Przejdź do treści

6 produktów, które mogą powodować raka

kobieta trzyma frytki
zdjęcie: iStockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
apteka
Preparat do żywienia pozajelitowego wycofany z obrotu
Blondynka na zakupach / Fot. Blondynka na zakupach
Blondynka za zakupach: jako kobieta myślę o wielu rzeczach w jednym czasie. Ciężko mi się skoncentrować na jednej… Z pomocą przyszedł WIMIN!
Czy masz prawo nie zgodzić się na nacięcie krocza?
Poród. Czy masz prawo nie zgodzić się na nacięcie krocza?
Syrop na kaszel przelewany do miarki
Kolejne serie syropu Flavamed wycofane z obrotu. GIF wydał nową decyzję
Kiszona kapusta / istockphoto.com
Probiotyk a prebiotyk. Czym się od siebie różnią?

Amerykańska Akademia Nauk szacuje, iż 40-60 proc. przypadków nowotworów związanych jest z żywnością oraz żywieniem. Dieta ma ogromne znaczenie w profilaktyce nowotworów. Istnieją produkty, które jedzone w nadmiarze, podwyższają ryzyko. Sprawdź, których produktów lepiej unikać. 

Tłuszcze nasycone

Im tłustsza dieta, tym większe prawdopodobieństwo nowotworów. Szczególnie niekorzystne są tłuszcze nasycone znajdujące się np. w tłustych mięsach. Pamiętaj o czytaniu etykiet produktów, które zamierzasz kupić – gotowe dania także zawierają mnóstwo tłuszczów nasyconych. Badania pokazują, że tłusta dieta wpływa na większe ryzyko zachorowania na nowotwór przewodu pokarmowego.

Dzieje się tak dlatego, że tłuste jedzenie prowadzi do zwiększonego wydzielania żółci i wpływa jednocześnie na metabolizm bakterii jelita grubego oraz powstawanie wtórnych kwasów żółciowych, które są rakotwórcze. Naukowcy ostrzegają również, że wysokie spożycie tłuszczów nasyconych przyczynia się do częstszych zachorowań na nowotwór piersi (aż dwukrotnie!).

W jaki sposób? Diety bogatotłuszczowe to diety bogatoenergetyczne i prowadzące do wzrostu wagi oraz zawartości tłuszczu w ciele. Przez to podnosi się w krążeniu poziom niektórych hormonów, jak prolaktyna i estrogeny, a hormony te mogą ułatwić rozwój raka sutka.

Chcesz zmniejszyć ryzyko nowotworu? Zmniejsz ilość tłuszczu w diecie!

Agnieszka Witkowicz-Matolicz

Czerwone mięso

Czyli wołowina, wieprzowina, cielęcina. Wyniki badania EPIC były jednoznaczne: osoby, które na co dzień jadły ok. 80 g czerwonego mięsa, miały podwyższone ryzyko zachorowania na raka jelita grubego aż o jedną trzecią! Naukowcy informują, że podobna zależność dotyczy także raka trzustki i żołądka. Dlaczego jedzenie czerwonego mięsa wpływa na zachorowalność na raka?

Czerwone mięso i wędliny zawierają szczególnie duże ilości hemu (zawierającego żelazo składnika hemoglobiny), który nadaje mięsu czerwony kolor. Hem może drażnić i uszkadzać śluzówkę jelita grubego, a także stymulować bakterie żyjące w tej części układu pokarmowego do produkcji substancji rakotwórczych.

Jeśli jesteś mięsożercą, wybierz mięso drobiowe. Ma ono znacznie mniej tego barwnika i jego wyniki badań są bardziej optymistyczne. Okazuje się bowiem, że jedzenie mięsa białego nie zwiększa ryzyka zachorowania na raka jelita grubego.

Ile jeść mięsa? Zalecenia Światowego Funduszu Badań nad Rakiem (WCRF) podają, że nie powinno się go jeść więcej niż 500 g tygodniowo, a bardzo niewielką część z tej ilości mogą stanowić wędliny.

