Przejdź do treści

Trypsyna – charakterystyka i rola enzymu trzustki

trypsyna
trypsyna
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kasia Dziurska
Kasia Dziurska o swoich doświadczeniach z Hashimoto: myślałam, że jestem niezniszczalna [WIDEO]
Poradnik, który przynosi ulgę. „Pokonaj endometriozę. Jak wygrać z chorobą i zacząć żyć na nowo” dr Iris Kerin Orbuch oraz dr Amy Stein już w księgarniach
Szpital w Indiach
„Czarny grzyb” atakuje pacjentów z COVID-19. Liczba zainfekowanych osób rośnie
kobieta po szczepieniu na covid
Skutki uboczne szczepionek na COVID-19 – które występują najczęściej? Porównanie
Babka jajowata – właściwości i zastosowanie byliny

Trypsyna to enzym niezwykle ważny dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego ciała. Wytwarzana jest w soku produkowanym przez pęcherzyki trzustkowe i odpowiada za rozkład białek dostarczanych do organizmu. Zachowanie odpowiedniego poziomu trypsyny zapewnia odpowiedni metabolizm, zaś zaburzenia jej wytwarzania prowadzą do różnorodnych schorzeń wielonarządowych. Nieodpowiedni poziom trypsyny występuje zazwyczaj u chorych na mukowiscydozę oraz w przypadkach niewydolności trzustki.

Czym jest trypsyna?

Trypsyna należy do grupy związków chemicznych nazywanych peptydazami; jest podstawowym składnikiem soku trawiennego produkowanego przez zewnątrzwydzielniczą część trzustki i jednym z kilku powstających tam enzymów: elastazy, lipazy trzustkowej, alfa-amylazy, nukleazy oraz karbopepsydazy A i B. Trzustka nie wytwarza trypsyny w czystej, aktywnej postaci. Zamiast tego produkowany i wydzielany do dwunastnicy jest trypsagen, czyli tak zwany proenzym, który musi zostać aktywowany przez inną substancję. W tym przypadku jest to enterokinaza znajdująca się w jelicie cienkim i tam właśnie trypsyna rozpoczyna swoje działanie, w tym także aktywację chymotrypsogenu, innego proenzymu trawiennego trzustki. 

Za co odpowiada trypsyna w organizmie?

Trypsyna, będąca jednym z podstawowych enzymów trawiennych przerywa wiązania peptydowe w białkach, a więc poddaje je rozkładowi na aminokwasy – z tego powodu nazywana bywa również enzymem protoelitycznym. Aminokwasy te wchłaniane są później do organizmu i mogą stanowić jego materiał budulcowy.

Proces rozkładu białek przez trypsynę wpływa na całościowe funkcjonowanie ciała i jego narządów. Wydzielanie trypsyny przez trzustkę nierozerwalnie związane jest także z odpornością organizmu oraz likwidowaniem powstałych stanów zapalnych. Ze względu na to, trypsyna w dużej części odpowiada także za:

  • zwalczanie wolnych rodników
  • przyspieszanie procesów gojenia
  • hamowanie uszkodzeń tkanek
  • zmniejszenie obrzęków towarzyszących stanom zapalnym
  • niwelowanie szkodliwego działania innych enzymów, m.in. elastazy

Choroby związane z nieprawidłowym poziomem trypsyny

Dwoma chorobami nierozerwalnie związanymi z nieodpowiednim poziomem trypsyny we krwi jest mukowiscydoza oraz przewlekłe zapalenie trzustki. Wynik wskazujący na niski poziom trypsyny jest pierwszą czynnością diagnostyczną w przypadku tych chorób.

