Przejdź do treści

Witamina D ma wpływ na ryzyko wystąpienia jednego z nowotworów u młodych ludzi. Potwierdzili to naukowcy

Witamina D ma duży wpływ na ryzyko zachorowania na jeden z nowotworów u młodych ludzi. Potwierdzili to naukowcy
Witamina D ma duży wpływ na ryzyko zachorowania na jeden z nowotworów u młodych ludzi. Potwierdzili to naukowcy / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

O zdrowotnych właściwościach witaminy D mówi się dużo i często. Teraz dochodzi jeszcze jeden powód, żeby wychwalać jej właściwości. Najnowsze badania na jej temat opublikowane w „Gastroenterology” dowodzą, że może ona chronić przed rozwojem raka jelita grubego już w młodym wieku.

Witamina D chroni przed nowotworem?

Zespół naukowców, między innymi z Dana-Farber Cancer Institute, przyjrzał się związkowi pomiędzy ilością przyjmowanej witaminy D a zachorowalnością na raka jelita grubego.

Okazało się, że w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat spożywa się znacznie miej produktów zawierających witaminę D, takich jak jaja, mleko, ryby czy grzyby. Naukowcy poszli więc dalej i udokumentowali 111 przypadków raka jelita grubego w młodym wieku i 3317 polipów jelita grubego – od 1991 do 2015 roku. Wnioski były zaskakujące.

Ponieważ niedobór witaminy D stale rośnie w ciągu ostatnich kilku lat, zastanawialiśmy się, czy może to przyczynić się do wzrostu liczby zachorowań na raka jelita grubego u młodych osób. Odkryliśmy, że całkowite spożycie witaminy D wynoszące 300 IU dziennie lub więcej – mniej więcej równowartość trzech ćwierćlitrowych szklanek mleka – wiązało się z niższym o około 50 proc. ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego w młodszym wieku – stwierdził dr Kimmie Ng, dyrektor Young-Onset Colorectal Cancer Center w Dana-Farber, cytowany przez internetowe wydanie pisma “Gastroenterology”.

Ta sama zależność została zauważona pomiędzy ryzykiem wystąpienia polipów jelita grubego przed 50 rokiem życia a wyższym spożyciem witaminy D. Co ważne, efekt był lepszy, jeśli witamina D pochodziła z diety. Jednak suplementacja tą witaminą też przynosiła rezultaty.

Autorka książki "Nawracające infekcje"

Witamina D – gdzie występuje?

Najskuteczniej witaminę D pozyskuje się przez skórę. Aby zsyntetyzować wystarczającą ilość witaminy D, należy regularnie wystawiać się na promienie słoneczne. Takie kąpiele słoneczne, bez użycia kremów z filtrami UVB, powinny trwać 15-20 minut dziennie, najlepiej między godziną 10 a 15. Niestetyjesienią i zimą nie jest już możliwa synteza, ponieważ w naszym klimacie ilość promieniowania UVB w tych miesiącach jest zbyt mała. Wtedy pozostaje czerpanie witaminy D z produktów spożywczych i suplementacja. Źródłami witaminy D są:

  • tłuste ryby (łosoś, makrela, węgorz, tuńczyk);
  • grzyby (pieczarki, smardze);
  • żółtko jajka;
  • mleko i produkty mleczne (jogurty, masło, maślanka);
  • mięso (wieprzowina, wołowina, drób).

Ważne jest to, że zarówno niedobór, jak i nadmiar witaminy D jest niebezpieczny dla zdrowia. Zalecane maksymalne spożycie witaminy D na dobę wg. European Food Safety Authority to:

  • noworodki i niemowlęta od 0 do 6 miesięcy: 400 IU/d.
  • noworodki i niemowlęta od 6-12 miesięcy: 400-600 IU/d.
  • dzieci w wieku 1-10 lat, 600-1000 IU/d.
  • dzieci i młodzież w wieku 11-18 lat: 800-2000 IU/d.
  • dorośli do 75 r.ż: 2000 IU/d.
  • seniorzy po 75 r.ż.: 4000 IU/d.
  • otyli dorośli oraz otyli seniorzy: 4000 IU/d.
  • kobiety ciężarne i karmiące piersią: 2000 IU/d.

