3 min.
Witamina D ma wpływ na ryzyko wystąpienia jednego z nowotworów u młodych ludzi. Potwierdzili to naukowcy

Witamina D ma duży wpływ na ryzyko zachorowania na jeden z nowotworów u młodych ludzi. Potwierdzili to naukowcy / iStock
26.05.2022
„Powiedział, że według jego mamy Alba jest chora i brzydka”. Oburzony ojciec trzylatki ma nam coś ważnego do przekazania
26.05.2022
Wibrator powinien być wypisywany na receptę – uważają naukowcy z Los Angeles
26.05.2022
„Jak strasznie dużo wymagamy od naszych (i cudzych) ciał, które noszą, rodzą, karmią, nie dosypiają…”. Anna Czartoryska-Niemczycka zwróciła się do mam z ważnym apelem
25.05.2022
„Jest mi niedobrze”. Tiktokerka pokazała, dlaczego koniecznie należy prać nowo zakupione ubrania
25.05.2022
Narkoza – wszystko, co chciałabyś o niej wiedzieć, ale boisz się zapytać
O zdrowotnych właściwościach witaminy D mówi się dużo i często. Teraz dochodzi jeszcze jeden powód, żeby wychwalać jej właściwości. Najnowsze badania na jej temat opublikowane w „Gastroenterology” dowodzą, że może ona chronić przed rozwojem raka jelita grubego już w młodym wieku.
Witamina D chroni przed nowotworem?
Zespół naukowców, między innymi z Dana-Farber Cancer Institute, przyjrzał się związkowi pomiędzy ilością przyjmowanej witaminy D a zachorowalnością na raka jelita grubego.
Okazało się, że w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat spożywa się znacznie miej produktów zawierających witaminę D, takich jak jaja, mleko, ryby czy grzyby. Naukowcy poszli więc dalej i udokumentowali 111 przypadków raka jelita grubego w młodym wieku i 3317 polipów jelita grubego – od 1991 do 2015 roku. Wnioski były zaskakujące.
– Ponieważ niedobór witaminy D stale rośnie w ciągu ostatnich kilku lat, zastanawialiśmy się, czy może to przyczynić się do wzrostu liczby zachorowań na raka jelita grubego u młodych osób. Odkryliśmy, że całkowite spożycie witaminy D wynoszące 300 IU dziennie lub więcej – mniej więcej równowartość trzech ćwierćlitrowych szklanek mleka – wiązało się z niższym o około 50 proc. ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego w młodszym wieku – stwierdził dr Kimmie Ng, dyrektor Young-Onset Colorectal Cancer Center w Dana-Farber, cytowany przez internetowe wydanie pisma “Gastroenterology”.
Ta sama zależność została zauważona pomiędzy ryzykiem wystąpienia polipów jelita grubego przed 50 rokiem życia a wyższym spożyciem witaminy D. Co ważne, efekt był lepszy, jeśli witamina D pochodziła z diety. Jednak suplementacja tą witaminą też przynosiła rezultaty.
Witamina D – gdzie występuje?
Najskuteczniej witaminę D pozyskuje się przez skórę. Aby zsyntetyzować wystarczającą ilość witaminy D, należy regularnie wystawiać się na promienie słoneczne. Takie kąpiele słoneczne, bez użycia kremów z filtrami UVB, powinny trwać 15-20 minut dziennie, najlepiej między godziną 10 a 15. Niestetyjesienią i zimą nie jest już możliwa synteza, ponieważ w naszym klimacie ilość promieniowania UVB w tych miesiącach jest zbyt mała. Wtedy pozostaje czerpanie witaminy D z produktów spożywczych i suplementacja. Źródłami witaminy D są:
- tłuste ryby (łosoś, makrela, węgorz, tuńczyk);
- grzyby (pieczarki, smardze);
- żółtko jajka;
- mleko i produkty mleczne (jogurty, masło, maślanka);
- mięso (wieprzowina, wołowina, drób).
Ważne jest to, że zarówno niedobór, jak i nadmiar witaminy D jest niebezpieczny dla zdrowia. Zalecane maksymalne spożycie witaminy D na dobę wg. European Food Safety Authority to:
- noworodki i niemowlęta od 0 do 6 miesięcy: 400 IU/d.
- noworodki i niemowlęta od 6-12 miesięcy: 400-600 IU/d.
- dzieci w wieku 1-10 lat, 600-1000 IU/d.
- dzieci i młodzież w wieku 11-18 lat: 800-2000 IU/d.
- dorośli do 75 r.ż: 2000 IU/d.
- seniorzy po 75 r.ż.: 4000 IU/d.
- otyli dorośli oraz otyli seniorzy: 4000 IU/d.
- kobiety ciężarne i karmiące piersią: 2000 IU/d.
Źródło: “Gastroenterology”/ Polsat News
Zobacz także

„Cudowny” olej z wiesiołka – prawdziwe remedium na kobiece dolegliwości?

„Dzieci wegańskie czy wegetariańskie rodzą się z prawidłową masą ciała, zdrowe i rozwijają się prawidłowo. To, że brak mięsa w diecie ciężarnej szkodzi dziecku, to mit” – mówi dietetyczka Iwona Kibil

„Racjonalna suplementacja dopasowana do indywidualnych potrzeb ma ogromne znaczenie” – mówi farmaceutka
Spodobał ci się artykuł? Poleć go znajomym
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

25.05.2022
„Mnóstwo kobiet kumuluje napięcia w różnych rejonach ciała, część gromadzi je w miednicy. A te mięśnie nie są ze stali” – mówi Katarzyna Chanowska, fizjoterapeutka

23.05.2022
Dr Maciej Mazurec: Cytologia powoli przechodzi do lamusa. Mamy znacznie skuteczniejszy test, który zwiększa bezpieczeństwo pacjentek nawet do 70 proc.

22.05.2022
„Pocimy się, pozycje nam nie wychodzą, coś nas zaboli, robimy przerwy na siusiu, przeszkadzają nam zwierzęta”. Jak naprawdę wygląda nasz seks?

22.05.2022