Przejdź do treści

5 powodów, dla których warto jeść bakłażany

Bakłażan
zdjęcia: gettyimages.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wzdęty brzuch. Skąd się bierze i jak się go pozbyć?
Joga hormonalna – sposób na równowagę
Syrop z rabarbaru. Zdrowa alternatywa dla sklepowych napojów
Trenerka pokazuje, jak ćwiczyć na piłce fitness. Leży na plecach na piłce, ręce trzyma pod głową
Ćwiczenia na piłce dla wzmocnienia mięśni i kręgosłupa
Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się w tej roli idealnie

Bakłażan, znany także jako oberżyna, zachęca nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim korzyściami zdrowotnymi. Jest ciekawym urozmaiceniem diety. Bakłażan bogaty jest w składniki odżywcze, minerały i antyoksydanty, które bardzo korzystnie wpływają na zdrowie naszego organizmu. A w dodatku bardzo dobrze smakuje i stanowi niskokaloryczną przekąskę.

Bakłażan na serce

Prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego można wspomóc regularnym spożywaniem bakłażanu. Owoc ten ma działanie anty-angiogeniczne, czyli hamuje rozwój nowych naczyń krwionośnych w ciele. Jest to istotne, ponieważ pojawienie się nowych niekontrolowanych naczyń krwionośnych może prowadzić do rozwijania się komórek nowotworowych, guzów i chorób układu krążenia.

Bakłażan – bogactwo wartości odżywczych

Bakłażan wyróżnia się dużą zawartością żelaza, co sprawia, że jest to idealny wybór dla osób cierpiących z powodu anemii. Bogaty jest także w potas, magnez, miedź, wapń i kwas foliowy, dzięki czemu zachowuje dobrą kondycję kości. Antyoksydanty w bakłażanie obniżają ciśnienie krwi, a także chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Fioletowo-niebieska skórka bakłażana zawiera związki fenolowe, które mają korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Do tych związków należy m.in. antocyjany, które charakteryzują się silnym potencjałem przeciwutleniającym, dodatkowo zapewniając fioletowy kolor skórki warzywa.

Bakłażan na odchudzanie

Bakłażan jest produktem niskokalorycznym (22 kcal/100 g), a w 90 procentach składa się z wody, dlatego polecany jest dla osób odchudzających się. Jest warzywem uniwersalnym, nadającym się jako dodatek do wielu dań, sałatek lub jako przekąska, jednak należy pamiętać, że nie powinno jadać się go na surowo. W sezonie grillowym może być zdrowym zamiennikiem tłustych potraw. Dodatkowo jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, którego zawiera więcej nawet niż jabłka, co zapewnia uczucie sytości. Błonnik pokarmowy jest niezbędny do prawidłowego trawienia oraz zrzucenia nadwagi.

Bakłażan a detoks

Bakłażan ma właściwości oczyszczające, dlatego polecany jest osobom, które przeprowadzają detoks lub są po terapii antybiotykowej. Owoc ten optymalizuje pracę wątroby, a jego właściwości odtruwające pomogą oczyścić organizm i ograniczą zatrzymanie wody w organizmie. Dzięki swoim diuretycznym właściwościom, bakłażan stymuluje pracę nerek. Dodatkowo zaletą bakłażana jest jego zdolność zapobiegania zaparciom.

Bakłażan jako afrodyzjak

Bakłażan uznawany jest za skuteczny afrodyzjak w krajach śródziemnomorskich. Jest nazywane również gruszką miłości, ze względu na swoje właściwości. Zawiera dużą ilość argininy, która ma pozytywny wpływ na naczynia krwionośne i serce, a to przekłada się na potencję. Jego właściwości poprawiające życie seksualne zawdzięczamy dużej zawartości potasu, żelaza, wapnia, fosforu, witaminy A, C oraz witamin z grupy B.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Na zielono - lody szpinakowe

Na zielono – pełne witamin lody szpinakowe

Miksujemy: koktajl na trawienie

Miksujemy koktajl na lepsze trawienie

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma. Podniebienie oszaleje!

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit

Pad thai – zdrowy tajski fast food

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

dziewczyna trzyma blistry z witaminami

11 witamin i minerałów, których potrzebujesz, gdy masz 20, 30, 40, 50 lat

ryżowy pudding

Pudding z czarnego ryżu dla pięknej skóry. Idealny na późne, leniwe śniadanie

Wegański obiad? Czarna soczewica z pomidorami

Przepis na zdrowe brownie z superfoods

jedzenie w torebkach

Co każdy dietetyk chciałby, żebyś wiedziała o zdrowym odżywianiu

truskawki

Truskawka – bomba antyoksydantów, witaminy C i lider wśród najbardziej zanieczyszczonych owoców

Zdrowe śniadanie do szkoły: bananowo-kakaowe muffinki i chrupiące marchewki

Kiszone… rzodkiewki! W tej wersji smakują wyśmienicie

Tacos z brzoskwiniami i krewetkami

Przepis na tacos z brzoskwiniami i krewetkami. Wypróbuj i daj się porwać w egzotyczną podróż

owsianka z rabarbarem

Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

6 powodów, dla których warto jeść algi. W tych niepozornych glonach kryje się prawdziwa supermoc

Lodowa matcha – doda ci energii, zwiększy bystrość umysłu i jednocześnie zapewni wewnętrzny spokój

Szpinak – poznaj trzy przepisy z tym warzywem pełnym mocy

Przepis na trufle z quinoa. Taki deser to świetna przekąska w ciągu dnia

Weekendowy cheatmeal

Weekendowy cheatmeal. Jak się przygotować?

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na majowy weekend

Kiszone szparagi – prosto ze słoika przez cały rok!

Jedzenie na blacie

Największe błędy odchudzania. Rozmowa z dietetyczką Aliną Olczak

Superfoods - żywność nadzwyczajna!

Top 5 Superfoods – żywność nadzwyczajna!