Chipsy, frytki

Ziemniaki są bogate w skrobię oraz zawierają aminokwas asparaginę. Pod wpływem temperatury powyżej 120 st. C dochodzi do reakcji między asparaginą oraz węglowodanami, w wyniku czego powstaje akrylamid. Substancja ta obniża poziom naturalnych przeciwutleniaczy w organizmie.

W 1994 roku Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zakwalifikowała ten związek jako potencjalnie rakotwórczy. Uwaga: im bardziej chrupiące frytki, chipsy i ziemniaki, tym wyższy w nich poziom akrylamidu!

Sól

Nadmiar soli w diecie jest jedną z głównych przyczyn raka żołądka. Sól uszkadza nabłonek żołądka i wywołuje jego stany zapalne. Pamiętaj więc, żeby pożegnać się z dosalaniem i solniczką! Solą doprawiaj dania pod koniec gotowania, kiedy mają już swój smak, wtedy dodasz jej znacznie mniej, niż gdybyś to robił na początku gotowania.

Ogranicz jedzenie wędlin, konserw mięsnych i rybnych, produktów wędzonych i warzyw konserwowych, bo są bogate w sól. Zrezygnuj z kostek rosołowych, gotowych mieszanek przypraw zawierających w składzie sól, sosu sojowego, zup i sosów w proszku, solonych orzeszków, chipsów i innych słonych przekąsek. Ale przede wszystkim czytaj etykiety!

Sól dodawana jest do gotowej do zjedzenia żywności, nawet takiej, w której składzie soli nie podejrzewasz, np. do płatków do mleka.

Ziarna zbóż i orzechy

Ale tylko te nieprawidłowo przechowywane, w wilgoci przekraczającej normy. Aflatoksyny to toksyny wytwarzane przez grzyby. Są one silnie mutagenne. Żywność zawierająca aflatoksyny przyczynia się głównie do zachorowania na raka wątroby.

Jak się przed nimi zatem chronić? Najważniejsze jest kupowanie żywności wyłącznie z dobrych, sprawdzonych źródeł. Oglądaj dokładnie to, co kupujesz, na przykład orzeszki arachidowe. Jeśli widzisz na żywności plamy, podejrzane ślady – lepiej nie ryzykuj, bo to może być pleśń!

Alkohol

Choć niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, picie alkoholu może być przyczyną raka. Szacuje się, że 2 do 4 proc. wszystkich przypadków nowotworów spowodowanych jest pośrednio lub bezpośrednio przez alkohol. Regularne picie alkoholu zwiększa ryzyko wystąpienia raka jamy ustnej, gardła, przełyku, krtani, wątroby i piersi. Bardziej na działanie alkoholu narażone są kobiety.

Wynika to z tego, że w organizmie kobiety jest więcej wody. Kobieta po wypiciu podobnej ilość alkoholu, ma dużo wyższe stężenie alkoholu we krwi niż mężczyzna o podobnej masie. Za dopuszczalną, względnie bezpieczną uznaje się jedną porcję czystego alkoholu (10 g) dziennie dla kobiet (czyli jeden kieliszek 100 ml wina, szklankę 285 ml piwa lub mały 30 ml kieliszek mocnego alkoholu). Dla mężczyzny dopuszczalne dzienne spożycie jest dwukrotnie wyższe.

Dobrze zbilansowana dieta pomaga chronić się przed zachorowaniem na nowotwory. Jedną z podstawowych cech takiej diety jest obfitość roślinnych produktów, szczególnie warzyw i owoców oraz suchych strączkowych.

Następnie niewielkie ilości czerwonego mięsa i wędlin oraz mocne ograniczenie żywności bogatej w sól. Pamiętaj o różnorodności na talerzu – mało urozmaicona dieta naraża organizm na niedobory pokarmowe. Im większe urozmaicenie twojej diety, tym lepiej, również w profilaktyce nowotworowej.