Mukowiscydoza jest chorobą wrodzoną i można ją wykryć już u noworodków oraz niemowląt. Powstałe w jej wyniku uszkodzenia trzustki prowadzą do zaburzenia w wytwarzaniu trypsyny, a w efekcie do schorzeń związanych z układem pokarmowym oraz oddechowym. Istotnymi dolegliwościami są:

  • kaszel oraz uczucie duszności połączone z krwiopluciem
  • częste infekcje układu oddechowego – płuc, oskrzeli, zatok
  • kamica nerkowa i żółciowa
  • wzdęcia
  • problemy z wypróżnianiem się, dużą objętością stolca i jego tłuszczową konsystencją
  • zwiększone ryzyko osteoporozy

Przewlekłe zapalenie trzustki, w odróżnieniu od mukowiscydozy, jest schorzeniem nabytym, charakteryzującym się przewlekłymi bólami brzucha, częstymi biegunkami oraz widoczną i szybką utratą masy ciała. Wykryty w badaniach zbyt niski poziom trypsyny może wskazywać także na raka trzustki, który w pierwszych stadiach przebiega bezobjawowo i pozwala na dalszą diagnostykę. Co ważne, trypsyna nie jest enzymem rozkładanym w organizmie, a w całości przez niego wydalanym. Z tego powodu diagnostyka schorzeń trzustkowych jest łatwa i może być przeprowadzona poprzez badania przesiewowe kału.

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Choroba Zollingera-Ellisona (ZZE) – objawy i leczenie

5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu

Katabolizm – co to jest, etapy, katabolizm a metabolizm

Cholecystokinina – funkcje, badanie, norma i interpretacja

Kobieta rozwija matę do ćwiczeń

Poranny trening – dlaczego warto wstać?

10 niezdrowych wieczornych nawyków

Drink z brokatem

Jak uleczyć sylwestrowego kaca? Lekarka zdradza sprawdzone patenty

Peptyd C – co to jest, badanie, norma, C peptyd a cukrzyca

Miopatia – przyczyny, rodzaje, objawy i leczenie miopatii

USG trzustki – co wykrywa badanie i jak się przygotować?

Glukagon – badanie, lek. Działanie insuliny i glukagonu

Diastaza w moczu i we krwi – norma, podwyższona, obniżona

Amoniak w moczu i we krwi – badanie, norma, zatrucie amoniakiem

Kwas mlekowy – co to jest? Jak usunąć? Objawy, badanie

Sekretyna – co to jest, funkcje, badanie. Sekretyna a autyzm

ECPW – badanie. Przebieg, powikłania i koszt zabiegu ECPW

Kobieta po 40-tce

10 produktów, po które warto sięgać, gdy jesteś po 40-tce

Walczysz ze zmęczeniem? To jedzenie doda ci energii

Dieta Dukana

Dieta Dukana – zasady, etapy i skutki uboczne diety „protal”

Kobieta trzyma się na szyję, bo ma niedoczynność tarczycy

Niedoczynność tarczycy – objawy, przyczyny, diagnoza i leczenie

Gorycz w ustach - co oznacza gorzki smak rano lub po lekach?

Gorycz w ustach – co oznacza gorzki smak rano lub po lekach?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

7 rzeczy, których nie powinnaś jeść po 30-tce

7 rzeczy, których nie powinnaś jeść po 30-tce

Co daje wolniejsze jedzenie?

Najpopularniejsze

Kobieta

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Respirator

Jak wygląda intubacja i podłączenie pacjenta do respiratora? Wyjaśnia anestezjolożka Zofia Patyna-Giżejowska

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

MCH – co to, podwyższone i poniżej normy. MCH w morfologii

białe plamy na paznokciach

Białe plamy na paznokciach – co oznaczają i jak się ich pozbyć?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Torbiel - twarz kobiety z widocznymi krostkami

Torbiel – czym jest, gdzie występuje i czy jest groźna dla zdrowia?

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

laboratorium

D-dimery – co to jest? Jak obniżyć zbyt wysoki poziom?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Badanie krwi AST - co to jest i jak interpretować wyniki?

Badanie krwi AST – co to jest i jak interpretować wyniki?