3 min.
Witamina B12. Kto jest narażony na jej niedobór? Farmaceutka wyjaśnia

Witamina B12 / istock
Najnowsze
16.01.2021
Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz
16.01.2021
Zmagasz się z wypadającymi włosami, gromadzeniem wody i workami pod oczami? To mogą być objawy chorych nerek
16.01.2021
Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska
16.01.2021
Grozi nam kolejna epidemia? Wirus Nipah może zabić 75 proc. zakażonych
16.01.2021
Niekonwencjonalnie: kręgarstwo. Czym jest i na czym polega? Czy jest bezpieczne?
– Niedobory witaminy B12 według WHO zaczynają mieć wymiar globalny, a jej przewlekły deficyt może dawać objawy podobne do stanów lękowych i depresji, a także przewlekłego zmęczenia czy zwiększonego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych… – pisze Zofia Winczewska, farmaceutka, prowadząca w mediach społecznościowych profil „Okiem farmaceuty”. Właśnie dlatego warto się suplementować.
Spis treści
Zofia Winczewska
Farmaceutka pomagająca w racjonalnej suplementacji, blogerka, szkoleniowiec – tak o sobie mówi mgr Zofia Winczewska. Specjalistka jest aktywna w mediach społecznościowych, a jej konta na Instagramie i Facebooku obserwuje coraz więcej osób. Do sieci trafił właśnie post, w którym mgr Winczewska podjęła się tematu wyboru najlepszej witaminy B12. Wśród pacjentów rośnie bowiem zainteresowanie preparatami z B12.
Witamina B12 – kto jest narażony na niedobór?
– Nie tylko wegetarianie są narażeni niedobory, ale także: cukrzycy i insulinooporni leczeni metforminą (ta grupa stale się rozrasta). Na niedobór witaminy B12 ma też wpływ stosowanie tzw. leków „osłonowych” na żołądek oraz złe nawyki żywieniowe.
Duże spożycie przetworzonej żywności (junk food) skutkuje bowiem zaburzonym przyswajaniem witaminy B12. Na niedobór tej witaminy ma także wpływ wiek 50+ – tłumaczy mgr Winczewska.
Witamina B12 – co warto wiedzieć?
Witamina B12 to inaczej kobalamina. Jest rozpuszczalna w wodzie. Jeśli jesteśmy zdrowi, pobieramy ją z pożywienia. Dorosły człowiek potrzebuje ok. 2 mikrogramów witaminy B12 dziennie. Znajdziemy ją w mięsie, rybach, skorupiakach, mleku, podrobach, jajkach oraz w serze.
Niedobór witaminy B12 często łączy się z jej nieprawidłowym wchłanianiem w jelicie. W takim wypadku należy ją suplementować tabletkami z apteki. Najczęściej lekarze i farmaceuci zalecają te o dawce 100-250 mikrogramów.
Zobacz także

„Dzieci wegańskie czy wegetariańskie rodzą się z prawidłową masą ciała, zdrowe i rozwijają się prawidłowo. To, że brak mięsa w diecie ciężarnej szkodzi dziecku, to mit” – mówi dietetyczka Iwona Kibil

10 rzeczy, za które pokochają cię twoje jelita. Zadbaj o nie, zanim zaczną strajkować

6 produktów lepszych dla zdrowia kobiet niż superfoods
Spodobał Ci się artykuł? Poleć go koleżance
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.01.2021
Kim Cattrall: Bezsenność? To jakby trzytonowy goryl siedział mi na piersi

15.01.2021
Minął 13. miesiąc, od kiedy Julia nie opuściła domu. „Nie chcę ryzykować życiem”

14.01.2021
Zawał szkodzi sercu i… psychice. „To potężna bomba, która spada na człowieka i nie kończy się na szpitalu” – mówi dr n. med. Michał Chudzik

14.01.2021