Przejdź do treści

Kwercetyna – ważny składnik diety

Kwercetyna - ważny składnik diety
Kwercetyna - ważny składnik diety Rawpixel.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Flawonoidy to jedne z najcenniejszych związków roślinnych, których nie powinno zabraknąć w codziennej diecie. Jednym z najczęściej występujących flawonoidów jest kwercetyna, która wykazuje szereg pożądanych właściwości zdrowotnych. Mowa m. in. o aktywności przeciwzapalnej, antyoksydacyjnej, immunomodulacyjnej, a nawet – przeciwnowotworowej. Kwercetyna jest powszechnie dostępna w diecie obfitującej w warzywa i owoce, ponadto stanowi składnik suplementów diety, zwłaszcza o działaniu przeciwalergicznym, wspomagającym wzrok czy ułatwiającym redukcję masy ciała. 

Kwercetyna – co to jest?

Kwercetyna to związek z grupy flawonoidów, czyli jednych z najbardziej aktywnych związków roślinnych. Kwercetyna zaliczana jest do flawonoli, czyli jednej z podgrup flawonoidów, wyodrębnionej na podstawie budowy chemicznej oraz właściwości biologicznych. Jest to pigment występujący w tkankach roślinnych, który najliczniej występuje w zewnętrznych częściach łodyg, korzeni i liści roślin. Powszechne występowanie kwercetyny w przyrodzie wynika z faktu, iż związek ten jest niezwykle istotny dla prawidłowego funkcjonowania organizmów roślinnych. Chroni eksponowane na słońce części roślin przed negatywnym oddziaływaniem promieni UV, wykazuje aktywność przeciwbakteryjną i przeciwgrzybiczą, a także wabi owady, umożliwiając proces zapylenia roślin. Ale kwercetyna to związek odgrywający niemałą rolę nie tylko w organizmach roślinnych – jest to związek potrzebny także organizmowi człowieka. Podobnie jak wszystkie flawonoidy, także kwercetyna wykazuje aktywność antyoksydacyjną (czytaj: jak działają antyoksydanty?), skutecznie neutralizując wolne rodniki. Regularne dostarczanie kwercetyny wraz z dietą oraz suplementami diety może okazać się istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność
Naturell Omega-3 1000 mg, 120 kaps
54,90 zł
Beauty
Yope Naturalny balsam do rąk, Mineralny, 300ml
25,00 zł
Odporność
Estabiom Baby, Suplement diety, krople, 5 ml
28,39 zł
NOWOŚĆ
Beauty, Strialys
Strialys - Serum przeciw rozstępom o bogatym składzie, 100ml
149,00 zł
Odporność, Good Aging
Naturell Witamina D 1000mg, 365 tabletek
70,00 zł
8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kwercetyna – źródła w diecie

Kwercetyna jest związkiem dobrze dostępnym w diecie – o ile obfituje ona w warzywa i owoce. Zawartość kwercetyny w poszczególnych gatunkach roślin zależy od oddziaływania takich czynników środowiskowych jak czas nasłonecznienia, opadów, sposobu uprawy, przechowywania warzyw i owoców oraz stopnia ich dojrzałości. Istotne znaczenie ma także stopień obróbki termicznej żywności – kwercetyna jest wrażliwa na działanie wysokiej temperatury. Warto ponadto pamiętać, że najwięcej kwercetyny znajduje się w zewnętrznych częściach warzyw i owoców, dlatego – w miarę możliwości – należy spożywać je nieobrane.

Odpowiednio zbilansowana dieta powinna zawierać optymalne ilości flawonoidów, takich jak kwercetyna. Występowanie tego związku w produktach roślinnych jest powszechne, a warzywa i owoce wyróżniające się największą zawartością tego związku to:

  • jabłka
  • borówki
  • czarna porzeczka
  • pomarańcze
  • żurawina
  • głóg
  • czarny bez
  • brokuły
  • cebula
  • kapusta
  • szpinak
Kiszona kapusta w niebieskiej miseczce

Ponadto naturalnymi źródłami kwercetyny mogą być takie zioła jak skrzyp, dziurawiec, rumianek, a także zielona herbata, czerwone wino, miód czy pyłek kwiatowy. Kwercetyna może być ponadto dostarczana wraz z suplementami diety; zazwyczaj są to preparaty o działaniu przeciwalergicznym, takie jak wapno z kwercetyną (calcium z kwercetyną), a także wapno z kwercetyną i cynkiem.

