Przejdź do treści

Zatrucie

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
trójka niemowlaków na łóżku
Mama trojaczek zawiedziona swoim poporodowym brzuchem
Marihuana
Medyczna marihuana zalegalizowana w Wielkiej Brytanii
Kobieta podczas USG
Punkt Profilaktyki Intymnej zarejestrował 150 kobiet w ciągu pierwszego tygodnia
Anna Tatarska: To mit, że rak piersi dopada panie po 60-tce. Młode cycki też chorują
łysakoebita bez włosów po mastektomii
H&M wypuścił staniki dla kobiet po mastektomii

Zatruciem nazywamy stan zaburzeń czynności organizmu na skutek wprowadzenia do niego szkodliwych substancji zwanych truciznami. Ze względu na przebieg i nasilenie dolegliwości wyróżnia się zatrucie ostre, podostre i przewlekłe.

Zaburzenie może wynikać z pomyłki, nieświadomości, lekkomyślności, nadużycia lub próby samobójczej. Większość trucizn wywołuje niespecyficzne oznaki, które mogą sugerować inne choroby. Najczęstsze objawy to: mdłości, wymioty, biegunka i silne bóle brzucha. Czasami także bóle głowy, zaburzenia świadomości oraz trudności z oddychaniem. Mogą występować również objawy wstrząsu, zmiany tętna i zaburzenia psychiczne.

Największe zagrożenie powodowane zatruciem to: utrata przytomności, która może prowadzić do groźnego urazu, zachłyśnięcia, zaduszenia, a nawet zatrzymania oddechu i krążenia.

By rozpoznać rodzaj zatrucia, konieczne jest zanalizowanie najbliższego otoczenia chorego. W przypadku nieświadomego narażenia się na szkodliwe działanie ciężko ustalić „winowajcę”. Najczęstsze trucizny to: tlenek węgla, gaz ziemny, leki, alkohol, żywność zawierająca toksyny, środki czyszczące, grzyby oraz stężone kwasy i zasady.

W przypadku zatrucia trzeba jak najszybciej usunąć truciznę z organizmu. W przypadku zatruć pokarmowych u osób przytomnych pomaga sprowokowanie wymiotów, np. przez doustne podanie słonej wody. Osobom, które zatruły się przez drogi oddechowe, należy zapewnić dopływ świeżego powietrza. Zatruciom przezskórnym zapobiegamy opłukaniem skóry dużą ilością wody.

Termin „zatrucia” najczęściej odnosi się do dolegliwości pokarmowych. Najpowszechniejszym „winowajcą” wywołującym zatrucie jest bakteria salmonelli, która może być obecna m.in. w mięsie i jajkach.

Najgroźniejsze dla życia bywa zatrucie tlenkiem węgla (czadem), który prowadzi do utraty przytomności i zatrzymania oddechu, a także amanityną zawartą w muchomorze sromotnikowym.

Najskuteczniejsza profilaktyka opiera się na znajomości podstawowych zagrożeń związanych z truciznami. Osoby świadome niebezpieczeństw postępują ostrożnie i unikają ryzyka.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Alkohol wytrąca bakterie z równowagi

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

Psychosomatyka ‒ kiedy choroba zaczyna się w głowie…

Psychosomatyka ‒ kiedy choroba zaczyna się w głowie…

5 prostych patentów na poprawę trawienia

5 prostych patentów na poprawę trawienia

8 superfoods dla zdrowia układu trawiennego

8 superfoods dla zdrowia układu trawiennego

Kalorie odstaw na bok

Kalorie odstaw na bok

Dieta eliminacyjna

Dieta bogatoresztkowa

Dieta lekkostrawna

Dieta bezlaktozowa

Dieta bezglutenowa

Odwrócona piramida

Odwrócona piramida