Przejdź do treści

Lekarze ostrzegają przed „tsunami” zaburzeń odżywiania związanych z izolacją w czasie pandemii

Kobieta stoi tyłem, trzyma się za głowę
Lekarze ostrzegają przed "tsunami" zaburzeń odżywiania związanych z izolacją w czasie pandemii/ Pexels, fot. Anna Shvets
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

W czasie izolacji spowodowanej pandemią COVID-19 niepokojąco rośnie liczba osób chorych na bulimię i anoreksję, wynika z danych w Wielkiej Brytanii. „Spodziewamy się, że tsunami pacjentów z zaburzeniami odżywiania dopiero nadchodzi” – powiedziała dr Agnes Ayton, przewodnicząca Wydziału Zaburzeń Odżywiania w Royal College of Psychiatrists. Wiele przypadków dotyczy dzieci. 

Czeka nas „tsunami” chorych z zaburzeniami odżywiania

Izolacja społeczna spowodowana pandemią COVID-19 stwarza dodatkowe wyzwania dla osób, u których wcześniej występowały zaburzenia odżywiania. W ostatnich miesiącach eksperci z Wielkiej Brytanii zgłaszają wciąż rosnącą liczbę pacjentów z anoreksją i bulimią. Coraz więcej osób trafia do szpitala z ostrymi stanami wymagającymi nagłej hospitalizacji z powodu skrajnego niedożywienia lub innych poważnych powikłań. Jak alarmują lekarze, to jednak dopiero początek epidemii zaburzeń odżywiania.

„Spodziewamy się, że tsunami pacjentów z zaburzeniami odżywiania dopiero nadchodzi” – powiedziała dr Agnes Ayton, przewodnicząca Wydziału Zaburzeń Odżywiania w Royal College of Psychiatrists, jak podaje „The Guardian”.

Lekarka zaznaczyła, że w placówce, w której pracuje, zazwyczaj około 20 proc. przyjmowanych osób potrzebuje natychmiastowej pomocy. W ostatnim czasie odsetek ten wzrósł jednak do 80 proc. Ponadto badacze wskazują na znaczny wzrost czasu oczekiwania młodych ludzi i dzieci na pomoc. W porównaniu z ubiegłym rokiem o 128 proc. wzrosła liczba osób oczekujących na rutynowe leczenie. Konsekwencje braku dostępu do profesjonalnego leczenia zaburzeń odżywiania w trakcie pandemii mogą być poważne, powodując pogorszenie się stanu zdrowia, a w niektórych przypadkach nawet śmierć.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność
Bloxin Żel do jamy ustnej w sprayu, 20 ml
25,99 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Multilac
Multilac Synbiotyk, 20 kapsułek
23,39 zł
NOWOŚĆ
Odporność
Przecier z owoców bzu czarnego ElPol, 300 ml
19,50 zł
Odporność
Naturell Omega-3 500 mg, 240 kaps.
30,00 zł
Odporność, Energia, Beauty
Naturell Witamina B Complex Vegan, 180 tabletek
79,99 zł
dziewczynka

Dzieci i młodzież najbardziej narażeni

Od października, listopada i grudnia 2019 r. liczba dzieci i młodzieży oczekujących na pilne leczenie wzrosła czterokrotnie w porównaniu z tymi samymi miesiącami w 2020 r. W tym czasie nastąpił 41 proc. wzrost liczby dzieci i młodzieży kończących leczenie oraz 86 proc. wzrost liczby niepełnoletnich pacjentów kończących leczenie w trybie pilnym. Jedynie 72,7 proc. dzieci i młodzieży rozpoczęło leczenie w ciągu tygodnia od wystawienia skierowania, jak podaje „The Guardian”.

Dr Ayton wyjaśniła, że nie ma porównywalnych danych dla dorosłych, a liczba chorych w tej grupie także znacznie rośnie. Dodała też, że ​​służby borykają się z „chronicznym niedofinansowaniem” usług i „ograniczoną wydajnością z powodu pandemii i kontroli zakażeń”.

„To nie tylko zaburzenia odżywiania, ale także lęk, depresja i spożywanie alkoholu. Przypuszczam, że do pewnego stopnia niepokój i zaburzenia odżywiania są ze sobą ściśle powiązane” – powiedziała Ayton.

Lekarka zwróciła także uwagę, że ogromny wzrost liczby osób z bardzo niskim wskaźnikiem masy ciała, może wynikać z niechęci do zgłaszania się we wczesnej fazie choroby do lekarza. Eksperci sugerują, że niepokój wywołany pandemią prowadzi do nawrotów zaburzeń odżywiania, a poleganie na konsultacjach telefonicznych trudności w diagnozowaniu tych problemów. Duże znaczenie ma tutaj także niechęć u chorych do rozpoczęcia leczenia. Dane napływające z Wielkiej Brytanii mogą więc być niepełne.

Zaburzenia odżywiania w czasie pandemii w Polsce

W Polsce nie zostały przeprowadzone jeszcze żadne badania w temacie wzrostu liczby osób z zaburzeniami odżywiania w czasie pandemii COVID-19. Badacze Uniwersytetu Warszawskiego na przełomie marca i kwietnia 2020 r. sprawdzili jednak, w jaki sposób zagrożenie epidemiczne wpływa na zdrowie psychiczne Polaków. Z przeprowadzonych przez nich badań wynikało, że blisko 40 proc. osób w wyniku załamania dotychczasowego porządku doświadczyło objawów charakterystycznych dla zespołu stresu pourazowego. W szczególności zwiększone poczucie izolacji społecznej niekorzystnie wpłynęło na pacjentów z już stwierdzonymi zaburzeniami psychicznymi.

