Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy organizm

10 sposobów na lepsze trawienie potwierdzonych naukowo

10 sposobów na lepsze trawienie potwierdzonych naukowo
Ilustracja: shutterstock
W Wielkanoc zjadamy jednego dnia nawet 4000 kalorii. Jak przetrwać ten czas, żeby nie wylądować na izbie przyjęć z bólem brzucha? Naukowcy zbadali, które sposoby na lepsze trawienie faktycznie działają.

Święta nie są po to, aby bić się w pierś przy każdym zjedzonym jajku i kolejnej łyżce żurku, jednak trzeba mieć świadomość, że wielkanocne menu to dla układu pokarmowego niemal nokautujący cios – jednego dnia zjadamy nawet 4000 kalorii. Choć po zjedzeniu solidnej porcji barszczu, paru jajek z majonezem i kawałka świątecznego mazurka czujesz się jak w błogim letargu, organizm w tym czasie nie śpi, lecz ciężko pracuje. Intensywny wyrzut insuliny (ma ona za zadanie kontrolować poziom glukozy we krwi po posiłku) powoduje wędrówkę tryptofanu do mózgu, a dzięki niemu zwiększa się produkcja serotoniny i melatoniny - hormonów działających rozluźniająco i usypiająco. I najgorsze, co możesz w tym czasie zrobić, to poddać się temu przejmującemu kontrolę nad ciałem lenistwu. Co na to naukowcy? Oto 10 potwierdzonych naukowo patentów na to, by trawić na szóstkę!

1. Maszeruj 2 minuty

Chodzenie pobudza trawienie - to hasło najlepiej wbić sobie do głowy. Najlepszy będzie energiczny regularny spacer. Przy okazji po rozciągnięciu stawów i mięśni doświadczysz ponownie rozbudzenia umysłu (badania potwierdzają, że chodzenie wspomaga naszą kreatywność nawet o 60 procent). Teraz przy stole możesz podbijać świat! Ale co najważniejsze, ruch jest niesamowicie istotny dla: a) kontroli glukozy we krwi, b) obniżenia groźnych trójglicerydów, które prowadzą do zatykania naczyń krwionośnych, a w rezultacie zagrażających życiu chorób układu krążenia, c) obniżenia cholesterolu, który również zatyka naczynia krwionośne. Wystarczą 2 minuty co 30 minut, żeby nie tylko poczuć się lżej, ale osiągnąć też większe korzyści. Eksperyment pod kierunkiem Ashleigh R. Homer z Uniwersytetu w Otago dowiódł, że takie dawki ruchu wystarczą, by znacznie zmniejszyć poziom szkodliwych trójglicerydów we krwi. 2-minutowe spacery co pół godziny prowadzą też do obniżenia stężenia glukozy i insuliny w organizmie. I dzięki rozruszaniu się po jedzeniu oddala się przykra perspektywa pojawienia się zgagi czy niestrawności.

2. Wstań, zamiast siedzieć

Jeśli obawiasz się, że po wyjściu na szybki spacer ominie cię porcja najświeższych rodzinnych plotek, nie szkodzi, po prostu wstań. Dzięki temu strawisz jedzenie szybciej, niż siedząc – spalisz prawie jedną kalorię na minutę więcej. Największe zalety stania widać chociażby w wynikach stężenia glukozy według analizy dr. Johna Buckleya z University of Chester. Osoby siedzące po posiłku miały w badaniu najwyższy cukier średnio po 152 minutach, a najniższy po 258 minutach - czyli wysoki poziom utrzymywał się przez 105 minut. Zaś badani, którzy stali, najwyższy wynik osiągnęli po 84 minutach, a po 144 minutach cukier wrócił już do dolnego limitu. Co oznacza, że podwyższony poziom utrzymywał się zaledwie przez 60 minut, czyli o prawie połowę krócej niż u siedzących. Pamiętaj, że zbyt duże skoki glukozy i utrzymujący się jej wysoki poziom we krwi mogą prowadzić do insulinooporności oraz cukrzycy.

3. Jedz zielone liście

Wszystko, co wpływa korzystnie na mikroflorę jelit, będzie ułatwiało trawienie. Oprócz często przywoływanych probiotyków (np. w postaci kefiru czy kwaszonej kapusty lub kwaszonego ogórka, które warto zaserwować na świątecznym stole) naukowcy odkryli, że podobne właściwości mają zielone liściaste warzywa. I to nie dzięki dobrym bakteriom, tylko odkrytemu niedawno cukrowi. Zielenina zawiera monosacharyd o nazwie sulfochinowoza, w skrócie SQ, który napędza do działania dobre bakterie żyjące w jelitach. W ten sposób wzbogaca mikroflorę jelit. Dobrze więc skubnąć między posiłkami liść sałaty.

4. Postaw na białko

Zamiast po dokładkę ziemniaków sięgnij lepiej po mięso lub inne źródło białka. Jak dowodzą specjaliści, proteiny przyspieszają metabolizm o 15-30 proc. - dla porównania węglowodany o 5-10 proc., tłuszcze o 0-3 proc. Zjedzenie produktów białkowych sprawia też, że czujemy się dłużej najedzeni i mamy mniejsze skłonności do przejadania się. Według obliczeń statystycznie zjadamy o 441 kalorii w ciągu dnia mniej, jeżeli ilość białka w diecie sięga 30 proc. Oczywiście nie możemy też z białkiem przesadzać. Bo najlepsza dieta to dieta zrównoważona.

5. Pij wodę przed posiłkiem

Jedno z badań przeprowadzonych na Virginia Polytechnic Institute and State University z udziałem dorosłych z nadwagą pokazało, że osoby, które wypijały 2 szklanki wody przed posiłkami, straciły 44 proc. więcej wagi niż pozostałe, które tego nie robiły (po 12 tygodniach obserwacji). To nasuwa wniosek, że wypicie wody przed jedzeniem zarówno przyspiesza pracę układu pokarmowego, jak i chroni nas przed przejedzeniem. Potwierdzają to też inne badania. Nie czekaj z piciem wody na ostatni moment.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

5 rzeczy, których nie cierpi twój żołądek

Kogo nie bolał nigdy żołądek ‒ ręka w górę. Problem jest powszechny i często...
Kogo nie bolał nigdy żołądek ‒ ręka w górę. Problem jest powszechny i często uważamy, że winowajcą jest stres. Przyczyn tej dolegliwości może być jednak więcej. Poznajcie pięciu największych wrogów żołądka.

8 superfoods dla zdrowia układu trawiennego

Jesienią zdarza nam się jeść tłustsze, bardziej ciężkostrawne rzeczy. Jeśli...
Jesienią zdarza nam się jeść tłustsze, bardziej ciężkostrawne rzeczy. Jeśli już skusimy się na niekoniecznie lekkie danie (schabowy u mamusi…?), to przynajmniej zapewnijmy mu towarzystwo, które zdejmie z żołądka ciężar gatunkowy. Oto 8 pomocników!

7 dodatków do koktajli, które podkręcą metabolizm

Lubisz koktajle? Świetnie! Koktajle to prosty sposób na to, by zwiększyć...
Lubisz koktajle? Świetnie! Koktajle to prosty sposób na to, by zwiększyć ilość warzyw i owoców w diecie, a tym samym wzmocnić odporność. Możesz też pozbyć się kilku niechcianych kilogramów. Szczególnie jeśli dodasz do nich składniki, które podkręcają metabolizm. Znajdziesz je na naszej liście.