 

Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Macierzyństwo może być dobre dla twojej kariery

Dziecko przekreśli twoją karierę? Nie wierz w to! „Macierzyństwo uczy cierpliwości i umiejętności radzenia sobie w sytuacjach kryzysowych, a także sztuki negocjacji i komunikacji”

„Udajemy orgazmy, bo przyjmujemy za dużo sygnałów, jak wygląda udany seks, za dużo w tym presji. A przecież udany seks to dla każdego coś innego” – mówi edukatorka seksualna Alicja Długołęcka

Salowa z 20-letnim stażem

„Ogólnie panująca znieczulica dotknęła również relacje lekarz – salowa. Dla lekarzy, ale i większości pielęgniarek, jesteśmy niezauważalne” – mówi Hanna Chudon, salowa z 20-letnim stażem

„Bardzo chciałabym powiedzieć, że świat jogi i samorozwoju jest zupełnie bezpieczny, ale tak niestety nie jest” – mówi Paulina Młynarska, autorka książki „Jesteś spokojem”

Zainteresują cię również:

kieliszek wina

5 rzeczy, których nie cierpi twój żołądek

toast kieliszkami z winem

Wino – jakie przynosi korzyści dla zdrowia?

„Pacjenci opowiadają, że kiedy zażywają, czują się bezpieczni, wolni, schronieni, mogą oddychać, czują, że żyją”

Rak krtani - objawy i metody leczenia

Rak krtani – objawy i metody leczenia

Dzieci z nowotworem siedzą przy stoliku na krzesełkach i czytają książki, uśmiechają się

„Wyprzedzamy nowotwór”. Kampania zwracająca uwagę na wczesne objawy raka u dzieci, które łatwo pomylić

6 mitów o raku, w które nadal wierzymy

„BreastFit. Kobiecy biust. Męska sprawa”. Relacja z debaty „Rak piersi w roli głównej”

Danuta Stenka wspiera Krótką Instrukcję Obsługi Raka Piersi. „Możemy zrobić coś dobrego”

Vans / mat. prasowe

Samobadanie, profilaktyka, motywacja i wsparcie na butach z nowej kolekcji Vans. Tak marka wspiera walkę z rakiem piersi

Sposoby na rozgrzanie / istockphoto.com

4 mity na temat ciepła

Janina Ochojska wspiera Krótką Instrukcję Obsługi Raka Piersi. „To jest poradnik dla Was”

dziewczyna je słodycze i popija je herbatką

5 sposobów na pogorszenie własnej odporności na jesień

„Trzustka to mały śpiący tygrys. Kiedy go obudzimy, może doprowadzić do katastrofy” – mówi prof. Mikołaj Spodaryk

Alkohol na diecie – tak czy nie?

Pomacaj się! I bądź zdrowa! Niezwykłe zdjęcia kobiet po raku piersi. „Utrata piersi to nie koniec kobiecości. Można być piękną także po chorobie!”

7 kłamstw, które odbijają się na twoim zdrowiu

Jesteś osłabiona, masz problemy z koncentracją, drętwieją ci nogi i ręce? To może być niedobór witaminy B12! Kto jest zagrożony? Tłumaczy farmaceutka

kac

5 najlepszych patentów na porannego kaca

Alkohol i antybiotyki - 5 ważnych faktów na temat tego połączenia

Alkohol i antybiotyki – 5 ważnych faktów na temat tego połączenia

istockphoto.com

Masz łuszczycę? Zmień kilka rzeczy, by cieszyć się dobrym stanem swojej skóry

Joanna Pietroń, internista CMD

Lek. Joanna Pietroń: suplementy mogą uzupełniać naszą dietę, ale nie mogą być zamiennikiem zdrowego i zbilansowanego odżywiania

cydr

Jedz jabłka, a pij… cydr! Ma niewiele kalorii, za to sporo antyoksydantów

nalewka cytrynówka

Nalewki – zdrowe procenty. Oczywiście pite z umiarem!

7 mitów o alkoholu

Najpopularniejsze

dziewczyna trzyma blistry z witaminami

11 witamin i minerałów, których potrzebujesz, gdy masz 20, 30, 40, 50 lat

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

„Życie człowieka, którym się zajmuję, nie może zależeć od tego czy mi smutno, czy jestem zły, czy się boję” – mówi Mateusz Sieradzan, znany na FB jako Pan Pielęgniarka

Zbliżenie oka z wadą wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?