Przejdź do treści

Kasza jaglana – trzy przepisy na przeziębienie

Kasza jaglana – trzy przepisy na przeziębienie
Kasza jaglana - najstarsza z kasz. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Polskie nastolatki uważają się za grube. Badania pokazują co innego
Ginekolog Michał Lipa o tym, jak i kiedy można ocenić długość i wagę dziecka
Chemioterapia: kobiety silniej odczuwają skutki niż mężczyźni
Mama Ginekolog: nie sprawdzajcie w ulotkach, czy dany lek można stosować w trakcie karmienia piersią
michał domaszewski
Dr Michał Domaszewski: nie bójmy się odpoczywać, kiedy chorujemy

Kiedy w nosie kręci, a w gardle drapie, trzeba próbować pomóc sobie naturalnie. Oto pierwsza pomoc przy przeziębieniu rodem „z babcinej apteczki” – kasza jaglana.

Kasze jakoś nie cieszą się popularnością, a szkoda. Są sycące, smaczne i lekkostrawne. Wzmacniają odporność, a przy tym dbają o jelita, oczyszczając je. W towarzystwie duszonych warzyw, kiełków i zielonych części roślin dostarczą potrzebnego błonnika, chlorofilu i witamin, tworząc ochronny, pachnący zdrowiem miks. Jedna z nich – jaglana – nie bez powodu jest nazywana królową kasz.

Ziarno prosa, nazywane świętą rośliną, znane jest już od około 7000 lat. Z niego właśnie powstają jagły, czyli najstarsza z kasz – jaglana. Jest lekkostrawna i bezglutenowa. Cechuje ją najwyższa zawartość witamin z grupy B, aminokwasów, miedzi, krzemu i żelaza. Najważniejsze jednak jest jej terapeutycznie działanie antywirusowe, przeciwgrzybicze, zasadotwórcze i osuszające nadmiar wydzieliny.

Przy pierwszych objawach infekcji warto zastosować trzydniową monodietę na kaszy jaglanej. Kaszę najlepiej serwować w formie delikatnej zupy z dodatkiem rozgrzewających i poprawiających trawienie przypraw, takich jak majeranek, imbir czy kumin. Taka trzydniówka zmniejszy stan zapalny błon śluzowych, wzmocni jelita, nerki, żołądek, śledzionę i trzustkę.

Po upływie trzech dni można wzbogacić dietę o warzywa, duszone owoce, a następnie pestki, orzechy i suszone owoce. Przez co najmniej tydzień dobrze byłoby ograniczyć produkty pochodzenia zwierzęcego, bo są zbyt ciężkostrawne dla osłabionego infekcją organizmu. A mleko i jego przetwory są do tego wszystkiego ochładzające i nawilżające. Te właściwości wzmagają produkcję śluzu, którego w trakcie przeziębienia i tak już mamy w nadmiarze.

Jaglanka pomoże wypędzić wirusy, a warzywa i owoce pomogą w prawidłowym odżywieniu i oczyszczeniu jelit. Razem stworzą idealny zespół do zadań specjalnych!

Nic nie stoi na przeszkodzie, by spróbować.  Bo poza wszystkim to naprawdę pyszne!

Kasza jaglana – wersja śniadaniowa

– filiżanka kasy jaglanej
– łyżeczka oleju kokosowego
– 1 duże jabłko
– garść rodzynek lub pokrojone daktyle
– łyżeczka siemienia lnianego
– garść orzechów włoskich
– filiżanka mleka migdałowego
– szczypta cynamonu
– szczypta kardamonu
– szczypta soli
– kilka kropli cytryny

Przepłukaną gorącą wodą i podprażoną kaszę gotuj w proporcji 1:2, aż wchłonie 3/4 wody. Dodaj pokrojone i oczyszczone jabłko. Gotuj chwilę i dołóż resztę produktów. Mleko można dolać bezpośrednio na talerz albo do garnka – jak kto woli. Obie wersje są pyszne.

Rozgrzewająca kasza jaglana z gruszką i śliwką

Kasza jaglana – trzy przepisy na przeziębienie

Kasza jaglana – lekkostrawna i bezglutenowa. Zdjęcie: shutterstock

– kubek kaszy jaglanej
– łyżka oleju kokosowego
– 2 plasterki świeżego imbiru
– 3 ząbki czosnku
– duża szczypta czosnku niedźwiedziego
– szczypta czerwonego pieprzu
– 1/2 łyżeczki asofetidy (przyprawa indyjska)
– szczypta morskiej soli
– kilka kropli soku z pomarańczy
– szczypta kurkumy
– 3 duże śliwki
– 1 gruszka
– garść szpinaku, a najlepiej jarmużu

Przepłukaną gorącą wodą i podprażoną kaszę z dodatkiem imbiru gotuj, aż wchłonie całą wodę – w proporcji 1:2,5. Na patelni podsmaż pokrojony czosnek, pieprz, czosnek niedźwiedzi, asofetidę, sól, kilka kropli soku z pomarańczy, energicznie mieszając. Następnie dodaj kurkumę, pokrojone śliwki, gruszkę ze skórką i olej kokosowy. Smaż tak przez mniej więcej 5 minut i dołóż ugotowaną kaszę. Mieszaj porządnie, ale delikatnie, żeby nie zrobić z tego pachnącego dania nieestetycznej masy. Na końcu dodaj porwany w ręku jarmuż lub szpinak, odczekaj ok. 30 sekund i wyłóż na talerz. Gotową kaszę możesz posypać świeżą grecką bazylią.
 

Mus z kaszy jaglanej z figą i pachnącą miętą

– filiżanka ugotowanej kaszy jaglanej
– 1/2 obranej gruszki + kawałek do przybrania
– 1 i 1/2 filiżanki mleka migdałowego
– 3 suszone figi, namoczone w tym mleku
– szczypta cynamonu
– 6 listków świeżej mięty
– szczypta kardamonu
– sok z 1/2 limonki

Wszystkie produkty blenduj w wysokim naczyniu. Serwuj w kieliszku z listkiem świeżej mięty i kawałeczkiem gruszki ze skórką. Gotowe!

Maia Sobczak – dietetyczka holistyczna, wegetarianka. Uwodzi pięknym, zdrowym i smacznym jedzeniem oraz świadomym podejściem do życia. Ćwiczy jogę, kocha zwierzęta, segreguje śmieci i uważnie obserwuje rzeczywistość. To ona właśnie qma kaszę: www.qmamkasze.pl; znajdziesz ją także na fb.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Co pić podczas przeziębienia i grypy?

Choroby zakaźne Polaków

Gorączka – jeśli nie leki, to co?

7 pytań o infekcje górnych dróg oddechowych

Ból gardła – to nie zawsze infekcja

7 sposobów na zatkany nos

Jak poznać, że to coś więcej niż przeziębienie?

8 rzeczy, które pogarszają objawy przeziębienia

Nie siedź w domu zasmarkany

Dlaczego przeziębiamy się, kiedy zmienia się pogoda?

Przeziębienie? Weź cynk

Wiosna szkodzi zdrowiu?