Przejdź do treści

Zadbaj o Koenzym Q10 – bądź wiecznie młody

Kobieta trzyma szpinak
zdjęcie: iStockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kolory migreny. Jakie światło zmniejsza ból głowy?
Zimnem czy ciepłem – jak pokonać częste dolegliwości?
Chcesz obniżyć poziom złego cholesterolu? Pokochaj białe owoce i warzywa!
kot w kuchni
10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni
Zerwij z „Czy zasługuję?” i ciesz się życiem. Jesteś tego warta!

Koenzym Q10 jest dość młody – odkryto go kilkadziesiąt lat temu. Niejedno ma imię – nazywa się go ubichinonem, co oznacza „wszechobecny”, witaminą Q lub w skrócie Q10. Wspomaga proces przemiany materii, spowalnia proces starzenia się i ma silne właściwości przeciwutleniające.

Koenzym Q10 jest złożoną cząsteczką, która znajduje się w każdej komórce ciała i potrzebna jest do produkcji energii. Współdziałając z enzymami bierze udział w procesie przemiany materii, pomagając organizmowi w przetworzeniu pożywienia na energię potrzebną do regeneracji komórek, działania mięśni i innych procesów życiowych. Jest częściowo i w pewnym stopniu syntetyzowany ze związków dostarczanych z pokarmem, głównie pochodzenia zwierzęcego. Ubichinon jest naturalnie produkowany przez wątrobę. W organizmie ludzkim wytwarzany jest z kwasów tłuszczowych i tyrozyny.

Koenzym Q10 ­– wielozadaniowiec

Prof. dr hab. Józef Drzewoski, kierownik Kliniki Chorób Wewnętrznych, Diabetologii i Farmakologii Klinicznej UM w Łodzi, w pracyFarmakologia kliniczna koenzymu Q10” powołuje się na liczne badania naukowe udowadniające pozytywne skutki terapeutyczne koenzymu Q10 w różnych stanach patologicznych, zwłaszcza w chorobach układu krążenia. Jak twierdzi prof. Drzewoski, osobom z chorobą niedokrwienną serca, niewydolnością̨ krążenia i nadciśnieniem tętniczym znacząco poprawiają się parametry po podawaniu Q10. Zanotowano też korzystne działanie koenzymu Q10 w niektórych chorobach mięśni, układu nerwowego, skóry, przyzębia, cukrzycy typu 2 i w zespołach niedoborów immunologicznych. Witamina Q chroni także przed działaniem wolnych rodników i może osłabiać niektóre przykre skutki starzenia się. Koenzym Q10 ma bowiem silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu opóźnia proces starzenia się. Właśnie dlatego wraz z innymi antyoksydantami (np. witaminą E i C) jest stosowany w kremach przeciwzmarszczkowych.

Dziewczyna z maseczką na twarzy

Koenzym Q10 – badania

Badania naukowców japońskich i amerykańskich potwierdzają, że z wiekiem, przy nadmiernym obciążeniu psychicznym i fizycznym, poziom koenzymu Q10 mocno się obniża. Na niedobory tego związku narażone są szczególnie osoby przyjmujące statyny, popularne leki obniżające cholesterol. Wśród tych pacjentów w wyniku leczenia dochodzi często do znacznego obniżenia poziomu koenzymu Q10 w organizmie. Dlatego specjaliści zalecają w takich przypadkach jego suplementację.

Dłużej trwający niedobór Q10 może być przyczyną wielu chorób, szczególnie serca, które zużywa dużo energii. Przełomowe w tej kwestii wydają się opublikowane w 2014 roku wyniki badania, w którym badacze oceniali krótkoterminowe działanie koenzymu Q10 na mięsień sercowy oraz wpływ dwuletniego podawania leku. I te długoterminowe korzyści zostały udowodnione. Kierujący badaniem prof. Svend Mortensen z University Hospital w Kopenhadze uważa, że koenzym Q10 jest pierwszym lekarstwem, które poprawiło przeżywalność pacjentów z przewlekłą niewydolnością serca od czasów inhibitorów konwertazy i beta-blokerów, i rekomenduje dodawanie go do standardowych terapii niewydolności serca.

