Przejdź do treści

Zaburzenia odżywiania – przyczyny, rodzaje, leczenie. Jakie choroby powodują zaburzenia odżywiania.

zaburzenia odżywiania - kobieta nad talerzem z warzywami
Fot. Pormezz / Adobe
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
istockphoto.com
Masz trądzik? Wszystkiemu winne może być to, co jesz!
Beata Pawlikowska
Beata Pawlikowska: myślałam, że jestem więźniem swojego ciała i nie podobało mi się to, że podlegam miesięcznemu cyklowi
istockphoto.com
Zakażenie wirusem HPV może dotyczyć nawet co drugiej aktywnej seksualnie osoby. Jak się przed nim chronić?
istockphoto.com
Wróciłaś z urlopu, a na twojej skórze pojawiło się więcej znamion i piegów? Sprawdź, czy nie są groźne
żywność w supermarkecie
Koniec z marnowaniem żywności w marketach. Zaczyna obowiązywać nowa ustawa

Zaburzenia odżywiania to bardzo zróżnicowana grupa, której nie sposób ograniczyć do anoreksji i bulimii. W społecznej świadomości to jednak te dwie choroby kojarzą się z zaburzeniami odżywiania.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

lek. Marta Dąbrowska
Marta Dąbrowska
lekarz

Zaburzenia odżywiania to bardzo zróżnicowane choroby, łączy je natomiast to, że wszystkie rozwijają się na podłożu psychicznym. Osoby cierpiące na zaburzenia odżywiania z reguły wymagają wsparcia terapeutycznego.

Zaburzenia odżywiania – przyczyny

Zaburzenia odżywiania wbrew pozorom nie rozwijają się wyłącznie u kobiet. Coraz częściej ich ofiarą padają również mężczyźni. Wpływ na rozwój bulimii, anoreksji czy pregoreksji ma nierealistyczny obraz szczupłego i wysportowanego ludzkiego ciała promowany w mediach, a także współczesny szybki tryb życia. Leczenie zaburzeń odżywiania powinno uwzględniać także często zaburzoną sytuację rodzinną pacjenta oraz jego podatność na stres.

Warto zdawać sobie sprawę, że rodzaje zaburzeń odżywiania łączy:

  • zaburzony, negatywny obraz własnego ciała,
  • brak akceptacji samego siebie,
  • trudność w rozumieniu i rozładowywaniu emocji,
  • potrzeba nadmiernej kontroli wszystkich aspektów życia, w tym także odżywiania.

Zaburzenia odżywiania u dzieci oraz dorosłych za każdym razem należy rozpatrywać indywidualnie. Terapia zaburzeń odżywiania właściwie od tego się zaczyna. Trudno bowiem pomóc pacjentowi z bulimią, nie definiując przyczyn jej wystąpienia, a te nigdy nie są jednoznaczne. Na zaburzenia odżywiania u dzieci i młodzieży szczególnie istotny wpływ mają grupy rówieśnicze, szkoła, portale społecznościowe, a także cała medialna dyskusja, która ogniskuje się wokół idealnej sylwetki.

Niepokojącym zjawiskiem jest natomiast ortoreksja, która z dobrego nawyku jedzenia zdrowej i ekologicznej żywności, przeradza się w poważne zaburzenie odżywiania. Dzieje się tak w przypadku, gdy osoba dbająca o dobrą jakość pożywienia mało który produkt uznaje za wystarczająco zdrowy.

załamana kobieta z miarką

Zaburzenia odżywiania – rodzaje

Zaburzenia odżywiania można podzielić na pierwotne i wtórne. Grupa druga nadal się rozwija o nowe choroby, które wynikają z zmieniającej się sytuacji życiowej współczesnych pacjentów. Rozwijająca się grupa wtórnych zaburzeń odżywiania bardzo dobrze obrazuje również, jak ogromny wpływ na zaburzenia odżywiania mają warunki współczesnego świata.

Do grupy pierwotnych zaburzeń odżywiania zalicza się:

  • anoreksję (jadłowstręt pierwotny),
  • bulimię (żarłoczność pierwotną).

Do grupy wtórnych zaburzeń odżywiania zalicza się:

  • bulimoreksję – połączenie anoreksji i bulimii, w którym okresy głodówki przeplatane są napadami kompulsywnego objadania się;
  • ortoreksję – głodzenie wynikające z przekonania, że większość produktów nie jest wystarczającą zdrowa;
  • bigoreksję – związaną z dążeniem do posiadania większej masy mięśniowej; objawia się nadmiernym spożyciem białka i odwodnieniem;
  • pregoreksję – anoreksję ciążową, która dotyczy kobiet starających się maksymalnie ograniczyć tycie w ciąży;
  • drunkoreksję – związaną z alkoholizmem chorobę polegającą na ograniczaniu spożywania pokarmów, aby móc pić alkohol bez ryzyka tycia;
  • kompulsywne objadanie się – czyli wewnętrzny przymus jedzenia dużych ilości, najczęściej poza stałymi porami posiłków. Objadanie się nie ma nic wspólnego z potrzebą zaspokojenia głodu.

