Skutecznie pokonaj SIBO. Dieta low-FODMAP może w tym pomóc
Dieta w SIBO to wspomagająca metoda leczenia zespołu rozrostu bakterii jelita cienkiego. Zgodnie z jej założeniami chory przez pewien czas ogranicza produkty szybko fermentujące, które indukują nasilenie objawów. Dzięki diecie low-FODMAP można uzyskać poprawę stanu klinicznego i złagodzenie uciążliwych dolegliwości. Co można jeść w diecie w SIBO, a czego unikać?
Na czym polega dieta w SIBO?
Osoby z zespołem rozrostu bakterii jelita cienkiego (SIBO) mogą skorzystać z farmakologicznych i niefarmakologicznych metod leczenia. Podstawowym elementem terapii dysbiozy jest antybiotykoterapia. Leczenie można wspomóc także poprzez modyfikację diety. Jej celem jest zmniejszenie fermentacji bakteryjnej w jelitach. Najczęstsze dolegliwości, z którymi zmagają się pacjenci z dysbiozą jelitową to:
- bóle brzucha,
- wzdęcia,
- gazy,
- biegunka,
- zaparcia,
- uczucie pełności w jamie brzusznej.
Jaka dieta przy SIBO jest wskazana? W dysbiozie jelitowej stosuje się jej dwa rodzaje: dietę elementarną oraz low-FODMAP (ang. Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols).
Dieta elementarna w SIBO
Dieta elementarna polega na krótkoterminowym stosowaniu preparatów specjalnego przeznaczenia żywieniowego, które są łatwo trawione i szybko wchłaniane, a to zapobiega zachodzeniu procesów fermentacyjnych. Ten sposób żywienia wprowadza się zwykle na około 2 tygodnie. Terapia powinna być prowadzona pod nadzorem lekarza i dietetyka, którzy określą, czy dana osoba nie ma przeciwwskazań do stosowania diety, a następnie prawidłowo dobiorą właściwe preparaty.
Dieta low-FODMAP w SIBO
Low-FODMAP to dieta eliminacyjna, w której wyklucza się fermentujące oligo- di- i monosacharydy oraz poliole. Przede wszystkim zaleca się ją u pacjentów z zespołem jelita drażliwego. Liczba badań dotyczących skuteczności tej diety w SIBO jest niewielka, lecz niektóre z nich wskazują, że dieta z ograniczeniem węglowodanów fermentujących wykazuje skuteczność u chorych z rozrostem bakteryjnym.
Zasady diety w SIBO
Podstawową zasadą diety low-FODMAP w SIBO jest ograniczenie spożycia produktów high-FODMAP, czyli takich, które są bogate w:
- oligosacharydy: fruktany i galaktany,
- disacharydy: laktozę,
- monosacharydy: fruktozę, galaktozę
- poliole: ksylitol, mannitol, sorbitol, izomaltoza, maltitol.
W zamian w jadłospisie powinny pojawić się produkty low-FODMAP. Dietę rozpoczyna się dopiero po zakończonej antybiotykoterapii. Składa się ona z 3 faz:
- Faza pierwsza jest najbardziej rygorystyczna. Na 4-8 tygodnie wykluczeniu ulegają wszelkie produkty high-FODMAP. Jeśli w tym czasie zauważysz u siebie zmniejszenie nasilenia objawów, przejdź do drugiej fazy diety. W przypadku braku poprawy dietę przerywa się.
- Faza druga polega na stopniowym wprowadzaniu wykluczonych produktów o wysokiej zawartości FODMAP i testowaniu, czy któreś z nich nasilają objawy. Każdy z produktów należy weryfikować osobno, zachowując kilkudniowy odstęp.
- Faza trzecia ma na celu określenie listy produktów, które można ponownie dodać do diety oraz tych, z których należy zrezygnować.
Czego unikać w diecie? Produkty przeciwwskazane w SIBO
W poniższej tabeli przedstawiamy produkty o wysokiej zawartości FODMAP. Na początkowych etapach diety nie możesz ich spożywać
Rodzaj węglowodanów | Produkty spożywcze o wysokiej zawartości węglowodanów krótkołańcuchowych |
fruktoza | owoce: jabłka, banany, arbuz, mango, winogrona, gruszki, brzoskwinie, suszone owoce warzywa: szparagi miód |
laktoza | mleko i przetwory mleczne: sery twarogowe, jogurty, mleko w proszku, maślanka, bita śmietana |
oligosacharydy | warzywa: brokuły, kapusta, brukselka, buraki, kapusta, karczochy, czosnek, cebula zboża: jęczmień, pszenica, ryż rośliny strączkowe: soczewica, ciecierzyca orzechy: nerkowca, pistacje |
poliole | słodziki: sorbitol, mannitol, ksylitol, owoce: arbuzy, porzeczki, śliwki, jabłka, morele, śliwki, wiśnie warzywa: kalafior, seler, awokado, grzyby |
Co można jeść przy SIBO?