 


Źródło: “Gastroenterology”/ Polsat News

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Przełomowe badanie nad leczeniem glejaka. Szczepionka przeciwko rakowi mózgu może wydłużyć życie pacjenta nawet o kilka lat

Przełomowe badanie nad leczeniem glejaka. Szczepionka przeciwko rakowi mózgu może wydłużyć życie pacjenta nawet o kilka lat

Kobieta

Chirurdzy przeszczepili nos kobiecie. Wcześniej wyhodowali go na jej przedramieniu

12 rodzajów raka w 36 lat życia? „To zadziwiające, że żyje”

Miała 12 rodzajów raka w ciągu zaledwie 36 lat życia. Naukowcy po raz pierwszy spotkali się z takim przypadkiem

Często sięgasz po ciepłe napoje? Te zbyt gorące mogą powodować raka przełyku / pexels

Często sięgasz po ciepłe napoje? Te zbyt gorące mogą sprzyjać rozwojowi raka przełyku

Guz Wilmsa – przyczyny, objawy, leczenie, rokowania

Kobieta czesze włosy

Produkty do prostowania włosów zwiększają ryzyko rozwoju raka macicy. Alarmujące badanie naukowców

Kobieta

Różowa Wstążka, symbol świadomości raka piersi, świętuje 30. rocznicę!

Khloe Kardashian

Khloe Kardashian przeszła operację usunięcia „niesamowicie rzadkiego” guza twarzy. Teraz ostrzega

Ewa Zielińska, dziennikarka TVP, walczy z rakiem. „Uporządkowany świat legł w gruzach”

Z nowotworem walczy po raz dziewiąty. "Czuję, że powinnam być wdzięczna, że żyję i to właśnie robię każdego dnia" / istock

Z nowotworem walczy po raz dziewiąty. „Czuję, że powinnam być wdzięczna, że żyję, i to właśnie robię każdego dnia”

Witamina E (tokoferol), czyli witamina potrzebna bardziej niż myślisz!

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Grała pielęgniarkę chorującą na raka. Teraz sama zmaga się z nowotworem / Instagram @multi.onechicago

Grała pielęgniarkę chorującą na raka. Teraz sama zmaga się z nowotworem. „To było szokiem dla mojej kobiecości”

Glutation – co to jest? Gdzie znajdziesz go najwięcej? Skutki uboczne niedoboru

Ryan Reynolds

Ryan Reynolds sfilmował swoją pierwszą w życiu kolonoskopię. „Przegrałem zakład, ale opłacało się”

„Kiedy nikt nie trzyma cię przy życiu, nic cię nie dopinguje, nie znajdziesz w sobie tej siły, żaden lekarz cię nie wyleczy” – mówi Marta Igar-Idler, która pokonała nowotwór

„Ludzie wciąż nie chcą wiedzieć, gdzie znajduje się schron przeciwrakowy” – mówi Anna Bimer, autorka książki „Rak time”

Jane Fonda poinformowała o swojej chorobie. „Rak jest nauczycielem. Zwracam uwagę na lekcje, które mi daje”

Wlewy witaminowe sposobem na kaca? "Promowanie ich jest szkodliwe społecznie" - podkreśla dietetyczka Aneta Pisarek

Wlewy witaminowe sposobem na kaca? „Promowanie ich jest szkodliwe społecznie” – podkreśla dietetyczka Aneta Pisarek

kobieta na wakacjach

5 chorób, które możesz przywieźć z wakacji

86-latek przedawkował witaminę B6 / istock

Mężczyzna przyjmował 70-krotnie wyższą dawkę witaminy B6 niż zakładają zalecenia. 86-latek utracił zdolność chodzenia

Nie żyje Olivia Newton-John. Gwiazda "Grease" od 30 lat chorowała na nowotwór

Nie żyje Olivia Newton-John. Gwiazda „Grease” od 30 lat chorowała na nowotwór

Próbki w laboratorium

Szczepionka komórkowa na raka coraz bliżej? Pracują nad nią polscy naukowcy

Witamina B6 pomoże w walce z depresją? Zaskakujące odkrycie naukowców