Przejdź do treści

Zadbaj o Koenzym Q10 – bądź wiecznie młody.

Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Frytki z batatów z domowym sosem aioli
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli
kobieta na ćwiczeniach
Tiki nerwowe – jakie są przyczyny, rodzaje i objawy powtarzalnych ruchów mięśni?
Ćwiczenia na nogi z obciążeniem
10 propozycji ćwiczeń na nogi z obcjążeniem
Obawiasz się zapalenia zatok? Oto co możesz zrobić, aby tego uniknąć
Oparzenia – czego nie robić, gdy się przydarzą
Oparzenia – dowiedz się, czego nie powinnaś robić, gdy ci się przydarzą

Koenzym Q10 jest dość młody – odkryto go kilkadziesiąt lat temu. Niejedno ma imię – nazywa się go ubichinonem, co oznacza „wszechobecny”, witaminą Q lub w skrócie Q10. Wspomaga proces przemiany materii, spowalnia proces starzenia się i ma silne właściwości przeciwutleniające.

Koenzym Q10 odkryto w 1940 roku, a jego strukturę opisano w 1958 roku. Q10 jest złożoną cząsteczką, znajduje się w każdej komórce ciała i potrzebny jest do produkcji energii. Współdziałając z enzymami (stąd nazwa „koenzym”), bierze udział w procesie przemiany materii, pomagając organizmowi w przetworzeniu pożywienia na energię potrzebną do regeneracji komórek, działania mięśni i innych procesów życiowych.

Pełni funkcję witaminy (witamina Q) niezbędnej do życia każdej komórki. Choć naukowcy uważają, że nie powinien być nazywany witaminą. Jest częściowo i w pewnym stopniu syntetyzowany ze związków dostarczanych z pokarmem, głównie pochodzenia zwierzęcego. Ubichinon jest naturalnie produkowany przez wątrobę. W organizmie ludzkim wytwarzany jest z kwasów tłuszczowych i tyrozyny.

Koenzym Q10 ­– wielozadaniowiec

Prof. dr hab. Józef Drzewoski, kierownik Kliniki Chorób Wewnętrznych, Diabetologii i Farmakologii Klinicznej UM w Łodzi, w pracyFarmakologia kliniczna koenzymu Q10” powołuje się na liczne badania naukowe udowadniające pozytywne skutki terapeutyczne koenzymu Q10 w różnych stanach patologicznych, zwłaszcza w chorobach układu krążenia. Jak twierdzi prof. Drzewoski, osobom z chorobą niedokrwienną serca, niewydolnością̨ krążenia i nadciśnieniem tętniczym znacząco poprawiają się parametry po podawaniu Q10. Zanotowano też korzystne działanie koenzymu Q10 w niektórych chorobach mięśni, układu nerwowego, skóry, przyzębia, cukrzycy typu 2 i w zespołach niedoborów immunologicznych. Witamina Q chroni także przed działaniem wolnych rodników i może osłabiać niektóre przykre skutki starzenia się. Koenzym Q10 ma bowiem silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu opóźnia proces starzenia się. Właśnie dlatego wraz z innymi antyoksydantami (np. witaminą E i C) jest stosowany w kremach przeciwzmarszczkowych.

Koenzym Q10 – badania

Badania naukowców japońskich i amerykańskich potwierdzają, że z wiekiem, przy nadmiernym obciążeniu psychicznym i fizycznym, poziom koenzymu Q10 mocno się obniża. Na niedobory tego związku narażone są szczególnie osoby przyjmujące statyny, popularne leki obniżające cholesterol. Wśród tych pacjentów w wyniku leczenia dochodzi często do znacznego obniżenia poziomu koenzymu Q10 w organizmie. Dlatego specjaliści zalecają w takich przypadkach jego suplementację.

Dłużej trwający niedobór Q10 może być przyczyną wielu chorób, szczególnie serca, które zużywa dużo energii. Przełomowe w tej kwestii wydają się opublikowane w 2014 roku wyniki badania, w którym badacze oceniali krótkoterminowe działanie koenzymu Q10 na mięsień sercowy oraz wpływ dwuletniego podawania leku. I te długoterminowe korzyści zostały udowodnione. Kierujący badaniem prof. Svend Mortensen z University Hospital w Kopenhadze uważa, że koenzym Q10 jest pierwszym lekarstwem, które poprawiło przeżywalność pacjentów z przewlekłą niewydolnością serca od czasów inhibitorów konwertazy i beta-blokerów, i rekomenduje dodawanie go do standardowych terapii niewydolności serca.

