Przejdź do treści

6 produktów, które mogą powodować raka

kobieta trzyma frytki
zdjęcie: iStockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta z tuatuażami i kolczykami
Przekłuwanie uszu pistoletem. Nie rób sobie tego ani swojemu dziecku! Piercerka tłumaczy, dlaczego to jest zły pomysł
Ania Starmach / Purella
Ania Starmach o superfoods: Kraj pochodzenia jest gwarancją jakości. Jeśli produkty nie posiadają informacji o pochodzeniu surowca to znaczy, że są z Chin, a takich powinniśmy się wystrzegać
Owsianka w insulinooporności / istock
7 produktów, które warto spożywać w insulinooporności
Probiotyki – czy mogą wpływać na naszą psychikę? Wyjaśnia psychiatra Joanna Adamiak
Olej z czarnuszki i ziarno z czarnuszki na łyżeczce
Olej z czarnuszki pomoże przy problemach z zatokami i alergią? Wyjaśnia farmaceuta znany jako Pan Tabletka

Amerykańska Akademia Nauk szacuje, iż 40-60 proc. przypadków nowotworów związanych jest z żywnością oraz żywieniem. Dieta ma ogromne znaczenie w profilaktyce nowotworów. Istnieją produkty, które jedzone w nadmiarze, podwyższają ryzyko. Sprawdź, których produktów lepiej unikać. 

Tłuszcze nasycone

Im tłustsza dieta, tym większe prawdopodobieństwo nowotworów. Szczególnie niekorzystne są tłuszcze nasycone znajdujące się np. w tłustych mięsach. Pamiętaj o czytaniu etykiet produktów, które zamierzasz kupić – gotowe dania także zawierają mnóstwo tłuszczów nasyconych. Badania pokazują, że tłusta dieta wpływa na większe ryzyko zachorowania na nowotwór przewodu pokarmowego.

Dzieje się tak dlatego, że tłuste jedzenie prowadzi do zwiększonego wydzielania żółci i wpływa jednocześnie na metabolizm bakterii jelita grubego oraz powstawanie wtórnych kwasów żółciowych, które są rakotwórcze. Naukowcy ostrzegają również, że wysokie spożycie tłuszczów nasyconych przyczynia się do częstszych zachorowań na nowotwór piersi (aż dwukrotnie!).

W jaki sposób? Diety bogatotłuszczowe to diety bogatoenergetyczne i prowadzące do wzrostu wagi oraz zawartości tłuszczu w ciele. Przez to podnosi się w krążeniu poziom niektórych hormonów, jak prolaktyna i estrogeny, a hormony te mogą ułatwić rozwój raka sutka.

Chcesz zmniejszyć ryzyko nowotworu? Zmniejsz ilość tłuszczu w diecie!

Agnieszka Witkowicz-Matolicz

Czerwone mięso

Czyli wołowina, wieprzowina, cielęcina. Wyniki badania EPIC były jednoznaczne: osoby, które na co dzień jadły ok. 80 g czerwonego mięsa, miały podwyższone ryzyko zachorowania na raka jelita grubego aż o jedną trzecią! Naukowcy informują, że podobna zależność dotyczy także raka trzustki i żołądka. Dlaczego jedzenie czerwonego mięsa wpływa na zachorowalność na raka?

Czerwone mięso i wędliny zawierają szczególnie duże ilości hemu (zawierającego żelazo składnika hemoglobiny), który nadaje mięsu czerwony kolor. Hem może drażnić i uszkadzać śluzówkę jelita grubego, a także stymulować bakterie żyjące w tej części układu pokarmowego do produkcji substancji rakotwórczych.

Jeśli jesteś mięsożercą, wybierz mięso drobiowe. Ma ono znacznie mniej tego barwnika i jego wyniki badań są bardziej optymistyczne. Okazuje się bowiem, że jedzenie mięsa białego nie zwiększa ryzyka zachorowania na raka jelita grubego.