Kwercetyna – właściwości prozdrowotne

Kwercetyna wykazuje właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że okazuje się być nieoceniona w procesach neutralizowania wolnych rodników. Żyjemy w dobie nasilonego oddziaływania wolnych rodników pochodzących z rozmaitych źródeł, a generowany przez nie stres oksydacyjny sprzyja uszkodzeniu licznych struktur białkowych i lipidowych organizmu. Kwercetyna wychwytuje wolne rodniki, chroniąc strukturę komórek i narządów. Ma to szczególne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu sercowo – naczyniowego, który jest w szczególny sposób narażony na działanie wolnych rodników, co skutkuje m. in. rozwojem zmian miażdżycowych. Wysoki potencjał antyoksydacyjny kwercetyny przekłada się ponadto na jej właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Kwercetyna może minimalizować powstanie pod wpływem wolnych rodników mutacji w DNA, ponadto przyczynia się do hamowania namnażania komórek nowotworowych.

Rokitnik - prozdrowotne właściwości tego krzewu

Jakie jeszcze właściwości ma kwercetyna? Działanie przeciwalergiczne tego związku sprowadza się do blokowania działania alergenów, a także zahamowania wydzielania histaminy, czyli substancji odpowiedzialnych za pojawienie się charakterystycznych objawów alergii. Ponadto wykazano, że kwercetyna wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, może także wspomagać odchudzanie na drodze ograniczenia procesów lipogenezy, czyli kumulowania tkanki tłuszczowej.

Kwercetyna wywiera bardzo korzystny wpływ na zdrowie, jednak należy pamiętać, że podczas suplementowania tego związku należy zachować ostrożność. W jaki sposób może zaszkodzić kwercetyna? Skutki uboczne to m. in. zaburzenia rytmu serca, ograniczenie wchłaniania wapnia i antybiotyków, a także wzrost ciśnienia krwi.

 

Bibliografia:

Yao L. i in., Quercetin, inflammation and immunity; Nutrients, 2016, Mar, 8 (3), 167

Shuang Ch. i in., Therapeutic effects of quercetin on inflammation, obesity and type 2 diabetes; Mediators Inflamm., 2016

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

kobieta pijąca koktajl

„Czysta micha” wcale nie taka czysta! Dlaczego trend „clean eating” przynosi więcej szkody niż pożytku?

5 sposobów na pogorszenie własnej odporności na jesień

Katechiny – działanie, źródła w diecie, właściwości

Glutation – co to jest? Gdzie znajdziesz go najwięcej? Skutki uboczne niedoboru

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

Źle śpisz? Przyczyna może być prozaiczna

Jod - właściwości, niedobór i nadmiar, naturalne źródła /fot. iStock

Jod – właściwości, niedobór i nadmiar, naturalne źródła

Czy można pić kawę podczas…? Internistka odpowiada na najczęściej wyszukiwane hasła w Google

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

„Ciało reguluje wagę jak termostat. Nie wie, że zależy nam np. na wyszczupleniu ud, więc walczy o ochronę swoich zasobów”. O teorii wagi chronionej mówi psychodietetyczka Małgorzata Zięba

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

kanapka z łososiem i avocado

7 najgorszych rzeczy dla twojej wątroby

Kobieta trzyma szpinak

Zadbaj o Koenzym Q10 – bądź wiecznie młoda

Kobieta

Endorfiny – co to za hormony i co je wytwarza?

Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

szczupła dziewczyna

Chudnięcie – ile można zdrowo chudnąć? Jem i chudnę – przyczyny

Sól

Sód – rola, skutki niedoboru i nadmiaru, źródła sodu

×