Przejdź do treści

Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA

Barwnik E171 / pexels
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Barwnik E171 nie jest już uważany za bezpieczny. Świadczą o tym wyniki najnowszych badań. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zaalarmował, że E171 (dwutlenek tytanu) ma szkodliwy wpływ na organizm.

E171 szkodliwy dla organizmu

E171 (znany też jako dwutlenek tytanu) stosowany jest jako barwnik zabielający. Znajdziemy go m.in. w słodyczach, paście do zębów czy gumie do żucia.

O jego toksyczności informowano już w 2020 roku, po tym jak Francuska Agencja ds. Żywności, Środowiska i Bezpieczeństwa Higieny Pracy ANSES dowiodła, że wykazuje on szkodliwe działanie na organizm. Wtedy to Francja zakazała stosowania go w produktach spożywczych.

Teraz zakaz może wprowadzić Komisja Europejska.

Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, nanocząstki dwutlenku tytanu mogą być genotoksyczne, tj. powodować uszkodzenia DNA. Jak wyjaśniają eksperci, trudno też ustalić bezpieczny poziom E171 dla organizmu.

Dwutlenek tytanu najprawdopodobniej wykazuje też działanie rakotwórcze, na co wskazują badania prowadzone na szczurach. Według specjalistów, barwnik działa również szkodliwie na mikrobiom jelitowy.

Zakupy

E171 – gdzie występuje?

E171 stosowany jest powszechnie w wielu produktach spożywczych. Znajdziemy go w gumach do życia, lukrze, lodach, majonezie. Dwutlenek tytanu występuje też w wielu lekach, którym nadaje biały kolor, oraz w kosmetykach – pastach do zębów, kremach przeciwsłonecznych oraz w mydłach.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.