Koenzym Q10 – jak wykryć niedobór?

Przewlekłe zmęczenie, częste infekcje i spadek odporności, gorsza wydolność fizyczna i szybkie męczenie się, zaburzenia pracy serca ­– to wszystko może świadczyć o braku koenzymu Q10. Szczególnie jeśli jesteś sporo po trzydziestce. Bo od 30. roku życia produkcja Q10 zaczyna spadać. Niedoborom sprzyja też, niezależnie od wieku, intensywne uprawianie sportu, życie w bardzo zanieczyszczonym środowisku, przyjmowanie niektórych leków (np. statyn stosowanych powszechnie na obniżenie cholesterolu oraz leków przeciwnowotworowych), przesadzanie z alkoholem, niewłaściwa dieta, częste odchudzanie się. Jeśli masz wyżej wymienione objawy, najlepiej skonsultuj się z lekarzem, bo przewlekłe zmęczenie, spadek odporności i wydolności fizycznej mogą się wiązać również z innymi niedoborami lub schorzeniami.

Koenzym Q10 – gdzie go szukać?

Mięso wołowe, baranina, drób, podroby, ryby, szpinak i brokuły zawierają koenzym Q10 i dzięki zbilansowanej diecie powinniśmy móc dostarczyć go organizmowi. Jeżeli jednak zajdzie potrzeba dodatkowej suplementacji, to mamy dobre wieści – koenzym Q10 nie jest toksyczny i nie można go przedawkować. Badania wykazały, że jednorazowe podanie nie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Poprawa i zauważalne efekty występują po dłuższym czasie stosowania. Prof. Drzewoski zaznacza w swojej pracy, że Q10 jest praktycznie pozbawiony poważnych działań niepożądanych. Najpewniej dlatego, że związek ten występuje naturalnie w organizmie człowieka. Ale o potrzebie uzupełnienia diety o koenzym Q10 i o tym, jak ma wyglądać dawkowanie, powinien decydować lekarz.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi dietetyczka Agnieszka Pająk

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

„W Chinach medycyna chińska przygotowuje przyszłych rodziców już rok przed planowaną ciążą. Dzięki temu depresja poporodowa nie zdarza się tam często” – mówi Aneta Rosłon, terapeutka medycyny chińskiej

Zainteresują cię również:

Dieta dla zdrowych stawów

Zadbaj o stawy. Sprawdź, które produkty im sprzyjają, a które szkodzą

Kobieta podnosi pęczek marchwi

Beta-karoten – wszechstronna moc z marchwi

Dziewczyna pije zielony sok

Witaminy i minerały, które zatrzymują czas

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Matcha – nowe wcielenie zielonej herbaty

Matcha – nowe wcielenie zielonej herbaty

Wiadomo, że gorzka czekolada jest zdrowsza. Ale czy na pewno znasz wszystkie jej zalety?

Chcesz dłużej zachować młodość? Zobacz zatem, co powinno się znaleźć na twoim talerzu

Kosmetyki ekologiczne w otoczeniu jesiennych liści

Naturalne kosmetyki, które chronią skórę. Przeglądamy polskie marki

Jak działają antyoksydanty?

Stres oksydacyjny – jak walczyć z wolnymi rodnikami?

Fotostarzenie się skóry – pomoże dieta

Naukowy głos o parzeniu herbaty

Zielona herbata - lepiej nie przesadź!

Zielona herbata – lepiej nie przesadź!

Zoom na bloga: Ekoquchnia

Zoom na bloga: Ekoquchnia

Koenzym Q (ubichinon)

Koenzym Q (ubichinon)

Izotiocyjaniany

Izotiocyjaniany

Polifenole

Polifenole

Karotenoidy

Karotenoidy

Jak kupować chleb?

Tego NIE pij przed treningiem

Tych napojów nie należy pić przed treningiem

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

Tort cytrusowo-szpinakowy

Tort cytrusowo-szpinakowy. Smak, którego nie sposób zapomnieć!

Malinowo – morelowa pyszność pod owsianą kruszonką