Ból żołądka

Ból żołądka jest nieprzyjemną dolegliwością, która może znacznie utrudnić codzienną aktywność. Nie zawsze jest związany z poważną chorobą – niedyspozycje mogą pojawić się po zbyt obfitym posiłku, w sytuacji stresowej lub w trakcie przeziębienia. Mimo wszystko nigdy nie należy go bagatelizować.

Ból żołądka może mieć różne natężenie i charakter. Zwykle jest określany jako gniotący, piekący lub kłujący. Obejmuje górną i środkową część brzucha, między mostkiem a pępkiem. Mogą mu towarzyszyć mdłości, wymioty i osłabienie. Warto znać skuteczne sposoby na ból żołądka, aby dolegliwości ustąpiły szybciej i nie zakłócały prawidłowego funkcjonowania.

Ból żołądka – objawy

Dolegliwości ze strony żołądka mogą mieć różny charakter i natężenie. Ból tej części układu pokarmowego najczęściej opisywany jest jako kłucie, pieczenie, skurcze lub ucisk. Niekiedy ból promieniuje do pleców. Osoba chora czuje dyskomfort i obciążenie w górnej części brzucha. Ból żołądka często występuje wraz z nudnościami, wymiotami, wzdęciami, zaparciami lub biegunką. Pogarsza się także samopoczucie, pojawia się brak apetytu, spadek wagi, osłabienie, ospałość i niechęć do aktywności.

Ból żołądka – przyczyny

Przyczyny bólu żołądka mogą być różne i to od nich zależny jest charakter i nasilenie objawów. Mogą być związane ze schorzeniami układu pokarmowego, drobnoustrojami lub spożytym pokarmem. Dolegliwości wywołuje najczęściej:

  • przejedzenie: spożycie zbyt dużej ilości jedzenia skutkuje dyskomfortem i rozpierającym bólem w górnej części brzucha;
  • niestrawność: pojawia się kłujący i ostry ból żołądka, wywołany spożyciem dużej ilości pikantnych, tłustych, ciężkostrawnych lub nieświeżych pokarmów;
  • stres: ból wywołany dużym napięciem psychicznym jest określany jako ściskanie, które pojawia się niezależnie od spożytego pokarmu;
  • alkohol: ból żołądka po alkoholu jest wywołany podrażnieniem błony śluzowej i toksycznym działaniem etanolu na inne narządy układu pokarmowego, zwłaszcza trzustkę i wątrobę;
  • choroba wrzodowa żołądka: jej charakterystycznym objawem jest silny ból żołądka po jedzeniu;
  • choroba wrzodowa dwunastnicy: ból pojawia się na czczo;
  • refluks żołądkowo-przełykowy: częściowo strawiony pokarm cofa się z żołądka do przełyku, co powoduje piekący ból;
  • choroby nowotworowe: guz powoduje silny i ciągły ból żołądka;
  • infekcje wirusowe i bakteryjne: bakterie i wirusy, które atakują układ pokarmowy, powodują silny ból żołądka;
  • zawał mięśnia sercowego: w zawale ściany dolnej serca ból lokalizuje się na środku brzucha i pod prawym żebrem.

Czasami nieprzyjemne dolegliwości nie są związane ze spożytym posiłkiem ani zaburzeniami ze strony układu pokarmowego. Jest to tak zwany czynnościowy ból żołądka, który ma charakter napadowy i mija samoistnie.

Ból żołądka w ciąży

Podczas ciąży w organizmie kobiety zachodzi wiele gwałtownych zmian. Nagły wzrost stężenia hormonów we krwi przyczynia się do najbardziej znanych dolegliwości ciążowych: nudności i wymiotów, którym zwykle towarzyszą także skurcze i ból żołądka. W ciąży zwiększa się apetyt, także na nowe smaki, dlatego dolegliwości mogą być spowodowane niestrawnością. W kolejnym trymestrze, kiedy brzuch jest już dużo większy, zmienia się układ narządów wewnętrznych. Przyczynia się to do cofania treści pokarmowej z żołądka do przełyku, co może powodować ostry i piekący ból.

Co pomaga na ból żołądka?

Silne i długotrwałe dolegliwości ze strony układu pokarmowego powinny być zawsze skonsultowane z lekarzem. Zwykle przeprowadzana jest diagnostyka laboratoryjna i obrazowa: badanie ultrasonograficzne i prześwietlenie brzucha (RTG lub tomografia komputerowa). Od postawionego rozpoznania zależy leczenie. Przy niestrawności i infekcji wirusowej zwykle zalecane są zioła oraz dieta, jednak w niektórych przypadkach do terapii mogą zostać włączone środki farmakologiczne. Leki na ból żołądka mają zwykle działanie rozkurczowe, przeciwbólowe, przeciwzapalne, osłonowe lub zmniejszające wydzielanie soku żołądkowego.

Na ból żołądka i mdłości istnieją skuteczne domowe i naturalne sposoby. Najczęściej polecane są napary z ziół: mięty, rumianku, szałwii, dziurawca lub siemienia lnianego. Nie tylko łagodzą ból i stany zapalne śluzówki układu pokarmowego, ale także wpływają korzystnie na trawienie i zapobiegają zaleganiu pokarmu w żołądku i jelitach. Natomiast wywar na bazie korzenia imbiru redukuje nudności. Zalecana jest także ciepła kąpiel i bardzo delikatny masaż nadbrzusza.

W celu zapobiegania bólowi żołądka konieczne jest zadbanie o swoją dietę i sposób jedzenia pokarmów. Nie powinno się jeść w pośpiechu, a każdy kęs trzeba dokładnie przeżuć. Należy przyjrzeć się także spożywanym porcjom – zbyt obfite posiłki (zwłaszcza na noc) odpowiadają za większość dolegliwości. Z diety należy wyeliminować alkohol oraz tłuste, smażone i przetworzone dania, a zastąpić je warzywami, owocami, chudym mięsem, rybami, kaszą i produktami zawierającymi błonnik.

Najnowsze