03.03.2019
3 min.
Wiele osób zastanawia się, co to są antybiotyki. To środki leczenia infekcji bakteryjnych, które powodują zabijanie żywych bakterii, ale nie zagrażają ludzkiemu życiu. Dzielą się na dwa rodzaje: antybiotyki bakteriobójcze, które zabijają komórki drobnoustrojów, oraz bakteriostatyczne, które uniemożliwiają wzrost bakterii i ich mnożenie się.
Wiele osób przyjmuje antybiotyki zbyt często. Podczas jesieni i zimy liczba ta wzrasta. Polacy chętnie stosują antybiotyki, ale czy zdają sobie sprawę z tego, jakie mogą być skutki stosowania tych silnych leków? Za pomocą antybiotyków leczy się choroby zakaźne. Niestety, często te substancje wywołują również skutki uboczne, takie jak biegunka, pleśniawki, afty czy stan zapalny jelit.
Zanim kurację przepisze lekarz, warto postawić na naturalne antybiotyki. Nie trzeba wówczas stosować trudnych do połknięcia tabletek i obawiać się o skutki uboczne. Antybiotyki naturalne nie są toksyczne i nie wywołują antybiotykoodporności. Najpopularniejsze antybiotyki naturalne to:
Antybiotyki można podzielić w różny sposób, np. ze względu na mechanizm działania. W takim przypadku wyróżniamy antybiotyki bakteriobójcze, np. beta-laktamy, lub antybiotyki bakteriostatyczne, np. tetracykliny. Lekarstwa te można podzielić także na naturalne i syntetyczne oraz ze względu na zakres działania, czyli o szerokim bądź wąskim spektrum.
Istnieje kilka głównych grup antybiotyków. Tworzy się je ze względu na różne mechanizmy działania zawartych w nich substancji. Antybiotyki – nazwy:
Okazuje się, że czasami można przyjmować antybiotyki i nie wiedzieć o tym. Mimo że hodowców obowiązują surowe normy, niektórzy producenci drobiu i trzody chlewnej stosują nielegalne leki, które mogą okazać się niebezpieczne dla ludzi. Antybiotyki w mięsie, takie jak doksycyklina i metronidazol, mogą sprzyjać np. rozwijaniu się chorób zakaźnych. Antybiotyki podawane były po to, aby pobudzić wzrost zwierząt. W 2006 roku weszła jednak ustawa, która zakazuje ich podawanie. Lekarze weterynarii przeprowadzają liczne kontrole, a mięso serwowane na półkach sklepowych musi być wolne od antybiotyków
Antybiotyki są pomocne w walce z zakażeniami bakteryjnymi, ale często powodują niechciane efekty uboczne. Czasami warto jest sięgnąć po naturalne antybiotyki, które mogą spisać się równie dobrze, nie powodując przy tym reakcji uczuleniowych.