Magdalena Bury Postbiotyki. O tym, czym są, gdzie je znajdziemy i czy warto się nimi zainteresować, mówi Ewa Kowalska Czy słyszałaś już o coraz bardziej popularnych postbiotykach? "Postbiotyki zdecydowanie należą do tego samego świata co probiotyki i prebiotyki, są z nimi bezpośrednio powiązane" - mówi Ewa Kowalska, biotechnolożka, doradczyni… 23.03.2022 6 min.
Magdalena Godzik „Już 3000 lat temu wiadomo było, że ciepłe zupy mają leczniczą moc. Jedną z nich nazywa się żydowską penicyliną”. O dietoterapii zupami mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka — Większość ludzi sądzi, że choroby napadają nas z dnia na dzień. Nic bardziej mylnego. Schorzenia kiełkują w nas przez lata, a my je dokarmiamy czynnikami zapalnymi, na przykład cukrem — mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka,… 21.03.2022 13 min.
redakcja Hello Zdrowie Czym jest świadomość interoceptywna i dlaczego to twoja supermoc? Przedstawiamy fundamenty jedzenia intuicyjnego Dziesięć prostych zasad popartych setkami badań stało się dla wielu wybawieniem od ciągłych nieskutecznych diet i zadręczania się z powodu każdej dodatkowej kalorii trafiającej na talerz. Elyse Resch oraz Evelyn Tribole w swojej… 20.03.2022 7 min.
Ewa Podsiadły-Natorska Kwas foliowy – nie tylko dla kobiet w ciąży Jest jedną z witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jednak większość mieszkańców Polski cierpi na niedobór kwasu foliowego, narażając się na niedokrwistość, zawał serca, depresję czy nowotwór.… 18.03.2022 4 min.
Ewa Bukowiecka-Janik „Budując swoją zdrową dietę, warto wyluzować” – mówi Wanda Baltaza, autorka książki „Poczuj się lepiej” – Pokutuje mit zdrowej diety jako tej restrykcyjnej i niesmacznej. W mojej książce piszę o tym, jak dobrze jeść i czuć się lepiej. To naprawdę nie oznacza jedzenia wyłącznie warzyw i chudego mięsa. Zdrowa dieta to nie tylko… 11.03.2022 11 min.
Ewa Wojciechowska Objawy za dużego deficytu kalorycznego można łatwo przeoczyć. „Nie zawsze od razu mdlejesz” – ostrzegają żywieniowcy z „Dietetyka nie na żarty” Czujesz się ciągle zmęczona i jest ci zimno? Twoje ciało mówi ci, że jesz za mało. "Bez deficytu nie ma chudnięcia, wiadomo. Ale co jeśli ten deficyt jest za duży?" - piszą na swoim profilu na Instagramie dietetycy prowadzący… 08.03.2022 3 min.
Ewelina Kaczmarczyk Według naukowców odpowiednia dieta może nas uchronić przed COVID-19. Co powinniśmy jeść? Badania naukowców z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego dowiodły, że określony sposób odżywiania może w wielu przypadkach skutecznie zmniejszać ryzyko zachorowania na COVID-19. Jakie wybory żywieniowe zatem będą najlepsze? 07.03.2022 3 min.
Milena Marchewka Kwas moczowy we krwi – badanie, niskie i wysokie stężenie Kwas moczowy we krwi oznacza się najczęściej u pacjentów z podejrzeniem lub diagnozą dny moczanowej, zapalnej choroby stawów związanej z występowaniem napadów dolegliwości bólowych. Ważny element leczenia stanowi obniżanie… 22.02.2022 4 min.
Magdalena Bury Spermidyna pomoże ci zachować długowieczność. Czym jest substancja, o której wszyscy mówią? "Zdrowi stulatkowie mają zadziwiająco wysokie stężenie spermidyny we krwi. Regeneruje ona DNA, mitochondria i różne tkanki. Hamuje też stany zapalne i nowotwory..." - czytamy w najnowszej książce prof. dr Andreasa Michalsena… 19.02.2022 3 min.
