2 min.
Zatrucie – objawy, leczenie, pierwsza pomoc

Zatrucie - przyczyny, objawy, leczenie
10.08.2022
Co łączy labradora, cipkę i marchewkę? Być może pozornie nic, ale tak naprawdę mają jedną, bardzo istotną wspólną cechę
10.08.2022
Sprawdź, czy prawidłowo sikasz! Dawid Polak wyjaśnia, jak nie popełniać częstych błędów
10.08.2022
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
10.08.2022
Będzie dostępna szczepionka na boreliozę? Niedługo kluczowy etap badań
10.08.2022
W szczecińskim szpitalu wykryto zarażenie błonicą. Pacjent nie żyje
Zatruciem nazywamy stan zaburzeń czynności organizmu na skutek wprowadzenia do niego szkodliwych substancji zwanych truciznami. Ze względu na przebieg i nasilenie dolegliwości wyróżnia się zatrucie ostre, podostre i przewlekłe.
Spis treści
Objawy zatrucia
Zaburzenie może wynikać z pomyłki, nieświadomości, lekkomyślności, nadużycia lub próby samobójczej. Większość trucizn wywołuje niespecyficzne oznaki, które mogą sugerować inne choroby. Najczęstsze objawy to: mdłości, wymioty, biegunka i silne bóle brzucha. Czasami także bóle głowy, zaburzenia świadomości oraz trudności z oddychaniem. Mogą występować również objawy wstrząsu, zmiany tętna i zaburzenia psychiczne.
Największe zagrożenie powodowane zatruciem to: utrata przytomności, która może prowadzić do groźnego urazu, zachłyśnięcia, zaduszenia, a nawet zatrzymania oddechu i krążenia.
Diagnostyka zatrucia
By rozpoznać rodzaj zatrucia, konieczne jest zanalizowanie najbliższego otoczenia chorego. W przypadku nieświadomego narażenia się na szkodliwe działanie ciężko ustalić „winowajcę”. Najczęstsze trucizny to: tlenek węgla, gaz ziemny, leki, alkohol, żywność zawierająca toksyny, środki czyszczące, grzyby oraz stężone kwasy i zasady.
Pierwsza pomoc przy zatruciu
W przypadku zatrucia trzeba jak najszybciej usunąć truciznę z organizmu. W przypadku zatruć pokarmowych u osób przytomnych pomaga sprowokowanie wymiotów, np. przez doustne podanie słonej wody. Osobom, które zatruły się przez drogi oddechowe, należy zapewnić dopływ świeżego powietrza. Zatruciom przezskórnym zapobiegamy opłukaniem skóry dużą ilością wody.
Zatrucie pokarmowe przez salmonellę
Termin „zatrucia” najczęściej odnosi się do dolegliwości pokarmowych. Najpowszechniejszym „winowajcą” wywołującym zatrucie jest bakteria salmonelli, która może być obecna m.in. w mięsie i jajkach.
Zatrucie tlenkiem węgla
Najgroźniejsze dla życia bywa zatrucie tlenkiem węgla (czadem), który prowadzi do utraty przytomności i zatrzymania oddechu, a także amanityną zawartą w muchomorze sromotnikowym.
Profilaktyka zatruć
Najskuteczniejsza profilaktyka opiera się na znajomości podstawowych zagrożeń związanych z truciznami. Osoby świadome niebezpieczeństw postępują ostrożnie i unikają ryzyka.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.08.2022
Miażdżące wyniki monitoringu gabinetów ginekologicznych. „W Polsce lekarze zdają się mieć bardzo dużą władzę nad kobietami” – alarmuje Aleksandra Magryta z Fundacji FEDERA

09.08.2022
„Kiedyś lekarze mówili, że parkinson lubi spokój. Teraz zmieniają zdanie. Po diagnozie trzeba się szybko otrząsnąć”

08.08.2022
Klątwa MONW, czyli otyłość, której nie widać. Jak ją rozpoznać i jak z nią walczyć, mówi Klaudia Wiśniewska, dietetyczka

07.08.2022