Koenzym Q10 – jak wykryć niedobór?

Przewlekłe zmęczenie, częste infekcje i spadek odporności, gorsza wydolność fizyczna i szybkie męczenie się, zaburzenia pracy serca ­– to wszystko może świadczyć o braku koenzymu Q10. Szczególnie jeśli jesteś sporo po trzydziestce. Bo od 30. roku życia produkcja Q10 zaczyna spadać. Niedoborom sprzyja też, niezależnie od wieku, intensywne uprawianie sportu, życie w bardzo zanieczyszczonym środowisku, przyjmowanie niektórych leków (np. statyn stosowanych powszechnie na obniżenie cholesterolu oraz leków przeciwnowotworowych), przesadzanie z alkoholem, niewłaściwa dieta, częste odchudzanie się. Jeśli masz wyżej wymienione objawy, najlepiej skonsultuj się z lekarzem, bo przewlekłe zmęczenie, spadek odporności i wydolności fizycznej mogą się wiązać również z innymi niedoborami lub schorzeniami.

Koenzym Q10 – gdzie go szukać?

Mięso wołowe, baranina, drób, podroby, ryby, szpinak i brokuły zawierają koenzym Q10 i dzięki zbilansowanej diecie powinniśmy móc dostarczyć go organizmowi. Jeżeli jednak zajdzie potrzeba dodatkowej suplementacji, to mamy dobre wieści – koenzym Q10 nie jest toksyczny i nie można go przedawkować. Badania wykazały, że jednorazowe podanie nie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Poprawa i zauważalne efekty występują po dłuższym czasie stosowania. Prof. Drzewoski zaznacza w swojej pracy, że Q10 jest praktycznie pozbawiony poważnych działań niepożądanych. Najpewniej dlatego, że związek ten występuje naturalnie w organizmie człowieka. Ale o potrzebie uzupełnienia diety o koenzym Q10 i o tym, jak ma wyglądać dawkowanie, powinien decydować lekarz.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

tarczyca

Tarczyca. Co powinnaś o niej wiedzieć?

Dziewczyna pije zielony sok

Witaminy i minerały, które zatrzymują czas

Nie wiesz, jak zapanować nad apetytem? Sprawdź 10 rzeczy, które sprawiają, że ciągle odczuwasz głód

6 nawyków, które szkodzą twojemu sercu

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Matcha – nowe wcielenie zielonej herbaty

Matcha – nowe wcielenie zielonej herbaty

Wiadomo, że gorzka czekolada jest zdrowsza. Ale czy na pewno znasz wszystkie jej zalety?

Chcesz dłużej zachować młodość? Zobacz zatem, co powinno się znaleźć na twoim talerzu

Kosmetyki ekologiczne w otoczeniu jesiennych liści

Naturalne kosmetyki, które chronią skórę. Przeglądamy polskie marki

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Stres a odporność – czego jeszcze nie wiemy o tym przedziwnym związku?

Jak sprzątać po chorobie?

5 konsekwencji chodzenia do pracy z grypą

5 konsekwencji chodzenia do pracy z grypą

5 sygnałów, że trzeba zbadać cukier we krwi

5 sygnałów, że należy zbadać cukier we krwi

Co twoje mieszkanie zdradza o tobie i o twoim zdrowiu?

5 zaskakujących przyczyn kłopotów ze snem

5 zaskakujących przyczyn kłopotów ze snem

10 rzeczy, które czyścisz źle, za rzadko lub wcale

Od chrapania cierpi serce

Probiotyki dobre na wszystko?

Probiotyki dobre na wszystko?

Beta-karoten – wszechstronna moc z marchwi

Jak działają antyoksydanty?

Za ciepło, za zimno… Skąd kłopoty z temperaturą ciała?

6 rzeczy najgorszych dla zębów

5 największych kuchennych mitów

5 największych kuchennych mitów