Przejdź do treści

Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!

Kubek termiczny
Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!/ Pexels
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

„Przechowywana żywność sama w sobie podlega przemianom, które wpływają na jej skład chemiczny i fizyczny, ale plastikowe opakowania 'dolewają oliwy do ognia'” – alarmują ekspertki z portalu „Czytamy Etykiety”. Wyjaśniają przy okazji, co oznaczają poszczególne symbole na opakowaniach.

Opakowanie ma wpływ na żywność

Wybierając produkty spożywcze ze sklepowej półki, często zwracamy uwagę na ich skład. To jednak nie wystarczy, by wybierać zdrowo. Ważne, by sięgać po produkty z bezpiecznym opakowaniem. Nie każdy bowiem taki posiada. Na problem zwróciła uwagę na swoim profilu na Instagramie Agnieszka Pocztarska, właścicielka portalu Czytamy Etykiety.

Na co dzień mówimy o składach żywności, ale przecież to, w co jest ona zapakowana, także ma na nią wpływ.

Przechowywana żywność sama w sobie podlega przemianom, które wpływają na jej skład chemiczny i fizyczny, ale plastikowe opakowania „dolewają oliwy do ognia” – wyjaśnia ekspertka.

Oznaczenia na plastikowych opakowaniach

Ideałem byłoby wybierać produkty, które nie są w opakowaniu plastikowym. Nie zawsze jednak tak się da. Zanim więc kupisz plastikowe opakowanie, zwróć uwagę na jego symbol. Co może oznaczać? Pocztarska wymienia:

  • 1 – PET – może zawierać ftalany i BPA, nie podgrzewać, nie używać ponownie,
  • 2 – HDPE – bezpieczne,
  • 3 – PVC – może wydzielać toksyny, szkodliwy dla zdrowia, rakotwórczy,
  • 4 – LDPE – bezpieczny,
  • 5 – PP – bezpieczny,
  • 6 – PS – wydziela toksyny zwłaszcza pod wpływem ciepła, szkodliwy dla zdrowia,
  • 07 – INNE – może zawierać BPA, nie podgrzewać, może być szkodliwy.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Agnieszka Pocztarska (@czytamyetykiety)

Czytamy Etykiety

Za profilem na Instagramie i portalem Czytamy Etykiety stoi Agnieszka Pocztarska. Jej profil na Instagramie obserwuje ponad 258 tys. osób. 

Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.

„Wszyscy lubimy wiedzieć, co jemy i jak to jedzenie wpływa na nasz organizm. Niestety, nie każdy ma czas i wiedzę, aby móc dobrze wybrać. Dlatego my każdego dnia analizujemy etykiety i przyglądamy się z bliska składom produktów w polskich sklepach – dla WAS! Naszą wiedzą i doświadczeniem chcemy dzielić się z Wami, a jednocześnie ułatwiać codzienne wybory zakupowe” – czytamy na stronie Czytamy Etykiety.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

guma do żucia

Żucie gumy – czy na pewno jest zdrowe?

Bombki na choince

„Pewnie większość z was ma go już w domach na bombkach z poprzednich lat”. Chemiczka ostrzega przed niebezpiecznymi drobinkami

Katechiny – działanie, źródła w diecie, właściwości

kobieta podczas joggingu

10 sygnałów, że przesadzasz z dbaniem o zdrowie

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

Cytryniec chiński – uprawa, właściwości i działanie rośliny pięciu smaków

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

Prolina – czym jest i gdzie jej szukać. Budowa i funkcje w organizmie

Mikroplastik we krwi / istock

Mikroplastik w ludzkiej krwi. Naukowcy odkryli go w niej po raz pierwszy. „Z pewnością uzasadnione jest zaniepokojenie”

zdrowe jedzenie

Naturalne odkwaszanie organizmu – czy ma sens? Jak to zrobić?

Plastikowe butelki wielkokrotnego użytku uwalniają setki chemikaliów – przestrzegają naukowcy

Plastikowe butelki wielkokrotnego użytku uwalniają setki chemikaliów – przestrzegają naukowcy

„To, co jemy, ma wpływ na dno miednicy – na pochwę, pęcherz, macicę, jelita, więzadła i powięzi” – mówi Pani Fizjotrener

Mogą „udawać” nasze hormony i zaburzać ich działanie. Uważaj na związki endokrynnie czynne – są tam, gdzie się nie spodziewasz

Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA

Masz problemy ze snem? Dołącz sezam do swojej diety!

Substancja, która znajduje się w opakowaniach plastikowych, może być szkodliwa dla rozwoju dziecka – tak wynika z badania szwedzkich naukowców

Substancja, która znajduje się w opakowaniach plastikowych, może być szkodliwa dla rozwoju dziecka – tak wynika z badania szwedzkich naukowców

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Dlaczego lepiej używać szklanej butelki dla dzieci zamiast plastikowej? Wyjaśnia chemiczka Sylwia Panek

Dlaczego lepiej używać szklanej butelki dla dzieci zamiast plastikowej? Wyjaśnia chemiczka Sylwia Panek

Drobinki mikroplastiku u kobiet w ciąży. Wykryto je wewnątrz płodu, w łożysku i w błonie płodowej

Niemowlęta przyjmują przeciętnie 1,6 miliona cząstek mikroplastiku dziennie. Wszystko przez butelki

Kobieta z pizzą

Zakwaszenie organizmu. Fragment książki Hanny Stolińskiej, pt. „Zakłamane jedzenie”

Kuchnia azjatycka

Syndrom chińskiej restauracji – jakie są objawy? Wyjaśnia alergolożka Joanna Jamroz-Brzeska

Maltodekstryna - właściwości, zastosowanie, szkodliwość

Maltodekstryna – właściwości, zastosowanie, szkodliwość