Przejdź do treści

Karotenoidy

Karotenoidy
Zdjęcie: Scott Bauer | Agricultural Research Service
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
kobieta myje twarz
Seks dobry na wszystko, nawet na trądzik? HZ kontra mity #10 Trądzik
Kobieta dekoruje pierniki
8 sposobów na spędzenie świąt bez wyrzutów sumienia
Dobra wiadomość dla chorych na rdzeniowy zanik mięśni – lek na SMA będzie refundowany w Polsce
stół świąteczny
Racjonalne podejście do jedzenia podczas świąt. Dietetyk radzi, jak znaleźć złoty środek
Magiczne portrety chorych dzieci w szpitalach. Zobacz zdjęcia z projektu „Heart Project”

Zapotrzebowanie dobowe: 15–50 mg; zalecenia dotyczą głównie spożycia różnokolorowych warzyw (z wyłączeniem ziemniaków), które wynosi min. 0,5 kg dziennie.

Rola: grupa antyoksydantów będących pigmentami roślinnymi o barwie od żółtej, pomarańczowej i czerwonej: ochrona komórek przed niszczącym działaniem wolnych rodników – zwłaszcza skóry, błon śluzowych, oczu (plamka żółta) i ciałka żółtego odpowiedzialnego za produkcję hormonów płciowych niezbędnych dla zachowania płodności; działanie przeciwmiażdżycowe i antynowotworowe; karoteny przekształcane są w organizmie do witaminy A biorącej udział w produkcji białek, tłuszczów i hormonów, prawidłowym widzeniu czy procesach odpornościowych.

Zastosowanie: niedobory wit. A; stres oksydacyjny wywołany m.in. przez intensywne uprawianie sportu, palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, nadmierną ekspozycję na promienie UV i zanieczyszczenia; zaburzenia w układzie trawienia dotyczące m.in. pracy woreczka żółciowego, wątroby, trzustki, wchłaniania tłuszczów w jelicie; mukowiscydoza; stosowanie diety bardzo niskotłuszczowej i spożywanie warzyw bez dodatku składników zawierających tłuszcze (ich zalecane minimum to 3 g na porcję); dieta uboga w warzywa i owoce, bazująca na produktach wysokoprzetworzonych; przyjmowanie niektórych leków, m.in. obniżających stężenie cholesterolu, suplementów i produktów funkcjonalnych ze sterolami (np. specjalistycznych margaryn).

Objawy niedoboru: zwiększone ryzyko rozwoju chorób serca i nowotworów.

Skutki nadmiaru: przejściowe i niegroźne żółte zabarwienie skóry, zwłaszcza na dłoniach i podeszwach; luźne stolce; skłonność do powstawania siniaków; bóle stawów. Przyjmowanie syntetycznego beta-karotenu podnosi ryzyko raka płuc u palaczy, osób nadużywających alkoholu i narażonych na kontakt z azbestem.

Źródła: czerwone, żółte, pomarańczowe i ciemnozielone warzywa i owoce, karoteny (m.in. alfa-, beta-, gamma-, delta-, epsilon- i zeta-karoten) zawarte są np. w marchwi, dyni, kantalupie i słodkich ziemniakach; likopen – w pomidorach i arbuzach (najlepiej przyswajany jest z przetworów poddanych ogrzewaniu); luteina i zesksantyna w kukurydzy, szpinaku, brokułach, kapuście, botwinie; beta-kryptoksantyna w cytrusach; kapsantyna w papryce; astaksantyna w algach i spożywających je rybach, np. dzikim łososiu; fukoksantyna w wodorostach hijiki.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Najnowsze w naszym serwisie

Migdały z czekoladą i miodem – połączenie nieziemsko dobre i zdrowe

To będzie przepis dla każdego, kto lubi słodkie przekąski, a nie przepada za zbyt długim ich przygotowywaniem. Ten deser będzie także zdrowym wyborem i przede wszystkim smacznym. Bo czy może być coś lepszego od połączenia płatków migdałowych, miodu, czekolady i pomarańczy?
ojciec z dzieckiem ubierają choinkę, mama leży na kanapie

Choinka – co z nią zrobić po świętach?

Kosmetyki do ciała

Redakcja HZ testuje: naturalne kremy, masła i balsamy do ciała

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

Świat oszalał na punkcie Pumpkin Spice Latte – kawy z dyniowo-korzennym aromatem. Ja postanowiłam to szaleństwo przenieść na sernik, jakiego jeszcze nie było. Z dynią, na kruchym, czekoladowo-kawowym spodzie z daktylami i orzechami pekan...

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Tych rzeczy nie jedz przed randką!

Dieta dr Dąbrowskiej – wady i zalety

Dziewczyna tańczu podczas zajęć fitness

Wskaźnik BMR. Przy odchudzaniu niezbędny

Przepis na fit omlet z bananem – śniadanie mistrzów

Pizza, frytki i pierogi w wersji dietetycznej? To możliwe!

kobieta, mająca ból brzucha

Zapalenie żołądka – dieta przy uszkodzeniach błony śluzowej

Czego nie jeść, by mieć dobry seks?

Dziecko jedzące czekoladę

Jak świadomie zmienić nawyki żywieniowe dziecka? Psycholog wyjaśnia

5 sposobów na pogorszenie własnej odporności na jesień

zdrowa dieta

Dieta na wzmocnienie odporności – jaka jest najlepsza?

Kobieta trzyma się za brzuch z powodu bólu brzucha

Skąd się bierze ból żołądka po jedzeniu i jak mu zapobiegać?

Co jeść, gdy masz łuszczycę

Łuszczyca – 10 produktów, które warto jeść, gdy chorujesz