Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy organizm

Ból gardła - to nie zawsze infekcja

Ból gardła - to nie zawsze infekcja
Ilustracja: shutterstock
Trudności z połykaniem, silne pieczenie, kłucie, a czasem łaskotanie. Ból gardła ma różne oblicza i różne przyczyny. Nie zawsze wywołany jest infekcją. Czego się wystrzegać, by uniknąć bólu gardła?

Ból gardła nie zawsze musi oznaczać, że nasze gardło zostało zainfekowane. Choć najczęściej doszukujemy się przyczyny związanej z chorobą jamy ustnej. - Ból gardła może być spowodowany procesem chorobowym toczącym się w obrębie jamy ustnej, nosa, zatok, ucha, jak również może być wywołany przez czynniki pozagardłowe, tzn. przez proces chorobowy zlokalizowany w zupełnie innym niż drogi oddechowe narządzie czy układzie – mówi lek. Michał Pira, internista z centrum medycznego Bimed we Mszczonowie. Według niego jest wiele powodów, które mogą przyczyniać się do dyskomfortu w obrębie jamy ustnej.

Jakie choroby mogą wywołać ból gardła?

  • zapalenie gardła (infekcja wirusowa, bakteryjna, grzybicza)
  • angina (bakteryjne zapalenie migdałków podniebiennych)
  • zapalenie dziąseł
  • zmiany próchnicze zębów
  • ropień zęba
  • skrzywiona przegroda nosowa
  • zapalenie zatok przynosowych
  • zapalenie jamy ustnej
  • przerost migdałków

 

- Ból gardła może towarzyszyć mononukleozie zakaźnej, błonicy, odrze, ospie wietrznej, szkarlatynie, a także chorobom nerek i układu pokarmowegomówi Pira i dodaje, że odpowiedzialne za ból gardła mogą być też czynne i bierne palenie papierosów, zanieczyszczenie środowiska, ale również spożywanie ostro doprawionych potraw. Nie bez znaczenia jest też suche powietrze w pomieszczeniach, picie zbyt zimnych lub zbyt gorących napojów, refluks żołądkowo-przełykowy i alergie.

O każdej porze roku

Choć najczęściej z infekcjami borykamy się w okresie największych skoków temperatur, czyli w sezonie jesiennym i wiosennym, ból gardła może nas złapać zawsze. Wynika to z różnych czynników wywołujących podrażnienia. Jak ostrzega ekspert, organizm wystawiany na zmiany temperatury najczęściej reaguje obniżeniem odporności, a w następstwie, po zetknięciu się z drobnoustrojami - chorobą. W najbliższym czasie lepiej nie przesadzać z ochroną przed zimnem. Zbyt szczelne okrywanie się ciepłym szalikiem może doprowadzić do przegrzania gardła, co również nie jest korzystne dla zdrowia.

Szkodliwe jedzenie

Czasem doprowadzamy do podrażnienia gardła, jedząc lub pijąc pewne rzeczy. - Podrażnienie gardła mogą wywoływać ostre potrawy oraz bardzo zimne i bardzo gorące napoje, wysuszenie śluzówki np. od klimatyzacji. Innymi czynnikami powodującymi podrażnienia są grzybice w obrębie jamy ustnej wywołane przez sterydy wziewne i niestosowanie się do zaleceń lekarskich, takich jak płukanie jamy ustnej po tych lekach - przypomina nasz ekspert. Według lekarza powodem powstawania grzybicy i pleśniawek jest często zbyt duża ilość laktozy w pożywieniu lub preparatach farmaceutycznych.

Istnieje cała lista potraw, których zdecydowanie powinniśmy unikać, by zapobiec chorobom gardła. Zaliczają się do nich przede wszystkim słodkie przekąski i napoje gazowane. Cukier upośledza układ odpornościowy. Niekorzystne działanie mają na nas również soki z pomarańczy, grejpfruta, ananasa i innych owoców tropikalnych o kwaskowatym smaku, które podrażniają śluzówkę gardła. Chrupiące przekąski, grzanki, granola, muesli powodują mikroskopijne ranki, podrażniają i opóźniają proces regeneracji oraz leczenia.

Łagodzenie bólu

Na szczęście ból gardła zazwyczaj można niwelować równie szybko, jak się pojawia. Lek. Michał Pira zaleca płukanie gardła kilka razy dziennie wywarami z rumianku, szałwii lub przegotowaną wodą z odrobiną soli, stosowanie preparatów do ssania dostępnych w aptekach, a przede wszystkim picie dużej ilości płynów – głównie herbaty z miodem, cytryną, sokiem malinowym, a także naparów z lipy i czarnego bzu. Warto nie tylko zwalczać przyczyny bólu – czyli wirusy i bakterie – ale także zapewnić sobie szybką ulgę. Można wypróbować środki zawierające substancje znieczulające, takie jak np. lidokaina. Jeśli ból nie ustępuje lub towarzyszy mu gorączka, należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

5 mitów na temat bólu gardła

Na ból gardła pomaga ciepły napój. Lody sprawdzą się przy anginie. Infekcję gardła zwalczy antybiotyk....
Na ból gardła pomaga ciepły napój. Lody sprawdzą się przy anginie. Infekcję gardła zwalczy antybiotyk. Prawda czy nie? Odpowiada nasz ekspert.

Co i jak jeść, gdy boli gardło?

Ból gardła, nieprzyjemne drapanie, trudności w mówieniu i przełykaniu. Jakikolwiek posiłek, gdy gardło...
Ból gardła, nieprzyjemne drapanie, trudności w mówieniu i przełykaniu. Jakikolwiek posiłek, gdy gardło odmawia współpracy, staje się nie lada wyzwaniem. A przecież jeść trzeba. Zobaczcie, co i jak jeść, by sobie pomóc.

8 rzeczy, które pogarszają objawy przeziębienia

Zazwyczaj przeziębienie trwa od 3 do 5 dni i nie wymaga stosowania leków...
Zazwyczaj przeziębienie trwa od 3 do 5 dni i nie wymaga stosowania leków na receptę. Jednak jeśli popełnisz kilka błędów, możesz chorować dłużej, a objawy będą bardziej uciążliwe.

10 sposobów, by ochronić gardło

Za oknem coraz chłodniej, trochę pada, wieje… Taka pogoda sprzyja zachorowaniom, które najczęściej objawiają...
Za oknem coraz chłodniej, trochę pada, wieje… Taka pogoda sprzyja zachorowaniom, które najczęściej objawiają się osłabieniem i dolegliwościami ze strony gardła. Jak o nie zadbać? Oto kilka sposobów.