Ile jeść mięsa? Zalecenia Światowego Funduszu Badań nad Rakiem (WCRF) podają, że nie powinno się go jeść więcej niż 500 g tygodniowo, a bardzo niewielką część z tej ilości mogą stanowić wędliny.

Chipsy, frytki

Ziemniaki są bogate w skrobię oraz zawierają aminokwas asparaginę. Pod wpływem temperatury powyżej 120 st. C dochodzi do reakcji między asparaginą oraz węglowodanami, w wyniku czego powstaje akrylamid. Substancja ta obniża poziom naturalnych przeciwutleniaczy w organizmie.

W 1994 roku Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zakwalifikowała ten związek jako potencjalnie rakotwórczy. Uwaga: im bardziej chrupiące frytki, chipsy i ziemniaki, tym wyższy w nich poziom akrylamidu!

Sól

Nadmiar soli w diecie jest jedną z głównych przyczyn raka żołądka. Sól uszkadza nabłonek żołądka i wywołuje jego stany zapalne. Pamiętaj więc, żeby pożegnać się z dosalaniem i solniczką! Solą doprawiaj dania pod koniec gotowania, kiedy mają już swój smak, wtedy dodasz jej znacznie mniej, niż gdybyś to robił na początku gotowania.

Ogranicz jedzenie wędlin, konserw mięsnych i rybnych, produktów wędzonych i warzyw konserwowych, bo są bogate w sól. Zrezygnuj z kostek rosołowych, gotowych mieszanek przypraw zawierających w składzie sól, sosu sojowego, zup i sosów w proszku, solonych orzeszków, chipsów i innych słonych przekąsek. Ale przede wszystkim czytaj etykiety!

Sól dodawana jest do gotowej do zjedzenia żywności, nawet takiej, w której składzie soli nie podejrzewasz, np. do płatków do mleka.

Ziarna zbóż i orzechy

Ale tylko te nieprawidłowo przechowywane, w wilgoci przekraczającej normy. Aflatoksyny to toksyny wytwarzane przez grzyby. Są one silnie mutagenne. Żywność zawierająca aflatoksyny przyczynia się głównie do zachorowania na raka wątroby.

Jak się przed nimi zatem chronić? Najważniejsze jest kupowanie żywności wyłącznie z dobrych, sprawdzonych źródeł. Oglądaj dokładnie to, co kupujesz, na przykład orzeszki arachidowe. Jeśli widzisz na żywności plamy, podejrzane ślady – lepiej nie ryzykuj, bo to może być pleśń!

Alkohol

Choć niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, picie alkoholu może być przyczyną raka. Szacuje się, że 2 do 4 proc. wszystkich przypadków nowotworów spowodowanych jest pośrednio lub bezpośrednio przez alkohol. Regularne picie alkoholu zwiększa ryzyko wystąpienia raka jamy ustnej, gardła, przełyku, krtani, wątroby i piersi. Bardziej na działanie alkoholu narażone są kobiety.

Wynika to z tego, że w organizmie kobiety jest więcej wody. Kobieta po wypiciu podobnej ilość alkoholu, ma dużo wyższe stężenie alkoholu we krwi niż mężczyzna o podobnej masie. Za dopuszczalną, względnie bezpieczną uznaje się jedną porcję czystego alkoholu (10 g) dziennie dla kobiet (czyli jeden kieliszek 100 ml wina, szklankę 285 ml piwa lub mały 30 ml kieliszek mocnego alkoholu). Dla mężczyzny dopuszczalne dzienne spożycie jest dwukrotnie wyższe.

Dobrze zbilansowana dieta pomaga chronić się przed zachorowaniem na nowotwory. Jedną z podstawowych cech takiej diety jest obfitość roślinnych produktów, szczególnie warzyw i owoców oraz suchych strączkowych.

Następnie niewielkie ilości czerwonego mięsa i wędlin oraz mocne ograniczenie żywności bogatej w sól. Pamiętaj o różnorodności na talerzu – mało urozmaicona dieta naraża organizm na niedobory pokarmowe. Im większe urozmaicenie twojej diety, tym lepiej, również w profilaktyce nowotworowej.

