Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska

Przy insulinooporności odpowiednia dieta to podstawa – to wiedzą chyba już wszyscy. Ale co z napojami? One też mają ogromne znaczenie! Jeśli zmagasz się z insulinoopornością i do tej pory nie zastanawiałaś się, co pijesz między posiłkami, to koniecznie sprawdź, co na ten temat pisze w swoim ostatnim poście na Instagramie dietetyczka Małgorzata Różańska.
Co możesz pić między posiłkami?
Jak podkreśla dietetyczka Małgorzata Różańska, na temat tego, co osoba z insulinoopornością może pić pomiędzy posiłkami, a czego powinna unikać, powstało wiele mitów. Jaka jest zatem prawda? I jak się nie zagubić w gąszczu informacji i sprzecznych porad?
„Najlepszym płynem gaszącym pragnienie i najbardziej pożądanym jest po prostu sama woda, bez żadnych dodatków (ewentualnie z gazem, jeśli dzięki temu chętniej sięgasz po wodę)” – wyjaśnia Różańska w swoim wpisie na Instagramie.
Co jeszcze możesz bez obaw pić między posiłkami? Dietetyczka poleca, żeby oprócz wody były to:
- kawa czarna bez cukru i żadnych dodatków,
- herbata bez cukru,
- napary ziołowe bez cukru i dodatków typu mleko, itd.
Jeśli przeszkadza nam gorzki smak napojów, ekspertka poleca, żeby dodać erytrytol, którego dodatek nie wpłynie na glikemię.
Czego lepiej unikać w insulinooporności?
Jeśli zależy ci na tym, żeby ograniczyć cukier pomiędzy posiłkami, warto bliżej przyjrzeć się temu, co pijesz. Czasami nawet napoje określane jako „fit” i „zdrowe” mogą zawierać go naprawdę bardzo dużo! Dietetyczka Małgorzata Różańska podkreśla, że osoby z insulinoopornością powinny unikać:
- wody smakowej – jak pisze ekspertka, woda smakowa ze sklepu często zawiera cukier, samej też lepiej nie dodawać soku owocowego lub dużej liczby owoców do wody, którą pijemy między posiłkami;
- kawy z cukrem, śmietanką, mlekiem i innymi dodatkami takimi jak syropy smakowe;
- soków – nawet takiego, gdzie jest 100 proc. owoców i wyciskanego samodzielnie;
- smoothie;
- wszelkich słodzonych napojów (z bąbelkami lub bez), również napojów energetyzujących oraz izotonicznych.
Małgorzata Różańska
Małgorzata Różańska to dietetyczka i właścicielka Poradni Dietetycznej Foodarea, autorka książki „Super Żywność, czyli superfoods po polsku”. Ukończyła studia magisterskie na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji (kierunek żywienie człowieka i dietetyka).
„Uczę, jak zadbać o siebie poprzez zdrową dietę. Wierzę w holistyczne podejście do zdrowia człowieka. Dlatego do każdego pacjenta podchodzę indywidualnie i staram się wspierać go w nierzadko trudnym procesie, jakim jest zmiana diety” – tak sama siebie opisuje.
Na profilu Poradni Dietetycznej Foodarea na Instagramie znajdziesz mnóstwo ciekawostek i porad na temat zdrowego odżywiania.
RozwińZobacz także

„Biedniejsi są grubsi, jedzą gorzej i więcej się ruszają…” Czy tak jest w rzeczywistości? Joanna Dronka-Skrzypczak napisała, co o tym myśli

„Ruszaj się tak, jak robiły to nasze babcie”. O czym należy pamiętać przy insulinooporności, pisze dietetyk Kamila Urbaniak

„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru
Polecamy

Wreszcie przestałam mieć wyrzuty sumienia przy komponowaniu posiłków. Pomogła mi aplikacja

Skutki otyłości u dzieci i dorosłych. Konsekwencje zdrowotne, społeczne

Lekarka przez lata zmagała się z otyłością. „Żyłam w nieświadomości, że jestem chora”

Jakie choroby powodują otyłość? Układ hormonalny to główny winowajca
się ten artykuł?