Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Kiszone szparagi

Kiszone szparagi
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Są niskokaloryczne i bardzo zdrowe. Niewiele osób wie, że można je nie tylko gotować czy piec, ale też kisić! Będą smaczne i jeszcze bardziej wartościowe.

Sezon na szparagi dobiega końca, ale my mamy świetną wiadomość dla fanów tych wyjątkowych warzyw. Jeśli chcecie cieszyć się ich smakiem dłużej, możecie je zamrozić albo ukisić. Szparagi kiszone lekko zmienią swój smak, ale dzięki temu będą jeszcze lepsze! Doskonale smakują bez specjalnych dodatków, prosto ze słoika. Równie dobrze sprawdzą się w letniej sałatce, na kanapce, albo w jednogarnkowym daniu.

Niektórzy twierdzą, że szparagi to afrodyzjak.Tego nie wiemy na pewno, ale jesteśmy przekonani, że są superzdrowe! Dbają o serce, bo obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu. Dobrze wpływają na wzrok, nerki i układ moczowy. Są niskokaloryczne, ich spożywanie poleca się podczas odchudzania. Zawierają witaminę C, A, E, K i kwas foliowy. Są bogate w wapń, żelazo, potas, sód oraz cynk. Warto je jeść, bo dobrze wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci. Szparagi mają właściwości nawadniające i wzmacniające organizm. Zawierają błonnik, który odpowiada za prawidłową pracę jelit. A kiszenie sprawia dodatkowo, że wartość odżywcza warzyw wzrasta.

Składniki:

- pęczek szparagów (mogą być zielone albo białe)​
- 1 łyżeczka suszonego koperku

- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- ½ łyżeczki całych ziaren kolendry
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 suszone papryczki chili
- 4 ziarenka jałowca
- 1 łyżka soli
- ok. 500-700 ml wody

Przygotowanie:

Słoik umyj i wyparz. Szparagi umyj. Odłam twarde końcówki szparagów.

przepis-na-szparagi-kiszoneZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Część szparagów możesz przekroić wzdłuż. Zagotuj wodę i rozpuść w niej sól. Warzywa przełóż do słoika. Dodaj wszystkie przyprawy.
 

kiszone-szparagiZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Zalej gorącą wodą. 

przepis-na-kiszone-szparagiZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Szparagi powinny znajdować się pod wodą. Zakręć słoik. Odwróć słoik dnem do góry i pozostaw do wystygnięcia. Szparagi są gotowe po 10-14 dniach.

kiszone-szparagiZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

 
 
masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Kalafior kiszony – jeszcze więcej dobra!

Kiszoną kapustę czy ogórki znamy wszyscy, a przecież ukisić można niemal każde warzywo. Na tapetę bierzemy...
Kiszoną kapustę czy ogórki znamy wszyscy, a przecież ukisić można niemal każde warzywo. Na tapetę bierzemy kalafior! I to razem z liśćmi. Po co? Ukiszone produkty zyskują na wartości odżywczej, wzmacniają odporność, działają jak naturalne antybiotyki, dobrze wpływają na pracę jelit i przyspieszają przemianę materii.

Pokochaj kiszonki!

Kiszone ogórki i kiszona kapusta to już niemal relikty, ale ukisić można całe mnóstwo innych rzeczy....
Kiszone ogórki i kiszona kapusta to już niemal relikty, ale ukisić można całe mnóstwo innych rzeczy. Dlaczego warto? Bo w nagrodę dostajecie naturalny probiotyk – jedną z najlepszych rzeczy, jakie możecie dać swojemu organizmowi.

Moje pierwsze kimchi

Koreańczycy nie wyobrażają sobie bez niego posiłku, a amerykańscy naukowcy umieścili je na liście najzdrowszych...
Koreańczycy nie wyobrażają sobie bez niego posiłku, a amerykańscy naukowcy umieścili je na liście najzdrowszych potraw świata. O czym mowa? O kimchi ‒ koreańskim przysmaku składającym się ze sfermentowanych kiszonych warzyw. Przyrządzimy je samodzielnie!