 

Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Borys Szyc / Facebook

„Jesteście państwo chorzy i to smutne. Ale to można leczyć. Trzeba tylko mieć odwagę dokonać zmiany…” Borys Szyc odważnie o swoim alkoholizmie

„Pokaż środkowy palec nowotworowi!” – poznańscy lekarze okazują solidarność z chorymi w wideo FaqRak

Hair Love / screen YouTube.com

Animacja krótkometrażowa „Hair Love”, czyli historia z chorobą nowotworową w tle, zdobyła Oskara. Opowieść wzrusza do łez

Koktajl z jagód

Jagody açaí – nowa nadzieja w walce z rakiem?

Romuald Lipko

Romuald Lipko nie żyje. Muzyka zespołu Budka Suflera pokonał nowotwór

Jerzy Stuhr

Jerzy Stuhr w poruszającej kampanii dla dzieci chorych onkologicznie

„Istnieje wyraźna relacja między śmiechem a zwiększoną aktywnością komórek antyrakowych” – mówi Piotr Bielski, prowadzący zajęcia jogi śmiechu dla osób z chorobą onkologiczną

„Uważam, że stres wywołał to wszystko, co mnie spotkało. Wyhodowałam sobie guza na własne życzenie” – mówi Ina Dźwierzyńska od trzech lat żyjąca z guzem mózgu

Rak jelita grubego / istock

Codziennie na raka jelita grubego w Polsce umierają 33 osoby. Co czwarty pacjent, u którego diagnozuje się chorobę, ma przerzuty do innych organów

kobieta

„Kobietom uzależnionym od alkoholu jest gorzej niż mężczyznom. Dlatego mocniej maskują swoje nałogi” – mówi terapeuta uzależnień Michał Świerczek

7 codziennych nawyków osłabiających odporność. Może któryś z nich ciebie dotyczy?

Antybiotyki a alkohol / istock

Czy antybiotyki można łączyć z alkoholem?

„Ważne, by zobaczyć coś więcej niż chorobę i nadać życiu sens, dzięki któremu możemy jeszcze coś razem przeżyć”. Psychoonkolog dr Mariola Kosowicz mówi o trudnych uczuciach towarzyszących rodzinie osoby chorej na raka

„Ważne, by zobaczyć coś więcej niż chorobę i nadać życiu sens, dzięki któremu możemy jeszcze coś razem przeżyć”. Psychoonkolog dr Mariola Kosowicz mówi o trudnych uczuciach towarzyszących rodzinie osoby chorej na raka

figi

Nalewki – dobre przez cały rok! Idealne na ból gardła i trawienie!

kobieta w szpilkach

5 najczęstszych urazów karnawałowych

kobieta podczas badania piersi

Biopsja mammotomiczna. Na czym polega badanie i jak się do niego przygotować?

Jak uleczyć sylwestrowego kaca? Lekarka zdradza sprawdzone patenty

Kac po sylwestrze / istock

Jak przeżyć Sylwestra bez kaca? Dietetyk Tomasz Teresiński wyjaśnia

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

10 niezdrowych wieczornych nawyków

Ambulans / istock

W okresie świąteczno-noworocznym umiera najwięcej osób. Kardiolog wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje

Kobieta siedzi na łóżku. Ma dużego kaca

Które leki w połączeniu z alkoholem spowodują podwójnego kaca? Tłumaczy farmaceutka Zofia Winczewska

Małgorzata Ciszewska Korona

„Czasami chory nie może umrzeć, bo nie dajemy mu na to przestrzeni” – mówi psychoonkolożka. Jak rozmawiać z chorym o umieraniu? Jak dobrze przeżyć swoją śmierć?

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

mózg

Chorzy ze stresu – co się dzieje z naszym organizmem w sytuacjach stresowych?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Strzykawki i fiolki do badania IGG przy boreliozie

Borelioza IgG – jak interpretować wyniki?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

8 sposobów na podniesienie libido

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.