Przejdź do treści

Zgaga? Refluks? Wzdęcia? Poznaj 5 produktów, których nie lubi twój żołądek

Ilustracja: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Zgaga, wzdęcia, niestrawność. Tak się kończy dieta obfita w to, czego żołądek po prostu nie cierpi. Poznaj listę top 5 takich produktów przygotowaną przez naszego eksperta, które warto ograniczyć. 

Żołądek pełni ważne funkcje w organizmie i ma ogromny wpływ na twoje samopoczucie. Do jego głównych zadań należy rozdrabnianie tego, co zjemy, wstępne trawienie białka i w niewielkim stopniu tłuszczu, niszczenie szkodliwych mikroorganizmów oraz przesuwanie tak przygotowanego pokarmu do jelit. Sporo pracy, prawda? Niestety, często mu ją utrudniamy. Uważajmy, bo źle traktowany, żołądek odpłaci się z nawiązką, czasem nawet po długim czasie. Dlatego warto wiedzieć, co – dosłownie ‒ drażni go najbardziej.

Zwykle o tym, że zjedliśmy coś, na co nasz żołądek zareagował odmową, dowiadujemy się, gdy boli lub piecze. A naprawdę dość łatwo takiej sytuacji uniknąć. Wystarczy znać przyczyny, aby ich unikać. Czego żołądek nie trawi? Oto lista jego wrogów.

Produkty tłuste

Produkty, które mają wysoką zawartość tłuszczu: tłuste mięsa, ciasta z tłustymi kremami i bitą śmietaną, dania smażone na tłuszczu, chipsy itd., spowalniają opróżnianie żołądka. Powinny ich unikać szczególnie osoby z zapaleniem błony śluzowej żołądka i chorobą wrzodową. Wyklucz je z diety także wtedy, gdy cierpisz na refluks. Wpływają one również na rozluźnienie dolnego zwieracza przełyku. A gdy ten się nie domyka, łatwiej o cofanie się treści pokarmowej do przełyku, wówczas zgaga murowana.

Słone przekąski

Słone przekąski i produkty o dużej zawartości soli źle wpływają na pracę naszego żołądka. Są to między innymi: kostki rosołowe i gotowe przyprawy, w których składzie znajduje się sól, solone orzeszki i inne słone przekąski, zupy i sosy w proszku, sos sojowy oraz produkty wędzone (mięso, ryby), wędliny. Dlaczego znalazły się na top liście najgorszych produktów dla żołądka? Sól uszkadza nabłonek żołądka i wywołuje jego stany zapalne. Nadmiar soli w diecie jest nawet jedną z głównych przyczyn raka żołądka.

Napoje gazowane

Bąbelki w napojach gazowanych zwiększają ciśnienie wewnątrzżołądkowe i nasilają zarzucanie kwaśnej treści pokarmowej do przełyku. Dlatego znalazły się na top liście najgorszych produktów dla żołądka. Postaw na wodę, najlepiej niegazowaną.

Alkohol

Każdy alkoholowy trunek ze względu na zawartość etanolu podrażnia błonę śluzową żołądka. Kieliszek wina nie powinien spowodować awarii, ale każda większa ilość, zwłaszcza wysokoprocentowego alkoholu, może spowodować refluks.

Zbyt gorące posiłki

Błonę śluzową podrażniają także zbyt gorące posiłki. Najlepiej zadbać o taką temperaturę posiłku, która umożliwia jedzenie go bez wdychania powietrza dla ochłodzenia. Aby ułatwić żołądkowi pracę, pamiętaj też, że trzeba jeść powoli i w spokojnym otoczeniu, dokładnie przeżuwając.

Jeśli borykasz się z niestrawnością, wzdęciami, zgagą czy chorujesz na chorobę wrzodową żołądka, to na te produkty powinieneś zwrócić szczególną uwagę. Ograniczenie ich w diecie może przynieść naprawdę świetne efekty.

Małgorzata Różańska  dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging
Naturell Witamina D 1000mg, 365 tabletek
70,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw z Twoim mikrobiomem, 30 saszetek
139,00 zł
Odporność
Bloxin Żel do jamy ustnej w sprayu, 20 ml
25,99 zł
Odporność
Naturell Immuno Hot, 10 saszetek
16,48 zł
Odporność
Bloxin Żel do nosa w sprayu, 20 ml
25,99 zł

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

kieliszek wina

5 rzeczy, których nie cierpi twój żołądek

Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – zalecenia żywieniowe, przykładowy jadłospis

Jak skutecznie zatroszczyć się o swoją mikrobiotę? Ekspertka przedstawia 5 prostych zasad

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Katechiny – działanie, źródła w diecie, właściwości

Kwaśny posmak w ustach – przyczyny i leczenie

Witamina E (tokoferol), czyli witamina potrzebna bardziej niż myślisz!

Hanna Stolińska /fot. archiwum prywatne

Dr Hanna Stolińska: W czasie menopauzy zmienia się metabolizm, aby go rozkręcić, najlepiej stosować odpowiednią dietę

Meczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” / istock

Męczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” – podpowiada dietetyczka

Czego nie można jeść w trakcie ciąży? Odpowiedzi mogą Cię zaskoczyć!

„Czasem pacjenci decyzję o operacji podejmują z prozaicznych powodów – nie mogą wejść po schodach czy zawiązać buta”. O leczeniu otyłości olbrzymiej mówi dr Michał Duchnik

„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

Żucie gumy, bekanie czy obgryzanie paznokci może mieć też zdrowotne korzyści. Nie wierzysz? Sprawdź

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Jak naturalnie obniżyć ciśnienie – jaka dieta jest najlepsza?

Tycie w menopauzie nie musi być twoim problemem. Jak temu zapobiec?

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

Prolina – czym jest i gdzie jej szukać. Budowa i funkcje w organizmie

„U chorych, każdy dzień niedostatecznego jedzenia to zaciąganie potężnego długu względem swojego organizmu”. O leczeniu żywieniowym mówi dr n. med. Paweł Kabata

Jak twój mikrobiom zmienia się wraz z wiekiem? / pexels

Jak twój mikrobiom zmienia się wraz z wiekiem?

Moda na kawę z grzybami ma sens? Sprawdziłyśmy, czy grzyby funkcjonalne to dobry sposób na lepsze zdrowie i nastrój

„Już 3000 lat temu wiadomo było, że ciepłe zupy mają leczniczą moc. Jedną z nich nazywa się żydowską penicyliną”. O dietoterapii zupami mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka

Choroby cywilizacyjne – przykłady, przyczyny. Jak im zapobiegać?

×