Przejdź do treści

Książka kucharska dla osób, które straciły smak i węch na skutek COVID-19

„Taste & Flavour”, Ryan Riley i Kimberley Duke / Life Kitchen
„Taste & Flavour”, Ryan Riley i Kimberley Duke / Life Kitchen
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Powstała pierwsza książka z przepisami stworzonymi z myślą o ozdrowieńcach, którzy w wyniku COVID-19 cierpią na upośledzenie smaku i powonienia. Będzie dostępna do pobrania bezpłatnie już pod koniec marca.

Anosmia i parosmia: przekleństwo COVID-19

Parosmia i anosmia, czyli odpowiednio: zaburzenia smaku i zaburzenia węchu, to jeden z najczęstszych objawów występujących u osób zakażonych koronawirusem SARS-CoV-2. Zwykle kłopotom tym towarzyszą: gorączka, kaszel, bóle mięśniowe, osłabienie. Bywa jednak i tak, że zaburzenia węchu i smaku są jedynym symptomem infekcji.

Co gorsza, anosmia i parosmia należą również do najpopularniejszych przypadłości, na które skarżą się osoby przechodzące tzw. długi COVID. Dla wielu ozdrowieńców, którzy uporali się z innymi problemami zdrowotnymi, niektóre składniki jadłospisu, jak czosnek, cebula czy jajka, są nietolerowane w smaku, inne wydają się z kolei pozbawione wszelkich walorów smakowych i zapachowych. Stan ten może utrzymywać się przez kilka dni, tygodni, a nawet miesięcy. Coraz częściej słychać również głosy, że część chorych może nigdy nie odzyskać w pełni smaku i węchu.

Z myślą o tych przypadkach powstała książka kucharska „Taste & Flavour”, która od 29 marca będzie dostępna do pobrania bezpłatnie na stronie Life Kitchen. Ta ostatnia to angielska szkoła kulinarna, funkcjonująca w modelu non-profit.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw z Twoim mikrobiomem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność
Estabiom Junior, Suplement diety, 20 kapsułek
28,39 zł
Odporność
WIMIN Odporność, 30 kaps.
59,00 zł
BESTSELLER
Odporność, Good Aging
Naturell Selen Organiczny 200 µg, 365 tabletek
73,00 zł
Wpływ COVID-19 na mózg

Liczą się nie tylko węch i smak!

Założyciele szkoły i autorzy publikacji, Ryan Riley i Kimberley Duke, wiedzę czerpali z pracy z osobami cierpiącymi na nowotwory lub wracającymi do zdrowia po innych, przewlekłych, ciężkich chorobach. Wykorzystując swoje doświadczenia związane z przypadkami parosmii (zaburzenia węchu), anosmii (utraty węchu) i fantosmii (omamów węchowych) stworzyli przepisy, które pozwalają oddziaływać na dodatkowe zmysły.

Wspierając się również specjalistami z Centre for the Study of Senses w Londynie,  Riley i Duke opracowali receptury opierające się na pięciu pryncypiach – umami, zapachu, konsystencji, wielowarstwowości i stymulacji nerwu trójdzielnego (odpowiadającego m.in. za to, że łzawimy podczas krojenia cebuli). Wykorzystują zatem nie tylko przemyślane składniki, ale także biorą pod uwagę teksturę, walory wizualne i inne elementy sensoryczne – by dostarczyć jak najwięcej przyjemności z posiłku dla osób cierpiących z powodu upośledzenia węchu i smaku.

Świetna inicjatywa!

 

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Life Kitchen (@lifekitchencookery)

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Berberys – zastosowanie w kuchni, kosmetologii i suplementach diety

Maseczki ochronne

Rząd zdecydował. Maseczki zostaną z nami na dłużej

W polskich szpitalach powraca zakaz odwiedzin. Obowiązuje do odwołania

W polskich szpitalach powraca zakaz odwiedzin. Obowiązuje do odwołania

„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

To nie koniec koronawirusa. Nowa mutacja Omikronu rozprzestrzenia się po Europie

Od 12 grudnia można zaszczepić na COVID-19 najmłodsze dzieci. Wystawiono już około 2 mln skierowań

Od 12 grudnia można zaszczepić na COVID-19 najmłodsze dzieci. Wystawiono już około 2 mln skierowań

Szczepienie dziecka

Szczepienia na COVID-19 dostępne dla dzieci od 6. miesiąca życia. „Zamówiliśmy pół miliona dawek” – zapewnia Adam Niedzielski

cukier

Życie bez cukru. Co się zadzieje, kiedy odstawisz słodkości?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

Kobieta z termometrem w ręce

Każda kolejna infekcja koronawirusem SARS-CoV-2 zwiększa ryzyko śmierci. Eksperci alarmują

Szczepionka

Trwają przygotowania do kolejnej pandemii. Nowe szczepionki mają powstawać w 100 dni

Kobieta w kombinezonie ochronnym pobiera wymaz z nosa chorej do badania

Coraz więcej przypadków zakażenia najnowszymi subwariantami Omikrona BQ.1 i BQ.1.1. Pierwsze objawy choroby mogą być inne niż wcześniej

Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – zalecenia żywieniowe, przykładowy jadłospis

Jak skutecznie zatroszczyć się o swoją mikrobiotę? Ekspertka przedstawia 5 prostych zasad

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Katechiny – działanie, źródła w diecie, właściwości

Czym możesz zarazić się od swojego zwierzaka i czym on może zarazić się od ciebie. „Powszechne przekonanie, że psia ślina wyleczy ludzką ranę, jest mitem”

Witamina E (tokoferol), czyli witamina potrzebna bardziej niż myślisz!

Hanna Stolińska /fot. archiwum prywatne

Dr Hanna Stolińska: W czasie menopauzy zmienia się metabolizm, aby go rozkręcić, najlepiej stosować odpowiednią dietę

Wirus Marburg – czy angolski scenariusz z 2005 r. może się powtórzyć w Europie?

Szczepienie

Adam Niedzielski: „Wprowadzamy szczepienie przeciw COVID-19 drugą dawką przypominającą”

Dziecko dostaje szczepionkę

Kto może zaszczepić się czwartą dawką szczepionki na COVID-19? Jest decyzja EMA

Jest nowe rozporządzenie dotyczące maseczek. W tych miejscach trzeba je nosić do 30 września

Jest nowe rozporządzenie dotyczące maseczek. W tych miejscach trzeba je nosić przynajmniej do 30 września

Najpopularniejsze

Grypa typu A/iStock

Grypa typu A – leczenie, objawy i charakterystyka wirusa

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Jak odetkać ucho zatkane woskowiną, katarem i wodą? Domowe sposoby

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Grypa typu B - objawy, charakterystyka

Grypa typu B – przyczyny, objawy i leczenie

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

„Dobry seks to taki w kontakcie z własnym ciałem, emocjami i drugim człowiekiem. Nawet jeżeli miedzy kochankami nie ma miłości” – mówi Marta Niedźwiecka, psycholożka i sex coach

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Wysoki cholesterol - jakie są przyczyny i objawy? Sposoby na wysoki cholesterol

Wysoki cholesterol – jakie są przyczyny i objawy? Jak go obniżyć?

Kobieta

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kobieta i mężczyzna

Jak uprawiać seks analny, żeby nie bolało? Mamy kilka porad

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

×