Specjaliści alarmują, że zaburzenia odżywiania są najbardziej śmiertelnymi chorobami psychicznymi. Izolacja podczas pandemii może uczynić je bardziej niebezpiecznymi. Dr Ayton zwróciła także uwagę na trend odchudzania w czasie pandemii. Jak się okazuje, relacje w mediach i posty w mediach społecznościowych odnośnie zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej były wymieniane przez chorych jako jedno ze źródeł niepokoju.

„Pojawiło się również powszechne zaniepokojenie wśród ogółu społeczeństwa brakiem aktywności fizycznej i przyrostem masy ciała w okresach blokady, co sprawiło, że ludzie masowo stosowali dietę i ćwiczyli. Zaburzenia odżywiania rozwijają się w takim środowisku, ponieważ skupienie się na jedzeniu i kontroli wagi staje się sposobem radzenia sobie z trudnościami – dodała.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

„Nie chciałem dalej żyć. Czułem się, jakbym tonął”. Ed Sheeran opowiedział o zaburzeniach odżywiania, depresji i uzależnieniu

Pandemię koronawirusa spowodował wyciek z laboratorium? Departament Energii USA wydał swą ocenę

„Ciałoneutralność to złoty środek, którego szukamy. Nie patrzmy na siebie skrajnie: muszę być chuda albo jestem gruba i okej, nic z tym nie robię” – mówi Oliwia Dąbrowska ze Szczerej Sfery

„Koszyki sklepowe to temat rzeka”. Czym i jak się zarażamy mówi mikrobiolożka Magdalena Grudzień

Tak źle nie było od dawna. Liczba urodzeń w Polsce gwałtownie spadła

Tak źle nie było od 1945 roku. Liczba urodzeń w Polsce gwałtownie spadła

Kobieta

Pięć najczęstszych uzależnień Polaków. Jedno z nich budzi szczególną uwagę

Camila Mendes

Camila Mendes szczerze o zaburzeniach odżywiania: „Miałam obsesję na punkcie swojego wyglądu. Cały czas myślałam o moim brzuchu, udach, ramionach…”

Julie Bowen

Pielęgniarka rzuciła stresującą pracę, by wyleczyć zaburzenia odżywiania. „Emocje, które odczuwałam, musiały mieć drogę ujścia, więc zajadałam je”

Nowy raport o stanie zdrowia Polek i Polaków nie nastraja optymistycznie. Gdzie w Polsce żyje się najkrócej?

Nowy raport o stanie zdrowia Polek i Polaków nie nastraja optymistycznie. Gdzie w naszym kraju żyje się najkrócej?

Maseczki ochronne

Rząd zdecydował. Maseczki zostaną z nami na dłużej

W polskich szpitalach powraca zakaz odwiedzin. Obowiązuje do odwołania

W polskich szpitalach powraca zakaz odwiedzin. Obowiązuje do odwołania

“Zjedz chociaż kawałek”, “nawet nie spróbujesz?”. Według dietetyka przy polskim świątecznym stole, jak na dłoni, widać zaburzenia odżywiania

“Zjedz chociaż kawałek”, “nawet nie spróbujesz?”. Według dietetyka przy polskim świątecznym stole, jak na dłoni, widać zaburzenia odżywiania

Jane Fonda

Jane Fonda o zaburzeniach odżywiania: „Wtedy nie wiedziałam, że to ma w ogóle jakąś nazwę, że da się to leczyć”

„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

To nie koniec koronawirusa. Nowa mutacja Omikronu rozprzestrzenia się po Europie

Od 12 grudnia można zaszczepić na COVID-19 najmłodsze dzieci. Wystawiono już około 2 mln skierowań

Od 12 grudnia można zaszczepić na COVID-19 najmłodsze dzieci. Wystawiono już około 2 mln skierowań

Szczepienie dziecka

Szczepienia na COVID-19 dostępne dla dzieci od 6. miesiąca życia. „Zamówiliśmy pół miliona dawek” – zapewnia Adam Niedzielski

Kobieta z termometrem w ręce

Każda kolejna infekcja koronawirusem SARS-CoV-2 zwiększa ryzyko śmierci. Eksperci alarmują

Szczepionka

Trwają przygotowania do kolejnej pandemii. Nowe szczepionki mają powstawać w 100 dni

„Zaburzenia odżywiania u dorosłych pociągają za sobą bardzo wysokie koszty w relacji” – mówi psycholożka Marta Cieśla

"Osoby poddawane od najmłodszych lat dietom odchudzającym łączy pewien syndrom" - pisze Agata Głyda

„Osoby poddawane od najmłodszych lat dietom odchudzającym łączy pewien syndrom. Bardzo cierpią, lecz nikt o tym nie wie” – pisze Agata Głyda

Kobieta w kombinezonie ochronnym pobiera wymaz z nosa chorej do badania

Coraz więcej przypadków zakażenia najnowszymi subwariantami Omikrona BQ.1 i BQ.1.1. Pierwsze objawy choroby mogą być inne niż wcześniej

Agata Borkowska / archiwum prywatne

Agata Borkowska, 18-latka chorująca na anoreksję: Nie mogę pogodzić się z faktem, że o leczeniu w Polsce decydują pieniądze

Czym możesz zarazić się od swojego zwierzaka i czym on może zarazić się od ciebie. „Powszechne przekonanie, że psia ślina wyleczy ludzką ranę, jest mitem”

×