchen
27.05.2022
Red Lipstick Monster pokazała swoje zdjęcie w kostiumie kąpielowym – bez retuszu i filtra. „W końcu ktoś pokazuje prawdziwość kobiet”
27.05.2022
Cztery zarzuty o napaść na tle seksualnym. Czy to koniec Kevina Spaceya?
27.05.2022
Nietypowa bielizna do seksu oralnego. Agencja Żywności i Leków powiedziała TAK
27.05.2022
Marianna Gierszewska wystąpiła w kampanii reklamowej bielizny z widoczną stomią. „Na długi czas zupełnie odcięłam się od swojego ciała”
27.05.2022
Nimfy kleszczy – chociaż wyglądają jak niegroźne pieprzyki, mogą przenosić wiele niebezpiecznych chorób
Powstała pierwsza książka z przepisami stworzonymi z myślą o ozdrowieńcach, którzy w wyniku COVID-19 cierpią na upośledzenie smaku i powonienia. Będzie dostępna do pobrania bezpłatnie już pod koniec marca.
Anosmia i parosmia: przekleństwo COVID-19
Parosmia i anosmia, czyli odpowiednio: zaburzenia smaku i zaburzenia węchu, to jeden z najczęstszych objawów występujących u osób zakażonych koronawirusem SARS-CoV-2. Zwykle kłopotom tym towarzyszą: gorączka, kaszel, bóle mięśniowe, osłabienie. Bywa jednak i tak, że zaburzenia węchu i smaku są jedynym symptomem infekcji.
Co gorsza, anosmia i parosmia należą również do najpopularniejszych przypadłości, na które skarżą się osoby przechodzące tzw. długi COVID. Dla wielu ozdrowieńców, którzy uporali się z innymi problemami zdrowotnymi, niektóre składniki jadłospisu, jak czosnek, cebula czy jajka, są nietolerowane w smaku, inne wydają się z kolei pozbawione wszelkich walorów smakowych i zapachowych. Stan ten może utrzymywać się przez kilka dni, tygodni, a nawet miesięcy. Coraz częściej słychać również głosy, że część chorych może nigdy nie odzyskać w pełni smaku i węchu.
Z myślą o tych przypadkach powstała książka kucharska „Taste & Flavour”, która od 29 marca będzie dostępna do pobrania bezpłatnie na stronie Life Kitchen. Ta ostatnia to angielska szkoła kulinarna, funkcjonująca w modelu non-profit.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Liczą się nie tylko węch i smak!
Założyciele szkoły i autorzy publikacji, Ryan Riley i Kimberley Duke, wiedzę czerpali z pracy z osobami cierpiącymi na nowotwory lub wracającymi do zdrowia po innych, przewlekłych, ciężkich chorobach. Wykorzystując swoje doświadczenia związane z przypadkami parosmii (zaburzenia węchu), anosmii (utraty węchu) i fantosmii (omamów węchowych) stworzyli przepisy, które pozwalają oddziaływać na dodatkowe zmysły.
Wspierając się również specjalistami z Centre for the Study of Senses w Londynie, Riley i Duke opracowali receptury opierające się na pięciu pryncypiach – umami, zapachu, konsystencji, wielowarstwowości i stymulacji nerwu trójdzielnego (odpowiadającego m.in. za to, że łzawimy podczas krojenia cebuli). Wykorzystują zatem nie tylko przemyślane składniki, ale także biorą pod uwagę teksturę, walory wizualne i inne elementy sensoryczne – by dostarczyć jak najwięcej przyjemności z posiłku dla osób cierpiących z powodu upośledzenia węchu i smaku.
Świetna inicjatywa!
Wyświetl ten post na Instagramie.
Poleć artykuł
Zobacz także

„U coraz większej liczby pacjentów, zwłaszcza młodych, pierwszym objawem koronawirusa są zaburzenia węchu i smaku”. Czym jest anosmia?

Utrata węchu w Covid-19? Polscy lekarze wyjaśnili przyczynę tych zaburzeń. To wielki sukces!

Mózg po COVID-19. Jakie zmiany mogą w nim zajść? Tłumaczy neurolożka Magdalena Wysocka-Dudziak
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

26.05.2022
Paulina Holtz: „Daję moim córkom szansę, aby same ogarnęły swoje życie”

25.05.2022
„Mnóstwo kobiet kumuluje napięcia w różnych rejonach ciała, część gromadzi je w miednicy. A te mięśnie nie są ze stali” – mówi Katarzyna Chanowska, fizjoterapeutka

23.05.2022
Dr Maciej Mazurec: Cytologia powoli przechodzi do lamusa. Mamy znacznie skuteczniejszy test, który zwiększa bezpieczeństwo pacjentek nawet do 70 proc.

22.05.2022