Przejdź do treści

Karotenoidy – właściwości i źródła, skutki niedoboru

Karotenoidy
Karotenoidy
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Znajdziesz w: czerwonych, żółtych, pomarańczowych i ciemnozielonych warzywach i owocach, np. w marchwi, dyni, kantalupie i słodkich ziemniakach, pomidorach i arbuzach, w kukurydzy, szpinaku czy brokułach.

Karotenoidy – dzienne zapotrzebowanie

Zapotrzebowanie dobowe: 15–50 mg; zalecenia dotyczą głównie spożycia różnokolorowych warzyw (z wyłączeniem ziemniaków), które wynosi min. 0,5 kg dziennie.

Karotenoidy – właściwości

Rola: grupa antyoksydantów będących pigmentami roślinnymi o barwie od żółtej, pomarańczowej i czerwonej: ochrona komórek przed niszczącym działaniem wolnych rodników – zwłaszcza skóry, błon śluzowych, oczu (plamka żółta) i ciałka żółtego odpowiedzialnego za produkcję hormonów płciowych niezbędnych dla zachowania płodności; działanie przeciwmiażdżycowe i antynowotworowe; karoteny przekształcane są w organizmie do witaminy A biorącej udział w produkcji białek, tłuszczów i hormonów, prawidłowym widzeniu czy procesach odpornościowych.

Karotenoidy – zastosowanie

Zastosowanie: niedobory wit. A; stres oksydacyjny wywołany m.in. przez intensywne uprawianie sportu, palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, nadmierną ekspozycję na promienie UV i zanieczyszczenia; zaburzenia w układzie trawienia dotyczące m.in. pracy woreczka żółciowego, wątroby, trzustki, wchłaniania tłuszczów w jelicie; mukowiscydoza; stosowanie diety bardzo niskotłuszczowej i spożywanie warzyw bez dodatku składników zawierających tłuszcze (ich zalecane minimum to 3 g na porcję); dieta uboga w warzywa i owoce, bazująca na produktach wysokoprzetworzonych; przyjmowanie niektórych leków, m.in. obniżających stężenie cholesterolu, suplementów i produktów funkcjonalnych ze sterolami (np. specjalistycznych margaryn).

Karotenoidy – skutki niedoboru i przedawkowania

Objawy niedoboru: zwiększone ryzyko rozwoju chorób serca i nowotworów.

Skutki nadmiaru: przejściowe i niegroźne żółte zabarwienie skóry, zwłaszcza na dłoniach i podeszwach; luźne stolce; skłonność do powstawania siniaków; bóle stawów. Przyjmowanie syntetycznego beta-karotenu podnosi ryzyko raka płuc u palaczy, osób nadużywających alkoholu i narażonych na kontakt z azbestem.

Karotenoidy – źródła w pożywieniu

Źródła: czerwone, żółte, pomarańczowe i ciemnozielone warzywa i owoce, karoteny (m.in. alfa-, beta-, gamma-, delta-, epsilon- i zeta-karoten) zawarte są np. w marchwi, dyni, kantalupie i słodkich ziemniakach; likopen – w pomidorach i arbuzach (najlepiej przyswajany jest z przetworów poddanych ogrzewaniu); luteina i zesksantyna w kukurydzy, szpinaku, brokułach, kapuście, botwinie; beta-kryptoksantyna w cytrusach; kapsantyna w papryce; astaksantyna w algach i spożywających je rybach, np. dzikim łososiu; fukoksantyna w wodorostach hijiki.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność
Estabiom Junior, Suplement diety, 20 kapsułek
28,39 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Zdrowie umysłu, Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw z głębokim skupieniem, 30 saszetek
139,00 zł
Zdrowie intymne i seks, Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw z SOS PMS, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Beauty, Pityver
Pityver - Zestaw produktów do pielęgnacji skóry z łupieżem pstrym: szampon, płyn, emulsja
249,00 zł
i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

kobieta pijąca koktajl

„Czysta micha” wcale nie taka czysta! Dlaczego trend „clean eating” przynosi więcej szkody niż pożytku?

5 sposobów na pogorszenie własnej odporności na jesień

Katechiny – działanie, źródła w diecie, właściwości

Glutation – co to jest? Gdzie znajdziesz go najwięcej? Skutki uboczne niedoboru

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

Źle śpisz? Przyczyna może być prozaiczna

Jod - właściwości, niedobór i nadmiar, naturalne źródła /fot. iStock

Jod – właściwości, niedobór i nadmiar, naturalne źródła

Czy można pić kawę podczas…? Internistka odpowiada na najczęściej wyszukiwane hasła w Google

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

„Ciało reguluje wagę jak termostat. Nie wie, że zależy nam np. na wyszczupleniu ud, więc walczy o ochronę swoich zasobów”. O teorii wagi chronionej mówi psychodietetyczka Małgorzata Zięba

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

kanapka z łososiem i avocado

7 najgorszych rzeczy dla twojej wątroby

Kobieta trzyma szpinak

Zadbaj o Koenzym Q10 – bądź wiecznie młoda

Kobieta

Endorfiny – co to za hormony i co je wytwarza?

Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

szczupła dziewczyna

Chudnięcie – ile można zdrowo chudnąć? Jem i chudnę – przyczyny

Sól

Sód – rola, skutki niedoboru i nadmiaru, źródła sodu

×