Witamina D ma wpływ na ryzyko wystąpienia jednego z nowotworów u młodych ludzi. Potwierdzili to naukowcy
O zdrowotnych właściwościach witaminy D mówi się dużo i często. Teraz dochodzi jeszcze jeden powód, żeby wychwalać jej właściwości. Najnowsze badania na jej temat opublikowane w „Gastroenterology” dowodzą, że może ona chronić przed rozwojem raka jelita grubego już w młodym wieku.
Witamina D chroni przed nowotworem?
Zespół naukowców, między innymi z Dana-Farber Cancer Institute, przyjrzał się związkowi pomiędzy ilością przyjmowanej witaminy D a zachorowalnością na raka jelita grubego.
Okazało się, że w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat spożywa się znacznie miej produktów zawierających witaminę D, takich jak jaja, mleko, ryby czy grzyby. Naukowcy poszli więc dalej i udokumentowali 111 przypadków raka jelita grubego w młodym wieku i 3317 polipów jelita grubego – od 1991 do 2015 roku. Wnioski były zaskakujące.
– Ponieważ niedobór witaminy D stale rośnie w ciągu ostatnich kilku lat, zastanawialiśmy się, czy może to przyczynić się do wzrostu liczby zachorowań na raka jelita grubego u młodych osób. Odkryliśmy, że całkowite spożycie witaminy D wynoszące 300 IU dziennie lub więcej – mniej więcej równowartość trzech ćwierćlitrowych szklanek mleka – wiązało się z niższym o około 50 proc. ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego w młodszym wieku – stwierdził dr Kimmie Ng, dyrektor Young-Onset Colorectal Cancer Center w Dana-Farber, cytowany przez internetowe wydanie pisma “Gastroenterology”.
Ta sama zależność została zauważona pomiędzy ryzykiem wystąpienia polipów jelita grubego przed 50 rokiem życia a wyższym spożyciem witaminy D. Co ważne, efekt był lepszy, jeśli witamina D pochodziła z diety. Jednak suplementacja tą witaminą też przynosiła rezultaty.
Witamina D – gdzie występuje?
Najskuteczniej witaminę D pozyskuje się przez skórę. Aby zsyntetyzować wystarczającą ilość witaminy D, należy regularnie wystawiać się na promienie słoneczne. Takie kąpiele słoneczne, bez użycia kremów z filtrami UVB, powinny trwać 15-20 minut dziennie, najlepiej między godziną 10 a 15. Niestetyjesienią i zimą nie jest już możliwa synteza, ponieważ w naszym klimacie ilość promieniowania UVB w tych miesiącach jest zbyt mała. Wtedy pozostaje czerpanie witaminy D z produktów spożywczych i suplementacja. Źródłami witaminy D są:
- tłuste ryby (łosoś, makrela, węgorz, tuńczyk);
- grzyby (pieczarki, smardze);
- żółtko jajka;
- mleko i produkty mleczne (jogurty, masło, maślanka);
- mięso (wieprzowina, wołowina, drób).
Ważne jest to, że zarówno niedobór, jak i nadmiar witaminy D jest niebezpieczny dla zdrowia. Zalecane maksymalne spożycie witaminy D na dobę wg. European Food Safety Authority to:
- noworodki i niemowlęta od 0 do 6 miesięcy: 400 IU/d.
- noworodki i niemowlęta od 6-12 miesięcy: 400-600 IU/d.
- dzieci w wieku 1-10 lat, 600-1000 IU/d.
- dzieci i młodzież w wieku 11-18 lat: 800-2000 IU/d.
- dorośli do 75 r.ż: 2000 IU/d.
- seniorzy po 75 r.ż.: 4000 IU/d.
- otyli dorośli oraz otyli seniorzy: 4000 IU/d.
- kobiety ciężarne i karmiące piersią: 2000 IU/d.
Źródło: “Gastroenterology”/ Polsat News
Polecamy
Używały talku, zachorowały na raka jajnika. „Po prostu ufałyśmy temu, co mówiły reklamy” – mówią i pozywają kosmetycznego giganta
Dave Coulier ma raka w trzecim stadium. Wspiera go kolega z „Pełnej chaty”
Rośnie liczba zachorowań na raka głowy i szyi. „Czynniki często idą w parze z niskim statusem materialnym”
Marek Raczkowski ma nowotwór. „Koszty leczenia i operacji, której potrzebuję, są tak wysokie, że przekraczają moje dochody”
się ten artykuł?