Justyna Makowska-Tomalczyk Kwas szczawiowy – źródła, właściwości antyżywieniowe, dzienna dawka Kwas szczawiowy to jeden ze związków antyżywieniowych, który występuje naturalnie w żywności. Jego źródłem są przede wszystkim rośliny, znacznie mniejsze ilości kwasu szczawiowego znajdują się zaś w produktach pochodzenia… 01.02.2022 3 min.
Katarzyna Grzyś-Kurka Szczawiany – wpływ na zdrowie. Co neutralizuje szczawiany? Szczawiany mogą mieć źródło egzogenne i endogenne – dostarczane są wraz z pożywieniem, ale i produkowane wewnątrz organizmu podczas przemian metabolicznych. Związki te wydalane są wraz z moczem. Niewielka ilość szczawianów… 21.01.2022 4 min.
Barbara Dąbrowska-Górska „Ciało reguluje wagę jak termostat. Nie wie, że zależy nam np. na wyszczupleniu ud, więc walczy o ochronę swoich zasobów”. O teorii wagi chronionej mówi psychodietetyczka Małgorzata Zięba 17.01.2022 9 min.
Katarzyna Grzyś-Kurka Olej arachidowy – właściwości i zastosowanie Orzechy arachidowe stanowią smaczną przekąskę, produkt, z którego wykonuje się masło orzechowe oraz cenny dodatek do sałatek i deserów. Olej arachidowy rafinowany bądź tłoczony na zimno jest cennym składnikiem diety. Poza tym… 08.01.2022 4 min.
Katarzyna Głuszak Zimowe tycie – jak sobie z nim poradzić? Wydaje ci się, że każdej zimy twoja talia wypracowana latem znika pod warstwą tłuszczyku? Myślisz, że nie ma na to rady, bo natura w ten sposób zabezpiecza przed zimnem? Sprawdzamy, czy zimowe tycie jest nieuchronne i jak sobie z… 07.01.2022 6 min.
Natalia Puciłowska Nie masz czasu na zdrową dietę? Dietetyczka podpowiada, jak możesz sobie pomóc Ostatnio dostałam taką wiadomość: „Natalia! Czym się ratować, jak zjada cię stres, wszystko się wali, wszystko jest na już, nie masz czasu ugotować sobie obiadu, a twój brzuch mówi tylko: kawa i cukier? Jak wtedy żyć?".… 02.01.2022 6 min.
Justyna Makowska-Tomalczyk Fasola adzuki – właściwości i zastosowanie Fasola adzuki to roślina strączkowa uprawiana i niezwykle popularna w kuchni krajów azjatyckich. W Polsce coraz chętniej sięgają po nią entuzjaści zdrowego odżywiania, osoby eliminujące gluten z diety oraz wegetarianie. Adzuki… 18.12.2021 5 min.
Justyna Makowska-Tomalczyk Jak ugotować kaszę jaglaną? Proporcje, czas i porady Kasza jaglana, mimo że z uwagi na swoje właściwości prozdrowotne nazywana jest „królową kasz”, wciąż nie jest zbyt popularna. Wielu obawia się bowiem jej gotowania – charakterystyczny gorzki posmak jest jednak wynikiem… 09.12.2021 5 min.
Urszula Gruszka Cytrusy – dlaczego warto je jeść? Cytrusy: cytryny, pomarańcze, grejpfruty, mandarynki, pomelo, limonka to owoce, które goszczą u nas w okresie jesienno-zimowym. Grudzień to miesiąc, kiedy do Polski zaczynają przyjeżdżać dojrzałe cytrusy z Europy. Dietetyk… 05.12.2021 4 min.