Zaburzenia odżywiania – objawy

Zaburzenia odżywiania – anoreksja i bulimia wyznaczają katalog objawów charakterystycznych dla całej grupy zaburzeń. Wtórne zaburzenia odżywiania są pod wieloma względami odmianami anoreksji lub bulimii (częściej tej pierwszej) wynikającymi z konkretnych warunków społecznych (ciąży, alkoholizmu, fanatycznego podejścia do zdrowej żywności).

Podstawowymi objawami anoreksji są:

  • obniżenie masy ciała,
  • niska masa mięśniowa,
  • zaburzenia hormonalne,
  • syndrom małego serca.

Podstawowym objawem bulimii jest natomiast kompulsywne objadanie się, prowokowanie wymiotów. Te ostatnie są antidotum na tycie. Osoby cierpiące na bulimię często stosują również mordercze, wielogodzinne treningi.

Zobacz także

Jak wyjść z zaburzeń odżywiania?

Terapia zaburzeń odżywiania to żmudny i wymagający proces. Osoba cierpiąca na anoreksję, bulimię lub też pochodne choroby powinna zostać zdiagnozowana przez psychiatrę. W przypadku zaburzeń odżywiania u dzieci powinien być to psychiatra dziecięcy.

W leczeniu zaburzeń odżywiania konieczne jest przejście przez wiele poziomów, od somatycznego do psychicznego. Do pracy z osobą cierpiącą na zaburzenia odżywiania zaangażowani są także inni specjaliści. W zależności od potrzeb mogą to być: dietetyk, kardiolog, endokrynolog, ginekolog. Zdarza się, że konieczne okazuje się włączenie farmakoterapii. Kluczową formą leczenia zaburzeń odżywiania jest psychoterapia.

Terapia zaburzeń odżywiania

Psycholog zajmujący się zaburzeniami odżywiania to najważniejsza osoba w leczeniu anoreksji, bulimii i ich pochodnych. W leczeniu wykorzystuje terapię psychodynamiczną, szczególnie przydatną w ciężkich postaciach zaburzeń. Cennym narzędziem jest podejście poznawczo-behawioralne, które oferuje m.in. modyfikację schematów poznawczych pozwalających redukować objawy zaburzeń. Korzysta się także z psychoterapii ruchem i tańcem.

Najnowsze w naszym serwisie

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

miód

5 najlepszych zamienników cukru

Mleko – pić czy nie pić? Rozwiewamy wątpliwości

kobieta przed komputerem

„Im bardziej napinasz szyję, tym mocniej „ciągniesz” również za nerwy, które przechodzą przez nadgarstek”. Fizjoterapeuta o syndromie biurowego nadgarstka

istockphoto.com

5 codziennych zagrożeń dla kręgosłupa

Trzy kobiey tańczą na plaży. Przed nimi koc a na nim owoce i drink

„Jesteśmy rozpitym narodem i doskonale widać to w gabinetach lekarskich” – mówi dr Małgorzata Ponikowska. Nie wiesz, dlaczego tyjesz? Zajrzyj do swojego kieliszka!

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

Chcesz mieć piękną i zdrową skórę? Oto produkty, które powinny lądować na twoim talerzu

klimatyzacja

Klimatyzacja – poznaj jej plusy i minusy

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi health coach Agnieszka Pająk

swędząca skóra

Dlaczego skóra swędzi? Sprawdź, jaka może być przyczyna problemu

dieta pcos

Jaka powinna być dieta przy PCOS? Objaśnia dietetyczka z profilu „Niekoniecznie dietetycznie”

lewandowska

„Jeżeli ktoś twierdzi, że się wyleczył z Hashimoto, bo zmienił coś w diecie, to jest to tylko dowód anegdotyczny” – mówi Agata Lewandowska, dietetyk i autorka książki „Hashimoto. Dieta i styl życia w chorobie”

paznokcie

Paznokcie mówią wiele o twoim zdrowiu. Sprawdź, jakie ostrzeżenia mogą ci wysyłać

kobieta ucząca się reanimacji

Reanimacja a resuscytacja. Jaka jest różnica? Jak je przeprowadzić?

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

Dwie dziewczyny trzymają arbuzy przy twarzy

Wiesz, czego nie powinnaś jeść, jeśli jesteś uczulona na trawy? O alergiach krzyżowych pisze lekarka Joanna Jamroz-Brzeska

Migrena na talerzu. Czego nie jeść, by uniknąć bólu głowy?

„W pierwszej kolejności pobiera się serce, następnie płuca, wątrobę, trzustkę i na końcu nerki”. Panna Chirurg, czyli dziewczyna przy stole operacyjnym, opowiada jak wygląda procedura przeszczepiania

„W dniu swoich urodzin dowiedziałam się, że mam cukrzycę. Dostałam przepiękny prezent w postaci skierowania do natychmiastowego stawienia się w szpitalu” – mówi Sandra Kaczmarska, młoda diabetyczka typu 1

Zdrowe pary na talerzu. Zobacz, co korzystnie jest łączyć w swoim menu

kosz warzyw

„Ruszaj się tak, jak robiły to nasze babcie”. O czym należy pamiętać przy insulinooporności, pisze dietetyk Kamila Urbaniak

kobieta w stanie lękowym

Stany lękowe – jak i dlaczego powstają? Pokonywanie lęku

Jak pomóc, gdy ktoś się zadławi?

Słabe paznokcie. Jak sobie pomóc dietą?