Regularne przyjmowanie antybiotyków może zwiększać ryzyko raka jelita grubego – alarmują naukowcy
Wyniki badania szwedzkich naukowców opublikowane w „Journal of the National Cancer Institute” pokazują, że regularne przyjmowanie antybiotyków przez ponad pół roku stanowi zagrożenie dla zdrowia. Może nawet zwiększać ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. – Wyniki te uwydatniają fakt, że jest wiele powodów, by ograniczać stosowanie antybiotyków podkreśla autorka badania Sophia Harlid.
Antybiotyki i jelita
Antybiotyki dla wielu chorych mogą być prawdziwym wybawieniem. Jednak warto wiedzieć, że ich przyjmowanie może wiązać się też z wieloma skutkami ubocznymi. Wynikają one głównie z tego, że leki te zaburzają naturalne środowisko mikrobiologiczne jelit.
Mikroflora jelita grubego to od 500 do nawet 1000 gatunków należące do 45 rodzajów i 17 rodzin drobnoustrojów. Mikroorganizmy, które się tam znajdują, biorą udział w wielu ważnych procesach w organizmie, m.in. w ochronie przed infekcjami, dostarczaniu składników odżywczych czy pobieraniu energii z pożywienia. Dlatego za każdym razem kiedy ingerujemy w mikroflorę jelitową, możemy zaszkodzić swojemu zdrowiu. Szczególnie, jeśli robimy to przez dłuższy czas.
Naukowcy podkreślają, że regularne zażywanie antybiotyków zaburza florę bakteryjną w jelitach, a co za tym idzie – osłabia funkcjonowanie układu immunologicznego. W konsekwencji, wpływa to na nawet na pracę całego organizmu, a odbudowanie flory bakteryjnej do jej pierwotnego stanu może potrwać nawet pół roku. Niekorzystny wpływ regularnego stosowania antybiotyków potwierdziły ostatnie badania szwedzkich naukowców.
Antybiotyki a rak jelita grubego
Szwedzcy badacze przeanalizowali przebieg choroby niemal 40 tys. pacjentów z rakiem jelita grubego. Następnie porównali je z 200 tys. osób niechorujących na nowotwór. Wyniki badań opublikowane w czasopiśmie naukowym „Journal of the National Cancer Institute” pokazują ciekawą zależność pomiędzy przyjmowaniem antybiotyków a ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego.
Dowodzą, że u pacjentów, którzy przyjmowali antybiotyki przez ponad pół roku, ryzyko zachorowania na raka wstępnicy (część jelita grubego, do którego trafia pożywienie) było o 17 proc. wyższe niż u osób, które ich nie przyjmowały. Nie wykazano jednak większego ryzyka rozwoju raka zstępnicy, a u mężczyzn również odbytnicy. Z kolei u kobiet, które regularnie przyjmowały antybiotyki, ryzyko to było nieznacznie niższe.
– Wyniki te uwydatniają fakt, że jest wiele powodów, by ograniczać stosowanie antybiotyków. Chociaż w wielu przypadkach antybiotykoterapia jest konieczna i ratuje życie, w wypadku mniej ciężkich chorób, które i tak ulegną wyleczeniu, powinno się zachować ostrożność – podkreśla autorka badania, Sophia Harlid.
Dodaje jednak, że nie ma powodu do obaw tylko dlatego, że stosowało się antybiotyki.
– Wzrost ryzyka jest umiarkowany, a wpływ na całkowite ryzyko danej osoby jest raczej mały –zaznacza Harlid.
Źródło: „Journal of the National Cancer Institute” / PAP
Zobacz także
„Nie, nie spodziewasz się dziecka. To tylko ciąża spożywcza”. O dolegliwościach układu pokarmowego opowiada lekarka Małgorzata Ponikowska
„To, że nie mamy cycka, to nie znaczy, że nie jesteśmy kobietami”. Alicja Czarnecka o życiu po raku
„Ze stomią można normalne żyć i wyglądać fajnie”. Poznajcie historie Magdy i Sylwii
Polecamy
Marek Migalski z diagnozą raka jelita grubego. Apeluje: „Zapie*rzajcie na badania! Wy i Wasi bliscy”
Maja Wesołowska: „Ludzie na co dzień nie doceniają tego, jak wiele mają. Ja zrozumiałam to dopiero, gdy obudziłam się bez nogi”
20 lat programu „NIE nowotworom u dzieci”. Fundacja Ronalda McDonalda przebadała 100 tys. dzieci
Endokrynolożka: W Polsce jest przekonanie, że leki trują. Miałam pacjentkę, która je odstawiła. Wróciła do mnie, kiedy wypadły jej brwi
się ten artykuł?