Magdalena Bury 7 rzeczy, których nie powinniśmy jeść na śniadanie Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia! Bez niego przez cały dzień możemy bowiem zmagać się z obniżoną koncentracją i zmniejszeniem zdolności poznawczych, czyli gorszym przyswajaniem nowej wiedzy. Nie jesz śniadań, ponieważ… 27.11.2021 7 min.
Klaudia Kierzkowska „Skóra to często swoisty papierek lakmusowy kondycji naszego organizmu” – mówi dietetyczka Agnieszka Kubasińska-Sajnóg 17.11.2021 9 min.
Ewelina Kaczmarczyk Wypadają ci włosy i męczy cię ciągłe zmęczenie? Sprawdź, czy nie masz niedoboru ferrytyny Regularnie badasz poziom żelaza w organizmie? To świetnie! Nie zapominaj jednak o sprawdzaniu poziomu ferrytyny, szczególnie jeśli męczy cię spadek energii i brak koncentracji. Kto jest szczególnie narażony na jej zbyt niskie… 08.11.2021 4 min.
Ewelina Kaczmarczyk Agata Głyda: W podręczniku dla czwartoklasistów znajduje się czytanka o odchudzaniu dziewczynki i nikogo to nie dziwi "Jesteśmy przesiąknięci obsesją na punkcie szczupłości i odchudzania tak bardzo mocno, że sami już nie widzimy nic niestosownego we wszechobecnej dieto-gadce... Normalizujemy od małego coś, co normalne nie jest" - zaznacza… 06.11.2021 3 min.
Joanna Germak Unikasz schabowego i alkoholu? Są jeszcze inne rzeczy, na które musisz uważać w trosce o swoją wątrobę Wydaje ci się, że jak unikasz schabowego i masła oraz rzadko pijesz alkohol, to nie musisz się martwić o stan wątroby. Niestety, to za mało, bo nie tylko alkohol i tłuszcz jej szkodzą. Sprawdź, na co jeszcze uważać. 06.11.2021 5 min.
Anna Dwojnych-Kajkowska Gotowanie na parze – zalety i potrzebne urządzenia Gotowanie na parze kojarzy się ze zdrowym przygotowywaniem posiłków. Czy rzeczywiście jest to najzdrowszy sposób obróbki termicznej? Jak gotowanie na parze wpływa na wartości odżywcze przyrządzanych potraw? Jakie urządzenia… 29.10.2021 4 min.
Magdalena Bury Pstrąg w kuchni? Jak najbardziej! Wyjaśniamy, dlaczego warto włączyć go do diety To ryba prosta w przyrządzaniu, a do tego ma bardzo dobre właściwości. Mowa o pstrągu, którego spożywamy zdecydowanie za rzadko. Właśnie dlatego Agnieszka Pocztarska z "Czytamy etykiety" postanowiła zachęcić swoje obserwatorki i… 28.10.2021 4 min.
Marlena Kopacz Mleko sojowe – jak je zrobić, jak smakuje i czy jest zdrowe? Chociaż mleko sojowe nie jest zupełną nowością, to nadal wzbudza wiele kontrowersji. Wiele osób zastanawia się nad tym, czy jest ono zdrowe oraz w jaki sposób można je spożywać. Czy mleko sojowe można gotować? Czy jest dobrym… 26.10.2021 5 min.
Anna Dwojnych-Kajkowska Blanszowanie warzyw – co to jest i do czego służy? Blanszowanie to szybki i prosty sposób na przygotowanie warzyw do spożycia. Czym blanszowanie różni się od innych metod obróbki termicznej? Jak blanszować brokuły i jak blanszować migdały? Jakie są zalety blanszowania i korzyści… 25.10.2021 5 min.
Marlena Kopacz Zapotrzebowanie na białko – ile białka dziennie spożywać? Białko stanowi budulec każdej z komórek. Jest to około 20 proc. twojej masy całkowitej. Osoby, które koncentrują się na budowaniu formy, często sięgają właśnie po produkty z dużą ilością białka - pomagają one w budowaniu… 25.10.2021 5 min.
