Przejdź do treści

Co i jak jeść, gdy boli gardło?

Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Nie kupisz ich w drogerii. Niebawem znikną ze sklepowych półek
Ciekawi cię seks analny? Mamy dla ciebie 9 wskazówek, które pozwolą ci się do niego sensownie przygotować
Nie przesadzaj z imprezowaniem w weekend! A gdy jednak przesadzisz…
Kobieta na treningu z hantelkami
Boisz się, że trening siłowy jest niebezpieczny i może spowodować utratę okresu? Co na to specjalista? Hz kontra mity #14 Trening siłowy
Kobieta w toalecie
Być może do tej pory źle robiłaś kupę. Sprawdź, gdzie popełniasz błąd

Ból gardła, nieprzyjemne drapanie, trudności w mówieniu i przełykaniu. Jakikolwiek posiłek, gdy gardło odmawia współpracy, staje się nie lada wyzwaniem. A przecież jeść trzeba. Zobaczcie, co i jak jeść, by sobie pomóc.

To, co wyląduje na naszym talerzu, gdy zmagamy się z infekcją, ma ogromne znaczenie. Odpowiednia dieta pomoże szybciej uporać się z infekcją, a jeśli prócz doboru odpowiednich składników zastosujemy proste patenty ułatwiające przełykanie i łagodzące stan zapalny gardła, posiłki nie będą aż taką katorgą. Oto kilka prostych podpowiedzi.

Nie za gorące, nie za zimne

Najlepsze przy bólu gardła będą ciepłe posiłki i płyny. Dieta, która ma za zadanie ukoić ból gardła, wyklucza posiłki bardzo gorące i bardzo zimne. Na czas infekcji pożegnaj także ostre przyprawy i kwaśne produkty, bo te mogą tylko dodatkowo podrażnić śluzówkę.

Dużo płynów

Pij dużo ciepłych płynów – minimum 2 litry dziennie. Mogą to być słabe napary herbaty, woda z miodem i imbirem (ma działanie przeciwzapalne), ciepłe mleko. Odstaw gazowane napoje, trunki alkoholowe, mocną herbatę i kawę.

Sok z malin, jeżyn i czarnego bzu

Wybieraj tylko te naturalne, w 100 proc. z owoców, bez niepotrzebnych dodatków. Maliny są bogate w działające przeciwzapalnie salicylany (to te same substancje, które zawiera kwas acetylosalicylowy). Ciepły sok z malin rozgrzewa, działa napotnie i przeciwzapalnie. Ponadto sok z jeżyn i malin hamuje wzrost bakterii powodujących infekcje dróg oddechowych oraz tworzenie przez nie biofilmu na błonie śluzowej gardła. Dzięki temu zapobiega kolonizacji gardła przez bakterie. Przy bólu gardła pomoże również sok z czarnego bzu. Jego owoce opóźniają reakcję organizmu pochodzącą z ośrodkowego układu nerwowego i tym samym działają przeciwbólowo. Ponadto wyciąg z owoców i kwiatów czarnego bzu ma działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe.

Przecieraj i miksuj

Trudności w przełykaniu skutkują tym, że podczas bólu gardła jemy znacznie mniej. A jeść trzeba! Po to, by dostarczać organizmowi energii i wszystkich niezbędnych składników. Inaczej organizm będzie słaby i bez sił do walki z infekcją. A wtedy ból gardła może szybko przerodzić się w poważniejszy problem. By ułatwić przełykanie, wybieraj zupy krem, przecierane dania, koktajle, kisiele, kaszki, owsianki i inne dania, które mają gładką konsystencję i które łatwiej połkniesz.

Miód – to działa

Miód to niezastąpiony składnik diety w przeziębieniu i bólu gardła. Po pierwsze, gdy boli gardło i jest problem z przełykaniem, zwykle jemy znacznie mniej. Miód stanowi wtedy łatwe i skoncentrowane źródło energii – jest kaloryczny i bogaty w cukry proste. Miód powoduje nawilżenie błon śluzowych, przez co znika uczucie suchości w gardle. Jeśli przyczyną bólu gardła jest dokuczliwy kaszel, miód też może pomóc. Działa wykrztuśnie i ma właściwości upłynniające wydzielinę oskrzelową. Miód jest również naturalnym antybiotykiem – zawiera enzymy pomagające zwalczać bakterie. Za antybiotyczne działanie miodu odpowiada także obecny w nim nadtlenek wodoru, który już w niewielkich ilościach niszczy chorobotwórcze bakterie, wirusy, grzyby i pierwotniaki. Poza tym miód wspomaga układ odpornościowy.

 

Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej Foodarea, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie.
 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Najnowsze w naszym serwisie

Macierzyństwo nie ogranicza się do czterech ścian. Jestem mamą i karmię wszędzie. Zobacz najlepsze zdjęcia karmiących mam

Ellen Page – jestem tutaj, ponieważ jestem lesbijką

Zdrowa kolacja na szybko: gulasz

Zdrowa kolacja na szybko: warzywny gulasz z cieciorką

Wracasz po pracy do domu. Coś byś zjadł. Zamawiasz pizzę. Bo szybko, bo nie masz czasu, bo ci się nie chce. Tymczasem kolacja jest równie ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu jak śniadanie czy obiad! Szybka domowa kolacja? Proszę bardzo – warzywny gulasz z cieciorką.
Gdańsk po śmierci Pawła Adamowicza

„Tam jest ogrom cierpienia i duża potrzeba zrozumienia”. Psycholog o rodzinie zabójcy Pawła Adamowicza

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Domowe sezamki

Przepis na domowe sezamki. To prostsze niż myślisz

Przepis na rozgrzewający napój imbirowy dla poprawy odporności

kobietę boli gardło

Jak leczyć ból gardła w ciąży?

kobietę boli gardło

Ból gardła przy przełykaniu – dlaczego powstaje i jak go leczyć?

Kobieta trzymająca się za szyję z powodu bólu gardła

Domowe sposoby na ból gardła – który wybrać, jak leczyć?

Chcesz popracować nad swoją odpornością? Tym możesz się wesprzeć!

6 produktów najgorszych dla mózgu

5 produktów zmniejszających apetyt

Jak obchodzić się z miodem

10 produktów łagodzących objawy menopauzy

Letni problem z gardłem

Miód – jak wybrać prawdziwy?

Miód – jak wybrać prawdziwy?