Jeśli zastanawiasz się, jak powinien wyglądać jadłospis w SIBO, poniżej znajduje się lista produktów, z których należy go komponować. Dieta low-FODMAP powinna być stosowana najkrócej jak to możliwe.
Grupa produktów | Produkty o niskiej zawartości FODMAP |
produkty zbożowe | pieczywo bezglutenowe ryż, produkty zbożowe z ryżu, kukurydzy, prosa, kasza gryczana, kasza jaglana, komosa ryżowa, |
nabiał | mleka roślinne: ryżowe, owsiane, migdałowe, kokosowe, sery żółte, masło, jaja, sery twarde |
warzywa | marchewka, pomidory, dynia, bakłażan, papryka, seler, sałata, ogórek, kabaczek, cukinia, bataty, kukurydza, sałata, zielona fasola |
owoce | pomarańcze, truskawki, maliny, borówki, ananas, rabarbar, porzeczki, mandarynki, cytryna, melon, papaja, |
mięso | kurczak, wołowina, wieprzowina, indyk, |
ryby | dorsz, łosoś, pstrąg, tuńczyk |
ziarna i orzechy | orzechy włoskie, migdały, orzechy makadamia, orzeszki piniowe |
słodycze | cukier, syrop klonowy, dżem truskawkowy, masło orzechowe, stewia, aspartam, erytrol |
Często przyczyną rozwoju sibo jest niedobór witaminy B12. Na zdjęciu przedstawiono produkty spożywcze, które ją zawierają.
Dieta w SIBO – przepisy
Śniadanie: kanapki z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
- ser mozzarella – kilka plastrów
- masło – płaska łyżeczka
- pomidorki koktajlowe – 8 sztuk
- rukola – kilka listków
- pieprz do smaku
Wykonanie: Kanapki posmaruj masłem, nałóż na nie ser i pokrojone na pół pomidorki. Na wierzch dodaj rukolę, całość przypraw pieprzem.
II śniadanie: owsianka z orzechami, migdałami i borówkami
Składniki:
- płatki owsiane – 3 łyżki
- mleko migdałowe – 200 ml
- borówki – garść
- orzechy włoskie – 3 sztuki
- płatki migdałowe – 1 łyżka
- syrop klonowy – 1 łyżeczka
Wykonanie: Mleko zagrzej w garnku, dodaj do niego płatki owsiane i chwilę gotuj na małym ogniu. Owsiankę przelej do talerza, dodaj do niej borówki i orzechy i polej na wierzchu syropem klonowym.
Obiad: kurczak z warzywami
Składniki:
- filet z kurczaka – 150 g
- oliwa z oliwek
- marchewka – 1 sztuka
- pietruszka – 1 sztuka
- papryka – 1/2 sztuki
- ryż brązowy – 1/3 szklanki
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- rozmaryn
Wykonanie: Ugotuj ryż. Kurczaka pokrój na kawałki, przypraw i delikatnie podsmaż na patelni. Do mięsa dodaj pokrojone warzywa i duś je. Na koniec dodaj ryż i wymieszaj wszystkie składniki.
Kolacja: omlet ze szpinakiem i fetą
Składniki:
- jajka – 2 sztuki
- szpinak mrożony – 100 g
- ser feta – 50 g
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Wykonanie: Rozmroź szpinak i usmaż go na niewielkiej ilości oliwy. Jajka rozbij i wymieszaj z przyprawami, a następnie dodaj do nich szpinak. Masę wylej na patelnię, na wierzch połóż pokrojony ser feta. Duś omlet około 5 minut.
Bibliografia:
- Bartuzi- Lepczyńska M., Ukleja-Sokołowska N, Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego – kontrowersje i zalecenia, Alergia Astma Immunologia 2024, 29 (1) 39-45.
- Sorathia S.,Chippa V., Rivas J, Small Intestinal Bacterial Overgrowth, StatPearls Publishing; 2023.
- Zadrozna K., Wysokińska O., Małek A., Iwaniszyn-Zapołoch K., Wójcik B., Fabiś M., Żyga J., Diagnosis and treatment of small intestinal bacterial overgrowth. Journal of Education, Health and Sport. 2022;12(12):42-48.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Zmagasz się z SIBO? Pomyśl nad zmianą diety. Radzi dietetyczka Katarzyna Bednarska
Celiakia u dzieci. Co to za choroba i jak ją rozpoznać?
Celiakia: objawy to nie tylko problemy gastryczne i symptomy skórne
Leczenie SIBO farmakoterapią i dietą. Jakie daje rezultaty?
się ten artykuł?