Marlena Kopacz Mleko migdałowe – jak zrobić, gdzie kupić i do czego dodawać? Mleko migdałowe jest napojem roślinnym, dlatego mogą po nie sięgać osoby, które nie tolerują laktozy. Ma bardzo przyjemny smak i wiele wartości odżywczych. Gdzie można kupić mleko migdałowe? Czy możesz je dodać do kawy? Czy… 19.10.2021 5 min.
Katarzyna Głuszak Olej kokosowy – właściwości, zastosowanie, w kuchni, w kosmetyce, na skórę Olej kokosowy od jakiegoś czasu robi furorę jako preparat „dobry na wszystko”. Czy rzeczywiście jest to cudowne remedium, czy jednak jak coś jest „do wszystkiego”, to znaczy, że jest „do niczego”? Całą prawdę o oleju… 09.10.2021 6 min.
Marlena Kopacz Miód – rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy? Miód jest znany ludzkości od stuleci. Dodaje się go do herbaty, do ciast albo robi z nim kanapki. Są bardzo różne rodzaje miodów, w zależności od tego, z jakich roślin pszczoły przynoszą miód do ula. Warto jest znać podstawowe… 29.09.2021 7 min.
Marlena Kopacz Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa? Zapotrzebowanie kaloryczne to dzienne zapotrzebowanie jednostki na energię. Jest to również ilość energii dostarczanej wraz z pożywieniem każdego dnia, która jest w stanie uzupełnić wydatek energetyczny. To stwierdzenie dotyczy… 28.09.2021 6 min.
Magdalena Więch Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu? Impreza, kolacja albo serial bez wina, piwa czy drinka? Niejednemu z nas trudno to sobie wyobrazić. Jednak warto spróbować, bo nawet miesiąc abstynencji świetnie wpływa na zdrowie i nastrój. Są na to dowody! 25.09.2021 7 min.
Jolanta Pawnik 10 sposobów na obniżenie poziomu stresu Stres dominuje twoje myśli i utrudnia życie? Spokojnie! Jest wiele domowych metod, by sobie pomóc. Sprzyja nam także odpowiednio dobrana suplementacja, która ułatwia osiągnięcie równowagi. Poznaj sposoby na stres i wyjątkową… 15.09.2021 5 min.
Justyna Mazur Płatki ryżowe – wartości odżywcze, przepisy, jak gotować Płatki ryżowe to wyjątkowy produkt, którego nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni. Łącząc w sobie właściwości ryżu oraz postać płatków śniadaniowych, płatki ryżowe pozwalają na przygotowanie szybkiego i pożywnego… 14.09.2021 5 min.
Justyna Makowska-Tomalczyk Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena Maltitol to jedna z wielu substancji słodzących, które coraz częściej zastępują cukier w diecie. Charakteryzuje się on niskim indeksem glikemicznym i niewielką wartością energetyczną, dlatego znajdziesz go w produktach typu… 11.09.2021 5 min.
Marta Dragan Uwielbiana przez Gwyneth Paltrow, Salmę Hayek i Halle Berry. Co o diecie bulionowej sądzi naturopatka? Dieta bulionowa robi furorę w Hollywood. Salma Hayek i Gwyneth Paltrow twierdzą, że jest najlepszą alternatywą dla botoksu. Czy faktycznie dieta oparta na babcinym rosole potrafi zdziałać takie cuda? Wyjaśnia naturopatka Joanna… 30.08.2021 3 min.
Katarzyna Grzyś-Kurka Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla Lucerna nazywana jest „królową ziaren”. Zawdzięcza to bogactwu składników odżywczych, witamin oraz mikro i makroelementów, które działają antyoksydacyjnie i antynowotworowo. Mimo to kiełki lucerny nie mogą być składnikiem… 14.08.2021 5 min.