3 min.
Utrata węchu w Covid-19? Polscy lekarze wyjaśnili przyczynę tych zaburzeń. To wielki sukces!

Polscy badacze wyjaśnili przyczynę zaburzeń węchu przy infekcji COVID-19 / Rawpixel
20.05.2022
„Nikomu o tym nie mówiłam, bo się wstydziłam”- olimpijka Agnieszka Kobus-Zawojska opowiedziała o walce z depresją
20.05.2022
Rząd nałożył podatek VAT na lek dla chorych na SMA. „To jest okrutne”
20.05.2022
Małpia ospa dynamicznie rozprzestrzenia się w Europie. Wirus jest coraz bliżej Polski
19.05.2022
Czy w trakcie pobytu w szpitalu trzeba mieć swoje leki, które przyjmujemy na co dzień? Wyjaśnia prawniczka Patrycja Pieszczek-Bober
19.05.2022
„W całym szpitalu nie było ani jednej 'państwowej’ wkładki czy tamponu”. Siostra Bożenna gorzko o ubóstwie menstruacyjnym
Specjaliści z Polski opisali mechanizm odpowiedzialny za anosmię – upośledzenie (lub całkowitą utratę) węchu i smaku, która pojawia się u zakażonych koronawirusem. Badacze znaleźli również powód, dla którego osoby starsze są bardziej narażone na zachorowanie na COVID-19.
Spis treści
Utrata węchu w COVID-19: polscy naukowcy znaleźli przyczynę
Anosmia, czyli zaburzenie bądź całkowita utrata zmysłów węchu i smaku może być wczesnym, a czasami jedynym objawem zakażenia wirusem SARS-CoV-2. Do tej pory nie było wiadomo, co odpowiada za te procesy i w jakim mechanizmie do nich dochodzi. Sprawę wyjaśnia publikacja na łamach American Chemical Society, za którą stoją naukowcy z wydziału lekarskiego Collegium Medicum w Bydgoszczy (filia Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu): Rafal Butowt, Katarzyna Bilińska i Patrycja Jakubowska we współpracy z Christopherem S. von Bartheldem z Universty of Nevada w Reno (USA).
Specjaliści badali ekspresję białek u myszy oraz to, jak ich poziom zmienia się wraz z wiekiem. W swoich analizach oparli się na doniesieniach o tym, że SARS-CoV-2 atakuje organizm, wykorzystując jako receptory dwa białka – enzym ACE2 oraz serynę TMPRSS2. To właśnie te receptory wirus wykorzystuje do tego, by namnażać się w organizmie człowieka.
Jak wynika z raportu polskich ekspertów, u myszy białka wymagane do wniknięcia wirusa do organizmu są wytwarzane przez komórki jamy nosowej, odpowiedzialne za wykrywanie cząsteczek zapachowych.
„Pokazujemy, że białko ACE2 i proteaza TMPRSS2 ulegają ekspresji w podtrzymujących komórkach nabłonka węchowego. Dane te sugerują, że komórki podtrzymujące są zaangażowane we wnikanie wirusa SARS-CoV-2 i zaburzenia zmysłu węchu u pacjentów z COVID-19” – piszą badacze w raporcie.
Niestety naukowcy wciąż nie są pewni, które dokładnie komórki nabłonka węchowego potencjalnie mogą zostać zainfekowane przez SARS-CoV-2. Ustalenie tego może pomóc w opracowaniu dokładniejszych testów diagnostycznych.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Dlaczego osoby starsze są bardziej narażone na infekcję COVID-19?
Badacze ustalili jednak inną ciekawą zależność. Większe ilości białek umożliwiających wniknięcie koronawirusa do organizmu są wytwarzane u zwierząt starszych niż u zwierząt młodszych.
„Pokazujemy również, że ekspresja białek wejściowych wzrasta u zwierząt w starszym wieku. Może to wyjaśniać – jeśli dotyczy również ludzi – dlaczego osoby w podeszłym wieku są bardziej podatne na zakażenie SARS-CoV-2” – czytamy na stronie ACS Chemical Neuroscience.
Naukowcy zwracają uwagę, że w przyszłych badaniach należy sprawdzić, czy wspomniane komórki podtrzymujące nabłonka węchowego mogą przekazywać patogeny SARS-CoV-2 do neuronów, co mogłoby koronawirusowi zapewnić drogę do zainfekowania mózgu.
Poleć artykuł znajomym
Zobacz także
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

17.05.2022
„Ludzie wstają zaskoczeni, bo czują irracjonalne zadowolenie, i to w całym ciele”. O tajnikach masażu twarzy, który ma zastąpić medycynę estetyczną, mówi mistrzyni Kobido

15.05.2022
„Przez całe życie była toksyczną osobą, w każdej roli: pracownika, koleżanki, siostry, córki. I toksyczną mamą” – opowiada 35-letnia Ada o swojej matce

15.05.2022