Przejdź do treści

„Ręka awokado”. Coraz więcej osób zgłasza się do lekarzy z poważnym problemem

awokado
„Ręka awokado”. Coraz więcej osób zgłasza się do lekarzy z poważnymi problemami/ Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Holenderscy chirurdzy alarmują, że przyjmują coraz więcej pacjentów z tzw. „rękami awokado”. Mowa o zranieniach, jakich doznają ludzie, nieumiejętnie rozcinając owoc. Brzmi absurdalnie? Trochę tak, ale nie ma co się śmiać, skoro liczba „ofiar awokado” wzrasta.

Rośnie liczba „ofiar awokado”

Awokado jest zdrowe, pyszne, pełne dobrych tłuszczów, często ratuje życie na diecie wegańskiej. Niestety mimo to nie ma najlepszego PR-u, jego uprawa przyczynia się bowiem do degradacji środowiska. By zjeść awokado w naszej strefie klimatycznej, musimy je sprowadzić z drugiego końca świata, możemy więc zapomnieć o lokalności i małym śladzie węglowym. Co gorsza, olbrzymi popyt na ten owoc sprawia, że coraz więcej lasów deszczowych jest wycinanych pod jego uprawę.

Ale na tym się nie kończą mordercze zapędy awokado… Do lekarzy amerykańskich, którzy o tym problemie mówią od dawna, dołączyli właśnie ci z Holandii. Specjaliści z Holenderskiego Związku Chirurgów Plastycznych w Utrechcie zgłaszają niepokojący wzrost liczby „ofiar awokado”.

Awokado / istock

„Efektem może być trwały uszczerbek na zdrowiu”

Mowa tu o osobach, które nieumiejętnie rozcinając owoc, kaleczą sobie ręce. Chirurdzy zgłaszają, że każdego tygodnia trafia do nich po kilku pacjentów z „rękami awokado”, jak nazwano dziwaczny fenomen.

„Wiele osób usuwa pestkę awokado z miąższu przy pomocy ostrego noża, mocnym uderzeniem wbijając ostrze w pestkę. Nóż może się jednak ześlizgnąć i skaleczyć powierzchnię ręki albo palce. Często obserwujemy, że uszkodzone zostały lub nawet przecięte nerwy palców” – mówi chirurg Annekatrien van de Kar. Specjalista zauważa, że efektem może być trwały uszczerbek na zdrowiu.

Holenderski Związek Chirurgów Plastycznych nie podaje liczby wypadków z awokado w roli głównej, zaś w USA mówi się nawet o ośmiu tysiącach ofiar owocu rocznie.

Chirurdzy z Utrechtu apelują, by pestkę z zielonego miąższu usuwać nie przy użyciu noża, lecz łyżki. Specjaliści chcą, by dostawcy i sprzedawcy owoców informowali o zagrożeniu na opakowaniach.

A my czytamy i nie przestajemy się dziwić…

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak poprawić libido? Oto 7 produktów na zwiększenie potencji

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu? Zaskakujące wyniki nowego badania

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu?

Komu owoce mogą szkodzić? Sprawdziłyśmy!

Herbata z liści malin – właściwości, jak zrobić i gdzie kupić?

Flawonoidy w pomidorach koktajlowych

Flawonoidy – czym są, gdzie występują, rola w diecie

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka Sylwia Bogdan

Jabłko

Dietetyczka Zofia Pomes: owoce mogą, a wręcz powinny być spożywane przez osoby z insulinoopornością

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek

Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek

Kobieta z wodą

Odwodnienie organizmu u dzieci i dorosłych – objawy i leczenie

Masz insulinooporność? Uważaj na suszone owoce. Jedzone samodzielnie mogą być zdradliwe

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami

Kanapki z awokado - źródło magnezu

Magnez – objawy niedoboru i nadmiaru. Produkty bogate w magnez

Sok z granatu - właściwości i przeciwwskazania

Sok z granatu – właściwości i przeciwwskazania

Dlaczego warto jeść pomelo?

Pomelo – jakie właściwości zdrowotne ma ten owoc? Jak obrać pomelo?

Gruszki na stole

Szukasz witamin, dzięki którym będziesz mieć zdrową skórę? Znajdziesz je w gruszce i pietruszce!

Cytryna wpada do wody

Jak myć cytrusy, aby pozbyć się toksycznej substancji ze skórki? Tłumaczy Mama Chemik

Trzy pomarańcze i nóż leżą na talerzy pokrytym ścierką

Nie jedz skórki z cytrusów! Może zawierać niebezpieczne substancje! Ostrzega Mama Chemik

Żurawina w misce. obok leży butelka z żurawiną

Żurawina – naturalny antybiotyk. Właściwości żurawiny wymieniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

avocado

Awokado dla urody. 7 zastosowań awokado dla ciała

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Miska z aronią

Aronia – drogocenny owoc nie tylko na przeziębienie